Чорносливова настоянка на спирту

Чорнослив являє собою висушений плід сливи, що містить в собі величезну кількість корисних для людини речовин:

  • Мікроелементи, серед яких мідь, марганець, цинк і залізо.
  • Макроелементи, серед яких кальцій, хлор, фтор, калій, магній, натрій і фосфор.
  • Вітаміни кількох груп ? E, C, A, B.
  • черносливФруктоза, сахароза та глюкоза.

Користі чорносливу доведена: він підходить тим, хто хоче скинути вагу, нормалізувати травлення, поліпшити зір. Настоянки з нього, які можна приготувати в домашніх умовах, прочитавши рецепт, надають наступні дії на організм:

  • Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають при запорах.
  • Надають антибактеріальний ефект, корисний при простудних захворюваннях.
  • Добре впливають на стан серцево-судинної системи.
  • Змінюють на краще стан ротової порожнини, усувають кровоточивість ясен, стоматит.
  • Нормалізують обмінні процеси організму.
  • Попереджають авітаміноз, насичуючи організм вітамінами.

Непомірне споживання настойки, звичайно, не можна назвати корисним для організму, але в розумних кількості вона може позитивно на нього вплинути. Також настоянка має приємний солодкий смак і підійде тим любителям алкоголю, які вважають за краще солодкі напої.

Настоянка на самогоні з прянощами

Використання неякісного самогону неприпустимо, інакше дуже велика ймовірність, що вийшов напій буде неприємний на смак. Для того, щоб приготувати настоянку, рецепт наказує взяти:

  • 5 літра самогону;
  • 8 великих чорнослив без кісточок;
  • Запашний перець, чорний перець, гвоздика, ванілін ? за смаком;

Ті, хто відчуває пристрасть до солодкого алкоголю, може трохи змінити рецепт і додати за смаком кілька ложок цукру або трохи меду. Коли інгредієнти готові (якість самогону перевірено,замоченный чернослив чорнослив промитий і позбавлений від кісточок), потрібно:

  1. Подрібнити прянощі рукояткою ножа, товкачем або качалкою.
  2. Налити самогону в банку, додати туди чорнослив і подрібнені прянощі.
  3. Добре перемішати вміст банки і закрити її щільною кришкою.
  4. Поставити банку в тепле, захищене від прямих сонячних променів, місце, де вона повинна простояти, настоюючись, 10 днів.
  5. Після закінчення 10 днів, дістати банку і профільтрувати напій. Спочатку через складену вдвічі марлю (чорнослив потрібно добре віджимати, оскільки велика кількість алкоголю буде їм вбрано), потім через вату (найпростіший спосіб це зробити ? вставити зім'яту вату в носик чайника і проціджувати рідину через нього).
  6. Охолодити, налити в пляшку.

Зберігати отриману настойку краще в темному прохолодному місці, недоступному для дітей.

Настоянка на горілці

Для того, щоб правильно приготувати настоянку на горілці, буде потрібно якісний алкоголь. Як і в тому випадку, коли мова йде про використання самогону, застосовувати погано відфільтрований напій значить псувати смак кінцевого продукту.

В іншому рецепт настоянки на горілці простий. Для нього знадобиться:

  • 2 літри горілки;
  • Склянка цукру;
  • 5 кг чорносливу (великого, можна з кісточками, обов'язково промитого перед використанням);

Цукор можна замінити медом. Також можна додати в настоянку спецій і прянощів за смаком,коньяк с черносливом попередньо розім'явши їх.

  1. Змішати в банку горілку, цукор і чорнослив, ретельно перемішавши.
  2. Щільно закупорити банку кришкою і поставити її в темне тепле місце, недоступне для сонячних променів.
  3. Через 2 тижні (можна пізніше, кінцевий термін ? 3 тижні) дістати банку, профільтрувати вміст спочатку через складену вдвічі марлю, потім через вату.
  4. Розлити профільтровану настоянку по бутлях, прибрати їх в темне прохолодне місце.

Настоянки на чорносливі добре підходять до холодних страв і риби. Можуть виступати в якості самостійного десерту або як компонент кулінарної страви.

Настоянка на спирту

Для того, щоб вийшла хороша чорносливова настоянка, потрібно використовувати хороший алкоголь. Погано профільтрований неякісний спирт дасть неприємний присмак, який може зіпсувати весь напій.


Рецепт, за яким готується спиртова настоянка, включає:

  • 1 літр спирту, який потрібно розвести до фортеці в сорок градусів;
  • 300 г неочищеного чорносливу;
  • Стакан цукру або півсклянки меду (дозування може змінюватися за смаком готує);
  • Ванілін на кінчику ножа;

При бажанні в настоянку можна додати гвоздику.

  1. чернослив в тарелкеЗмішати всі інгредієнти в банку і щільно закрити її кришкою.
  2. Прибрати банку в тепле темне місце, де вона буде недоступна Сонця.
  3. Через 10 днів вийняти банку і профільтрувати вміст.
  4. Розлити настоянку по пляшках і настояти ще протягом 2-3 днів.

Щоб вийшла хороша настоянка на чорносливі, приготована на спирту, потрібно брати медичний або столовий спирт.

Настоянка на куразі з родзинками

Чорнослив ? далеко не єдиний корисний сухофрукт, який можна застосовувати для виготовлення настоянки. Курага підійде нітрохи не гірше. Перший рецепт наказує взяти:

  • 1 літр горілки;
  • 100 г кураги;

Після того, як інгредієнти знайдені, потрібно:

  1. Курага кладеться в банку. Після потрібно залити її горілкою і щільно закрити кришкою.
  2. Прибрати настоюватися в теплій темне місце на десять днів.
  3. Витягнути, профільтрувати і розлити в бутлі.
  4. Залиште настоюватися ще на 2-3 дні, щоб смак став оптимальним.

Другий рецепт трохи складніший: він пропонує взяти:

  • 100 г родзинок;
  • 100 г кураги;
  • 5 літра горілки;

настойка на курагеСухофрукти перед використанням потрібно промити, а після цього:

  1. Курага та родзинки змішуються.
  2. Потім потрібно залити їх горілкою.
  3. Закрити банку кришкою ? максимально щільно, щоб вона ніде не відходила.
  4. Залишити в темному місці, куди не потрапляють сонячні промені, на 10 днів.
  5. Дістати, процідити, розлити по пляшках.
  6. Настояти ще 3 дні.

Якщо солодкість здається недостатньою, наступного разу можна додати в настоянку 3 ложки цукру або 3 ложки меду. Також можна використовувати спеції: чорний і запашний перець, гвоздику, ваніль.

Курага корисна не менше, ніж чорнослив. Головне ? застосовувати настойки на сухофруктах розумно і без надмірностей.

Настойка самогона на кураге и изюме настоянка самогону на куразі і родзинках