Вибір ягід для чорничної настоянки і їх підготовка
Для приготування домашньої настоянки на спирту або горілці ягоди чорниці слід ретельно відібрати. Підійдуть тільки ті з них, які повністю достигли і не мають на собі ніякої цвілі або гнилі. Можна використовувати також і ту чорницю, яка була заморожена або висушена, немає необхідності брати для напою тільки свіжу.
Якщо використовуються саме такі, колишні раніше замороженими ягоди чорниці, то їх перед тим, як безпосередньо наполягати, необхідно повністю розморозити і подбати про те, щоб скла вся вода. Якщо цього не зробити, то напій, що вийшов в результаті настоювання на алкоголі, буде сильно розбавлений, може також з'явитися неприємний присмак.
Сушену чорницю слід використовувати у вдвічі меншій кількості, ніж того вимагає початковий рецепт.
Тиснути її також не можна — настоянка вийде каламутною, при цьому, щоб відфільтрувати її до прийнятного результату буде потрібно багато зусиль — і навіть тоді хороший підсумок може бути не досягнутий.
В якості оптимальних алкогольних основ підходять спирт (40-50 градусів), горілка і дешеві коньяки. Добре підійде також використання самогону, який повинен бути ретельно очищений.
Класична чорнична настоянка
Класична чорнична настоянка готується дуже просто, і її рецепт включає лише два інгредієнти:
- Ягоди — 350 гр;
- Алкогольна основа — 500 мл.
Як слід промиту чорницю засипають в банку і заливають за допомогою горілки, спирту або самогону. У такому вигляді майбутня настоянка проводить два тижні або трохи більше в темному місці, що підтримує кімнатну температуру. Як мінімум раз в чотири дні її слід збовтувати, але робити це краще акуратніше, щоб не полопалися ягоди і не замутили напій.
Результат такого приготування буде володіти приємним кисло-солодким смаком (тим солодше, ніж спелів була чорниця).
Існує й інший рецепт чорничного напою на спирту або самогоні, який по праву можна називати класичним. Він включає в себе наступні інгредієнти:
- Ягоди, здатні заповнити обсяг на 2/3 передбачуваної тари з напоєм;
- Горілка або самогон на решту 1/3.
Чорницю слід засипати в банку, залити алкоголем і щільно закрити кришку. Потім майбутній напій на 90 днів або трохи менше залишається на сонці, так, щоб на нього потрапляли прямі промені світла. Він повинен бути збовтаний як мінімум раз в кожні п'ять днів, але тому, хто буде це робити, знову ж таки, важливо не перестаратися і не пошкодити ягоди. Потім отримана настоянка проціджують і забирається в прохолодне темне місце, де тара, в яку вона налита, залишається злегка нахиленою.
Солодка чорнична настоянка
Рецепт солодкої чорничної настоянки на самогоні або спирту включає в себе наступні інгредієнти:
- Горілка, спирт (40-50%) або самогон — 1 л;
- Ягоди — 1,5 кг;
- Цукор — 250 гр;
- Вода — 250 мл.
У банку засипаються чорниця і цукор, які заливають за допомогою самогону або іншого алкоголю і води. Все перемішується, потім Банку ретельно закупорюється і залишається на місяць так, щоб на неї падало пряме сонячне світло. Як мінімум раз в п'ять днів потрібно збовтувати вміст банки — це допоможе інгредієнтів краще змішатися і взаєморозчинитися. Отриманий результат фільтрується за допомогою вати і марлі.
Сунично-чорнична настоянка
Рецепт сунично-чорничної настоянки дуже простий, але при цьому може дати вкрай цікавий смаковий результат.
Інгредієнти:
- Суниця — 500 гр;
- Чорниця — 500 гр;
- Цукор — 200 гр;
- Алкоголь — 600 мл;
- Вода — 300 мл.
Ягоди після підготовки викладаються в банку і пересипаються цукром. Так вони залишаються на ніч, щоб дали сік. На наступний день до них доливаються алкоголь і вода, і все ретельно перемішується. Якщо потрібно отримати більш міцний результат, можна використовувати виключно алкоголь в повному обсязі. Банку забирається в прохолодне місце на двадцять п'ять-тридцять днів, протягом якого її регулярно слід збовтувати. Після закінчення терміну результат проціджують. Робити це рекомендується двічі — за допомогою ситечка і використовуючи марлю — після чого дозволити настоянці відпочити кілька днів. Пити її слід охолодженої.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з ягід суниці →
Цей рецепт може також доповнюватися або змінюватися за допомогою малини або смородини, які замінюють суницю або знаходяться в рівних пропорціях з нею. Свіжу малину і смородину можна подавати і до вже готового напою.