рецепти домашніх вин і настоянок

Якість алкогольних напоїв, виставлених в найширшому асортименті на полицях магазинів, завжди можна поставити під сумнів. Не в докір сумлінним виробникам винних виробів і брендам, що підтримують свою репутацію на високому рівні, але наштовхнутися на фальсифікат простіше простого.

Порошкові вина, де немає нічого натурального, наливки і настоянки під «гучними» іменами, до складу яких замість фруктів і ягід додають ароматизатори та консерванти, змушують задуматися про приготування домашніх вин і настоянок. Благо, рецепти виготовлення алкогольних напоїв в домашніх умовах секрету не уявляють і знайти шуканий варіант на сторінках інтернету можна протягом декількох хвилин.

У чому перевага приготування домашнього алкоголю

Безумовна перевага будь-якого вина або настоянки, зроблених своїми руками — натуральність. Ніхтокофейный ликер усвідомлено не буде використовувати в рецепті алкогольного напою штучні, шкідливі для організму інгредієнти. Відповідно, корисних речовин в алкоголі, приготованому в домашніх умовах з натуральних продуктів, набагато більше, ніж шкідливих.

Єдина незручність — відсутність консервантів унеможливлює тривале зберігання вина і настоянок. Вжити їх після відкриття пляшок потрібно протягом 1-2 місяців. Умови зберігання теж передбачають ряд правил, відмінних від зберігання магазинного алкоголю.

До переваг спиртних напоїв, що виготовляються в домашніх умовах, можна сміливо віднести їх бюджетність. Магазинний алкоголь хорошої якості коштує незрівнянно дорожче, ніж продукти, які доведеться придбати для домашнього виноробства.

Ще одна вагома перевага власного виробництва домашніх вин — різноманітність рецептів, можливість приготувати напій не тільки на основі винограду, але і з безлічі інших корисних ягід, плодів, фруктів. Більшість з них цінуються не тільки за чудові смакові характеристики і чудовий букет ароматів, але і за цілющі властивості.

Наприклад, яблучне вино, спиртова настоянка на яблуках відрізняються високою концентрацією пектинів, заліза, йоду. Домашні алкогольні напої, приготовані з чорниці, слив, допомагають нормалізувати роботу кишечника.

Вина з чорної смородини або горобини — джерело вітамінів, корисних елементів. Регулярно вживати такий алкоголь рекомендують людям з цукровим діабетом і для профілактики стоншування стінок кровоносних судин. Малинові, чорничні, суничні вина і настоянки, приготовані за різними рецептами, об'єднує одна якість — всі вони є постачальниками в організм людини заліза і саліцилової кислоти.

Спиртні напої з винограду, особливо червоного, відомі з давніх часів як відмінний профілактичний засіб від хвороб серця, серцево-судинних патологій. Медики рекомендують пити його для попередження ракових захворювань, виведення з організму радіонуклідів і навіть щоб просто призупинити процес старіння.

Детальніше про те, як приготувати настоянки в домашніх умовах →

Рецепти домашніх вин

Полуничне кріплене

клубничное вино
Інгредієнти:

  • Стигла полуниця — 2 кг.
  • Горілка — 1 л.
  • Цукор — 2 кг.
  • Вода — 2-4 ст.

Як і у всіх рецептах ягідних вин полуницю спочатку потрібно перебрати, помити, видалити чашолистки. Потім потовкти ягоду або подрібнити її в блендері. Пюре змішати з цукром, долити води. Перекласти в суху простерилізовану банку, накрити марлею і перенести в тепле приміщення для бродіння.

Сусло бродить кілька днів. Через 3-5 діб потрібно його перевірити, і якщо мезга піднялася на поверхню, можна вважати бродіння завершеним. Напій потрібно процідити через марлю, з'єднати з міцним алкоголем. Вино практично готове. Залишилося розлити його по пляшках, закупорити і залишити на 5-7 днів відпочивати в прохолодному місці. Можна приступати до дегустації.

Детальніше про те, як приготувати полуничну настоянку →

Рисове вино

Всі чули, що таке саке, але не всі його пробували. Це легко виправити, тому приготувати в домашніх умовах вино з рису під силу кожному.

Інгредієнти:

  • Рис — 1 кг.
  • Темні родзинки — 100 г.
  • Вода — 8 л.
  • Цукор — 14 ст.
  • Дріжджі винні — 50 г.

Для того щоб зробити саке, потрібна закваска. Тому спочатку у велику каструлю виливають всю воду ірисовое вино висипають в неї 10 ст.цукру. Розчин ставлять на маленький вогонь і варять сироп. Коли розчин досить загусне, його знімають з плити і остуджують до 28-30°С.

В бродильную ємність висипають рис, родзинки. Заливають інвертованим цукром. Вносять розбавлені за інструкцією дріжджі. Закривають бутель кришкою з гідрозатворів і залишають в темному приміщенні з кімнатною температурою.

В залежності від якості вихідної сировини, виду дріжджів, температури в кімнаті закваска дозріває 4-6 тижнів. Як тільки з'являться ознаки завершення бродіння, напій декантируют і акуратно переливають в іншу ємність. Далі, за рецептом з цукру, що залишився і 200 мл води варять сироп середньої густоти. Суміш доводять до кипіння і на мінімальному вогні уварюють 5-8 хвилин. Остуджують до 28°С.

Теплий сироп вливають в рисове сусло, перемішують. Ємність закривають щільно і залишають в прохолодному темному місці для дозрівання. Через 2,5-3,5 місяці саке буде готове до вживання. Вино потрібно буде відфільтрувати, розлити по пляшках і можна спробувати, що вийшло.

Вино з варення

Шкода викидати варення, яке зацукроване, заграв або просто залишилося незатребуваним протягом 2-3 зим. Щоб витрачені на його приготування продукти не пропали, можна переробити варення в прекрасне вино. Варення можна брати будь-який, але тільки щоб на його поверхні не було цвілі. Пропонуємо простий рецепт смачного алкогольного напою з заграв малинового джему.

Інгредієнти:

  • Малиновий джем — 3 л.
  • Вода — 3 л.
  • вино с вареньяЦукор — 1/3 ст.

Всі продукти змішують у великій каструлі. Переливають в ємність для бродіння, встановлюють гідрозатвор. Переносять в затемнене приміщення і залишають для бродіння при кімнатній температурі на 1,5-2 місяці. При появі ознак завершення бродіння ємність відкривають, знімають з поверхні перебродила мезгу, проціджують вино через полотняний мішечок. Переливають в чистий посуд, накривають кришкою.

У такому вигляді напій повинен стояти мінімум місяць або довше, оскільки від терміну витримки залежить його смак. Коли вино повністю дозріє, його ще раз проціджують, розливають по пляшках, закупорюють. Зберігають в холодильнику.

Ігристе вино із родзинок

Сушений виноград має дуже приємний смак і тонкий аромат. Тому домашнє вино з нього виходить легким, м'яким, з ароматом шампанського. Дріжджі в рецепті не використовуються, а готують з родзинок закваску.

Інгредієнти:

  • Родзинки з білого винограду — 4 кг.
  • Цукор — 4 кг.
  • Вода — 15 л.

Спочатку роблять з родзинок закваску. Стакан сушених ягід пропускають через м'ясорубку. Мити родзинки не потрібно, щоб на його поверхні залишилися дикі дріжджі, які і забезпечать бродіння сусла. Пересипають масу в 1 л банку, заливають склянкою теплої води, додають 2 ст.л. цукру. Перемішують гарненько і залишають на 3-4 дні для бродіння.

Сусло готують з сухого подрібненого родзинок, зазначеної кількості цукру і води. Всі компоненти поміщають в бродильно ємність, вливають туди ж закваску, перемішують до повного розчинення цукру. На ємність встановлюють гідрозатвор або натягують гумову рукавичку з дірочкою. Переносять в тепле затемнене приміщення.

Бродить сусло з родзинок без дріжджів протягом 4-6 тижнів. Коли бродіння завершиться, про що говоритьвино из изюма відсутність бульбашок в гідрозатворі і випав на дно розчину осад, можна приступати до декантації і фільтрації напою.

Молоде вино розливають по пляшках з-під шампанського і щільно закупорюють пробками. Пляшки відносять в холодний підвал або льох і залишають у спокої на 3 місяці. За цей час вино дозріє і його можна буде пити. Якщо є можливість, бажано збільшити термін витримки домашнього шампанського — чим довше воно буде вистоюватися, тим ароматні і смачніше вийде.

Рецепти незвичайних домашніх настоянок

Настоянка на дубовій корі

Є дуже багато простих рецептів настоянок на горілці або розведеному спирті, які готуються без зайвого клопоту і швидко. Наприклад, настоянка мандаринова буде готова до вживання всього через 2 тижні, а продукти для її виготовлення потрібні самі звичайні — шкірка мандаринів, цукор і горілка.

Цікавіше повозитися з самогоном, перетворивши його в благородний алкогольний напій за допомогою зовсім неїстівного продукту — дубової кори. Багато хто називає настоянку самогону на дубовій корі, приготовлену за цим рецептом, домашнім коньяком. Це не зовсім вірно, не дивлячись на те, що колір у напою виходить світло-коричневим, а за смаком, хоч і віддалено, але коньяк він нагадує. Зате самогон на корі дуба має цілющі властивості, завдяки чому його можна вживати не тільки як простий алкоголь для застілля, але і використовувати як ліки.

Інгредієнти:

  • Дубова кора — 60 г.
  • Материнка — 25 р.
  • Перець чорний — 15-20 горошин.
  • Трава звіробою — 25 г.
  • Мед гречаний — 30 г.
  • Гвоздика — 5 бутонів.
  • Ванільний цукор — 1 пакетик.
  • дубовая кораСамогон — 3 л.

Всі сухі компоненти для настоянки змішують, перекладають в ємність відповідного обсягу і заливають очищеним самогоном подвійний перегонки. Закривають щільно капроновою кришкою і залишають настоюватися в теплі на 6-8 днів. Приміщення повинно бути затемненим, щоб сонячні промені не потрапляли на напій, інакше колір його вийде світлим, а в смаку будуть присутні «копчені» нотки.

Коли настоянка стане схожа кольором на коньяк, її проціджують через кілька шарів марлі і розливають по пляшках. Якщо напій вийде занадто міцним, перед вживанням рекомендується розбавити його холодною кип'яченою водою.

Настоянка з квітів кінського каштана

Великими «свічками» кінського каштана ми звикли просто милуватися, радіючи весні. Тим часом з квіток дерева можна приготувати цілющу спиртову настоянку.

Інгредієнти:

  • Квітки каштана — 100 г
  • Горілка (сортування, спирт) — 1 л.
  • Вода 2 ст.

Квітки насипають в скляну банку і заливають алкоголем. Якщо використовують суху сировину, пропорції не змінюють. Якщо для приготування настоянки застосовують свіжі квіти, їх кількість потрібно збільшити в 2 рази. Розчин повинен настоюватися протягом 20 днів при кімнатній температурі в темному місці. Кожен день банку потрібно струшувати. Коли зілля буде готове, його проціджують і переливають в скляні пляшки.

Міцність настойки досить висока, тому перед застосуванням в неї додають склянкуцветы конского каштана дистильованої води. Пити настій потрібно: в чистому вигляді — по 40 г, в розбавленому — по 50 г за один прийом. Для приготування цілющих настоїв можна використовувати не тільки квітки, але і шкірку плодів каштана. Настоянка з шкірки кінського каштана застосовується при лікуванні гаймориту, для нормалізації підвищеного тиску, для зміцнення стінок кровоносних судин.

Щоб зробити ліки, потрібно відокремити від шкірки каштана внутрішню білу оболонку, подрібнити і залити горілкою. Пропорції: 50 г шкірки на 0,5 л горілки. Наполягати 2 тижні. Перед застосуванням процідити. Зберігати в холодильнику.

Детальніше про приготування настоянки з кінського каштана →

Імбирна настоянка з медом

У імбирної настоянки крім прекрасних смакових якостей, безліч корисних властивостей. Її використовують для профілактики простудних захворювань в осінньо-весняний період, приймають для лікування ГРЗ, деяких інших недуг, приймають як засіб для схуднення.

Інгредієнти:

  • Корінь імбиру — 1-2 шт.
  • Мед — 100 г.
  • Горілка — 700 мл.

Корінь рослини вагою близько 100-150 г миють, витирають насухо, чистять. Ріжуть слайсами, висипають в скляну банку. Додають мед, горілку, добре перемішують.

Закривають ємність з настоєм капроновою кришкою, ставлять на тиждень в прохолодне темне місце. При необхідності еліксир можна приймати через 7 днів, попередньо процідивши. Але якщо витримати спиртову настоянку на імбирі з медом кілька місяців, смак її стане насиченим, а аромат більш вираженим.

Настойка Графа Орлова - Бабушкин Рецепт Настоянка Графа Орлова — Бабусин Рецепт