Бажаєте здивувати своїх гостей на черговому застіллі? Але не знаєте, як це зробити? Хорошим вирішенням питання може бути зроблена власними руками алкогольна настоянка в домашніх умовах. Для приготування використовуються різноманітні фрукти і ягоди, але найбільш поширеною є чорна смородина. Настоянка на смородині — це справжній народний напій. Для того, щоб настоянка вдалася на славу, необхідно заздалегідь ознайомитися з етапами приготування і підібрати найбільш підходящий рецепт.
З хімічної точки зору настоянка на смородині виходить шляхом розчинення клітковини рослинної сировини (ягід смородини) в спиртовому розчині. Спиртовою основою може виступати горілка. В результаті настоювання виходить смачний напій з яскравим запахом смородини. На відміну від вина — відсутній процес бродіння.
Настоянка являє собою солодке ягідне спиртне питво, основні характеристики якого:
Вміст спирту (фортеця) від 18 до 40%;
Вміст цукру від 28 до 40%.
Важливими етапами в приготуванні настоянки є:
Підготовка сировини;
Вибір спиртового розчину — горілки;
Час настоювання напою;
Зберігання.
Розглянемо детальніше кожен з етапів і основні моменти.
Для отримання якісного напою смородина повинна бути зрілою. Від ступеня зрілості ягід буде залежати час приготування: чим спелее, тим швидше приготується настоянка. Другий момент, на який слід звернути увагу: після збору смородина не повинна зберігатися більше 12 годин. Перед наполяганням її слід вимити. Можна використовувати і заморозку. В такому випадку смородина буде віддавати сік швидше, так як лід руйнує структуру ягід.
Алкоголь — основний інгредієнт напою. Від якості обраної горілки буде залежати смак готується, а отриманий аромат настоянки обов'язково порадує. Вибирати слід горілку вищого сорту з високим ступенем очищення. Економити на покупці не варто.
В залежності, від часу, протягом якого витримуються настойки можна виділити: скоростиглі, середньої стиглості і пізньостиглі. Смородинівка відносяться до середньостиглих. Час дозрівання від 1,5 до 2,5 місяців.
Важливим є і питання зберігання напою після того, як він буде готовий. При цьому слід врахувати наступні важливі моменти:
Зберігати в прозорій ємності, рекомендується використовувати скляну тару;
Що ж стосується місця: можна зберігати як в темному місці, так і в приміщенні з прямими променями світла. Перший варіант вважається класичним. У другому варіанті колір напою буде менш насиченим, стане більш світлим (вигорить).
Класичні рецепти
Рецепт 1
Настоянка має яскраво виражений смородиновий аромат, приємний солодкий смак і запах. За смаком нагадує лікер. Можлива міцність напою від 18 до 25%.
Необхідні:
Горілка — 1 л;
Чорна смородина — 800 г;
Вода — 400 мл;
Цукор — 500 г.
Послідовність:
Доведіть до кипіння, попередньо змішавши цукор з водою.
Смородину додати і ще раз перемішати.
Суміш прокип'ятити протягом 4 хвилин.
Розім'яти ягоди (дозволить швидше віддати колір і аромат).
Охолодити суміш і зробити її кімнатної температури.
Перелити суміш в скляну ємність, додати горілку і герметично закрити.
Час настоювання 20 днів в погребі або коморі (місці, де відсутня пряме сонячне світло). Рекомендується кожні два дні перемішувати. Після закінчення 20 днів необхідно процідити настоянку і розлити в пляшки, які щільно закриваються. Таким чином можна буде зберігати більше 12 місяців.
Міцна настоянка з характерним ароматом смородини. Більше підійде для чоловіків. Проста в приготуванні.
Необхідні:
Горілка — 1 л;
Смородина (чорна) — 1 200 г.
Послідовність приготування:
Засипати смородину в скляну банку.
Залити горілкою і щільно закрити.
Час настоювання 28 днів. Після закінчення терміну настоювання процідити і перелити в пляшки. Термін зберігання до 24 міс.
Приготування скоростиглих настоянок
Для тих, хто не готовий чекати 2 місяці поки настоїться напій або свято вже «на носі» можна використовувати наступні рецепти.
Рецепт 1
Необхідні на порцію (1 пляшка = 0,5 л):
Чорна смородина — 300 г;
Горілка — 200 р.
Послідовність приготування:
У жаростійку ємність (наприклад, качатниця) висипати ягоди і залити горілкою.
Зверху ємність накрити пекарської папером. Заздалегідь в папері зробити отвори, проколів виделкою в декількох місцях.
Поставте ємність в охолоджуючу духовку.
Дістати з духовки. Чорна смородина повинна упріти, визначити це можна якщо ягоди стали бурого кольору.
Покладіть смородину на сито і дайте стекти.
Додайте цукор за бажанням.
Розлити по пляшках.
Настоянка буде готова через 24 години.
Рецепт 2
Для приготування 1 пляшки настоянки (0,5 л) знадобиться:
Смородина чорна — 300 г;
Горілка — 200 р.
Послідовність приготування:
У скляну ємність (пляшки, банки) всипати ягоди і простерилізувати. Стерилізацію провести аналогічно з тим, як робляться заготовки в зиму: в каструлю на дно підкласти рушник або дерев'яну дошку, налити воду і помістити банку з ягодами, поставити на вогонь і кип'ятити близько 90 хвилин.
Остудити і злити виділився сік чорної смородини в порожню пляшку.
Додати до соку горілку і цукор (за смаком і бажанням).