настоянка красноплодной горобини на самогоні: покрокові рецепти для домашнього приготування

Настоянка з горобини, крім прекрасного смаку, має ще й лікувальну дію, що пов'язано з вмістом в ягодах численних вітамінів і цінних речовин. Напій зберігає практично всі корисні властивості плодів.

Горобинова настоянка на самогоні відрізняється також неймовірним ароматом, а її виготовлення не зажадає особливих зусиль.

Як вибрати та підготувати інгредієнти

Для приготування настоянки на самогоні найкраще підійдуть листопадові ягоди, так як вони більш солодкі і саме в цей період максимально наповнюються соком. Вибирати бажано тільки великі плоди горобини, так як вони будуть соковитіше і смачніше.

Якщо чекати листопада часу немає, то зібраний урожай потрібно загорнути в пакет і помістити на добу в морозильну камеру. Якщо перед приготуванням рано зібрані ягоди попередньо не заморозити, є ризик, що вони збережуть гіркоту і погіршать смак готової настоянки.

Не можна збирати ягоди, які ростуть уздовж дороги: вони повні шкідливими речовинами і зайвим післясмаком, що також можна відбитися на смаку настоянки.

Збирати горобину краще гронами. Потім ягоди ретельно перебирають, зіпсовані або пошкоджені викидають, а хороші акуратно промивають не менше п'яти разів (чим вони чистіше, тим довше зберігається напій) і просушують. Іноді підготовлені ягідки сушать або заморожують про запас.

Для просушування підготовлену горобину потрібно викласти тонким шаром на папір в провітрюваному і сухому місці, не забуваючи при цьому регулярно перемішувати. Якщо сушена горобина потрібна в цей же день, її викладають на деко і сушать в духовці при 60 °C.

Для основи ж бажано брати самогон міцністю 40-50 ° подвійної перегонки, очищений за допомогою вугільного фільтра.

Простий рецепт

Це нескладний рецепт, підходить для новачків.

Інгредієнти:

  • Ягоди горобини - 2 кг;
  • Самогон - 1 л.

Рецепт:

  1. Промиті і просушені ягоди пересипаємо акуратно в 3-х літрову банку.
  2. Заливаємо всі плоди самогоном. Алкоголь при цьому повинен покривати їх повністю.
  3. Закриваємо банку з напоєм щільно кришкою.
  4. Прибираємо настоюватися в темне місце на 3-7 днів, не забуваючи при цьому щодня злегка струшувати банку.
  5. За бажанням перед вживанням напій можна процідити через ватний диск або двошарову марлю розлити по пляшках.

Настоянка виходить міцна і злегка терпка, але зате такий рецепт приготування горобинового напою на самогоні вважається найпростішим і швидким.

Рецепт на сушеній ягоді

Настойка на красноплодной рябинеІнгредієнти:

  • Висушені ягоди-500 г;
  • Самогон - 1 л;
  • Цукор – 300 г.

Рецепт:

  1. Видаляємо зіпсовані і найменші ягідки.
  2. Перекладаємо їх в ретельно промиту банку або іншу скляну ємність. Ягоди повинні займати 2/3 від загального обсягу ємності.
  3. Посипаємо горобину цукром.
  4. Заливаємо все самогоном. Він повинен перекривати сушену горобину вище на 2 пальця.
  5. Закриваємо ємність кришкою і прибираємо напій в темне місце на 2-2,5 місяці.
  6. Кожні п'ять днів настоянку обов'язково потрібно струшувати. Після закінчення часу напій потрібно профільтрувати.

Наливка виходить ароматною і приємною на смак.

Рецепт " Ніжинська горобина»

Інгредієнти:

  • Горобина сорту " Невежінская»;
  • Самогон фортецею 50 градусів.

Рецепт:

  1. Засипаємо повністю підготовлені плоди в скляну посудину.
  2. Заливаємо ягоди самогоном так, щоб вони повністю були приховані під алкоголем.
  3. Ставимо закриту ємність в прохолодне і максимально темне місце.
  4. Перші 3 дні настоянку потрібно перевіряти на рівень рідини. При необхідності доливаємо самогон.
  5. Через пару тижнів акуратно круговими рухами перемішуємо напій. Ягоди повинні залишатися цілими.
  6. В цілому наполягаємо наливку близько 50 днів, при цьому кожні 2 тижні не забуваємо перемішувати.

Настоянка виходить яскрава і насичена.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з ягід горобини →

Рецепт з прянощами

Настойка на красноплодной рябинеІнгредієнти:

  • Горобина красноплодная-750 г;
  • Самогон - 1,5 л;
  • Лимонна цедра - 1 ст. л.;
  • Цедра апельсина - 1/2 с. л.;
  • Листя свіжої м'яти - 1 ст. л.

Рецепт:

  1. Підготовлені ягоди засипаємо в скляну посудину. Легенько їх мнем.
  2. Знімаємо з апельсина і лимона цедру до білого шару за допомогою терки.
  3. Листя м'яти ретельно обполіскувати і просушують рушником.
  4. Додаємо обидві цедри і м'яту до горобини.
  5. Заливаємо компоненти самогоном.
  6. Закриваємо щільно банку і струшуємо, щоб інгредієнти розподілилися рівномірно.
  7. Прибираємо посудину настоюватися в темне місце на 2 місяці.
  8. Готову пряну наливку зливаємо і проціджуємо кілька разів до прозорості.

За бажанням в настоянку можна додавати будь-які спеції або прянощі за смаком. Підійдуть: лаврове листя, бадьян, кістки сливи і абрикоса, кориця, гвоздика, перець, кардамон, ванілін, імбир. Головне, дотримуватися помірності, інакше можна приглушити природний аромат напою і зіпсувати смак.

Рецепт настоянки з яблуком і горобиною

Настойка красноплодной рябины на самогоне Інгредієнти:

  • Самогон - 750 мл;
  • Горобина – 260 г;
  • Яблука (ароматні) - 450 г;
  • Цукор – 150 грам.

Приготування:

  1. Яблука промиваємо і видаляємо серцевину.
  2. Нарізаємо фрукт на скибочки.
  3. У банку шарами укладаємо попередньо підготовлену горобину і скибочки яблук. Не забуваємо кожен шар посипати цукром.
  4. Вливаємо самогонку. Вона обов'язково повинна повністю покривати фрукти і ягоди.
  5. Накриваємо горловину рушником, закріплюємо гумкою і наполягаємо 3 місяці. Ягоди повинні втратити колір.
  6. Готову настоянку зціджуємо і переливаємо в скляні тари. Через пару днів напій буде готовий до вживання.

Замість яблук можна використовувати обліпиху, гранат, журавлину або грушу.

Рецепт " Горобинушка»

Настойка на красноплодной рябинеІнгредієнти:

  • Горобина - 1 кг;
  • Цукор – 550 г;
  • Самогон-0,8 л.

Рецепт:

  1. Спочатку помиті плоди укладаємо на деко.
  2. Прогріваємо духовку до 60 °C і відправляємо деко туди на чверть години.
  3. Пересипаємо плоди в банку.
  4. Заливаємо все самогоном і акуратно перемішуємо.
  5. Закупорюємо ємність і прибираємо її в тепле місце на 1 місяць.
  6. Після закінчення часу рідину всю зливаємо і прибираємо її в холодильник.
  7. В залишилася в банку горобину додаємо цукор.
  8. Ємність плотненько закриваємо і прибираємо в темне місце на 25 днів.
  9. Після вийшов з ягід сироп змішуємо з самогонної настоянкою з холодильника.
  10. Потім проціджуємо напій через кілька шарів марлі і зберігаємо його в холодильнику.

Настоянка виходить солодкуватою і з м'яким смаком.

Рецепт настоянки з додаванням кори дуба і меду

Настойка красноплодной рябины на самогоне Інгредієнти:

  • Ягоди горобини-500 г;
  • Кора дуба-пара ст. ложок;
  • Мед – 250 г;
  • Самогон-1л.

Рецепт:

  1. Попередньо промиті і підсушені ягоди відправляємо в скляну ємність.
  2. Щоб смак вийшов більш насиченим, злегка мнемо їх давилкой.
  3. Вливаємо в ємність самогон.
  4. Туди ж додаємо мед і кору дуба. Перемішуємо до розчинення всього меду.
  5. Закупорюємо щільно ємність і прибираємо її в прохолодне темне місце на 3 місяці.
  6. Готовий напій фільтруємо і витримуємо ще 1 місяць для стабілізації кольору.

В результаті виходить корисна настоянка з вишуканим смаком.

Як зберігати і пити настоянку

Зберігати настоянку потрібно в прохолодному приміщенні без світла або в холодильнику. Посуд краще вибирати з темного скла, але якщо такого немає, то підійде і світле. Термін зберігання не повинен перевищувати п'яти років.

Солодкість готового продукту можна регулювати в більшу сторону. При бажанні в готову настоянку можна додавати мед, продукт від цього стане ще корисніше і багатше на смак.

Для здоров'я і користі напій рекомендується вживати не більше, ніж по 40 мл на добу і бажано не регулярно.

З червоних ягід горобини виходять неймовірно смачні і корисні настоянки на самогоні з приємним золотисто-червонуватим кольором, якими буде не соромно пригостити гостей.

Автор: Ріда Хасанова,
спеціально для byhaem.in.ua