настоянка з брусниці на горілці: рецепт в домашніх умовах

Брусницю не дарма називають королівської ягодою. Плоди і листя вічнозеленого чагарнику завдяки унікальному хімічному складу і масі корисних речовин можна порівняти з невеликою аптекою. У народній медицині відвари, настоянки з брусниці на горілці і воді використовується в лікуванні самих різних захворювань. Про кулінарні рецепти, в яких брусниця виступає в головній ролі і говорити не доводиться. Варення, джеми, компоти, морси, соуси, маринади, начинки для пирогів, десерти. З цієї дивовижної ягоди можна приготувати мільйон смакоти!

Що стосується виготовлення в домашніх умовах алкогольних напоїв, то і тут брусниця займає лідируючі позиції.замороженная брусника чудовий смак брусничних наливок і настоянок на горілці, приготованих за різними рецептами, нікого не залишає байдужим. У рецептах можна використовувати не тільки свіжі, але і заморожені плоди, оскільки це ніяк не відбивається на їх властивості.

Готують настоянки з брусниці на горілці, спирту, коньяку. Ягода має унікальну здатність перебивати запах і смак спирту, тому брусничні настоянки на горілці або самогоні п'ються легко, незважаючи на пристойну міцність.

Ягода: корисні властивості

Потрібних людині компонентів, вітамінів, речовин, що сприяють зміцненню, відновленню здоров'я у брусниці безліч. Лікувальна дія обумовлена хімічним складом листя і ягід рослини. У них містяться:

  • Вітаміни групи В, А, Е, З, Р.
  • Органічні кислоти.
  • Бензойна, фосфорна, саліцилова кислоти.
  • Мінеральні солі.
  • Макро - та мікроелементи.
  • Пектини.
  • Катехіни.
  • Ефірні олії.
  • Глікозиди.

Відвари, чаї, настойки з ягід брусниці і листя рослини приймають в якості профілактики і для лікування сезонних простудних і вірусних захворювань, при авітамінозах, з метою підвищення імунітету. Вони ж допомагають стабілізувати обмінні процеси, застосовуються при інтоксикації, сприяють виведенню солей важких металів стопка брусничного алкоголя (кобальт, цезій, свинець).

Цілющі властивості проявляються в лікуванні грибкових, дерматологічних, гінекологічних захворювань. Широко використовується настоянка і відвар брусниці в лікуванні захворювань сечовивідної системи, ниркових запалень, а також діабету, артритів, судинних патологій.

Цілющі властивості листя

Брусничний лист теж наділений цілющими властивостями. У свіжому листі є солі марганцю і калію, органічні кислоти, інші корисні елементи. Препарати з цієї сировини мають виражену жовчогінну, сечогінну, дезинфікуючу дію.

Підбираючи багатокомпонентні або однокомпонентні рецепти, з нього роблять настої, що застосовуються як діуретичну, антисептичну, жарознижуючий засіб. У брусниці є дубильні речовини, тому лікарські склади листя рослини відрізняються вираженим протизапальну властивість.

Цілющі склади на основі брусничного листа допомагають при внутрішніх кровотечах (маточне, прорив виразки, механічні травми та ін.). З листя роблять препарати, що допомагають при жовтяниці, гепатитах, подагрі, онкологічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гастриті, сечокам'яній хворобі, неврастенії і т. д.

Настій для вирішення тієї чи іншої проблеми зробити в домашніх умовах нескладно. Для цього свіже листя в кількості 4 ч.л. заварюють в 500 мл крутого окропу і підігрівають на паровій бані чверть години. Потім остуджують протягом 45 хвилин, проціджують, видаляючи листки. Приймають настойку щодня, по 50 мл перед їжею.

При стоматиті, проблеми з яснами рекомендується кожні 2-3 години робити полоскання відваром з листа брусниці (10 г на 200 мл). Для лікування циститу приймають настій з 2 ст.л. листя і 500 мл окропу. Наполягають годину, проціджують, п'ють по 125 мл тричі на день до їди.

Настоянка на горілці з брусниці

Класичний рецепт приготування брусничної настоянки, в якому алкогольна складова можезаливают бруснику водкой бути будь-яким. Найбільш популярний і простий варіант ? на магазинній горілці.


Інгредієнти:

  • Брусниця — 1 кг.
  • Міцний алкоголь — 2 л.
  • Цукор — 60-200 г (за смаком).

Технологія приготування:

  1. Ягоди перебирають, миють, обсушують.
  2. Подрібнюють в кашку блендером або товкачем.
  3. Перекладають в банку, заливають горілкою, перемішують.
  4. Наполягають в теплій коморі 35 днів. Кожні 7 днів банку струшують, не знімаючи кришки.
  5. Поціджують, ягідну масу віджимають, напій фільтрують через вату. Підсолоджують за смаком цукром або медом (липовий, гречаний).

Готову настоянку на горілці з брусницею перемішують, розливають по пляшках. Термін зберігання ? 5 років.

Бруснично-вишнева настоянка

Поєднання цих ягід робить настоянку на горілці кисло-солодкої з трохи гіркуватим присмаком. В ароматі одночасно присутні відтінки вишні та брусниці. Рецепт приготування нескладний.

Інгредієнти:

  • Брусниця — 3,5 кг.
  • Вишня — 600 г.
  • Горілка — 2 л.
  • ягодная настойкаКоньяк? 150 мл.
  • Цукровий сироп ? 2,5 л.
  • Кислота лимонна ? 3-5 г.

Свіжі чисті плоди висипають в банку, заливають алкоголем. Наполягають 1 місяць. Проціджують, вводять цукровий сироп і додають лимонну кислоту.

Настоянка Бруснична з горобиною і медом

На 500 мл горілки або розведеного до 45% спирту беруть по половині склянки горобини і брусниці. З'єднують інгредієнти в скляній ємності, вводять мед, перемішують. Наполягають в теплій коморі рівно місяць, потім проціджують, переливають в чисту пляшку з щільною пробкою. Зберігають в погребі або холодильнику.

Настоянка на Вовку з брусниці, малини і шипшини

У цьому рецепті ягоди брусниці, малини, шипшини використовуються в рівній кількості — по 2 ст.л. кожної. У настоянку для аромату можна додати пучок свіжих або 1 ст.л. сухого листя чорної смородини. Всі інгредієнти змішують в одній ємності, заливають 0,5 л горілки. Наполягають місяць, проціджують, розливають в заздалегідь підготовлені пляшки.

Настоянка на брусниці з травневим медом

Інгредієнти:

  • Брусниця — 2 ст.
  • Горілка (спирт 45%) — 1 л.
  • Травневий мед (рідкий) — 6 ст. л.

Технологія приготування така ж, як і в попередньому рецепті. Для додання напою пікантної нотки можна додати до складу паличку кориці. Наполягати 30 днів в темному приміщенні при кімнатній температурі.

Рецепт брусничного ликера рецепт брусничного лікеру