Настоянка з глоду крім незвичайного смаку має ряд корисних властивостей. Це обумовлено великим вмістом вітамінів і цінних речовин в ягодах. Щоб напій з глоду приніс тільки користь організму, його необхідно правильно наполягати.
- Як вибрати та підготувати інгредієнти
- Класичний рецепт на горілці
- Домашня настоянка з прянощами на спирту
- Рецепт шипшини та калгану
- Настоянка з журавлиною на горілці
- Настоянка з ягід глоду на горілці: простий рецепт з горобиною
- Рецепт " Ерофеіч» на самогоні
- Настоянка з квітів глоду
- Як зберігати і пити
- У чому користь настойки і як її приймати
- Корисне відео c рецептом настоянки з глоду
Як вибрати та підготувати інгредієнти
Для приготування настоянки краще використовувати жовтневі ягоди. Саме в середині осені плоди набувають насичений колір і смак. Їх рекомендується збирати в сонячний день.
Ягоди глоду необхідно перебрати, ретельно промити і просушити серветкою.
Для настоянки підходять тільки великі плоди. Від зіпсованих і маленьких ягід краще позбутися.
Після збору плодів не варто затягувати з приготуванням. В цей же день ягоди необхідно відкласти для сушки. Якщо ви хочете готувати настоянку відразу, зробити це потрібно не пізніше 2-3 годин з моменту збору.
Сушити ягоди рекомендується в духовці при температурі не вище 50-60 °c: викласти на деко і залишити на пару годин. У процесі ягоди необхідно перемішувати, після чого відправити в духовку на 30 хвилин.
Можна використовувати як свіжі, так і сушені ягоди. Фахівці стверджують, що обидва варіанти мають практично ідентичним складом і властивостями.
Класичний рецепт на горілці
Цей рецепт найпростіше приготувати в домашніх умовах.
Буде потрібно:
- Сушені ягоди - 150 г;
- Горілка – 250 мл.
Рецепт:
- Перекладаємо сушені ягоди в каструлю, після чого заливаємо їх горілкою.
- Встановлюємо ємність на плиту і розігріваємо заготовку до 40 °C. не доводимо до кипіння, інакше алкоголь випарується.
- Залишаємо напій з глоду настоюватися під кришкою на півгодини.
- Проціджуємо настоянку через марлю і переливаємо в пляшку з темного скла. За бажанням витримуємо ще добу.
Домашня настоянка з прянощами на спирту
Спиртова настоянка з глоду виходить ароматною і не терпкою.
Буде потрібно:
- Спирт – 700 мл;
- Ягоди боярки-стакан;
- Кориця - одна паличка;
- Цукор ванільний-5 г;
- Мед – 1 ст. л.
Рецепт:
- Щоб зробити наливку, попередньо готуємо ягоди боярки і засипаємо їх в посудину.
- Заливаємо плоди спиртом.
- Туди ж додаємо корицю, закриваємо і прибираємо все на 25 днів в темне місце.
- Після напій проціджуємо.
- У мисці розігріваємо мед і додаємо до нього ванільний цукор, охолоджуємо.
- Медову масу додаємо до майже готового напою і залишаємо ще на 7 днів.
- За необхідності ще раз фільтруємо наливку і розливаємо по пляшках.
Детальніше про те, як приготувати наливку з глоду →
Рецепт шипшини та калгану
Настоянка виходить з пікантною кислинкою і коньячно-деревними нотками. При бажанні корінь калгану можна замінити свіжим або меленим імбиром.
- Глід – 120 г;
- Шипшина – 100 г;
- Горілка - 1 л;
- Цукор-одна ст. л.;
- Корінь калгану мелений – 5 г або 3 скибочки свіжого.
Рецепт:
- Промиті і просушені паперовими серветками ягоди перекладаємо в посудину.
- Додаємо туди ж мелений корінь калгану.
- Заливаємо все горілкою, закриваємо і відправляємо настоюватися в темне місце.
- Кожні 3 дні посудину збовтуємо. Всього витримуємо місяць.
- Як тільки настоянка стане червоного світла, вона готова.
- Готову наливку фільтруємо через сито і змішуємо заздалегідь приготованим сиропом (цукор перемішуємо з ложкою води і тримаємо на плиті з помірним вогнем до повного розчинення).
- Розливаємо все по підготовлених пляшках і залишаємо ще на 2 дні.
Настоянка з журавлиною на горілці
Наливка за таким рецептом приготування просто незамінна в «сезон застуд». Вона виходить в міру кисла, смачна і барвиста. За бажанням сюди можна додати також шипшина і калину. Від цього домашня наливка вийде ще корисніше.
- Ягоди глоду – 200 г;
- Журавлина – 200 г;
- Горілка-500 мл;
- Мед або цукор – 5 ч. л.
Рецепт:
- Розминаємо товкачем підготовлену заздалегідь журавлину. Перекладаємо ягоди в банку.
- Додаємо до журавлини чистий глід.
- Заливаємо всю суміш горілкою так, щоб вона повністю покривала ягоди.
- Наполягаємо вийшла суміш 10 днів в темному місці. Намагаємося при цьому кожні 2 дні струшувати банку.
- Фільтруємо отриманий напій через потрійну марлю або сито. Потім з'єднуємо його з медом або цукром.
- Відправляємо банку знову в темне місце на 5 днів.
Більше рецептів приготування настоянки з журавлини →
Настоянка з ягід глоду на горілці: простий рецепт з горобиною
- Горілка - 1 л;
- Плоди глоду - 100 г;
- Плоди горобини - 100 г;
- Цукор – 1 ст. л.
Рецепт:
- Горобину і глід засипаємо в ємність.
- Злегка розминаємо ягоди, щоб вони потім дали сік.
- Заливаємо все горілкою і відправляємо на пару тижнів в темне місце для витримки (через тиждень ємність збовтуємо).
- Продукт проціджуємо і вийшла рідина перемішуємо з цукром.
- Розливаємо все по тарам і витримуємо ще пару днів, не забуваючи при цьому збовтувати.
Така настоянка зі свіжих ягід глоду і горобини готується швидко, але при цьому виходить не менш смачна і корисна.
Рецепт " Ерофеіч» на самогоні
- Самогон (50°) - 1 л;
- Плоди боярки - 1 ст. л.;
- Звіробій, м'ята перцева, меліса і материнка - по 1 щіпці;
- Базилік, чебрець, полин, буркун жовтий – деревій-пара пучок кожного;
- Анісові насіння і кардамон – по чайній ложці.
Рецепт:
- Ягоди поміщаємо в банку і до них додаємо все насіння і трави.
- Заливаємо самогоном. Настояти наливку потрібно 2 тижні, при цьому іноді струшуючи банку.
- Готову наливку фільтруємо. Якщо не вистачає солодощі, то додаємо цукор за смаком і витримуємо ще тиждень.
Така настоянка на Боярці з самогону підвищує імунітет і захищає від застуди.
Детальніше про настоянку глоду на самогоні →
Настоянка з квітів глоду
Буде потрібно:
- Свіжі квіти глоду-50-60 г;
- Горілка або спирт-500-600 мл.
Рецепт:
- Кольори злегка обполосніть і перекладемо в спеціальну ємність.
- Заливаємо їх алкоголем, закупорюємо і прибираємо в темне місце на тиждень. При цьому кожен день ємність струшуємо.
- Проціджуємо отриманий напій.
При головних болях, тиску і болях в серці таку настойку приймають 3 рази на день по 17-18 крапель. Але тільки після консультації з лікарем.
Як зберігати і пити
Настоянку дозволяється зберігати в темному прохолодному місці не більше 6 місяців. В крайньому випадку, пляшку з напоєм можна поставити в холодильник. А щоб з плином цього терміну лікувальний напій не зіпсувався, його необхідно наливати в ретельно вимиті і стерилізовані ємності.
У чому користь настойки і як її приймати
Настоянка глоду ідеально підходить для лікування багатьох захворювань. Йдеться про болі в серці, безсоння, ожиріння, задишку, простатит тощо.
Смачний рецепт напою, приготованого своїми руками, дозволяє зберегти повний набір корисних елементів. Настоянка містить жирні олії, дубильні речовини, органічні кислоти, вітаміни A, C, B, K і E.
Корисний напій дозволяється застосовувати тривалий час. У деяких випадках його використовують для профілактики хвороб. Головне, не перевищувати дозування (не більше 50 мл на добу) і не випивати настойку при зниженому тиску.
Автор: Ріда Хасанова,
спеціально для byhaem.in.ua