Алкогольні напої, в складі яких є цитрусові, настільки ж смачні, наскільки корисні. Це якраз той випадок, коли говорять «п'єш і здоровієш». Мандарини, звичайно, трохи поступаються апельсинам і лимонам за кількістю корисних речовин, вітамінів в складі м'якоті, цедри.
Хоч і в меншому обсязі, але аскорбінова кислота, провітамін А, вітамін Р, фітонциди, ефірні масла і альдегіди в них містяться. Тому настоянка мандаринова на алкогольній основі в залежності від рецепта приготування рекомендована до вживання і як аперитив з м'яким смаком, і як лікувальний засіб.
При виготовленні настоянок в хід йде м'якоть плодів і, обов'язково, цедра мандаринів, свіжа або сушена. Рецепти дуже прості, легко запам'ятовуються, не вимагають спеціальних навичок у виноробстві.
Спиртова настоянка з шкірки мандаринів
На сухих корочках, що залишилися від новорічного застілля, настоянка мандаринова виходить чудова. У неї м'який смак, дуже приємний цитрусовий аромат і незвичайний сонячний колір. Дуже важливо перед приготуванням настоянки відокремити від кірок внутрішню білу частину. Якщо вона потрапить в спиртовий розчин, напій стане надмірно гірким.
Для приготування напою знадобиться:
- Спирт — 1 л.
- Цедра мандаринів — 50 г.
- Мандариновий сік — 85 мл.
- Цукор — 3 ч.л. (можна замінити 2 ч. л. фруктози).
Послідовність процесу:
- Шкірку мандаринів без білої підкладки рвуть на невеликі шматочки, поміщають в чисту банку.
- З м'якоті віджимають сік і ставлять в холодильник для освітлення.
- Кірки заливають розведеним до 45% спиртом або якісної горілкою. Щоб фортеця горілки становила 45 градусів, в неї додають пару флаконів аптечного медичного спирту.
- Склад настоюють протягом 3 тижнів в темному прохолодному приміщенні.
- Після покладеного часу настоянку фільтрують, додають цукор і з'єднують з освітленим мандариновим соком.
Після змішування соку і спиртового розчину рідина стане каламутною через утворення опалесценції ефірних масел. Повернути напою кришталеву прозорість можна за допомогою пастеризованого молока.
Молоко 2,5% жирності в обсязі 25 мл вливають в мандаринову настоянку. Важкі суспензії при взаємодії з молочним білком згорнуться, перетворяться в білі пластівці і випадуть в осад. Після цього напій потрібно профільтрувати через вату.
На виході виходить несолодка, світла, ароматна мандаринова горілка. Спирту в ній практично не відчувається. Її потрібно розлити по 0,5 пляшках і поставити в холодильник. Зберігати не довше 2-4 тижнів.
Пряна мандаринова настоянка
Цей різновид облагородженого алкоголю теж готують на мандариновій шкірці без білих прожилок. Пряний смак досягається за рахунок додавання в спиртовий розчин спецій.
Інгредієнти складу:
- Скоринки (сухі, свіжі) від 10 мандаринів.
- Кориця — 2 невеликі палички.
- Бадьян — 4 зірочки.
- Ваніль — 2 стручки.
- Цукор — 630 г.
- Горілка (спирт, чистий самогон міцністю 50-70 градусів) — 1 л.
Технологія приготування:
- Оброблену шкірку мандаринів подрібнюють, висипають в 2 л банку.
- Додають корицю (нарізати шматочками), ваніль (розділити навпіл уздовж стручка), бадьян.
- Заливають сировину алкоголем.
- Наполягають напій в прохолодному темному місці тиждень. Кожен день розчин збовтують.
- З цукру і 500 мл води варять легкий сироп. Охолоджувати.
- Настояний спиртовий розчин проціджують через кілька шарів марлі, з'єднують з холодним цукровим сиропом, перемішують.
- Ставлять на 7 діб в холодильник. Раз на добу настоянку збовтують.
- Через тиждень знову фільтрують напій, розливають по 0,5 л пляшках.
Можна закупорити пряну мандаринову настоянку на спирту герметично і перенести в підвал. У такому вигляді алкоголь може зберігатися до півроку. Якщо пляшки не запечатувати, потрібно буде використовувати напій за призначенням протягом 1-1,5 місяця.
більше рецептів приготування настоянки з мандаринових кірок →
Лікер з мандаринів« класичний »
Приготувати в домашніх умовах лікер з мандаринів не складніше, ніж зробити горілчану або спиртову настоянку. Загальна тривалість настоювання такого напою становить 21 день. За рецептом в класичний мандариновий лікер входять:
- Шкірка (без прожилок) від 18 стиглих солодких плодів.
- Спирт 45% (міцна горілка) — 1 л.
- Цукор — 0,6 кг.
- Очищена вода — 600 мл.
Порядок дій:
- Мандарини ретельно миють, щоб видалити з поверхні шкірки консерванти, якими оброблені плоди для збільшення терміну зберігання. Витирають чистим сухим рушником.
- Овощечисткой або гострим ножем знімають з плодів цедру, намагаючись не зачепити білу підкладку.
- Кірки висипають в скляну банку, заливають алкоголем, закривають капроновою кришкою. Струшувати.
- Наполягають розчин 7 діб в темному теплому місці.
- З м'якоті мандаринів вичавлюють сік.
- З цукру і води варять сироп. Остуджувати.
- З'єднують сироп і мандариновий сік і ставлять на тиждень в холодильник для освітлення.
- Через належний час алкогольну складову лікеру і підсолоджений цукровим сиропом мандариновий сік з'єднують. Перемішувати.
У такому вигляді напій повинен настоюватися в прохолодному темному місці ще 2 тижні. Потім готовий продукт фільтрують і розливають по пляшках. Зберігають в холодильнику. Пити лікер з мандаринів « класичний » можна як самостійний напій або готувати з нього коктейлі.