Настоянка з горобини, крім прекрасного смаку, має ще й лікувальну дію, що пов'язано з вмістом в ягодах численних вітамінів і цінних речовин. Напій зберігає практично всі корисні властивості плодів.
Горобинова настоянка на самогоні відрізняється також неймовірним ароматом, а її виготовлення не зажадає особливих зусиль.
Як вибрати та підготувати інгредієнти
Для приготування настоянки на самогоні найкраще підійдуть листопадові ягоди, так як вони більш солодкі і саме в цей період максимально наповнюються соком. Вибирати бажано тільки великі плоди горобини, так як вони будуть соковитіше і смачніше.
Якщо чекати листопада часу немає, то зібраний урожай потрібно загорнути в пакет і помістити на добу в морозильну камеру. Якщо перед приготуванням рано зібрані ягоди попередньо не заморозити, є ризик, що вони збережуть гіркоту і погіршать смак готової настоянки.
Не можна збирати ягоди, які ростуть уздовж дороги: вони повні шкідливими речовинами і зайвим післясмаком, що також можна відбитися на смаку настоянки.
Збирати горобину краще гронами. Потім ягоди ретельно перебирають, зіпсовані або пошкоджені викидають, а хороші акуратно промивають не менше п'яти разів (чим вони чистіше, тим довше зберігається напій) і просушують. Іноді підготовлені ягідки сушать або заморожують про запас.
Для просушування підготовлену горобину потрібно викласти тонким шаром на папір в провітрюваному і сухому місці, не забуваючи при цьому регулярно перемішувати. Якщо сушена горобина потрібна в цей же день, її викладають на деко і сушать в духовці при 60 °C.
Для основи ж бажано брати самогон міцністю 40-50 ° подвійної перегонки, очищений за допомогою вугільного фільтра.
Простий рецепт
Це нескладний рецепт, підходить для новачків.
Інгредієнти:
- Ягоди горобини - 2 кг;
- Самогон - 1 л.
Рецепт:
- Промиті і просушені ягоди пересипаємо акуратно в 3-х літрову банку.
- Заливаємо всі плоди самогоном. Алкоголь при цьому повинен покривати їх повністю.
- Закриваємо банку з напоєм щільно кришкою.
- Прибираємо настоюватися в темне місце на 3-7 днів, не забуваючи при цьому щодня злегка струшувати банку.
- За бажанням перед вживанням напій можна процідити через ватний диск або двошарову марлю розлити по пляшках.
Настоянка виходить міцна і злегка терпка, але зате такий рецепт приготування горобинового напою на самогоні вважається найпростішим і швидким.
Рецепт на сушеній ягоді
- Висушені ягоди-500 г;
- Самогон - 1 л;
- Цукор – 300 г.
Рецепт:
- Видаляємо зіпсовані і найменші ягідки.
- Перекладаємо їх в ретельно промиту банку або іншу скляну ємність. Ягоди повинні займати 2/3 від загального обсягу ємності.
- Посипаємо горобину цукром.
- Заливаємо все самогоном. Він повинен перекривати сушену горобину вище на 2 пальця.
- Закриваємо ємність кришкою і прибираємо напій в темне місце на 2-2,5 місяці.
- Кожні п'ять днів настоянку обов'язково потрібно струшувати. Після закінчення часу напій потрібно профільтрувати.
Наливка виходить ароматною і приємною на смак.
Рецепт " Ніжинська горобина»
- Горобина сорту " Невежінская»;
- Самогон фортецею 50 градусів.
Рецепт:
- Засипаємо повністю підготовлені плоди в скляну посудину.
- Заливаємо ягоди самогоном так, щоб вони повністю були приховані під алкоголем.
- Ставимо закриту ємність в прохолодне і максимально темне місце.
- Перші 3 дні настоянку потрібно перевіряти на рівень рідини. При необхідності доливаємо самогон.
- Через пару тижнів акуратно круговими рухами перемішуємо напій. Ягоди повинні залишатися цілими.
- В цілому наполягаємо наливку близько 50 днів, при цьому кожні 2 тижні не забуваємо перемішувати.
Настоянка виходить яскрава і насичена.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з ягід горобини →
Рецепт з прянощами
- Горобина красноплодная-750 г;
- Самогон - 1,5 л;
- Лимонна цедра - 1 ст. л.;
- Цедра апельсина - 1/2 с. л.;
- Листя свіжої м'яти - 1 ст. л.
Рецепт:
- Підготовлені ягоди засипаємо в скляну посудину. Легенько їх мнем.
- Знімаємо з апельсина і лимона цедру до білого шару за допомогою терки.
- Листя м'яти ретельно обполіскувати і просушують рушником.
- Додаємо обидві цедри і м'яту до горобини.
- Заливаємо компоненти самогоном.
- Закриваємо щільно банку і струшуємо, щоб інгредієнти розподілилися рівномірно.
- Прибираємо посудину настоюватися в темне місце на 2 місяці.
- Готову пряну наливку зливаємо і проціджуємо кілька разів до прозорості.
За бажанням в настоянку можна додавати будь-які спеції або прянощі за смаком. Підійдуть: лаврове листя, бадьян, кістки сливи і абрикоса, кориця, гвоздика, перець, кардамон, ванілін, імбир. Головне, дотримуватися помірності, інакше можна приглушити природний аромат напою і зіпсувати смак.
Рецепт настоянки з яблуком і горобиною
- Самогон - 750 мл;
- Горобина – 260 г;
- Яблука (ароматні) - 450 г;
- Цукор – 150 грам.
Приготування:
- Яблука промиваємо і видаляємо серцевину.
- Нарізаємо фрукт на скибочки.
- У банку шарами укладаємо попередньо підготовлену горобину і скибочки яблук. Не забуваємо кожен шар посипати цукром.
- Вливаємо самогонку. Вона обов'язково повинна повністю покривати фрукти і ягоди.
- Накриваємо горловину рушником, закріплюємо гумкою і наполягаємо 3 місяці. Ягоди повинні втратити колір.
- Готову настоянку зціджуємо і переливаємо в скляні тари. Через пару днів напій буде готовий до вживання.
Замість яблук можна використовувати обліпиху, гранат, журавлину або грушу.
Рецепт " Горобинушка»
- Горобина - 1 кг;
- Цукор – 550 г;
- Самогон-0,8 л.
Рецепт:
- Спочатку помиті плоди укладаємо на деко.
- Прогріваємо духовку до 60 °C і відправляємо деко туди на чверть години.
- Пересипаємо плоди в банку.
- Заливаємо все самогоном і акуратно перемішуємо.
- Закупорюємо ємність і прибираємо її в тепле місце на 1 місяць.
- Після закінчення часу рідину всю зливаємо і прибираємо її в холодильник.
- В залишилася в банку горобину додаємо цукор.
- Ємність плотненько закриваємо і прибираємо в темне місце на 25 днів.
- Після вийшов з ягід сироп змішуємо з самогонної настоянкою з холодильника.
- Потім проціджуємо напій через кілька шарів марлі і зберігаємо його в холодильнику.
Настоянка виходить солодкуватою і з м'яким смаком.
Рецепт настоянки з додаванням кори дуба і меду
- Ягоди горобини-500 г;
- Кора дуба-пара ст. ложок;
- Мед – 250 г;
- Самогон-1л.
Рецепт:
- Попередньо промиті і підсушені ягоди відправляємо в скляну ємність.
- Щоб смак вийшов більш насиченим, злегка мнемо їх давилкой.
- Вливаємо в ємність самогон.
- Туди ж додаємо мед і кору дуба. Перемішуємо до розчинення всього меду.
- Закупорюємо щільно ємність і прибираємо її в прохолодне темне місце на 3 місяці.
- Готовий напій фільтруємо і витримуємо ще 1 місяць для стабілізації кольору.
В результаті виходить корисна настоянка з вишуканим смаком.
Як зберігати і пити настоянку
Зберігати настоянку потрібно в прохолодному приміщенні без світла або в холодильнику. Посуд краще вибирати з темного скла, але якщо такого немає, то підійде і світле. Термін зберігання не повинен перевищувати п'яти років.
Солодкість готового продукту можна регулювати в більшу сторону. При бажанні в готову настоянку можна додавати мед, продукт від цього стане ще корисніше і багатше на смак.
Для здоров'я і користі напій рекомендується вживати не більше, ніж по 40 мл на добу і бажано не регулярно.
З червоних ягід горобини виходять неймовірно смачні і корисні настоянки на самогоні з приємним золотисто-червонуватим кольором, якими буде не соромно пригостити гостей.
Автор: Ріда Хасанова,
спеціально для byhaem.in.ua