Практично будь-яка алкогольна настоянка, ягідна або плодово-ягідна, доступна для самостійного виготовлення. домашні рецепти можуть бути як дуже простими, так і досить трудомісткими, що вимагають спеціального обладнання.
Загальні правила приготування ягідних наливок і настоянок
Настоянка — це міцний, плодово-ягідний напій, виготовлений на основі горілки, спирту або інших алкогольних напоїв, з додаванням ягід, фруктів, горіхів, трав, спецій. На відміну від наливок, вони менш солодкі — вміст цукру не більше 30 г на 100 г рідини.
Оптимальним алкоголем для приготування плодово-ягідних настоянок є спирт, так само підійде горілка і коньяк . Можна використовувати і більш екзотичні напої — джин, ром, кальвадос, але в цьому випадку необхідно досвідченим шляхом домагатися балансу смаку. Справа в тому, що вони самі по собі мають яскравий аромат, який слід лише підкреслити.
Домашні наливки і настоянки вигідно відрізняються від магазинних плодово-ягідних алкогольних напоїв, перш за все смаком. Адже кожен господар сам вирішує, які продукти і в яких пропорціях брати.
Крім того, великим плюсом є те, що домашні алкогольні плодово-ягідні напої приготовлені з перевірених продуктів. Найчастіше беруться фрукти і ягоди, вирощені на власній ділянці. А горілка або спирт купується найкращої якості.
Детальніше про те, чим відрізняється настоянка від наливки →
Як приготувати горобинову настоянку
Остання Осіння ягода — не тільки прикраса саду і корм для Снігурів. Горобина — джерело корисних речовин. Після перших морозів вона стає неймовірно солодкою, тоді можна приступати до приготування настоянки. Готувати її можна як на спирту, або горілці, так і на коньяку.
Для того щоб вийшла ароматна горобинівка, знадобляться:
- Стиглі ягоди червоно-плодової горобини — 250-300 г;
- Білий цукор — 30 г;
- Коньяк або бренді — 500 мл;
- Для посилення смаку мед і ванільний цукор.
Приступаємо до приготування:
- Ягоди горобини треба ретельно перебрати, очистити від черешків і листя, потім вони промиваються в проточній воді;
- Чисту горобину треба подрібнити в пюре за допомогою блендера або м'ясорубки;
- Перекладіть пюре з горобини в чисту банку;
- Цукор прожарити на сухій сковороді до коричневого кольору і всипте його до ягід;
- Для додаткової ароматизації напою можна додати ложку меду і трохи ванільного цукру;
- Залийте ягоди з цукром коньяком або бренді, закрийте кришкою, приберіть в темне прохолодне місце на місяць, потім процідіть і розлийте в пляшки;
- Готова настоянка може бути як самостійним напоєм, так і додаватися в чай, каву і коктейлі;
Ягоди можна не молоти, але тоді час приготування горобинової настоянки збільшиться на місяць. Коньяк замінюється горілкою або розведеним спиртом.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з горобини червоної →
Як приготувати настойку вишневу на спирту —«Вишнівка »
Солодка і ароматна вишня дозріває в середині літа. Ця ягода ідеально підходить для різних домашніх заготовок: варення, компоту, «Вишнівки». Для приготування алкогольного напою з вишні можна використовувати як спирт, так і горілку хорошої якості.
Для настоянки з вишні на спирту знадобиться:
- Стигла вишня — 1 кг;
- Спирт харчовий — 1,3-1,4 л;
- Білий цукор — 500 г.
Приступаємо до приготування:
- Переберіть ягоди, видаліть плодоніжки і добре промийте в проточній воді;
- Не виймаючи кісточок, засипте в трилітрову банку;
- Залийте спиртом на 2/3;
- Поставте в прохолодне місце на 14 днів;
- Після цього часу, відцідіть вишневий спирт в окрему ємність, закрийте і приберіть в холодильник;
- Вишні, що залишилися, засипте цукром і залиште на 2 тижні в прохолодному темному місці;
- Коли з ягід вишні виділиться достатньо соку, злийте його і змішайте зі спиртовою основою, дайте настоятися в темному місці ще 2 тижні;
- Готова вишнева настоянка повинна зберігатися в темному місці;
- Подавати її краще охолодженої до десерту.
Якщо в два рази збільшити кількість цукру і час витримки — то замість настоянки вийде вишневий лікер. Його можна використовувати в кулінарії для приготування знаменитого торта «Чорний ліс».
Детальніше про те, як приготувати настоянку на спирту з вишні →
Журавлинна горілка
Журавлина — неймовірно корисна ягода. На її основі виходить не тільки смачний, але і корисний алкогольний напій. Його можна приймати по 50 г щодня, для профілактики захворювань серця і судин.
Журавлину для цієї плодово-ягідної настоянки найкраще збирати напередодні перших заморозків. Свіжу ягоду треба ретельно перебрати і відсортувати. Справа в тому, що ці плоди зріють нерівномірно, а для виготовлення ароматизованої горілки, підійдуть тільки дуже стиглі ягоди.
Для приготування горілчаної настоянки на дзьобі знадобиться:
- Стигла свіжа журавлина — 300 г;
- Мед — 250-300 г;
- Вода для сиропу — 100-120 г;
- Горілка — 500 мл;
Готуємо горілку на журавлині:
- Перед приготуванням ягоди треба перебрати, відсортувати і промити, потім добре обсушити;
- Суху чисту журавлину промеліть через м'ясорубку або подрібніть блендером;
- Ягідне пюре треба перекласти в банку, залити горілкою і прибрати в темне прохолодне місце на 10-14 днів;
- Поки горілка настоюється, її необхідно щодня перемішувати;
- Через 14 днів процідіть напій;
- Приготувати сироп на меду — воду довести до кипіння, ввести в неї мед і повільно нагрівати, не допускаючи закипання 10 хвилин, остудити;
- Влити сироп до процідженого напою і прибрати в темне місце не менше ніж на 10 днів.
Мед можна замінити білим або коричневим цукром, смак настоянки буде трохи інший.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на журавлині →
Сливянка на горілці
Настоянка зі слив на спирту або горілці — один з найпопулярніших домашніх алкогольних плодово-ягідних напоїв. Вона дуже гармонійна на смак, м'яка, в міру солодка, дуже ароматна. Зазвичай слив'янку подають як десертний напій до солодкого столу.
Для приготування, відбираються найстигліші, і навіть злегка переспілі плоди. В принципі приготувати солодкий алкогольний плодово-ягідний напій можна зі слив будь-якого сорту. Але найкраще підходять ті, у яких фрукти темного кольору.
Для приготування сливянки на горілці знадобиться:
- Горілка — 500 мл;
- Стиглі сливи бажано темного кольору — 1 кг;
- Білий цукор — 300 г.
Приступаємо до приготування:
- Переберіть і промийте сливи, розріжте їх і видаліть кісточки;
- Помістіть половинки фруктів в ємність, залийте горілкою, закупорьте, приберіть в темне місце на місяць;
- Через 30 днів процідіть вийшла рідина в окрему ємність і приберіть її в темне місце;
- До залишилася заспиртованной сливі, додайте цукор, залиште в темному місці на тиждень, до виділення сиропу;
- Коли сироп виділиться, зцідіть його, що залишилися сливи відіжміть за допомогою марлі або тканини, влийте сироп до спиртової настоянки;
- Наполягайте ще місяць;
- Готова сливянка часто буває трохи каламутна — це не впливає на смак, але якщо є бажання — відфільтруйте наливку.
Напій виходить досить солодким. При бажанні кількість цукру можна скоротити або замінити медом. Істотно збагатить смак додавання листя м'яти, ванільного цукру і паличок Корці.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з сливи на горілці →
Тонкощі приготування ягідних алкогольних напоїв з використанням спирту:
- Вибирайте ягоди оптимальної стиглості, зелені не дадуть потрібного смаку, а від перестиглих плодів буде занадто сильне бродіння — настоянка буде зіпсована;
- Оптимальна міцність спирту для приготування настоянки — 50°;
- Розводьте спирт холодною очищеною водою, якщо візьмете теплу — він помутніє;
- Розбавляючи спирт до потрібної міцності, скористайтеся таблицею Фертмана;
- Завжди наливайте спирт у воду!
- Розведений спирт повинен вистоятися до тижня в прохолодному місці.
Детальніше про те, як приготувати настоянки з ягід на спирту →
Дотримуйтесь Головне правило — для домашнього плодово-ягідного алкоголю — тільки якісні, перевірені інгредієнти. Не бійтеся експериментувати зі складом. Додавайте на свій смак спеції, цукор, мед. Збільшуйте або зменшуйте пропорції. Тільки досвідченим шляхом можна підібрати ідеальний рецепт для себе.