Домашній алкоголь, приготований на малині, дуже смачний. У нього досить насичений, п'янкий аромат. До того ж це натуральний продукт, який готується швидко. А взимку дуже приємно дістати малинове вино або наливку і згадати про яскраве літо.
Чим малинова наливка відрізняється від настоянки
Сьогодні є величезна кількість рецептів, які допомагають приготувати в домашніх умовах різноманітні настоянки на горілці , а також ароматні наливки на солодкій Малині. Ці два види напоїв сильно відрізняються один від одного:
- Настоянка являє собою звичайну якісну горілку, яка витримана в домашніх умовах на ягодах малини. Є гіркі і солодкі настоянки. Перші вважаються міцними ,другі — трохи м'якше. Однак фортеця всіх настоянок варіюється від 30 до 45 градусів. Цей напій вважається цілющим. Адже малина, яка є справжнім джерелом корисних речовин і необхідних організму вітамінів, віддає свої властивості алкоголю. Ягоди малини в собі містять вітаміни групи з, А і В, а також багато магнію, міді, цинку, заліза, пектинових і дубильних речовин, саліцилової кислоти. Малинова настоянка — це ефективний засіб від застуди, проблем зі шлунком і нирками, рятівне ліки при недокрів'ї.
- Наливки ж на малині являють собою слабоалкогольні напої. Їх зробити можна з плодів або їх соку в домашніх умовах. При цьому обов'язково додається цукор. Його в наливці не менше 30%, а алкоголю не більше 20%.
Любителі готувати вдома алкогольні напої напевно оцінять різноманітність рецептів на малині. Залишається тільки вибрати саме той варіант, який сподобається найбільше.
Детальніше про те, чим відрізняється настоянка від наливки →
Рецепти наливок з малини
Слабоалкогольні наливки на малині, зроблені в домашніх умовах, приваблюють і жінок, і чоловіків. Вони легко п'ються і стануть чудовим доповненням до святкового столу.
- Класичний рецепт. Алкогольну основу для цього напою можна вибрати будь-яку. Наполягати наливку в домашніх умовах можна на горілці, коньяку або на спирту. Буде потрібно 5 кг малини, 1,5 л алкоголю, літр води і кілограм цукрового піску. Рецепт наливки з малини готується дуже просто. Ягоди засипаються в скляну пляшку і ретельно розминаються дерев'яною качалкою, щоб вийшло достатня кількість соку. Таку малину вже заливаються горілкою. Бутель слід закрити тканиною, і поставити майбутній напій наполягати в тепле місце на 1 тиждень. Тільки потім всю рідину акуратно зливають з осаду. Та м'якоть, що залишилася в бутлі стане в нагоді. Саме з неї готується солодкий сироп. Для цього малиновий залишок змішують з водою і цукром і варять в каструлі приблизно 5 хвилин, постійно помішуючи і знімаючи пінку. Сироп остуджують і в нього вже заливають алкогольний настій. Все ретельно перемішують, проціджують крізь марлю, розливають по пляшках і прибирають на місяць в темне і прохолодне приміщення. І тільки через цей час наливка буде готова, її можна вживати і зберігати не більше 14 місяців в домашніх умовах.
- Рецепт без горілки в домашніх умовах. Доступний і економний варіант приготування наливки зажадає приготувати 200 мл води, 2 кг ягоди (при бажанні можна використовувати не тільки плоди малини, можна трохи додати вишні) і 800 гр. цукри. Малину і цукровий пісок засипається в банку. Туди ж заливається вода. Головне, щоб в ємності залишилося трохи вільного місця (близько 3 см). Ягоди трохи розминаються, а зверху банки надівається медична рукавичка з діркою в пальці. Ємність забирається в сонячне місце, щоб почалося бродіння. Як тільки газ перестане виходити крізь рукавичку, наливку можна проціджувати, а потім настояти її ще 2 дні в темному місці. Нарешті, напій розливається по пляшках і готовий до вживання.
- Рецепт« асорті ». З різних фруктів і ягід виходить надзвичайно смачна наливка. Настоюється вона на горілці, потрібно всього 400 мл.з ягід і фруктів потрібно взяти 2,5 кг вишні, 1,5 кг смородини (червоної), 1,5 кг малини. Додатково слід підготувати 400 мл соку (фруктового), 6 г кориці, 3 г гвоздики, 200 г цукрового піску. З вишні та інших ягід готується пюре, яке настоюється 6 годин. Воно потім віджимається і в сік додається горілка, цукор, приправи. Все виливається в скляну пляшку і ставиться на 2,5 місяці на сонці. Потім суміш проціджують і розливається по пляшках для подальшого зберігання.
Всі ці наливки зробити в домашніх умовах дуже просто. Для цього не буде потрібно багато витрат. А досвідчені винороби можуть додавати в рецептури якісь свої родзинки (кілька ягід або листя вишні, яскраві прянощі, лимонну кислоту або щось ще).
Детальніше про те, як зробити малинову наливку →
Рецепти настоянок з малини
Настоянки в домашніх умовах приготувати можна ще простіше. Їх роблять теж на різних алкогольних основи:
- На коньяку. Ця настоянка робиться в домашніх умовах без додавання цукру. Тому готовий напій зберігає незвичайний Коньячний присмак. До складу входить літр коньяку і 750 гр. малина. Промиті ягоди засипаються в банку, туди додається коньяк. Ємність закривають кришкою і прибирають в тепло на 60 днів. Далі, напій розливається дуже акуратно з осаду по пляшках.
- На горілці з варення. Настоянка готується не тільки зі свіжих ягід. Стане в нагоді і зіпсоване (з цвіллю) малинове варення. Його потрібно всього 300 гр., горілки — 300 мл, води — півсклянки. Варення виливається в банку, заливається горілкою, закривається кришкою і забирається на 4 дні в темне місце. Напій фільтрується. Якщо хочеться зменшити його фортеця, досить настойку розбавити чистою водою, а вже потім розлити по пляшках.
Ці рецепти можна подавати до столу. Але головне їх призначення — лікування в домашніх умовах від різного роду недуг зі шлунком, нирками і т. д.
Детальніше про те, як зробити малинову настоянку →
Малинове вино: рецепт
Вино з малини користується неймовірним успіхом за свій яскравий смак і красивий відтінок. Його можна приготувати і вдома, на це не буде потрібно багато зусиль. Потрібний:
- 1,5 л води;
- 1,5 кг малини;
- 1 кг цукру.
Технологія ділиться на кілька основних етапів:
- Ягоди розминаються. Паралельно з цукру і води потрібно приготувати солодкий сироп. Потім пюре і рідина з'єднуються.
- Суміш виливають в ємність для бродіння, яке відбувається протягом 8 діб при температурі не вище 18 градусів. Щодня майбутнє вино потрібно заважати. Після закінчення 8ми днів його проціджують і переливають в пляшки.
- Тепер настає етап тихого бродіння. В цей час вино набирається аромату, смаку і стає прозорим. Для цього пляшки, в які переливається напій, хоч і закупорюються, але в пробках робиться дірочка. У неї вставляється дуже тонка трубка, через яку газ і виходить.
- Останній етап — переливання напою в чисті пляшки. Це відбувається, коли весь осад вже випав. Тепер кожна ємність ретельно закупорюється. Вино має дозріти ще близько 2х місяців. Результат — міцність порядку 18 градусів. Таке малинове вино зберігається не більше року в домашніх умовах. При цьому не втрачає своїх ароматних і смакових якостей.
Кожен з цих напоїв, створений в домашніх умовах — справжній шедевр. Результат здивує кожного. А старання, які були проявлені в процесі приготування малинових наливок або настоянок, обов'язково виправдаються. І не важливо, який це буде рецепт — на коньяку, самогоні або з додаванням вишні та інших ягід. Головне, що він зроблений з любов'ю!