Якщо до створення і вживання алкогольних напоїв ставитися як до мистецтва, то можна отримати дивовижні результати. Матеріалом для творчості може стати оспівана в народній і професійній творчості червона горобина. З неї можна отримати дуже смачні і до того ж корисні для здоров'я напої, такі як горобинова настоянка і Горобиновий лікер.
7 секретів створення горобинових настоянок
Для приготування настоянки необхідно залити плоди, трави, спеції, прянощі горілкою і дати їм настоятися. Фортеця такого напою найчастіше дорівнює 45 оборотам спирту, а цукру в них близько 30%. Тривалість настоювання становить 2-6 тижнів, це передбачає будь-який рецепт. Якщо є бажання скоротити цей період, то потрібно збільшити міцність до 50-60 градусів. Правильний підбір компонентів перетворює настойку в цілющий еліксир.
Люди, які практикують виготовлення настоянок на горобині, дають такі рекомендації по їх приготуванню:
- Не варто насипати ягоди в банку під горлечко. Досить заповнити 2/3 ємності.
- Настоянка виключно на коньяку може забити смак горобини і не дасть йому розкритися. Невелика кількість коньяку надає гарний колір і додатковий аромат.
- Для отримання терпкого, коньячного смаку настоянки, необхідно використовувати гілочки, на яких сформована гроно.
- Відмінний результат виходить при наполяганні на яблучному самогоні.
- Багато хто виступає проти додавання в настоянку цукру, так як цінують саме гіркий і терпкий смак горобини.
- Відмінною добавкою до даної настоянці є відвар кори дуба.
- Під час настоювання ємність з майбутньою горобинівкою необхідно періодично струшувати.
Ягоди для приготування настоянки на горобині необхідно використовувати екологічно чисті, зібрані за містом. Тільки повністю дозрілі на чистому повітрі плоди в повній мірі віддадуть свій терпкий і незвичайний смак. Горілка і коньяк для настоювання повинні бути високої якості.
Класична горобинівка
Класичний рецепт приготування горобинівки дуже простий. У ньому є мабуть всього дві особливості:
- Необхідно використовувати ягоди, зібрані після перших заморозків, тоді вони стають солодшими;
- Горобинова настоянка буде смачніше, якщо використовувати найбільші, стиглі і соковиті ягоди.
Ягоди потрібно обірвати з плодоніжок і насипати в бутель. Вони повинні зайняти 2/3 його ємності. Після все заливається горілкою, закупорюється і настоюється. Готовність можна буде визначити по появі темно-коричневого кольору. Як правило, для цього буде потрібно близько трьох тижнів. Після настойку проціджують і зберігають в щільно закупорених пляшках. Цей напій не чутливий до світла, тому його можна готувати і зберігати в світлому склі.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з ягід горобини →
Способи приготувати горобину на коньяку
Найпопулярніший спосіб виготовлення цього напою повністю ідентичний описаному вище з єдиною різницею, що замість горілки вона настоюється на коньяку.
Другий спосіб вимагає більше інгредієнтів. Його рецепт такий:
- Стакан ягід горобини;
- 2 склянки коньяку;
- Столова ложка меду;
- Столова ложка дубової кори.
Все це змішується і настоюється протягом двох місяців. Кажуть, що така горобинова настоянка не має терміну придатності, але варто його тільки відкоркувати.
Інший спосіб:
- 300 г горобини потрібно потовкти так, щоб вони пустили сік.
- До коричневого кольору прожарити 30 г цукру.
- Все змішати, і щоб це настоялося на коньяку, його потрібно додати 500 мл.через місяць настоювання напій необхідно процідити і додати 5 гр ваніліну.
Також хороший наступний рецепт:
- Столову ложку кори дуба кип'ятять в 0,5 л води при закритій кришці не менше півгодини.
- Відвар проціджують (повинно залишитися близько склянки) і додають в нього 2 шт.сушеної гвоздики. У ще теплому відварі розчиняють по столовій ложці цукру і меду, а потім в нього додають склянку перетертої горобини в коньяку (500 мл).
- Дана суміш повинна настоятися 3-4 години. Після цього її щільно закупорюють в пляшки і зберігають в холодильнику. Вживають при бажанні.
Три способи приготування горобинового лікеру
Після виготовлення настоянки залишиться Горобиновий Макуха. Викидати його не варто. Він стане в нагоді для приготування лікеру. Масу, що залишилася від однієї склянки ягід, настояних на коньяку або горілці, потрібно засипати 1 кг цукру і настояти два тижні. Кожен день необхідно буде двічі струшувати банку. В цей час виділиться досить багато соку. Його потрібно буде злити, віджати ягоди, процідити і тоді розбавити водою в пропорції один до одного. Після складу прогрівається до 70 градусів, герметично закупорюється до повного охолодження, а потім розливається по пляшках.
Якщо не потрібно готувати горобинову настоянку, а хочеться відразу отримати лікер, то стане в нагоді цей рецепт:
- Сік з 2 кг горобини;
- 1 кг цукру;
- 1 л води;
- 1 л горілки;
- Лимонна цедра і 1-2 палички кориці (можна не використовувати).
В першу чергу потрібно добути сік. Для цього можна використовувати соковижималку або м'ясорубку і марлю. Щоб процес був більш легким, ягоди можна попередньо ошпарити окропом. Окремо вариться сироп з води, цукру з додаванням приправ або без них. Сік, сироп і горілка змішуються, збовтуються і відправляються в тепле місце на місяць. Після цього часу потрібно профільтрувати отриману рідину, а потім її можна вживати.
Можна приготувати лікер, використовуючи інший рецепт. Для цього знадобиться:
- 2 кг ягід горобини;
- 1,5 кг цукру;
- Горілка.
Помита і пом'ята горобина засипається в бутель разом з цукром і ставиться в тепле місце. Суміш потрібно струшувати хоча б раз в день. Приблизно через два тижні цукор перетвориться в сироп. В цей час рідина потрібно процідити через марлю, виміряти її і змішати з горілкою в рівних частках. Цю суміш поміщають в прохолодне місце на 1,5-2 місяці. Потім її фільтрують, і лікер вже можна дегустувати і насолоджуватися його смаком.
Користь і шкода горобинових настоянок
Настоянка горобини деяким дамам може замінити прийом гормональних препаратів в постклімактеричний період. Прийом настойки допомагає позбутися від припливів, зменшити пітливість і підвищити працездатність. Приготувати настільки чудодійну настоянку можна з будь-якого із зазначених рецептів, додавши додатково пару штук бадьяна і 1 ч.л. мускатного горіха.
Також благотворно вплив даної настоянки при застуді, не важливо, зроблена вона на горілці або на коньяку. Здатна вона позбавити від болісних головних болів.
Ні в якому разі не можна приймати настойку вагітних або годуючим грудьми жінкам, людям, які мають схильність до утворення тромбів, і володіє підвищеним згортанням крові.
Необхідно пройти консультацію з лікарем перед лікуванням горобиновими настоянками будь-яких хвороб, який би рецепт (на коньяку або на горілці) не використовувався для її приготування.