Бруснична наливка

Немає більш популярної ягоди в народній медицині, ніж брусниця. Вважається, що вона дарує довголіття. І це підтверджують численні аналізи складу цього чудодійного природного продукту. Природний антисептик — арбутин, залізо і марганець, вітаміни А, В1, В2, В9, РР, з І Е, різні варіації цукрів, харчові волокна, амінокислоти роблять брусницю відмінним лікарським засобом.  Корисні властивості ягоди зберігаються також і при виготовленні чаїв, відварів, настоїв на спирту і наливки без горілки.  На просторах інтернету можна знайти рецепт алкогольних напоїв і опису технологічного процесу, а також підготовки сировини. Бруснична алкогольна наливка приємно порадує багатим смаком, а при розумних дозах вживання зміцнить, підтримає імунітет.

Підготовка сировини

Цей напій не є вином, хоч і схожий на нього зовні і своїм приємним кисло-солодким смаком.  Процес бродіння тут відсутній. Весь секрет наливки в тому, що подрібнені (свіжі або сушені) ягоди заливаютьбрусника рідиною (горілка, спирт), що бере в себе весь спектр аромату і вітамінів. Такий напій може дозрівати місяць, але в інших випадках термін приготування здійснюється за кілька днів.

Будь-який рецепт наливки легкий у застосуванні, але підбирати сировину для наливки з брусниці потрібно уважно. Ідеально, якщо ягода тільки зірвана і відразу застосована. Тоді процес віддачі аромату і смакових якостей, стане максимальним. Можна використовувати і покупне сировину (заморожене). Ягоди при цьому повинні бути стиглими, без ознак гнилі і цвілі. Недостиглі ягоди брати не слід, в них мало цукрів, не сформувалися ефірні масла і повні смакові якості. Перестиглі і лежані плоди також не підлягають приготуванню, в них багато пектину, може початися процес бродіння.

Витолкіте ягоди дерев'яним товкачем (залізний окислить продукт, нейтралізує корисні властивості), і застосовуйте в пропорціях відповідно до улюбленим рецептом.

Класична Бруснична наливка

Рецепт класичної брусничної наливки відомий вже більше ста років.  Щоб її приготувати вам знадобиться:

  • Тара необхідного обсягу;
  • Ягоди брусниці (попередньо подрібнені) — 0,5 кг;
  • Горілка (спирт, самогон) — 1 літр;
  • Цукор (цукровий сироп або мед) — від 30 до 100 грам.

Процес приготування.

  1. Засипте підготовлений брусничний продукт в банки (пляшки).
  2. Залийте горілкою, ретельно перемішайте для кращої взаємодії ягоди з рідиною.
  3. Закрийте щільною кришкою і поставте в темне, відносно тепле приміщення. Деякі виробники категорично проти щільної герметизації тари збрусничный ликер напоєм. Вони накривають бутлі і банки щільною тканиною або згорнутої в кілька шарів марлею, з метою запобігти потраплянню в наливку сторонніх домішок і комах.
  4. Кожні 7-10 днів настоянку збовтуйте.
  5. Через 30 діб процідіть через марлю, а щоб прибрати каламутну суспензію від брусниці, прокладете марлю шаром вати.
  6. Додайте цукровий сироп або мед за смаком.

Наливка з брусниці з полином

Настоянка на горілці з брусниці з додаванням полину володіє благородним терпким смаком і незвичайним ароматом. Щоб приготувати її в домашніх умовах необхідно:

  • Полин — 5-10 грам;
  • Горілки — 1 літр;
  • Брусниця — 0,5 кг;
  • Цукор — 150-200 гр.


Спосіб приготування.

  1. Візьміть полин і залийте її 0,5 літрами горілки. Залиште настоюватися протягом 1-2 місяців.
  2. В ту ж тару покладіть 0,5 кг брусниці (попередньо стовченої).
  3. Долийте ще 0,5 літра горілки, закрийте ємність і відправте ще на 2 місяці дозрівати.
  4. Періодично (1 раз в тиждень) перемішуйте, струшуйте напій.
  5. Після закінчення терміну приготування, процідіть напій і додайте цукор за смаком.

Бруснична наливка з м'ятою

Оригінальний напій з освіжаючим присмаком. Рецепт простий, знадобляться:

  • М'ята — 2-3 гілочки;
  • Брусниця — 1 склянка (200-300 грам);
  • Цукор (мед) — 200 грам;
  • Горілка — 0,7-1 літр;
  • Ягоди чорної смородини (за індивідуальним бажанням) — 100-150 гр.

брусника на чинзаноПроцедура приготування аналогічна попереднім.

  1. Подрібніть всі ягоди.
  2. Покладіть ягідне пюре в банку.
  3. Додайте гілочки м'яти.
  4. Залийте горілкою.
  5. Закрийте кришкою і залиште настоюватися на 2 місяці.
  6. Після закінчення терміну наливку слід процідити.
  7. Додайте цукор і дайте йому постояти ще 2 тижні.

Кожен рецепт цікавий і доступний для приготування. Але є кілька маленьких секретів, які є запорукою успішного створення наливки.

  • Заморожені ягоди в магазинній упаковці краще віддають смак і колір.
  • Замість свіжих гілочок полину можна використовувати куплену в аптеці сушену траву, або спиртову настоянку. Також можна додати в наливку ефірне масло полину і гарненько її збовтати. Те ж саме відноситься і до м'яти.
  • Головне. Бруснична наливка з горілкою або спиртом при вживанні повинна бути кімнатної температури. Якщо ви помістіть її в холодильник, то відбудеться реакція взаємодії речовин наливки і вона придбає неприємний гіркуватий присмак, який згодом буде неможливо прибрати.
Брусничная Бруснична