рецепти смачних настоянок в домашніх умовах

З давніх часів і по теперішній час настоянки в домашніх умовах — популярний метод приготування алкогольних напоїв. В даний час існує безліч рецептів мають на меті надати особливий пікантний смак і аромат напою за допомогою різних природних компонентів. Настоянки — напій, який вживається як самостійно, так і в якості доповнення до різних страв. Смачний, ароматний напій, що викликає приємні асоціації літа, можна приготувати самим.

Види домашніх настоянок

настойки в домашних условиях

Існує кілька видів цього напою: цілющі, гіркі, пряні, солодкі. Різниця залежить від таких умов, як вид компонентів, вміст цукру, фортеця, термін витримки, смакових уподобань. Гіркі, цілющі, пряні настоянки більш міцні ніж солодкі. Для приготування напою горілку наполягають на різних травах, плодах ягідних і фруктових дерев, горіхах, потім проціджують, додають цукор або мед. Детальніше про те, які бувають характеристики і типи настоянок →

Фахівцями доведено, що настоянка має цілющі властивості. Грамотно підібравши компоненти напою можна отримати відмінний лікарський засіб, як від конкретного недуги, так і для зміцнення імунітету. Крім того, настоянки не викликають алкогольної інтоксикації.

Інвентар для приготування настоянки

Кухонне начиння, використовувана для приготування напою не повинна окислюватися, отже, потрібно користуватися тільки посудом і приладдям емальованими, з нержавіючої сталі, пластмаси, дерева, скла.

Необхідно приготувати чистий інвентар:

  • Скляний (пластмасовий) бутель з пробкою;
  • Відро для збору ягід, фруктів;
  • Каструлі, в них зручно тиснути сировину;
  • Толкушка для тисняви ягід;
  • Таз або миски для сировини;
  • Друшляк за розміром каструлі;
  • Воронка проста і воронка з сіткою;
  • Ваги.

Вибір вихідного матеріалу

Приготувати настоянку в домашніх умовах можна на основі різних міцних алкогольних напоях: настойки на различных ингредиентах бальзам, коньяк, віскі та інших. Однак зі спиртом (горілкою) працювати менш складно, тому що немає первинного смаку. Краще якщо фортеця спирту більше 43 градусів. Збільшити градус звичайної горілки можливо, шляхом додавання в неї етилового спирту, який продається в аптеках. Більш якісний і міцний спирт повніше витягує з рослинної маси ароматичні речовини.

Детальніше про те, як зробити настоянку на спиртовій основі →

Горіхи для виготовлення напою підійдуть тільки свіжі, зі здоровою шкаралупою. Сушені Горіхи менш цілющі і можуть давати гіркий смак. Плоди фруктових дерев і ягід слід відбирати стиглі, але без ознак гниття. При виготовленні ягідно-фруктових настоянок слід враховувати вміст в плодах цукру. Для виготовлення настоянок можна брати як свіжі, так і висушені плоди і трави.

Основний рецепт гіркої настоянки

Ягоди промити, фрукти порізати, горіхи і цілющі трави почистити від стороннього сміття. У підготовлену ємність висипати суміш з ягід і фруктів, так щоб заповнити 2/3 обсягу. Залити до верху посуд спиртом або горілкою. Важливо не залишати порожнього простору, щоб спирт не окислюється. Герметично закрити і помістити ємність в приміщення, куди не проникає світло. Залишити настоюватися на час, вказаний в рецепті. З інтервалом 3 дні ємність струшувати. Потім масу слід профільтрувати за допомогою воронки з сіткою. Напій перелити в бутель і залишити в холоді на 2 місяці.

Детальніше про те, як приготувати смачні настоянки на спирту →

Основний рецепт солодкої настоянки

Основа — гірка настоянка, плюс 230-330 г цукру або меду на об'єм 1 л напою. Спочатку з цукру слід приготувати сироп. Одну частину води і одну частину цукру розчинити і підігріти. Потім в підігріту гірку настоянку влити цукровий сироп. Склад остудити і розлити на зберігання в бутлі, прибрати зі світла.
сладкая настойка як варіант, настоянку в домашніх умовах можна виготовити з додаванням спирту в 2-3 етапи. Сировина подрібнюють і заливають алкоголем, наполягають. Далі, масу проціджують і знову повторюють всі дії.

Рецепт літньої настоянки

Для приготування напою потрібно 2,5 кг агрусу, і по 1,5 кг ягід полуниці та малини. Плоди розім'яти в пластмасовій або емальованому посуді дерев'яним товкачем, залишити на 5 годин для сокоотделения. Сік профільтрувати. Далі, на обсяг соку додати такий же обсяг горілки і пів-обсягу цукру. Дати цукру розчинитися і добити 150 г меленого мигдалю, 5 г кориці і лимонної цедри. Суміш розлити в пляшки, герметично закрити, залишити на 5-6 тижнів. Періодично вміст пляшок струшувати. Після закінчення зазначеного часу, масу слід профільтрувати, розлити в ємності на зберігання.

Рецепт настоянки груші

Грушу нарізати тонкими скибочками в обсязі 700 г.у приготовлену ємність укласти шарами з цукром 1 кг. ємність закрити і залишити масу на 2 доби, періодично помішуючи. Утворився сік відокремити, процідити. Розлити сік в пляшки на 3/4 об'єму, додати горілки на решту 1/3 об'єму, герметично закупорити. Наполягати 4-6 тижнів.
[ads-pc-4]

Рецепт Журавлинної настоянки

Журавлину промити і заморозити. Один кілограм ягід журавлини залити 2 л горілки. Бутель з масою залишити на 2 місяці на світлі. Щодня суміш збовтувати. Після закінчення зазначеного часу в масу додати цукровий сироп або мед. Кількість підсолоджувачів залежить від вашого бажання. Далі, напій розлити внастойка чеснока с перцем пляшки, в яких він буде зберігатися.

Рецепт настоянки Аматорська

500 мл горілки, 5-7 зубчиків подрібненого часнику, гострий червоний перець — 1 шт.інгредієнти за рецептом з'єднати, бутель герметично закрити і залишити настоюватися на 4 тижні. Профільтрувавши. Додати лимонний сік 2 ч.л., знову закрити пляшку. Зберігати в темному місці при кімнатній температурі.
[ads-pc-5]

Фішки майстрів з приготування домашніх настоянок

1. Щоб ягоди дали більше соку, їх рекомендується перед використанням заморозити.
2. Зазвичай, настоюватися продукт залишають в темному місці або розливають в пляшки з темного скла. Можна пограти зі світлом, поставити ємність на сонці. За такої умови смак настоянки стане злегка терпким, а колір більш ніжним.
3. Як правило, час настоювання за рецептами триває від 2 до 6 тижнів, однак, його можна скоротити до 1 тижня, збільшивши температуру в приміщенні до 50-60 °С.
4. Скибочки фруктів можна злегка підсмажити — це дасть напою особливий карамельний смак і колір.
5. Щоб уникнути потрапляння повітря в настойку, окислення спирту, пляшку не слід відкривати до рекомендованого часу.


Детальніше про те, як зробити настоянку з ягід на горілці →

настойка в домашних условиях (цирусовая) апельсиновая и лимонная настоянка в домашніх умовах (цирусовая) апельсинова і лимонна