Коли ми їмо банани, то не замислюємося над тим, наскільки корисні ці тропічні плоди, а просто насолоджуємося їх ніжним смаком. Тим часом банан ? один з головних постачальників калію в організм людини. Крім цього, в його хімічному складі багато корисної для травлення рослинної клітковини, набір вітамінів і незамінних мікроелементів, натуральні цукру і органічні кислоти. Більш того, якщо з бананів зробити настоянку на спирту, напій набуває цілющі властивості.
Використовують спиртові розчини з додаванням м'якоті або шкірки бананів в народній медицині, косметології. Але набагато більший інтерес викликають десертні алкогольні напої на основі унікального фрукта ? солодкі настоянки і лікери.
Настоянки на очищених бананах
Найпростішу, але досить смачну, ароматну настоянку можна зробити всього з двох інгредієнтів ? бананів (2 шт.) і хорошою 40-градусної горілки (0,75 л). Можна використовувати домашній самогон, але він повинен бути дуже високої якості.
Для початку банани потрібно заморозити, в результаті чого вони стануть набагато солодшими. Потім плоди очищають і дрібно ріжуть. Викладають в 1л банку, заливають горілкою.
Розчин перемішують, банку закривають капроновою кришкою. Щоб смак напою був насиченим, його потрібно наполягати в прохолодному затемненому приміщенні місяць.
Після закінчення цього терміну настоянку фільтрують через вату, фільтрувальний папір або марлю. В результаті виходить чудовий алкогольний напій бурштинового кольору з ?тропічним? аромат.
Трохи складніший склад настойки або лікеру з бананів роблять з додаванням апельсинів. Пропорції інгредієнтів:
- Банани ? 4 плода.
- Апельсини солодкі ? 2 шт.
- Цукор ? 1 кг.
- Спирт ? 750 мл.
- Вода дистильована ? 1 л.
Технологія приготування:
- Зі свіжих стиглих бананів знімають шкірку. М'якоть нарізають шматочками.
- Апельсини миють, насухо витирають, чистять. З м'якоті видавлюють сік, цедру ріжуть на дрібні шматочки.
- Змішують сировину, перекладають в скляну банку відповідного обсягу, додають 100 цукру.
- Фруктову масу заливають спиртом, настоюють 14 днів в темному місці.
- В день, коли настоянка буде готова, варять з цукру, що залишився і води.
- Напій проціджують пару раз, з'єднують з цукровим сиропом.
Готову солодку настоянку розливають по пляшках, ставлять в холодильник.
через кілька годин лікерний напій буде готовий до вживання.
При бажанні можна поекспериментувати зі смаками десертного алкоголю і приготувати оригінальну пряну настоянку з сушених бананів. Для неї знадобляться наступні інгредієнти:
- Банани сушені ? 450 г.
- Корінь імбиру ? 6 г.
- Ванілін ? 2 г.
- Цукор ? 450 г.
- Вода ? 600 мл.
- Горілка ? 900 мл.
Плоди очищають, ріжуть, поміщають в скляну ємність. Додають прянощі і заливають алкоголем.
Напій настоюють протягом 2-3 тижнів в темному прохолодному місці, після чого фільтрують через вату. Одночасно з цим варять цукровий сироп. Остуджують його і вливають в горілчану настоянку.
В кінці потрібно добре перемішати напій і відправити його настоюватися ще на 6-8 днів. Після цього десертний алкогольний напій із сушених бананів можна дегустувати.
Лікувальні настоянки на банановій шкірці
Після приготування бананових настоянок і лікерів залишається багато шкірки. Викидати її не потрібно. Це цінний продукт, який використовується в народній медицині для приготування цілющих настоїв, відварів, компресів.
По-перше, бананова шкірка абсолютно нешкідлива. Вона не містить токсичних речовин, не викликає алергії, не може стати причиною отруєння. По-друге, при взаємодії зі спиртовими сполуками в шкірці бананів утворюються мукополісахариди і дуже важлива для людини амінокислота триптофан. В організмі людини триптофан перетворюється на серотонін ? гормон ?щастя?, який знімає емоційне напруження, створює розслабляючий, заспокійливий ефект.
Робити лікувальні спиртові настоянки з бананової шкірки дуже просто. Наприклад, для зняття суглобових, м'язових болів радять використовувати такий засіб: подрібнену в блендері шкірку заливають 0,5 л горілки, настоюють в темному місці 40 днів. Застосовують зовнішньо у вигляді примочок.
Для зняття набряклості і болю при ударах м'яких тканин рекомендується застосовувати таку настойку: шкірку одного банана подрібнюють, заливають 50 г спирту. Наполягають в темному місці 24 години. Проціджувати. Протирають банановою настоянкою на спирту місця ударів 2-3 рази на день.
Банановий лікер для жінок
Якщо чоловікам більше подобається міцний алкоголь, то дами вважають за краще легкі вина або солодкі лікери. Один з найпопулярніших серед жінок, улюблених ними десертних напоїв ? молочний банановий лікер. Знайти його в магазинах не так-то просто, а якщо удача і посміхнеться, то не всім по кишені доведеться вартість такого товару.
Вихід є. Причому дуже простий, зручний, вигідний. Потрібно приготувати молочний банановий лікер в домашніх умовах. Банани, на відміну від лікеру, продукт доступний, купити його можна в будь-який час року. Інші компоненти напою також можна купити в будь-якому продуктовому супермаркеті.
Технологія виготовлення зовсім нескладна. Часу на всі маніпуляції піде не більше півгодини.
Рецепт бананового лікеру включає такі інгредієнти:
- Банани (стиглі, солодкі)? 6 шт.
- Молоко свіже ? 300 мл.
- Молоко згущене ? 2 банки.
- Яйця курячі ? 4 шт.
- Горілка (хороша, якісна)? 600 мл.
Технологія приготування:
- Очищені банани дрібно ріжуть.
- Відокремлюють яєчні білки від жовтків. Для приготування лікеру жовтки не знадобляться.
- Шматочки бананів, яєчні білки, молоко свіже і згущене поміщають в міксер. Збивають масу до однорідної консистенції.
- Не виливаючи напій з міксера і продовжуючи збивати, вводять тонким струменем алкоголь.
Лікер практично готовий. Залишилося перелити його в банку і поставити в холодильник?відпочити? хвилин на 45-60. Тепер можна розливати напій по пляшках і закупорювати. Пити можна відразу після приготування. Закушувати лікер з бананів можна свіжими фруктами, тістечками, шоколадними цукерками.
З такого бананового лікеру виходять смачні коктейлі. Варіантів змішування коктейлів сотні. Наприклад, можна збити в шейкері горілку (45 мл), сік лайма (за смаком), листочки свіжої м'яти і банановий лікер (1 ст.л.). Одержаний склад процідити. Додати содову. Вилити в келих, додати кілька кубиків льоду. Прикрасити часточкою лайма або листочками м'яти.