настоянка ягід на горілці

Практично будь-яка алкогольна настоянка, ягідна або плодово-ягідна, доступна для самостійного виготовлення. домашні рецепти можуть бути як дуже простими, так і досить трудомісткими, що вимагають спеціального обладнання.

Загальні правила приготування ягідних наливок і настоянок

Настоянка — це міцний, плодово-ягідний напій, виготовлений на основі горілки, спирту або іншихбутылки с настойками алкогольних напоїв, з додаванням ягід, фруктів, горіхів, трав, спецій. На відміну від наливок, вони менш солодкі — вміст цукру не більше 30 г на 100 г рідини.

Оптимальним алкоголем для приготування плодово-ягідних настоянок є спирт, так само підійде горілка і коньяк . Можна використовувати і більш екзотичні напої — джин, ром, кальвадос, але в цьому випадку необхідно досвідченим шляхом домагатися балансу смаку. Справа в тому, що вони самі по собі мають яскравий аромат, який слід лише підкреслити.

Домашні наливки і настоянки вигідно відрізняються від магазинних плодово-ягідних алкогольних напоїв, перш за все смаком. Адже кожен господар сам вирішує, які продукти і в яких пропорціях брати.

Крім того, великим плюсом є те, що домашні алкогольні плодово-ягідні напої приготовлені з перевірених продуктів. Найчастіше беруться фрукти і ягоди, вирощені на власній ділянці. А горілка або спирт купується найкращої якості.

Детальніше про те, чим відрізняється настоянка від наливки →

Як приготувати горобинову настоянку

Остання Осіння ягода — не тільки прикраса саду і корм для Снігурів. Горобина — джерело корисних речовин. Після перших морозів вона стає неймовірно солодкою, тоді можна приступати до приготування настоянки. Готувати її можна як на спирту, або горілці, так і на коньяку.

Для того щоб вийшла ароматна горобинівка, знадобляться:

  • Стиглі ягоди червоно-плодової горобини — 250-300 г;
  • Білий цукор — 30 г;
  • Коньяк або бренді — 500 мл;
  • Для посилення смаку мед і ванільний цукор.

Приступаємо до приготування:

  1. красная рябинаЯгоди горобини треба ретельно перебрати, очистити від черешків і листя, потім вони промиваються в проточній воді;
  2. Чисту горобину треба подрібнити в пюре за допомогою блендера або м'ясорубки;
  3. Перекладіть пюре з горобини в чисту банку;
  4. Цукор прожарити на сухій сковороді до коричневого кольору і всипте його до ягід;
  5. Для додаткової ароматизації напою можна додати ложку меду і трохи ванільного цукру;
  6. Залийте ягоди з цукром коньяком або бренді, закрийте кришкою, приберіть в темне прохолодне місце на місяць, потім процідіть і розлийте в пляшки;
  7. Готова настоянка може бути як самостійним напоєм, так і додаватися в чай, каву і коктейлі;

Ягоди можна не молоти, але тоді час приготування горобинової настоянки збільшиться на місяць. Коньяк замінюється горілкою або розведеним спиртом.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з горобини червоної →

Як приготувати настойку вишневу на спирту —«Вишнівка »

Солодка і ароматна вишня дозріває в середині літа. Ця ягода ідеально підходить для різних домашніх заготовок: варення, компоту, «Вишнівки». Для приготування алкогольного напою з вишні можна використовувати як спирт, так і горілку хорошої якості.

Для настоянки з вишні на спирту знадобиться:

  • Стигла вишня — 1 кг;
  • Спирт харчовий — 1,3-1,4 л;
  • Білий цукор — 500 г.

Приступаємо до приготування:

  1. вишня на столеПереберіть ягоди, видаліть плодоніжки і добре промийте в проточній воді;
  2. Не виймаючи кісточок, засипте в трилітрову банку;
  3. Залийте спиртом на 2/3;
  4. Поставте в прохолодне місце на 14 днів;
  5. Після цього часу, відцідіть вишневий спирт в окрему ємність, закрийте і приберіть в холодильник;
  6. Вишні, що залишилися, засипте цукром і залиште на 2 тижні в прохолодному темному місці;
  7. Коли з ягід вишні виділиться достатньо соку, злийте його і змішайте зі спиртовою основою, дайте настоятися в темному місці ще 2 тижні;
  8. Готова вишнева настоянка повинна зберігатися в темному місці;
  9. Подавати її краще охолодженої до десерту.

Якщо в два рази збільшити кількість цукру і час витримки — то замість настоянки вийде вишневий лікер. Його можна використовувати в кулінарії для приготування знаменитого торта «Чорний ліс».


Детальніше про те, як приготувати настоянку на спирту з вишні →

Журавлинна горілка

Журавлина — неймовірно корисна ягода. На її основі виходить не тільки смачний, але і корисний алкогольний напій. Його можна приймати по 50 г щодня, для профілактики захворювань серця і судин.

Журавлину для цієї плодово-ягідної настоянки найкраще збирати напередодні перших заморозків. Свіжу ягоду треба ретельно перебрати і відсортувати. Справа в тому, що ці плоди зріють нерівномірно, а для виготовлення ароматизованої горілки, підійдуть тільки дуже стиглі ягоди.

клюква в деревянной тарелкеДля приготування горілчаної настоянки на дзьобі знадобиться:

  • Стигла свіжа журавлина — 300 г;
  • Мед — 250-300 г;
  • Вода для сиропу — 100-120 г;
  • Горілка — 500 мл;

Готуємо горілку на журавлині:

  1. Перед приготуванням ягоди треба перебрати, відсортувати і промити, потім добре обсушити;
  2. Суху чисту журавлину промеліть через м'ясорубку або подрібніть блендером;
  3. Ягідне пюре треба перекласти в банку, залити горілкою і прибрати в темне прохолодне місце на 10-14 днів;
  4. Поки горілка настоюється, її необхідно щодня перемішувати;
  5. Через 14 днів процідіть напій;
  6. Приготувати сироп на меду — воду довести до кипіння, ввести в неї мед і повільно нагрівати, не допускаючи закипання 10 хвилин, остудити;
  7. Влити сироп до процідженого напою і прибрати в темне місце не менше ніж на 10 днів.

Мед можна замінити білим або коричневим цукром, смак настоянки буде трохи інший.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на журавлині →

Сливянка на горілці

Настоянка зі слив на спирту або горілці — один з найпопулярніших домашніх алкогольних плодово-ягідних напоїв. Вона дуже гармонійна на смак, м'яка, в міру солодка, дуже ароматна. Зазвичай слив'янку подають як десертний напій до солодкого столу.

Для приготування, відбираються найстигліші, і навіть злегка переспілі плоди. В принципі приготувати солодкий алкогольний плодово-ягідний напій можна зі слив будь-якого сорту. Але найкраще підходять ті, усливы в ящике яких фрукти темного кольору.

Для приготування сливянки на горілці знадобиться:

  • Горілка — 500 мл;
  • Стиглі сливи бажано темного кольору — 1 кг;
  • Білий цукор — 300 г.

Приступаємо до приготування:

  1. Переберіть і промийте сливи, розріжте їх і видаліть кісточки;
  2. Помістіть половинки фруктів в ємність, залийте горілкою, закупорьте, приберіть в темне місце на місяць;
  3. Через 30 днів процідіть вийшла рідина в окрему ємність і приберіть її в темне місце;
  4. До залишилася заспиртованной сливі, додайте цукор, залиште в темному місці на тиждень, до виділення сиропу;
  5. Коли сироп виділиться, зцідіть його, що залишилися сливи відіжміть за допомогою марлі або тканини, влийте сироп до спиртової настоянки;
  6. Наполягайте ще місяць;
  7. Готова сливянка часто буває трохи каламутна — це не впливає на смак, але якщо є бажання — відфільтруйте наливку.

Напій виходить досить солодким. При бажанні кількість цукру можна скоротити або замінити медом. Істотно збагатить смак додавання листя м'яти, ванільного цукру і паличок Корці.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з сливи на горілці →

Тонкощі приготування ягідних алкогольних напоїв з використанням спирту:

  • Вибирайте ягоди оптимальної стиглості, зелені не дадуть потрібного смаку, а від перестиглих плодів буде занадто сильне бродіння — настоянка буде зіпсована;
  • Оптимальна міцність спирту для приготування настоянки — 50°;
  • ягоды в мартиниРозводьте спирт холодною очищеною водою, якщо візьмете теплу — він помутніє;
  • Розбавляючи спирт до потрібної міцності, скористайтеся таблицею Фертмана;
  • Завжди наливайте спирт у воду!
  • Розведений спирт повинен вистоятися до тижня в прохолодному місці.

Детальніше про те, як приготувати настоянки з ягід на спирту →

Дотримуйтесь Головне правило — для домашнього плодово-ягідного алкоголю — тільки якісні, перевірені інгредієнти. Не бійтеся експериментувати зі складом. Додавайте на свій смак спеції, цукор, мед. Збільшуйте або зменшуйте пропорції. Тільки досвідченим шляхом можна підібрати ідеальний рецепт для себе.

Рецепт Настойка ягодная Обалденная... Рецепт настоянка ягідна Обалденная …