Настоянки, які готуються самостійно в домашніх умовах, стають прикрасою святкового столу, та й будь-якого вихідного. Головне, щоб смак напою не зіпсував гостям весь настрій. Сливова настоянка є однією з улюблених в середній і південній смузі України. Вона має хороший аромат, м'які відтінки смаку і приємний післясмак. Ця стаття допоможе зробити якісний алкоголь з натуральних продуктів, а рецепти, наведені в кінці, урізноманітнюють меню.
Вибір фруктів
Сорт сливи не має особливого значення, але господинями віддають перевагу «Мірабель», «Угорка» і «Золота куля». Продукт можна зібрати з власного саду або придбати на ринку — головне стежити за станом кожного фрукта. Щоб приготувати настоянку потрібно відібрати найстигліші і соковиті сливи. На них не повинно бути пошкоджень або гнильці. Остання зіпсує не тільки смак, але і вплине на якість.
У холодний сезон допускається використання заморожених інгредієнтів. Сік з них виходить дуже швидко і в збільшеній кількості. Щоб зробити терпкий напій — залиште кісточку всередині плоду, але багато рецептів мають на увазі обробку чистої м'якоті.
До спирту, використання якого необхідно, також пред'являються високі вимоги якості. Ніякої паленої горілки « з-під поли» або браги, створеної в домашніх умовах. Купуйте сировину класу « Люкс ». Це може бути звичайний столовий спирт, коньяк або магазинна горілка.
Способи приготування
Методики можуть значно відрізнятися один від одного за тривалістю настоювання, за методикою приготування і кількістю інгредієнтів, але результат приблизно однаковий. Існує чотири варіації створення лікеру в домашніх умовах:
Метод подвійного зливу
Досить довгий, але варто його приготувати. Береться необхідну кількість ягід і заливається алкоголем в темній ємності. В якості кришки виступає тканина або марля в кілька шарів. Суміш ставлять в прохолодне місце на 1,5-2 місяці. Виносити її на сонячне світло можна тільки якщо необхідно домогтися зміненого кольору.
По закінченню терміну вся рідина зливається в баддю, віджимати плоди не потрібно. Перший слив настойки готовий, його залишають нудитися в закупорених банках близько двох тижнів. Отриманий Макуха не викидається, його засипають цукром в співвідношенні 1:2 і чекають, коли пройде бродіння. Зазвичай достатньо 1,5-2 тижнів. Якраз до цього терміну підійде і перший слив.
Рідина від цукру і макухи зливають і перемішують з першою сумішшю. Вся сировина пакують в банки, герметизують і ховають в темне місце на 8 місяців.
Ферментація
В цьому випадку для створення сливової настоянки будуть потрібні роздавлені фрукти. Підійде і варення. Інгредієнт поміщають в непрозору тару і засипають цукром. Мити плоди не потрібно, так як на шкірці вже є природні дріжджі, які прискорять процес. Через невеликий проміжок часу додайте в ємність воду, накрийте її марлею і залиште бродити. Досить 4-5 тижнів зберігання в домашніх умовах. Далі склад потрібно процідити і заправити алкоголем. До горілки можна додати мед, це поліпшить смакові якості настоянки.
Випаровування
Плоди додають до горілки або спирту, поміщають все в водяну баню і витримують при температурі 60 градусів близько 6,5 години. Тара обов'язково повинна бути накрита кришкою, інакше весь склад просто випарується. Далі мезгу проціджують і вливають в настоянку цукровий сироп. Цей спосіб дозволяє приготувати домашній алкоголь в найкоротші терміни.
Пастеризація
Потрібно взяти кілька банок об'ємом 1, 2 або 3 л.75% заповнюється різаними сливами, інша частина засипається цукром. Ємності поміщаються в парову баню і пастеризуються до повного виділення соку з плодів. Отриманий склад додають до горілки або спирту. Як і третій спосіб, цей дуже оперативний і підходить для термінових заходів.
Рецепти
У половині випадків для виготовлення потрібно лише спирт і сливи , але гурмани пішли далі і додають в настоянки приправи, спеції, горіхи та інші інгредієнти, що покращують смак.
Рецепт 1
- 0,5 л коньяку (як мінімум тризіркового),
- 6 кг плодів темного кольору
- 2,5 кг піску.
Виготовлення сливової настоянки проводиться за технологією подвійного зливу. 3 кг відразу ж заливається алкоголем і виноситься в темне місце на 3 тижні. З цукру робиться сироп, їм заправляють другу половину фруктів. По закінченню терміну бродіння (21 день) обидва склади фільтруються за допомогою вати або марлі і з'єднуються.
Сливи повинні бути очищені від кісточок і дрібно нарізані. Дроблення за допомогою блендера або міксера ускладнить процес позбавлення від макухи.
Рецепт 2
- Мигдаль — 300 г,
- Коньяк (будь-який) — 1,5 л,
- Сливи Жовті — 3 кг,
- Цукор — 1,2 кг.
Мигдаль не бланшувати, помістити в банку і залити алкоголем. Залишити на 14 днів, після чого злити рідину, горіх викинути. Сливи нарізати і викласти шарами в ємність. Кожен шар потрібно посипати піском. Все залити коньяком і дати настоятися близько 3 місяців. Після профільтрувати лікер і розлити по бутлях.
Рецепт 3
- Горілка — 1,5 л,
- Сливи Жовті — 3 кг,
- Мед липовий — 0,7 кг.
Готувати рецепт потрібно за першою технологією. Рекомендується додати квітки липи для поліпшення смаку. Якщо ви зможете їх дістати, то промийте їх і залийте горілкою. Залиште на 2 тижні і починайте приготування основної частини.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з жовтої сливи на горілці →
Https://www.youtube.com/watch?v=mn_r8FTn1CA