Рецепти настоянки з глоду. Готуємо в домашніх умовах швидко і легко

Настоянка з глоду крім незвичайного смаку має ряд корисних властивостей. Це обумовлено великим вмістом вітамінів і цінних речовин в ягодах. Щоб напій з глоду приніс тільки користь організму, його необхідно правильно наполягати.

настойка боярышника

Як вибрати та підготувати інгредієнти

Для приготування настоянки краще використовувати жовтневі ягоди. Саме в середині осені плоди набувають насичений колір і смак. Їх рекомендується збирати в сонячний день.

Ягоди глоду необхідно перебрати, ретельно промити і просушити серветкою.

Для настоянки підходять тільки великі плоди. Від зіпсованих і маленьких ягід краще позбутися.

Після збору плодів не варто затягувати з приготуванням. В цей же день ягоди необхідно відкласти для сушки. Якщо ви хочете готувати настоянку відразу, зробити це потрібно не пізніше 2-3 годин з моменту збору.

Сушити ягоди рекомендується в духовці при температурі не вище 50-60 °c: викласти на деко і залишити на пару годин. У процесі ягоди необхідно перемішувати, після чого відправити в духовку на 30 хвилин.

Можна використовувати як свіжі, так і сушені ягоди. Фахівці стверджують, що обидва варіанти мають практично ідентичним складом і властивостями.

Класичний рецепт на горілці

Цей рецепт найпростіше приготувати в домашніх умовах.

Буде потрібно:

  • Сушені ягоди - 150 г;
  • Горілка – 250 мл.

Рецепт:

  1. Перекладаємо сушені ягоди в каструлю, після чого заливаємо їх горілкою.
  2. Встановлюємо ємність на плиту і розігріваємо заготовку до 40 °C. не доводимо до кипіння, інакше алкоголь випарується.
  3. Залишаємо напій з глоду настоюватися під кришкою на півгодини.
  4. Проціджуємо настоянку через марлю і переливаємо в пляшку з темного скла. За бажанням витримуємо ще добу.

Домашня настоянка з прянощами на спирту

Спиртова настоянка з глоду виходить ароматною і не терпкою.

Буде потрібно:

  • Спирт – 700 мл;
  • Ягоди боярки-стакан;
  • Кориця - одна паличка;
  • Цукор ванільний-5 г;
  • Мед – 1 ст. л.

Рецепт:

  1. Щоб зробити наливку, попередньо готуємо ягоди боярки і засипаємо їх в посудину.
  2. Заливаємо плоди спиртом.
  3. Туди ж додаємо корицю, закриваємо і прибираємо все на 25 днів в темне місце.
  4. Після напій проціджуємо.
  5. У мисці розігріваємо мед і додаємо до нього ванільний цукор, охолоджуємо.
  6. Медову масу додаємо до майже готового напою і залишаємо ще на 7 днів.
  7. За необхідності ще раз фільтруємо наливку і розливаємо по пляшках.


Детальніше про те, як приготувати наливку з глоду →

Рецепт шипшини та калгану

Настоянка виходить з пікантною кислинкою і коньячно-деревними нотками. При бажанні корінь калгану можна замінити свіжим або меленим імбиром.

Буде потрібно:настойка боярышника

  • Глід – 120 г;
  • Шипшина – 100 г;
  • Горілка - 1 л;
  • Цукор-одна ст. л.;
  • Корінь калгану мелений – 5 г або 3 скибочки свіжого.

Рецепт:

  1. Промиті і просушені паперовими серветками ягоди перекладаємо в посудину.
  2. Додаємо туди ж мелений корінь калгану.
  3. Заливаємо все горілкою, закриваємо і відправляємо настоюватися в темне місце.
  4. Кожні 3 дні посудину збовтуємо. Всього витримуємо місяць.
  5. Як тільки настоянка стане червоного світла, вона готова.
  6. Готову наливку фільтруємо через сито і змішуємо заздалегідь приготованим сиропом (цукор перемішуємо з ложкою води і тримаємо на плиті з помірним вогнем до повного розчинення).
  7. Розливаємо все по підготовлених пляшках і залишаємо ще на 2 дні.

Настоянка з журавлиною на горілці

Наливка за таким рецептом приготування просто незамінна в «сезон застуд». Вона виходить в міру кисла, смачна і барвиста. За бажанням сюди можна додати також шипшина і калину. Від цього домашня наливка вийде ще корисніше.

Буде потрібно:настойка боярышника

  • Ягоди глоду – 200 г;
  • Журавлина – 200 г;
  • Горілка-500 мл;
  • Мед або цукор – 5 ч. л.

Рецепт:

  1. Розминаємо товкачем підготовлену заздалегідь журавлину. Перекладаємо ягоди в банку.
  2. Додаємо до журавлини чистий глід.
  3. Заливаємо всю суміш горілкою так, щоб вона повністю покривала ягоди.
  4. Наполягаємо вийшла суміш 10 днів в темному місці. Намагаємося при цьому кожні 2 дні струшувати банку.
  5. Фільтруємо отриманий напій через потрійну марлю або сито. Потім з'єднуємо його з медом або цукром.
  6. Відправляємо банку знову в темне місце на 5 днів.

Більше рецептів приготування настоянки з журавлини →

Настоянка з ягід глоду на горілці: простий рецепт з горобиною

Буде потрібно:настойка боярышника

  • Горілка - 1 л;
  • Плоди глоду - 100 г;
  • Плоди горобини - 100 г;
  • Цукор – 1 ст. л.

Рецепт:

  1. Горобину і глід засипаємо в ємність.
  2. Злегка розминаємо ягоди, щоб вони потім дали сік.
  3. Заливаємо все горілкою і відправляємо на пару тижнів в темне місце для витримки (через тиждень ємність збовтуємо).
  4. Продукт проціджуємо і вийшла рідина перемішуємо з цукром.
  5. Розливаємо все по тарам і витримуємо ще пару днів, не забуваючи при цьому збовтувати.

Така настоянка зі свіжих ягід глоду і горобини готується швидко, але при цьому виходить не менш смачна і корисна.

Рецепт " Ерофеіч» на самогоні

Буде потрібно:

  • Самогон (50°) - 1 л;
  • Плоди боярки - 1 ст. л.;
  • Звіробій, м'ята перцева, меліса і материнка - по 1 щіпці;
  • Базилік, чебрець, полин, буркун жовтий – деревій-пара пучок кожного;
  • Анісові насіння і кардамон – по чайній ложці.

Рецепт:

  1. Ягоди поміщаємо в банку і до них додаємо все насіння і трави.
  2. Заливаємо самогоном. Настояти наливку потрібно 2 тижні, при цьому іноді струшуючи банку.
  3. Готову наливку фільтруємо. Якщо не вистачає солодощі, то додаємо цукор за смаком і витримуємо ще тиждень.

Така настоянка на Боярці з самогону підвищує імунітет і захищає від застуди.

Детальніше про настоянку глоду на самогоні →

Настоянка з квітів глоду

Буде потрібно:

  • Свіжі квіти глоду-50-60 г;
  • Горілка або спирт-500-600 мл.

Рецепт:

  1. Кольори злегка обполосніть і перекладемо в спеціальну ємність.
  2. Заливаємо їх алкоголем, закупорюємо і прибираємо в темне місце на тиждень. При цьому кожен день ємність струшуємо.
  3. Проціджуємо отриманий напій.

При головних болях, тиску і болях в серці таку настойку приймають 3 рази на день по 17-18 крапель. Але тільки після консультації з лікарем.

Як зберігати і пити

Настоянку дозволяється зберігати в темному прохолодному місці не більше 6 місяців. В крайньому випадку, пляшку з напоєм можна поставити в холодильник. А щоб з плином цього терміну лікувальний напій не зіпсувався, його необхідно наливати в ретельно вимиті і стерилізовані ємності.

У чому користь настойки і як її приймати

Настоянка глоду ідеально підходить для лікування багатьох захворювань. Йдеться про болі в серці, безсоння, ожиріння, задишку, простатит тощо.

Смачний рецепт напою, приготованого своїми руками, дозволяє зберегти повний набір корисних елементів. Настоянка містить жирні олії, дубильні речовини, органічні кислоти, вітаміни A, C, B, K і E.

Корисний напій дозволяється застосовувати тривалий час. У деяких випадках його використовують для профілактики хвороб. Головне, не перевищувати дозування (не більше 50 мл на добу) і не випивати настойку при зниженому тиску.

Автор: Ріда Хасанова,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео c рецептом настоянки з глоду