домашня настоянка на варення

Солодкої настоянкою вважають спиртовий настій на основі фруктів і ягід, з додаванням цукрового сиропу і лимонної кислоти. У промисловій діяльності такі напої змішують з водою, для зниження
варенье фортеці. Настоянка містить досить велику кількість цукру (300 г на 1 л напою), тому має солодкий виражений смак з ароматом ягід, з яких приготовлена. Однак, ніщо не заважає зробити таку настоянку в домашніх умовах.

За основу для приготування беруть різні ягоди і фрукти, мед, горіхи і навіть горіхову шкаралупу. Але найпопулярнішим методом виготовлення домашніх настоянок, на сьогоднішній день, є настоянка на основі старого заграв варення. Це може бути як малинове або полуничне, так і яблучне або грушеве і т.д, і не важливо скільки воно коштує у вас на зберіганні. Напевно, у вас в коморі знайдеться не одна запорошена баночка старого непотрібного варення. Саме такий матеріал можна використовувати, щоб робити настоянки будинку.

Рецепти приготування настоянок на варення

Настоянка з полуничного варення швидкого приготування

Настоянка на варення з полуниці виходить дуже смачною і відрізняється коротким терміном приготування.

100 г варення з полуниці змішати з 200 мл горілки, за бажанням, можна додати трохи ваніліну або ванільного цукру. Витримати не менше доби, періодично помішуючи, після цього додати ще 500-700 мл горілки і добре перемішати. Наполягати ще не менше доби, процідити, настоянка готова до вживання.

Вишнева настоянка

Настій на Вишневому варення має прекрасний аромат і чудовий смак, тому знайде своїх шанувальників домашніх напоїв. Робити настоянку можна на основі заграв варення з вишні, а наполягати на горілці.

500 г вишневого варення змішати з 0,5-0,7 л горілки, додати 5 ст.ложок цукру (або сиропу) і 0,5 ч. ложки лимонної кислоти. Перемістити все в скляний балон і перемішати, накрити кришкою і відставити вваренье из вишни тепле місце. Наполягати не менше тижня, помішуючи, напій процідити і відставити на зберігання.

Ароматна малинова настоянка

Малинове варення легко піддається бродінню, тому буде відмінним сировиною для приготування домашньої настоянки.

500-600 г малинового варення перекласти в 3 літровий балон, залити 1,5-2 л горілки, поставити в тепле місце (бажано на сонці). Напій починає стрімко бродити. Витримувати настойку слід близько 2 місяців, регулярно помішуючи. Після того, як бродіння закінчиться, настоянку процідити. Для поліпшення смакових якостей можна покласти кілька листочків м'яти.

Детальніше про те, як зробити настойку з малини →

Смородинова настоянка

Напій з варення чорної смородини буде відмінним доповненням святкового столу.

300-400 г заграв смородинового варення змішати з 1,5-2 склянками спиртової основи, перелити суміш в скляну посудину і накрити щільною кришкою. Наполягати дві доби. Після розбавити очищеною водою, додати сироп за смаком, процідити.

В якості смакових добавок домашніх настоянок можна використовувати різні спеції: ванілін, корицю, гвоздику, мигдаль, мускатний горіх і т.д, які не тільки додадуть напою приємний аромат, але і вишуканий екзотичний смак.

Лікери з варення в домашніх умовах

Процес приготування лікеру з варення аналогічний домашнім настоянок, і не є складним, якежевичное варенье може здатися на перший погляд. В якості основних продуктів береться будь-яке варення і спиртовий розчин. Щоб зробити лікерну основу, варення змішують з цукровим сиропом і варять на дрібному вогні до тих пір, поки не перестане утворюватися піна. Охолоджену суміш змішують з спиртовою основою і наполягають до тих пір, поки вся гуща (мезга) не підніметься на поверхню. Після цього суміш проціджують і відстоюють в прохолодному місці.

Рецепти домашнього лікеру з варення

Полуничний лікер з вершками. Цей лікер користується великою популярністю серед магазинних прилавків. Але ніщо не заважає зробити такий лікер будинку, маючи одну зайву баночку полуничного варення.


500 г полуничного варення змішати з 200 г сухих молочних вершків, додати ванілін за смаком. Змішати з 300 г сиропу і нагріти на невеликому вогні не доводячи до кипіння, в охолоджену суміш додати 0,7 мл спиртового розчину, перелити в скляну посудину і накрити кришкою. Настоюється лікер 1,5-2 місяці, після цього знімають осад, процідивши його. Перед вживанням, розлитий по пляшках лікер, відстоювати в темному місці не менше 2 тижнів.

Лікер зі смородини

Робити цей лікер необхідно на заздалегідь підготовленій лікерній основі з смородинового варення. За бажанням, додають бутончики гвоздики.

1 кг лікерної основи змішують з 1 л горілки, відстоюють 1-2 місяці. Отриманий настій проціджують і дають відстоятися ще близько 2 тижнів. Лікер готовий.

Абрикосовий лікер

Домашній лікер з абрикосового варення відрізняється простотою приготування і надзвичайним ароматом
абрикосовое варенье свіжих абрикосів.

700 г абрикосового варення змішати з 300 -400 г цукрового сиропу, перемішати, додати 700 мл спиртової основи. Настояти 1,5-2 місяці в теплому місці, після того, як осад підніметься — процідити і розлити по пляшках, зберігати в темному місці.

Вишнево-мигдальний лікер

Мигдаль, що входить до складу, надає «родзинку» даного лікеру, який складно буде відрізнити від заводського виробництва.

На 800 г вишневого варення додають 3-4 ст.ложки подрібненого мигдалю. В отриману суміш додають 200-300 мл сиропу, змішують з 0,7-0,9 л горілки, настоюють 1-1,5 місяці, проціджують і відставляють для зберігання.

Якщо ви вирішили продемонструвати приготований лікер своїм гостям, перед вживанням його слід настояти в прохолодному місці не менше доби (можна в холодильнику). Якщо рівень солодощі або вмісту алкоголю вас не влаштовує, необхідно додати сироп і спиртову основу за смаком і дати настоятися лікеру ще 5-7 днів.

Рекомендації по виготовленню домашніх напоїв з варення

Щоб ваші напої мали гарний колір, смак і аромат слід враховувати кількість використовуваного матеріалу і дотримуватися деяких рекомендацій:

  • Не варто змішувати кілька видів варення;
  • Якщо напій слід розбавити водою, робити це тільки очищеної (або кип'яченої) водою;
  • клубничное вареньеРобити напої рекомендується в скляній (емальованому) посуді;
  • Не заповнюйте посуд повністю, залиште приблизно 1/3 об'єму для успішної стадії бродіння;
  • Якщо варення недостатньо солодке, додайте лише цукровий сироп (не цукор).

Як бачите, виготовлення домашніх настоянок і лікерів не складає ніякої складності, має масу плюсів і переваг. Експериментуючи, ви порадуєте своїми напоями всю сім'ю і друзів, прикрасивши будь-яке свято!