Широке поширення і популярність настоянок в Україні обумовлено історично. Дворянським родинам надавалося право мати вдома, у своїх маєтках винокурні виробництва. Це породило бажання виділитися, здивувати гостей новими незвичайними рецептами. Подавати до столу казенні напої стало вважатися поганим тоном, правильно було потрясти вельможних сусідів унікальним смаком алкоголю, виготовленого в домашніх умовах. У кожному поважаючому себе будинку замислювалися, як зробити настоянку смачну, ароматну і несхожу на інші. Для їх виробництва стали застосовуватися фрукти, ягоди, дикі трави і заморські прянощі. Рецепти удосконалювалися, зберігалися, деякі отримали горде право називатися «фамільними».
Найбільшу популярність з дійшли до наших днів має гірка настоянка «Ерофеіч». Відомо загадкова назва» помаранчева", а також горобинові, перцеві, імбирні, трав'яні і багато інших рецепти, що збереглися в наших будинках і випробувані руками майстрів багатьох поколінь.
Пряна настоянка " Єрофеїч»
Старовинна українська настоянка з великою кількістю інгредієнтів. Рецепт супроводжує легенда, про придворного цирульника на ім'я Єрофей або Єрофеїч, який вилікував цією настоянкою хвору царицю або її фаворита Орлова.
Існує кілька варіантів рецепта з такою назвою, кожен з яких претендує на звання істинного. Визначення первісного споконвічного, правильно складеного трав'яного збору зараз вже навряд чи можливо. У деяких описах присутні дикі лісові трави, в інших тільки екзотичні прянощі, в третіх складні купажі того й іншого. Такі напої з історією викликають бажання зробити настоянку з тих же інгредієнтів самому.
Ось один з перевірених рецептів, доступний для приготування в домашніх умовах:
- Самогон або спирт, міцністю 50-55° — 3 л,
- Кмин — 0,2 г,
- Аніс — 1 г,
- Бадьян — 1 Зірочка,
- Гвоздика — 3 бутони,
- Коріандр — 15 зерен,
- Плоди шипшини — 20 шт.,
- М'ята сушена — 1 ч. л.
- Суха мандаринова (в оригіналі помаранчева) скоринка.
Другий варіант настоянки " Ерофеіч» також легко зробити вдома:
- Горілка — 1 л,
- М'ята перцева — 1 ст. л.,
- Аніс насіння — 0,5 ч. л.,
- Мускатний горіх — 1/8 плоду,
- Цукор — 1 ч. л.
Настоювання проводиться в темному місці 15 днів. Потім настоянку проціджують, розливають по пляшках і витримують до вживання ще 10-15 днів. За цей час відбувається так зване дозрівання напою. Подають як аперитив, з гарячими закусками, використовують для профілактики простудних захворювань.
Померанська
Старовинна настоянка, згадки про її виготовленні в домашніх умовах, зустрічаються в класичній літературі і мемуарах. Готувалася на кірках померанца. Ці плоди сімейства цитрусових, інакше звані "гіркий апельсин", в даний час майже неможливо зустріти в продажу. Зрідка серед прянощів можна зустріти порошок помаранчевої кірки, іноді сушені скоринки виявляються в готових сумішах для приготування будинку глінтвейну. Можна спробувати відтворити в домашніх умовах старовинну настоянку з такої сировини.
Є доступна можливість замінити Екзотичний помаранча і зробити настоянку з сухої апельсинової кірки, з додаванням імбиру, які не складно знайти в сучасному будинку:
Витримати будинку при кімнатній температурі 12-14 днів, процідити. При бажанні додати цукор за смаком, і гірка настоянка стане солодкою.
Мисливська
Старовинний напій, відомий за радянськими рецептурними довідниками. У промисловому виробництві готувався як ароматичний спирт. У домашніх умовах можна відтворити його смакові і ароматичні властивості методом настоювання.
інгредієнти цього зігріваючого напою повинні настоюватися на спиртовмісній сировині протягом 10 днів:
- Самогон або спирт 45° фортеці — 1,5 л,
- Імбир — 1 г,
- Дягель — 1 г,
- Калган — 1 г,
- Ялівець — 0,5 г,
- Гвоздика — 1 г,
- Перець чорний горошок — 0,5 г,
- Перець червоний гострий — 0,5 г,
- Бадьян — 1 г,
- Кава — 2 г,
- Апельсинова кірка — 3 г,
- Лимонна кірка — 3 г.
Після проціджування, витримати перед вживанням в скляному посуді 5-7 днів.
Апельсиново-кавова солодка настоянка «44»
Популярний ароматний напій французького походження. Смак цієї солодкої настоянки, зробленої в домашніх умовах не поступається класичному лікеру Куантро (Cointreau).
на 1 л горілки необхідно:
- 44 зерна якісної кави хорошою обсмажування,
- 44 кубики цукру-рафінаду,
- 1 апельсин.
Розмір апельсина повинен дозволяти помістити його цілком в обрану для настоювання банку. Четирехзубой виделкою роблять 11 неглибоких проколів шкірки плоду, злегка розгойдуючи вилку, тим самим розширюючи їх. У 44 одержані отвори вставляють зерна кави.
У відповідну банку висипати шматочки рафінаду, помістити начинений кави апельсин, залити горілкою. Наполягати під кришкою 44 дня. Щодня збовтувати. Поступово цукор розчиниться, настоянка придбає яскравий апельсиновий колір, легку тягучість, прекрасний десертний смак і аромат. Через 44 дні процідити, віджимати апельсин не потрібно, напій може помутніти.
Більше рецептів настоянки з використанням кави →
На кедрових горішках
На 2 л горілки потрібно 1 ст.л свіжих кедрових горішків або шкаралупи. Для отримання напою насиченого кольору темної карамелі, шкаралупа вимагає невеликої попередньої підготовки. Її два рази заливають окропом, потім обсмажують в духовці до темно-коричневого кольору.
Настоювання проводять в теплі. У домашніх умовах відмінним джерелом підходящої температури служить батарея. Після проціджування і розливу по пляшках, на кожні півлітра потрібно додати 1 ч.л. цукру.
Детальніше про те, як приготувати настоянку самогону на кедрових горішках →