Самогон на лимоні: 11 рецептів на будь-який смак і прості способи позбутися від гіркоти

Самогон з лимоном – відмінне поєднання для людей, які люблять освіжаючі алкогольні напої з невеликою гіркотою і кислинкою. Цитрус можна змішувати з різними спеціями, ягодами. Нижче будуть представлені найбільш популярні рецепти, правила з підготовки плодів, метод усунення гіркоти з готового напою.

самогон с лимоном, настойка

Підготовка лимонів

Перш ніж приступати до приготування настоянки самогону на лимоні, необхідно підготувати всі інгредієнти, особливу увагу приділити самим цитрусам. По-перше, при їх виборі не потрібно брати м'які плоди, які мають потемніння на шкірці. По-друге, найкраще вибирати Жовті, так як зеленуваті цитруси додадуть зайву гіркоту. По-третє, якщо буде готуватися напій з цедрою, потрібно вибирати лимони з товстою шкіркою.

Перед тим як нарізати і додавати цитруси в ємність для настоювання, необхідно ретельно вимити їх теплою водою, шкірку потерти жорсткою мочалкою. Залишити плоди в ємності з чистою водою на 5 хвилин. Це гарантує очищення цитрусів від шару воску, який часто наноситься на них для продовження терміну зберігання.

Як робити настоянку без гіркоти

Самогон, настояний на лимоні, часто дає відчутну гіркоту. Щоб завжди отримувати максимально м'який смак, потрібно готувати без цедри. Одночасно з цим, досить «важкий» смак виходить, якщо готувати настоянку без цукру. Для пом'якшення можна додати невелику кількість цукрового піску, дати настоятися ще 1-2 доби.

Що робити, якщо гіркота вже з'явилася

Якщо при настоюванні лимона без шкірки все одно з'явилася гіркота, необхідно змішати по 1 частині води і цукру, щоб вийшов цукровий сироп. Додати його в напій, ретельно розмішати. Такий спосіб дозволяє відчутно знизити гіркоту. Кількість цукрового сиропу підбирається індивідуально, за смаковими уподобаннями.

Детальніше про те, як пом'якшити самогон →

Найпростіший рецепт

классический рецепт самогона на лимоне

Класичний рецепт настоянки на лимоні не зажадає великих тимчасових витрат і додавання безлічі компонентів.

Процес приготування:

  1. Очистити 2 лимона від цедри, нарізати їх великими часточками.
  2. Перекласти цитруси в порожню скляну банку, залити їх 2 л самогону (фортеця не більше 50 градусів).
  3. Закрити банку, прибрати в темне місце.

Залишити настоюватися на 2 тижні. Чи залишиться витягнути з рідини часточки, процідити через марлю.

Детальніше про те, як приготувати Лимончелло на самогоні →

Найшвидший

Цей рецепт називають настоянкою за 1 день. Для приготування самогону на лимоні без настоювання знадобиться сік з двох лимонів, 500 мл дистиляту, столова ложка цукру, 200 мл води. Необхідно змішати всі інгредієнти і ретельно перемішати. Якщо вийшов занадто різкий смак, можна додати ще одну ложку цукру.

З підвішеним лимоном

настойка самогона на лимоне висяк

Один з найцікавіших рецептів. За таке незвичайне розташування цитруса при наполяганні, багато самогонники називають його «шибеник» або «висяк». Його особливість полягає в тому, що напій виходить ароматним і ніжним, без гіркоти, яку може надати цитрус. Нижче буде представлений рецепт на 3-х літрову банку.

Процес приготування:

  1. Залити банку 1,5 л алкоголю (фортеця 40 градусів).
  2. На нитці всередині підвісити лимон, закрити кришку.
  3. Залишити настоюватися на 3 тижні.
  4. Відкрити банку, прибрати цитрус, додати 20 г кориці, залишити ще на тиждень.

Після приготування можна додати води, щоб знизити міцність.

Корисне відео про приготування самогону з підвішеним лимоном

З лимоном та апельсином / мандарином

&#nbsp;


З декількох видів цитрусів можна приготувати цікаву гірку настоянку. Один з варіантів - з лимоном і апельсином. Потрібно підготувати по 250 г цедри, 3 л зернового самогону, 900 г цукру, 700 мл води.

настойка самогона на лимоне и мандарине

Процес приготування:

  1. У чисту банку перекласти дрібно нарізану цедру.
  2. Залити їх дистилятом, залишити на 2 місяці в темному місці.
  3. Змішати воду з цукром, приготувати солодкий сироп.
  4. Додати сироп в настоянку, залишити настоюватися ще на 1 день.

Перед вживанням процідити через марлю.

З медом

самогон с лимоном и медом

Готуючи більшість настоянок з лимоном і цукром, можна замінювати цукор на мед. Простий рецепт приготування подібного напою:

  1. В окремій склянці змішати 1 чайну ложку меду і 70 мл самогону. Ретельно перемішати.
  2. Очистити цитрус від цедри, видавити його сік в порожню банку. Туди ж додати 500 мл зернового самогону.
  3. Влити підготовлений заздалегідь мед.

Ще раз ретельно перемішати настоянку, залишити її на 4 дні в темному місці.

З корицею

самогон с корицей и лимоном

Один з цікавих варіантів настоянок – лимон з корицею. На 1 л зернового дистиляту потрібно підготувати 10 г кориці, 100 г цедри. За смаком можна додати масло анісу. Процес приготування:

  1. У чистій скляній банці змішати всі інгредієнти.
  2. Додати алкоголь.
  3. Закрити кришкою, поставити в прохолодне темне місце.

За 3 дні настоянка повинна приготуватися. Залишиться процідити через марлю, після чого можна приступати до вживання.

З імбиром

самогон с лимоном и имбирем

Освіжаюча настоянка з лимоном та імбиром. Заздалегідь потрібно підготувати 500 мл зернового самогону (оптимальна фортеця 40 градусів), щіпка солі, 1 ч.л. цукру, 20 г імбиру, 1 лимон. Процес приготування:

  1. Очистити цитрус від цедри, дрібно її нарізати.
  2. Почистити свіжий імбир, дрібно нашаткувати.
  3. Перелити алкоголь в чисту скляну ємність, додати підготовлену цедру, імбир. Засипати цукор, 1 щіпку солі.

Залишити настоянку на 5 днів в темному прохолодному місці.

Більше рецептів приготування настоянки з імбиру →

З кавою

самогон на кофейных зернах с лимоном

Суміш лимона і кави здивує незвичайним смаком, приємним ароматом, які має спокійні кавові нотки і яскраву цитрусову складову. Заздалегідь потрібно приготувати 0,5 л самогону на зерні або цукрі, 33 кавових зерна, 1 цитрус, 33 ч.л. цукрового піску. Процес приготування:

  1. Заздалегідь трохи обсмажте кавові зерна на сковороді.
  2. У лимоні проробити безліч маленьких отворів, в які вставити зерна.
  3. У чисту скляну банку покласти підготовлений цитрус з кавовими зернами, засипати цукор.

Залишиться залити ємність самогоном, залишити настоюватися протягом 30-35 днів. В результаті повинен вийти своєрідний лікер на кавових зернах з лимоном.

З м'ятою

самогон с лимоном и мятой

Поєднання самогону, лимона і м'яти – це освіжаючий напій, який найприємніше вживати в охолодженому вигляді. Для приготування необхідно підготувати 20 г висушеного листя м'яти, 1 цитрус, 500 мл зернового дистиляту (фортеця не більше 45 градусів), столова ложка цукру. Процес приготування:

  1. Очистити лимон від цедри, дрібно нарізати.
  2. Видавити сік цитруса в чисту банку.
  3. Додати м'яту.
  4. Залити ємність самогоном.

Потрібно дати настоятися 2 дні, додати цукор, залишити ще на 1 день.

Якщо не хочеться в результаті отримати настойку бурого кольору, рекомендується використовувати свіже листя м'яти.

З хріном

самогон с лимоном и хреном

Настоянка самогону на хроні з медом і лимоном називається хріновухою. Однак це не класичний варіант її приготування. Заздалегідь необхідно підготувати 1 л зернового самогону (оптимальна фортеця 40-45 градусів), перетертий корінь хрону – 20 г, 4 с.л. лимонного соку, 2 ч. л. меду. Покроковий процес приготування:

  1. Очистити корінь хрону, натерти на тертці (бажано на крупній).
  2. Додати в чисту банку натертий хрін з лимонним соком, мед.
  3. Залити в ємність 500 мл дистиляту, ретельно перемішати всі інгредієнти. Важливо домогтися того, щоб мед розчинився практично повністю.
  4. Додати залишився самогон.

Настоювати 3 дні в темному і прохолодному місці. Кожен день струшувати банку. Перед вживанням процідити через марлю.

Якщо напій вийшов каламутним, рекомендується поставити його ще на добу відстоятися. Муть повинна піти в осад.

З корою дуба

У домашніх умовах можна приготувати настоянку на цедрі і корі дуба. Для цього необхідно підготувати кілька компонентів – 1 л зернового самогону (фортеця не більше 45 градусів), 60 гм цукру, цедра половини лимона, 50 г кори дуба. Процес приготування:

  1. У банку змішати кору дуба з самогоном, залишити на 3 дні в прохолодному темному місці.
  2. Додати в ємність цукор, дрібно нарізану цедру.
  3. Залишити банку настоюватися ще на 10 днів.

Через відведений час кілька разів процідити через марлю.

Настоянка на корі дуба і цедрі можна вийти гірким. Щоб зробити його більш м'яким за смаком, рекомендується додати в напій ще 1 ч.л. цукру, дати настоятися протягом доби.

Самогон, настояний на лимоні, можна доповнювати різними фруктами або спеціями. Якщо подобається гіркота, можна не прибирати цедру або дрібно нарізати її і додати окремо. Якщо ж хочеться отримати м'який смак, цедра обов'язково зрізається, додається цукровий сироп або цукор-пісок.

Автор: Павло Успенський,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, як приготувати настоянку самогону на лимоні в домашніх умовах