Горобина дивовижне дерево — радує красою своєї цілий рік! Крім того, горобина дуже корисна — плоди її містять провітамін А, вітаміни групи B, Вітамін з та інші. А так же фруктозу, глюкозу, каротин, мінерали, калій, залізо і т.д. Не дарма горобина завжди вважалася одним з найбільш цілющих продуктів.
Користь
Як бачите, горобина насичена різними речовинами, що несуть користь людині, це її і робить одним з найцінніших для заготівлі лікувальних продуктів, в тому числі настоянок.
Настоянка червоної горобини допомагає для:
- Зміцнення імунної системи;
- Боротьби з золотистим стафілококом, різними грибками і сальмонелою;
- Стимулювання роботи головного мозку;
- Зменшення набряків;
- Боротьби з діареєю;
- Лікування атеросклерозу та ревматизму;
- Лікування гастриту;
- Боротьби з авітамінозом і навіть цингою.
Зважаючи такої значної користі настойку готували, із задоволенням вживали і шанували на Русі і за цілющі властивості, і за смакові якості, а рецепти передавали з покоління в покоління.
У далекій північній Америці ж була своя улюблениця — так звана черноплодка. Задовго до появи Колумба індіанці вживали в їжу ягоди чорноплідної горобини і готували з них ліки і мазі (наприклад, для лікування опіків). В Європі використовувати в кулінарних і лікувальних цілях аронію стали тільки в другій половині ХХ століття. В Україні чорноплідна горобина стала відома тільки завдяки просвітницькій діяльності Мічуріна. Настоянки та інші заготовки дозволяють зберегти, як би законсервувати всю користь чорноплідної ягоди.
Настоянка чорноплідної горобини :
- Виводить солі важких металів і радіоактивні речовини;
- Знешкоджує багато патогенні бактерії;
- Тонізує роботу кишечника;
- Підвищує рівень гемоглобіну;
- Нормалізує тиск і рівень холестерину;
- Зміцнює імунітет;
- Допомагає в лікуванні ревматизму, атеросклерозу.
Щоб зберегти все це багатство важливо правильно підготувати ягоди для приготування настоянок. Ягоди обох горобин можна збирати і використовувати вже після повного дозрівання — при максимальній яскравості забарвлення (зазвичай у вересні).
Але краще збирати горобину після перших заморозків — тоді в ній набереться вся користь і найбільша концентрація цукрів, а природна гіркота буде зруйнована.
Якщо немає можливості збирати урожай після заморозків або є велика небезпека пошкодження ягід птахами можна зібрати необхідну кількість заздалегідь і на кілька днів заморозити.
Зривати акуратно цілу кисть, промити, підсушити. І вже перед самим приготуванням настоянки відокремити від плодоніжок. Так в горобині збережеться найбільша кількість соків і корисних властивостей.
Детальніше про способи приготування горобинової настоянки →
Рецепти настоянок червоної горобини
- 3 частини великих ягід заливаються 1 частиною горілки і прибираються в тепле місце. Найкраще використовувати скляну тару. Періодично (раз-два в тиждень) акуратно струшувати бутель, намагаючись не м'яти плоди. Через 3-4 тижні настоянку процідити і розлити по щільно закривається пляшках.
- У скляну банку помістити кілька молодих гілочок горобини без кори і горобинових ягід прямо на кисті так, щоб вони не м'ялися, вільно. Залити доверху горілкою і настоювати кілька днів. Можна зробити окремі настої з ягід і з гілочок. Користі буде менше, але більше смакового розмаїття.
- 200 грам червоної горобини залити півлітра горілки і залишити на кілька днів. Потім додати по 1 столовій ложці меду і сушеної дубової кори (продається в аптеках). Суміш тримати в теплому місці протягом тижня, потім настоянку процідити і розлити в ємності для зберігання.
Будь-яку з наливок можна пом'якшити, додавши за смаком густий цукровий сироп (цукор розчиняється в невеликій кількості води і проварюється кілька хвилин). Вийти може злегка солодкувата наливка або ж солодкий «дамський» лікер. Після змішування настій треба ще раз процідити і розлити по пляшках. Зберігати в темному місці.
Так ж можна збагатити смак настоянки витримавши її до року в дубовій тарі. Рецепт зовсім для фанатів — витримати в діжці, в якому до цього тиждень-другий трималося червоне вино або портвейн.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з горобини червоної →
Рецепти настоянок чорноплідної горобини
- Скляна ємність вільно (без приминания) заповнюється ягодою на 2/3 і доливається до верху горілкою або 40-45° самогоном і настоюється 3-4 тижні. Після цього настоянка акуратно зливається, а плоди по новій заливаються. Перша порція матиме більше кольору, друга ж більше смаку і запаху лісової горобини.
- 750 г чорноплідної горобини розім'яти у відповідній скляній ємності, додати 250 г цукру і 2-4 бутони гвоздики. Ретельно перемішати до розчинення цукру, перев'язати горло ємності марлею і поставити на 2 дні в темне місце. Потім залити половиною літра горілки, закрити кришкою і залишити вже на 2 місяці в темному місці з температурою до 25°С.після цього процідити через кілька шарів марлі (добре підходить так само 2 шари «диво-ганчірки») і розлити настоянку по ємностей для зберігання.
- 200 г ягід, жменю заздалегідь зірваних і підсушених листочків вишні прокип'ятити в літрі води 5-10 хвилин, процідити (протерши ягоди через сито) і додати 2 склянки цукру і літр горілки. Настояти тиждень і ще раз процідити для зберігання. Напій легкий, солодкий і дуже добре допомагає підвищити гемоглобін і рівень заліза в крові.
- Півкіло ягід чорноплідної горобини, склянку теплої води і склянку цукру збовтати у відповідній ємності до розчинення цукру, але не дуже активно — не розминаючи ягоди. Додати сік трьох лимонів і пляшку будь-якого 40° алкоголю (горілка, самогон, коньяк). Залишити на 3 тижні в темному місці, раз в тиждень ємність збовтувати, процідити і розлити для зберігання. Для краси і аромату настоянки за цим рецептом можна в бутлі додати тонкі зрізи цедри лимона, але в такому випадку не варто довго зберігати напій — через якийсь час цедра може почати гірчити.
Детальніше про те, як приготувати самогон на горобині →
Якщо в рецепті приготування настоянки застосовуються цілі кисті ягід можна їх використовувати для оригінального новорічного коктейлю. Кисть червоної або чорноплідної горобини кладеться в широкий келих (в ідеалі шампанське блюдце або келих для Маргарити) і заливається шампанським. Від реакції шампанського з заспиртованою ягодою виділяється рясна піна і виходить дуже красивий коктейль «горобина в снігу». П'ється шампанське і закушується ягодами з кисті.
Важливо! Не рекомендується у великих кількостях вживати ягоди горобини червоної і приготовані з неї страви (настоянки) людям з підвищень згортанням крові, які пережили інфаркт або інсульт, а також при підвищеній кислотності шлунка.