горілчана настоянка з родзинками

Настоянка на горілці з додаванням родзинок володіє лікувальними і профілактичними ефектами при простудних захворюваннях. Однак в такому випадку слід вживати її помірно, щоб не завдати шкоди здоров'ю. Також цей напій є чудовою альтернативою іншому спиртного на святковому столі. Завдяки родзинок смак горілки стає м'якше, і вона набуває ні з чим не порівнянний солодкуватий відтінок.

Існує велика кількість рецептів настоянок на сухофруктах, здатних задовольнити абсолютно будь-який смак, більшість з яких досить прості в приготуванні, тому необов'язково мати великий досвід щоб порадувати своїх гостей смачним напоєм. У цій статті ми розглянемо три рецепта настоянки на горілці з родзинками.

Класичний рецепт

Традиційний рецепт досить простий і включає мінімум інгредієнтів. Для приготуванняизюм класичної настоянки нам знадобиться:

  • Горілка? 500 мл;
  • Родзинки ? 300 г.

Необхідно взяти чисту літрову банку, бажано попередньо обдати її окропом. Ізюм перебрати і помити. Висипати в банку, залити теплою горілкою і закрити кришкою. Важливо стежити за тим, щоб ємність була щільно закрита, інакше спиртне може вивітритися. Відправити ємність в темне місце і настоювати при кімнатній температурі приблизно 2?3 тижні. Перш ніж вживати готовий продукт, настойку слід відфільтрувати і охолодити.

Настоянка ?пряна? на Ізюмі

Пряна настоянка має більш виражений зігріваючий ефект, тому її частіше за інших напоїв використовують як ліки при застуді. Щоб приготувати ?пряну? настоянку знадобляться наступні інгредієнти:

  • Ізюм ? 50 г;
  • Горілка? 0.5 л;
  • Цукор ? 1 столова ложка;
  • Лавровий лист ? 2 шт.;
  • Перець горошком ? 5 шт.;
  • Суха заварка чорного чаю ? 1 чайна ложка.

Всі інгредієнти помістити в чисту, суху ємність, залити горілкою і щоб уникнути випаровування парів спирту щільно закрити кришкою. Потім помістити банку з майбутньою настоянкою в тепле місце. Важливо стежити за тим,настойка с изюмом щоб на неї не потрапляли сонячні промені. Через тиждень настоянка буде готова. Важливо не забути відфільтрувати від осаду готовий продукт і остудити його перед вживанням.

Рецепт настоянки на родзинках і куразі

Ще один рецепт настоянки, який заслуговує на увагу. Її відмінною рисою є ні з чим незрівняне, солодкуватий післясмак, яке створюється за рахунок вмісту в напої кураги. Для приготування нам знадобиться:

  • Курага ? 100 г;
  • Ізюм ? 100 г;
  • Горілка ? 500 мг.


Насамперед потрібно перебрати сухофрукти, щоб в настойку не потрапили зіпсовані плоди, оскільки це може істотно відбитися на смаку готового напою, причому не в кращу сторону. Потім родзинки і курагу необхідно промити під проточною водою. Покласти сухофрукти в чисту банку і залити їх горілкою. Ємність закрити кришкою і настоювати два тижні при 20?25 ° C в темному місці.

Після закінчення двох тижнів настоянку слід ретельно відфільтрувати через марлю, складену в кілька шарів, при цьому з сухофруктів потрібно віджати залишки спиртного, оскільки вони вбирають достатню кількість рідини. Готовий продукт має досить гарний вигляд, тому його можна перелити в прозору пляшку і сміливо ставити на святковий стіл.

Корисні поради

Нижче представлені корисні поради, дотримуючись яких можна полегшити процес приготування настоянки або ж змінити смак готового напою.

  1. Замість горілки, можна використовувати домашній самогон або розбавлений спирт. Це може підвищитикурага якість готового продукту, оскільки він виходить краще, якщо наполягати на спиртному 45 градусів і вище. Але така настоянка припаде до смаку не всім, тому вирішувати на якому спиртному наполягати сухофрукти слід виходячи з особистих переваг.
  2. Щоб змінити смак і колір напою можна наполягати його на сонці. Багато фахівців рекомендують витримувати настойку саме в темряві і при кімнатній температурі, але можна поекспериментувати, і зробити пробну порцію інакше. Бути може, вам такий рецепт припаде до смаку. Наполягаючи на сонці, колір спиртного стає світліше, а смак більш ?підкопченим?.
  3. Щоб прискорити процес настоювання, рекомендується помістити ємність в більш тепле місце. Чим вище температура повітря, тим швидше речовини будуть взаємодіяти зі спиртом.
  4. Категорично не рекомендується відкривати кришку під час настоювання. Вся справа в тому, що у відкриту банку можуть потрапити бактерії і напій зіпсується. Також спирт може окислюватися через потрапив в ємність кисню. Однак, є рецепти, дотримуючись яких напій, настоюваний на родзинках необхідно насичувати киснем, але такі настоянки становлять виняток.
  5. Сухофрукти мають властивість вбирати рідину на якій настоюються, тому вихід готового продукту завжди менше ніж спиртного, спочатку залитого в ємність. Для цього рекомендується заливати приблизно на 200 г більше горілки або домашнього самогону, ніж очікується отримати в результаті.

Маючи в запасі настоянки, приготовані за цими рецептами, у вас завжди буде чим здивувати своїх гостей за святковим столом, адже кожен, хто знає толк в благородних напоях оцінить ваше творіння по достоїнству. Також помірне вживання настоянки на сухофруктах при простудних захворюваннях може сприяти прискореному одужанню. Однак не потрібно забувати про те, що отрута від ліків відрізняє лише дозування, тому не варто занадто захоплюватися самолікуванням за допомогою спиртного.

Настойка "Домашняя" по рецепту от Александра Котелевцева настоянка « Домашня » за рецептом від Олександра Котелевцева