Наливка з винограду в домашніх умовах-9 рецептів з горілкою, на спирту і без алкоголю

Один з найбільш популярних напоїв з винограду – наливка. Вона поєднує в собі приємний фруктовий смак і аромат, не вимагає наявності складного технологічного обладнання типу перегінного куба. Продукт легко зробити в домашніх умовах, якщо є надлишок стиглого винограду.

Традиційно наливки готують методом природного бродіння, тому вони виходять слабоалкогольними. Любителі спиртного міцніше можуть підвищити градус шляхом додавання спирту або горілки. Смак стане трохи різкіше, в іншому органолептичні властивості напою не постраждають.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Для приготування домашньої наливки зазвичай використовують виноград, який росте на садовій ділянці. Ідеальний варіант-білі, рожеві або червоні сорти: Піно Блан, Рислінг, Мускат рожевий, Лідія рожевий, Піно Нуар, Мерло. Непогані наливки виходять з чорного винограду Серпня, Ізабелла, Лівадійський чорний. Але потрібно враховувати, що ягоди цих сортів швидко заізюмліваются, тому приступати до готування алкоголю потрібно відразу після збору врожаю.

Для домашнього виноробства використовують визрілий, соковитий і солодкий виноград. Урожай збирають в сухий, сонячний день, до обіду. Напередодні можна обмити кущі водою зі шланга, щоб прибрати забруднення.

Увага: не варто брати для виготовлення наливки столові сорти. Вони мають гарний смак, але дають посередні напої.

Ягоди перед роботою потрібно перебрати, прибрати листя та інше сміття, видалити підгнилі, зіпсовані плоди. Якщо рецепт заснований на технології природного зброджування, виноград не миють, щоб не видалити з поверхні штами «диких» дріжджів. В інших випадках ягоди обполіскують теплою водою.

Цукор для наливки використовують звичайний, білий. Кількість беруть згідно з рецептом. При бажанні обсяг підсолоджувача можна збільшити, в цьому випадку трохи збільшиться градус напою.

Вода повинна бути чистою, але не дистильованою, оскільки вона погіршує бродіння. Найкраще підійде бутильована вода з супермаркету або відстояна водопровідна. Також не варто кип'ятити воду — смак наливки погіршиться.

Класичний рецепт виноградної наливки

Простий рецепт наливки з винограду, не вимагає спеціальних знань і може бути легко реалізований в домашніх умовах. Готується без горілки, відрізняється яскравим смаком і ароматом, приємно п'ється, залишаючи запам'ятовується післясмак.

немитий виноград 2 кг
цукровий пісок 0,5 кг
Вода 0,5 л


Рецепт:

  1. Розчинити цукор у воді, сироп закип'ятити, потримати на малому вогні 5 хвилин, видаляючи утворюється накип. Охолодити до температури 23-25 °С.
  2. Ягоди розім'яти руками, помістити в ємність для зброджування і залити сиропом.
  3. Накрити посуд кількома шарами марлі, залишити при температурі 23°C на 3 доби.
  4. З початком бродіння на банку поставити гідрозатвор або обмежитися гумовою рукавичкою з невеликим проколом на пальці.
  5. Сусло залишити бродити 30 - 40 діб.
  6. Як тільки перестане виділятися газ, а рідина освітлиться, її потрібно зняти з осаду, а потім відфільтрувати.
  7. Продукт розфасувати в скляні пляшки, які відправити в льох.

Виноградна наливка з цього буде мати градус від 11 до 14% і може зберігатися до 3 років без втрати якості.

Простий рецепт з горілкою

Виноград відмінно поєднується з будь-яким міцним алкоголем, пом'якшуючи його смак і передаючи характерний аромат ягоди. Саме тому рецепт наливки з винограду з додаванням горілки користується великою популярністю. Міцність готового напою-20-24%.

солодкий сорт винограду 0,5 кг
горілка 0,5 л
цукровий пісок 0,3 кг
Вода 1 л

Рецепт:

  1. Ягоди перебрати, розім'яти до появи соку, помістити в бутель і залити горілкою.
  2. Ємність закрити темної папером або прибрати в темне місце з температурою 23-25 °з на 7 діб.
  3. Окремо приготувати цукровий сироп. У закипілу воду всипати цукор, проварити протягом 5 хвилин, знімаючи накип.
  4. Сироп вилити в ємність з виноградом, почекати добу, після чого процідити напій і розлити по дрібній тарі.

Зберігають таку наливку в прохолодному місці до 3 років. Що залишився макуха винограду можна використовувати при приготуванні десертів.

На спирту

Наливка на спирту (самогоні) користується великою популярністю, але для неї не рекомендується використовувати чистий спирт. Його краще розвести до концентрації 50 %, що забезпечує максимальну витяжку з ягід. Готувати напій можна з червоного або білого винограду.

Виноград 1,2 кг
розведений спирт (самогон) 1 л
цукровий пісок 100г

Рецепт:

  1. Виноград очистити від сміття, розім'яти, дати постояти ніч для утворення соку.
  2. Потім перекласти в банку, додати цукор і спирт.
  3. Ємність добре закрити, помістити в темне приміщення при температурі 20-25 °C на три тижні.
  4. Кожні дві доби посудину струшувати, щоб активізувати процес екстракції.
  5. Готову наливку процідити через марлевий фільтр. За допомогою спирту або очищеної води довести міцність до 30% і залишити ще на 7 діб.
  6. Розфасувати продукт по пляшках і відправити в льох або інше прохолодне місце, де він може зберігатися до 3 років.

З винограду Ізабелла

Наливка з винограду Ізабелла відрізняється приємним ароматом і привабливим пурпуровим відтінком. Особливість цього сорту - в цілющих властивостях його кісточок, які підвищують імунітет і надають загальнозміцнюючу дію на організм. Міцність готового продукту — приблизно 30%.

виноград сорту Ізабелла 2,0 кг
розведений до 50% спирт 1,5 л
цукор 200г

Рецепт:

  1. Ягоди розім'яти, засипати цукром і дати постояти два дні для утворення соку. Після залити спиртом і щільно закрити.
  2. Настоювати три тижні при кімнатній температурі в темному приміщенні, збовтуючи суміш кожні два дні.
  3. Готову наливку процідити, розфасувати в скляні пляшки і прибрати на зберігання.

Існує цікавий рецепт приготування наливки з виноградних кісточок. Вважається, що вона володіє яскравим цілющим ефектом, омолоджує організм, зміцнює стінки судин. Потрібно взяти 0,5 кг кісточок винограду Ізабелла, засипати їх в банку об'ємом 1 л і залити розведеним спиртом, після чого добре закупорити.

Настоюйте протягом 6 місяців при температурі 18-23 °C У темному місці, перемішуючи кожні 2 тижні. Готову наливку процідити і розфасувати в скляні пляшки.

Детальніше про те, як зробити наливку на винограді сорту Ізабелла →

З виноградного соку

Щоб не витрачати час на підготовку ягід, є сенс розглянути рецепт наливки з виноградного соку. Це дозволить швидко приготувати приємний на смак ароматний напій середньої міцності.

виноградний сік 2 л
горілка 0,5 л
цукровий пісок 0,5 кг

Рецепт:

  1. Сік налити в каструлю і нагріти, не доводячи до кипіння, розчинити весь цукор.
  2. Отриману суміш охолодити до кімнатної температури.
  3. Додати горілку і розлити виноматеріал по пляшках, які добре закупорити.

Термін придатності напою при зберіганні в погребі в герметичній посуді до 4 місяців.

З білого винограду

Для приготування наливки з білого винограду краще брати сорт Мускат або Дамські пальчики. Вони володіють яскравим смаком і ароматом, які зберігаються в напої.

білий сорт винограду 1,2 кг
горілка 1 л
цукровий пісок 0,5 кг
ванілін 1 пакетик
очищена вода 0,5 л

Рецепт:

  1. Виноград перебрати, очистити від сміття, після чого розім'яти.
  2. Окремо зігріти воду, розчинити в ній весь цукор, додати ванілін.
  3. З'єднати в одній ємності виноград, сироп і горілку.
  4. Щільно закрити посуд і настоювати ягідно-горілчану суміш протягом 45 діб.
  5. Через місяць наливку процідити і продовжити процес.
  6. По закінченню терміну повторно відфільтрувати і розфасувати по скляних пляшках.

Отриманий напій зберігати в прохолодному місці, термін придатності – 3 роки.

З винного винограду

Винні (технічні) сорти винограду призначені для виготовлення вина. Вони характеризуються концентрованим смаком і насиченим красивим кольором, але не дуже хорошим смаком. Цей недолік легко усунути додаванням цукру.

винний виноград 1,5 кг
горілка 0,5 л
цукровий пісок 0,4 кг
Вода 0,25 л

Рецепт:

  1. Очищені, але не миті ягоди помістити в 3-х літровий бутель і розім'яти.
  2. Додайте воду і цукор, накрийте марлею і залиште на 3 дні до початку бродіння.
  3. Встановити гідрозатвор і залишити на 30 діб.
  4. По закінченню цього часу додати горілку, суміш перемішати і процідити, щільно закрити.
  5. Через 5 діб відфільтрувати наливку і розлити по скляних пляшках.
  6. Зберігати в холодному місці до 3 років.

Наливка з винограду з горілкою добре зберігається при кімнатній температурі. Пляшки можна поставити в комору або шафу і «забути» про них на 3-4 місяці. Продукт придбає благородний, Коньячний смак.

Слабоалкогольна наливка( без горілки)

Для приготування цього напою необхідно створити умови для природного бродіння. Під час приготування потрібно звернути увагу на пропорції цукру і винограду — 1:4 по масі, що дозволить отримати додатковий спирт.

Виноград 2 кг
цукор 0,5 л
Вода 0,5 л
Ізюм жменя

Рецепт:

  1. Немитий виноград розім'яти до отримання соку, помістити в банку і прибрати в тепле місце на добу.
  2. З води і цукру приготувати солодкий сироп, з'єднати з виноградом.
  3. Додайте жменю родзинок для кращого бродіння.
  4. Накрити банку серветкою, залишити при температурі 220-23 ° C на три доби.
  5. Як тільки почнеться бродіння, поставити гідрозатвор і залишити на 30-40 діб.
  6. Перебродила наливку злити з осаду, додатково відфільтрувати.
  7. Розфасувати в скляні пляшки, зберігати в холодному місці.

Швидкий варіант виноградної наливки

Зробити наливку з винограду можна за два тижні, якщо скористатися цим рецептом.

Виноград 2 кг
горілка 0,5 л
цукровий пісок 0,5 кг

Рецепт:

  1. Ягоди помити, ретельно розім'яти, перекласти в банку.
  2. Додати цукор і залити горілку.
  3. Банку щільно закупорити, настоювати протягом 2 тижнів в темному місці, струшувати кожні 3-4 дні.
  4. Наливку процідити, довести до фортеці 15 %.

Зберігати в щільно закритих скляних пляшках до 3 років, помістивши в льох або інше прохолодне приміщення.

Більше цікавих рецептів наливок →

Домашня наливка з винограду – оригінальний продукт, який цінується любителями за унікальний смак і аромат. Напій виходить набагато концентрованіше, ніж класичне вина, а тому більше підходить для пиття в холодну пору року.

При дотриманні культури вживання наливка допомагає травленню, підвищує імунітет, покращує настрій і не викликає побічних ефектів.

Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт наливки з винограду: оригінальний рецепт