Рецепти горілчаних настоянок зі смородини

Бажаєте здивувати своїх гостей на черговому застіллі? Але не знаєте, як це зробити? Хорошим вирішенням питання може бути зроблена власними руками алкогольна настоянка в домашніх умовах. Для приготування використовуються різноманітні фрукти і ягоди, але найбільш поширеною є чорна смородина. Настоянка на смородині — це справжній народний напій. Для того, щоб настоянка вдалася на славу, необхідно заздалегідь ознайомитися з етапами приготування і підібрати найбільш підходящий рецепт.

Етапи приготування

З хімічної точки зору настоянка на смородині виходить шляхом розчинення клітковини рослинної сировини (ягід смородини) в спиртовому розчині. Спиртовою основою може виступати горілка. В результаті настоювання виходить смачний напій з яскравим запахом смородини. На відміну від вина — відсутнійчерная смородина процес бродіння.

Настоянка являє собою солодке ягідне спиртне питво, основні характеристики якого:

  • Вміст спирту (фортеця) від 18 до 40%;
  • Вміст цукру від 28 до 40%.

Важливими етапами в приготуванні настоянки є:

  • Підготовка сировини;
  • Вибір спиртового розчину — горілки;
  • Час настоювання напою;
  • Зберігання.

Розглянемо детальніше кожен з етапів і основні моменти.

Для отримання якісного напою смородина повинна бути зрілою. Від ступеня зрілості ягід буде залежати час приготування: чим спелее, тим швидше приготується настоянка. Другий момент, на який слід звернути увагу: після збору смородина не повинна зберігатися більше 12 годин. Перед наполяганням її слід вимити. Можна використовувати і заморозку. В такому випадку смородина буде віддавати сік швидше, так як лід руйнує структуру ягід.

Алкоголь — основний інгредієнт напою. Від якості обраної горілки буде залежати смак готується, а отриманий аромат настоянки обов'язково порадує. Вибирати слід горілку вищого сорту з високим ступенем очищення. Економити на покупці не варто.

В залежності, від часу, протягом якого витримуються настойки можна виділити: скоростиглі, середньої стиглості і пізньостиглі. Смородинівка відносяться до середньостиглих. Час дозрівання від 1,5 до 2,5черносмородиновая настойка місяців.

Важливим є і питання зберігання напою після того, як він буде готовий. При цьому слід врахувати наступні важливі моменти:

  • Зберігати в прозорій ємності, рекомендується використовувати скляну тару;
  • Ємність повинна герметично закриватися;
  • Дотримуватися температурного режиму, рекомендується кімнатна температура.


Що ж стосується місця: можна зберігати як в темному місці, так і в приміщенні з прямими променями світла. Перший варіант вважається класичним. У другому варіанті колір напою буде менш насиченим, стане більш світлим (вигорить).

Класичні рецепти

Рецепт 1

Настоянка має яскраво виражений смородиновий аромат, приємний солодкий смак і запах. За смаком нагадує лікер. Можлива міцність напою від 18 до 25%.

Необхідні:

  • Горілка — 1 л;
  • Чорна смородина — 800 г;
  • Вода — 400 мл;
  • Цукор — 500 г.

Послідовність:

  1. Доведіть до кипіння, попередньо змішавши цукор з водою.
  2. ликер из смородиныСмородину додати і ще раз перемішати.
  3. Суміш прокип'ятити протягом 4 хвилин.
  4. Розім'яти ягоди (дозволить швидше віддати колір і аромат).
  5. Охолодити суміш і зробити її кімнатної температури.
  6. Перелити суміш в скляну ємність, додати горілку і герметично закрити.

Час настоювання 20 днів в погребі або коморі (місці, де відсутня пряме сонячне світло). Рекомендується кожні два дні перемішувати. Після закінчення 20 днів необхідно процідити настоянку і розлити в пляшки, які щільно закриваються. Таким чином можна буде зберігати більше 12 місяців.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з чорної смородини →

Рецепт 2

Міцна настоянка з характерним ароматом смородини. Більше підійде для чоловіків. Проста в приготуванні.


Необхідні:

  • Горілка — 1 л;
  • Смородина (чорна) — 1 200 г.

Послідовність приготування:

  1. Засипати смородину в скляну банку.
  2. Залити горілкою і щільно закрити.

Час настоювання 28 днів. Після закінчення терміну настоювання процідити і перелити в пляшки. Термін зберігання до 24 міс.

Приготування скоростиглих настоянок

Для тих, хто не готовий чекати 2 місяці поки настоїться напій або свято вже «на носі» можна використовувати наступні рецепти.

алкоголь со смородинойРецепт 1

Необхідні на порцію (1 пляшка = 0,5 л):

  • Чорна смородина — 300 г;
  • Горілка — 200 р.

Послідовність приготування:

  1. У жаростійку ємність (наприклад, качатниця) висипати ягоди і залити горілкою.
  2. Зверху ємність накрити пекарської папером. Заздалегідь в папері зробити отвори, проколів виделкою в декількох місцях.
  3. Поставте ємність в охолоджуючу духовку.
  4. Дістати з духовки. Чорна смородина повинна упріти, визначити це можна якщо ягоди стали бурого кольору.
  5. Покладіть смородину на сито і дайте стекти.
  6. Додайте цукор за бажанням.
  7. Розлити по пляшках.

Настоянка буде готова через 24 години.

Рецепт 2

Для приготування 1 пляшки настоянки (0,5 л) знадобиться:

  • Смородина чорна — 300 г;
  • Горілка — 200 р.

Послідовність приготування:

  1. черная смородина в банке с водкойУ скляну ємність (пляшки, банки) всипати ягоди і простерилізувати. Стерилізацію провести аналогічно з тим, як робляться заготовки в зиму: в каструлю на дно підкласти рушник або дерев'яну дошку, налити воду і помістити банку з ягодами, поставити на вогонь і кип'ятити близько 90 хвилин.
  2. Остудити і злити виділився сік чорної смородини в порожню пляшку.
  3. Додати до соку горілку і цукор (за смаком і бажанням).
  4. Закупорити пляшку і поставити в комору або льох.

Готова до вживання після закінчення доби.

Водка "Черная смородина" горілка « чорна смородина »