лимонна настоянка

Успіх настоянки горілки на лимоні багато в чому залежить від правильного вибору цитрусових. Під назвою ?лимон? можна принести з магазину плоди, які будуть радикально відрізнятися один від одного за кольором, формою, ароматом і навіть ступеня кислості. Вони бувають від блідо - жовтих до майже помаранчевих, гладкі і горбисті, товсто-і тонкокорие, зі звичним лимонним запахом або складним парфумерним ароматом. Від цих якостей лимонів залежить і смак кінцевого продукту.

Класична лимонна настоянка ? лимонна горілка

  • лимоныСпирт 96° — 0,5 л,
  • Вода ? 0,75 л,
  • Лимон? 1 шт.,
  • Цукор ? по 0,5 ч.л. на кожну пляшку.

Воду закип'ятити, зняти з вогню і відразу додати спирт. Потрібно дотримуватися обережності під час процесу змішування. Через 5-10 хвилин розлити горілку в скляні пляшки, додавши в кожну часточку лимона і цукор. Через 1-2 дня скибочку видалити, щоб не з'явилася гіркота. Настоянка з лимоном відразу готова до вживання.

Настоянка лимона на спирту

Оригінальний спосіб швидкої екстракції ароматичних речовин з лимона.

У 3-х літрову банку налити 1 л спирту міцністю 40-45?. Крізь цілий лимон протягнути нитку і повісити його над спиртом на відстані 1-2 см від поверхні. Банку закрити. За добу спирт придбає легкий приємний запах лимона. Якщо тримати довше ? у настойки з'явиться жовте забарвлення і легка гіркота. Перед підвішуванням лимон необхідно ретельно промити і ошпарити окропом. Через скло банки можна спостерігати, як плід покривається дрібними крапельками ефірних масел (потіє), передаючи спирту свій аромат.

Особливістю спиртових настоянок на лимонах та інших цитрусових є помутніння при низьких температурах, яке викликають ефірні масла. При невеликому нагріванні прозорість відновлюється. Додають Муті і такі прянощі як мелений імбир.

Лімончелло

Єдиного точного рецепту солодкої італійської лимонної настоянки не існує. Навіть в самій Італії її роблять за різними рецептами. Вони відрізняються фортецею (від 16? до 30?) і кількістю цукру. Головна відмінність наведених нижче рецептів полягає у використанні м'якотінастойка на лимонных корках лимона.

Варіант 1

  • Спирт 96° — 250 мл,
  • Лимони — 500 г,
  • Цукор — 180 г,
  • Вода — 450 мл.

Тонко зняту цедру (тільки жовтий шар) залити спиртом на один тиждень. Збовтувати настій кілька разів на добу. На 7-й день із зазначеної кількості води і цукру зварити сироп і з'єднати з відцідженим від цедри спиртом. Через тиждень на поверхні настоянки збереться масло. Якщо акуратно злити лімончелло через трубочку, масло залишиться на стінках пляшки. Перед вживанням можна додатково профільтрувати настойку.

Варіант 2

  • Спирт 96° — 500 мл,
  • Лимони — 8-10 шт.,
  • Цукор — 500 г,
  • Вода.


Спирт розвести по таблиці до фортеці 40? і наполягати тиждень на знятої з лимонів цедрі. М'якоть плодів подрібнити ножем, видалити кісточки, засипати цукром і витримати в холодильнику не більше доби (інакше з'явиться гіркота). Отриманий сироп відцідити і до готовності настою цедри тримати в закритому посуді в холоді. Перед додаванням в спирт прокип'ятити, остудити.

Більше рецептів Лимончелло в домашніх умовах на горілці, спирті та самогоні

Лимонна настоянка з м'ятою

  • лимонно-мятная настойкаСпирт або самогон 40-45° — 2 л,
  • Цедра від 8-10 лимонів,
  • Цукор ? 500 г,
  • Великий пучок свіжої м'яти.

Цедру і крупно порізану м'яту скласти в банку, засипати цукром і залити спиртом або самогоном. Тримати в темряві, періодично збовтуючи, 10-12 днів. Процідити, розлити по скляних пляшках. Світло-зелений колір напій зберігає довше, якщо його тримати в холодильнику. У літню спеку з цієї настоянки можна швидко зробити домашній коктейль ?Мохіто?, додавши до нього лід і охолоджений тонік.

Лимонна настоянка з медом та імбиром

  • Спирт або самогон 45° — 1 л,
  • Цедра 1 лимона,
  • Імбир ? 2-3 тонких скибочки,
  • Мед ? 2-3 ст. л.,
  • Дубові чіпси 3-5 г,
  • Кориця, ваніль.

В спирт або очищений самогон додати всі інгредієнти крім меду. Імбир може бути і сушеним, але, бажано, не меленим. Кориці потрібно 0,2 палички, ванілі ? 1/8 стручка. Настоювання виробляти 7-9 днів. Після закінчення додати мед і витримати ще тиждень.

Якщо збільшити кількість кориці, настоянка придбає шоколадний смак, стручок ванілі можна замінити ванільним цукром. Використання меленого імбиру ускладнить фільтрацію напою. Втім, присутність в рецепті меду також може викликати муть в готової настоянці.

Про використання меду в настоянках на спирту

Мед часто зустрічається в рецептах домашніх напоїв на самогоні і спирті. Проблемою домашньогоцедра лимона приготування настоянок з медом є поява каламуті, яке обумовлено вмістом в його складі білків. Позбутися від неї дуже складно.

Як правило, вміст меду в рецептах не перевищує 1-2 ч.л. на 1 л. розраховувати, що таке його кількість має будь-якої цілющий ефект, не варто, навіть якщо випити відразу весь літр. Користі точно не буде, а про шкоду все очевидно.

Якщо Домашній майстер не згоден миритися з каламуттю в напої і готовий знехтувати ароматом меду, його слід замінити цукром. Можна використовувати фруктозу або глюкозу. При цьому потрібно врахувати, що фруктоза солодше цукру в 1,7 рази, а глюкоза, навпаки, має меншу солодкість в 0,7 рази.

Лимонна настоянка — імітація ?Старкі?

  • Спирт або самогон 45° — 3 л,
  • Цедра 1 лимона,
  • Цукор ? 2 ст. л.,
  • Мускатний горіх ? 1/3 шт.,
  • Кава ? 12 зерен,
  • Дубова тріска ? 4 ст. л.

Всі компоненти з'єднати в скляній банці, настоювати в темряві і прохолоді 10 днів. Відфільтровану настойку витримати до вживання півтора-два тижні. Отриманий напій лише нагадує ?Старку?, яка настоюється на листках певних сортів яблуні і груші, але вельми ароматний і приємний на смак. Додавання трохи імбиру та кориці посилить букет.

Лимонно-имбирная настойка за 15 минут Лимонно-імбирна настоянка за 15 хвилин