Немає більш популярної ягоди в народній медицині, ніж брусниця. Вважається, що вона дарує довголіття. І це підтверджують численні аналізи складу цього чудодійного природного продукту. Природний антисептик — арбутин, залізо і марганець, вітаміни А, В1, В2, В9, РР, з І Е, різні варіації цукрів, харчові волокна, амінокислоти роблять брусницю відмінним лікарським засобом. Корисні властивості ягоди зберігаються також і при виготовленні чаїв, відварів, настоїв на спирту і наливки без горілки. На просторах інтернету можна знайти рецепт алкогольних напоїв і опису технологічного процесу, а також підготовки сировини. Бруснична алкогольна наливка приємно порадує багатим смаком, а при розумних дозах вживання зміцнить, підтримає імунітет.
Підготовка сировини
Цей напій не є вином, хоч і схожий на нього зовні і своїм приємним кисло-солодким смаком. Процес бродіння тут відсутній. Весь секрет наливки в тому, що подрібнені (свіжі або сушені) ягоди заливають рідиною (горілка, спирт), що бере в себе весь спектр аромату і вітамінів. Такий напій може дозрівати місяць, але в інших випадках термін приготування здійснюється за кілька днів.
Будь-який рецепт наливки легкий у застосуванні, але підбирати сировину для наливки з брусниці потрібно уважно. Ідеально, якщо ягода тільки зірвана і відразу застосована. Тоді процес віддачі аромату і смакових якостей, стане максимальним. Можна використовувати і покупне сировину (заморожене). Ягоди при цьому повинні бути стиглими, без ознак гнилі і цвілі. Недостиглі ягоди брати не слід, в них мало цукрів, не сформувалися ефірні масла і повні смакові якості. Перестиглі і лежані плоди також не підлягають приготуванню, в них багато пектину, може початися процес бродіння.
Витолкіте ягоди дерев'яним товкачем (залізний окислить продукт, нейтралізує корисні властивості), і застосовуйте в пропорціях відповідно до улюбленим рецептом.
Класична Бруснична наливка
Рецепт класичної брусничної наливки відомий вже більше ста років. Щоб її приготувати вам знадобиться:
- Тара необхідного обсягу;
- Ягоди брусниці (попередньо подрібнені) — 0,5 кг;
- Горілка (спирт, самогон) — 1 літр;
- Цукор (цукровий сироп або мед) — від 30 до 100 грам.
Процес приготування.
- Засипте підготовлений брусничний продукт в банки (пляшки).
- Залийте горілкою, ретельно перемішайте для кращої взаємодії ягоди з рідиною.
- Закрийте щільною кришкою і поставте в темне, відносно тепле приміщення. Деякі виробники категорично проти щільної герметизації тари з напоєм. Вони накривають бутлі і банки щільною тканиною або згорнутої в кілька шарів марлею, з метою запобігти потраплянню в наливку сторонніх домішок і комах.
- Кожні 7-10 днів настоянку збовтуйте.
- Через 30 діб процідіть через марлю, а щоб прибрати каламутну суспензію від брусниці, прокладете марлю шаром вати.
- Додайте цукровий сироп або мед за смаком.
Наливка з брусниці з полином
Настоянка на горілці з брусниці з додаванням полину володіє благородним терпким смаком і незвичайним ароматом. Щоб приготувати її в домашніх умовах необхідно:
- Полин — 5-10 грам;
- Горілки — 1 літр;
- Брусниця — 0,5 кг;
- Цукор — 150-200 гр.
Спосіб приготування.
- Візьміть полин і залийте її 0,5 літрами горілки. Залиште настоюватися протягом 1-2 місяців.
- В ту ж тару покладіть 0,5 кг брусниці (попередньо стовченої).
- Долийте ще 0,5 літра горілки, закрийте ємність і відправте ще на 2 місяці дозрівати.
- Періодично (1 раз в тиждень) перемішуйте, струшуйте напій.
- Після закінчення терміну приготування, процідіть напій і додайте цукор за смаком.
Бруснична наливка з м'ятою
Оригінальний напій з освіжаючим присмаком. Рецепт простий, знадобляться:
- М'ята — 2-3 гілочки;
- Брусниця — 1 склянка (200-300 грам);
- Цукор (мед) — 200 грам;
- Горілка — 0,7-1 літр;
- Ягоди чорної смородини (за індивідуальним бажанням) — 100-150 гр.
Процедура приготування аналогічна попереднім.
- Подрібніть всі ягоди.
- Покладіть ягідне пюре в банку.
- Додайте гілочки м'яти.
- Залийте горілкою.
- Закрийте кришкою і залиште настоюватися на 2 місяці.
- Після закінчення терміну наливку слід процідити.
- Додайте цукор і дайте йому постояти ще 2 тижні.
Кожен рецепт цікавий і доступний для приготування. Але є кілька маленьких секретів, які є запорукою успішного створення наливки.
- Заморожені ягоди в магазинній упаковці краще віддають смак і колір.
- Замість свіжих гілочок полину можна використовувати куплену в аптеці сушену траву, або спиртову настоянку. Також можна додати в наливку ефірне масло полину і гарненько її збовтати. Те ж саме відноситься і до м'яти.
- Головне. Бруснична наливка з горілкою або спиртом при вживанні повинна бути кімнатної температури. Якщо ви помістіть її в холодильник, то відбудеться реакція взаємодії речовин наливки і вона придбає неприємний гіркуватий присмак, який згодом буде неможливо прибрати.