Наливки з калини здатні прикрасити святковий стіл, зігріти довгим зимовим вечором або просто порадувати дорогих гостей. Зробити їх в домашніх умовах не складе особливих труднощів, з цим здатний впоратися навіть початківець кулінар. Використовуються вони при приготуванні соусів, для ароматизації десертів і звичайно, за своїм прямим призначенням — в якості міцних напоїв.
Особливості приготування
Для того щоб наливка на калині вийшла ароматною, з насиченим рубіновим кольором при її виготовленні необхідно дотримуватися нескладних правил:
- Ягоди для приготування наливки повинні бути повністю дозрілими, яскравого червоного кольору, при натисканні на них повинні легко лопатися;
- Якщо рецепт передбачає додавання інших ягід або фруктів, вони повинні бути свіжими і стиглими, у заморожених смак набагато гірше;
- В якості основи найкраще використовувати очищений спирт, але його також можна замінити і приготувати напій на горілці;
- Цукор повинен бути чистим без всяких сторонніх домішок, якщо його замінювати медом, то краще всього вибирати отриманий з різнотрав'я, сорти з соняшнику або гречки не підійдуть.
Рецепти
Класичний рецепт наливки
Це найпростіший рецепт для приготування наливки на калині в домашніх умовах. Для початку ягідне сировину потрібно перебрати, видаливши все зіпсоване, очистити від гілочок і ретельно промити. Тепер можна приступати до його подрібнення за допомогою м'ясорубки, блендера або просто протерти через сито.
Отриману масу потрібно змішати з цукровим піском або медом в пропорції 1:1, тобто на 1 кг протертої калини береться 1 кг цукру.
Після цього ягідно-цукрова суміш перекладається в ємність, де вона буде настоюватися і заливається 40° спиртом з розрахунку 1 літр на 1 кг суміші. Тепер майбутній напій добре збовтується і забирається в темне місце для настоювання на місяць.
Без використання горілки
Щоб зробити цю наливку потрібно взяти 7 кг калини, перебрати її від гілочок, промити і засипати в ємність, де пізніше, буде відбуватися її бродіння. Туди ж додається 2,5 кг цукрового піску і весь вміст перемішується. Шийка ємності закривається декількома шарами марлі, і суміш залишається на 5 днів на бродіння. Після цього на банку з заграла калиною встановлюється гідрозатвор і вона забирається в темне місце для бродіння приблизно на 20 днів. Після цього часу Калинова наливка розливається по пляшках і забирається на подальше зберігання.
Лимонно-Калинова
Напій на горілці, приготований за цим способом, відрізняється більш м'яким смаком з ніжним лимонним ароматом. Для його виготовлення очищену і промиту калину в кількості 0,5 кг подрібнюють в пюре і змішують з сиропом з 200 гр цукрового піску і склянки води (сироп попередньо необхідно закип'ятити, а потім остудити до кімнатної температури, цукор в сиропі можна замінити медом). В отриману суміш необхідно додати подрібнену цедру лимона і півлітра горілки. Після цього ємність з напоєм забирається на 2 тижні.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з калини на горілці →
З малиною
Наливка на калині за цим способом готується за аналогією з класичним рецептом, але з додаванням малиновою настоянки на горілці, якої необхідно запастися в сезон збору ягід (на 0,5 кг малини додається півлітра горілки).
"Калина червона" на спеціях
Ягідне сировину перебирається від пензликів, промивається, а потім подрібнюється і засипається цукром в пропорції на 1,5 кг ягід 0,5 кг цукрового піску. Отримана суміш залишається для бродіння на 3 дні. Після цього виділився сік зливається і в нього додається 40° спирт (з розрахунку 1:1) і спеції: 3 зірочки бадьяна і 3 горошини рожевого перцю. Отримана суміш розливається по пляшках і забирається для подальшого настоювання на 2 місяці.
Гірка настоянка з калини
Для приготування настоянки за цим способом береться 0,5 кг калини і півлітра 40° спирту. Ягідна сировина відсортовується від гілочок, миється і подрібнюється. Потім отримана маса перекладається в банку, заливається спиртом і забирається на місяць в темне місце. Після готова настоянка фільтрується через марлю і розливається по пляшках для подальшого зберігання.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на калині →