Про корисні властивості обліпихи відомо вже давно. Плоди багаті мікроелементами, вітамінами. Ягоди використовують в різному вигляді. Особливо хороша настоянка. Напій виходить не тільки корисним, але і ароматним, смачним. У медицині таку настоянку широко використовують як для зовнішнього, так і для внутрішнього застосування. Це чудовий засіб для загоєння будь-яких ран, лікування різних запальних процесів. Приготувати настоянку з обліпихи на горілці або спирту нескладно самим в домашніх умовах. Рецепти є найрізноманітніші: звичайні, з додаванням трав, прянощів та інші.
Чим же корисна обліпиха
Перед тим як приступити до приготування цього чудодійного напою, треба розібратися, чим же корисні ягоди. Про рослину ?обліпиха? знає весь світ. Використовується все ? листя, коріння, кора, молоді пагони. Але найбільшою популярністю користуються саме плоди ? ягода. З насіння виходить м'яке благотворний масло.
У зрілих плодах обліпихи містяться найрізноманітніші вітаміни, такі як: Е, РР, А, З, В, до, залізо, каротин. У них багато яблучної, щавельної і бурштинової кислот. Саме в обліписі багато білка бета-каротину, а ці елементи дуже потрібні людям для захисту від раку.
Високий вміст антиоксиданту і вітаміну Е впливає на імунну систему, допомагає боротися з різними недугами. Ці ж компоненти в ягодах захищають організм від небажаного холестерину.
Дуже багато в плодах вітаміну С.важлива перевага обліпихи в тому, що будь-яка переробка не страшна для втрат цього вітаміну. Всі корисні властивості і найбільша кількість корисних речовин кількість зберігається при будь-якому типі переробці і неважливо, який рецепт приготування був використаний.
Вміст рослинних пігментів або флавоноїдів допомагає зупинити процеси виникнення різних пухлин. Завдяки зрілим ягодам обліпихи можна знизити артеріальний тиск, посилити кровообіг.
Вибір плодів для приготування настоянки
Приступаючи до приготування обліпихової настоянки, треба зрозуміти, які ягоди краще вибрати. Не слід брати зелену, несозревшую обліпиху. Вітамінів в таких ягодах небагато. Потрібні плоди великі, стиглі, яскраво-жовтого забарвлення.
Перед приготуванням треба обліпиху перебрати, якщо попадуться підгнилі або запліснявілі плоди, то від них відразу позбавляємося. Напій повинен бути ароматним, а будь-яка зіпсована ягода додасть неприємний присмак. Також такі плоди можуть містити небажані речовини, які несприятливо впливає на організм людини.
Коли свіжа обліпиха підготовлена, можна приступати до приготування настоянки. Є різні рецепти приготування напоїв.
Настоянка на спирту
Для приготування знадобиться:
- Добірні плоди обліпихи ? 1кг
- Цукровий пісок ? близько 200 гр.
- Спирт розведений — близько літра
Щоб зробити напій більш смачним і корисним, треба цукор поміняти на мед ,а спирт? на коньяк. З такими компонентами настоянка вилікує будь-яке захворювання ще швидше, а смак буде більш насиченим.
Технологія приготування наступна.
Спиртова основа дуже важлива, і тому треба звернути увагу на якість спирту. Фортеця не повинна перевищувати сорока градусів, інакше можна отримати опік. Обов'язково треба позбутися неприємного запаху і зайвих смол. Для цього використовується активоване вугілля.
Рецепт очищення спирту такий:
- Береться 10 упаковок вугілля активованого, це приблизно близько 50 гр.;
- Дно скляної банки вкривається ватою;
- На вату таблетки вугілля;
- Знову шар з вати;
- Налити спирт;
- Залишити в такому вигляді тижні на півтори;
- Спирт профільтрувати через марлю.
Спирт очищений, можна далі готувати настоянку.
Ягоди перебрати, промити, підсушити на паперовій серветці. Далі треба плоди ретельно потовкти до отримання однорідної маси. Рецепт простий. Якщо використовувати для цієї мети кухонний комбайн замість звичайної ступки, то робота буде зроблена набагато швидше.
Підготовлені ягоди залити спиртовою основою, все добре перемішати до повного розчинення. Поставити в сухе тепле місце на місяць. Обов'язково треба кілька разів на тиждень вміст струшувати.
Після закінчення місяця настоянка повинна придбати прозорий колір, осаду на дні бути не повинно. Колір може бути трохи каламутним, якщо використовувався мед, але якість від цього не постраждає, а навпаки буде дуже приємний аромат. Тепер залишилося лише розлити настойку по різних скляних ємностей.
Інші рецепти приготування настоянки
Замість спирту цілком підійде хороша горілка. Рецепт приготування обліпихової настоянки на горілці дуже простий. Для цього знадобиться:
- Літр горілки (до її вибору треба підійти відповідально, щоб від напою користь була, а не інакше);
- Близько жмені свіжих ягід;
- Півсклянки меду.
Рецепт приготування лікувального напою такий:
- Жменю добірних стиглих ягід залити горілкою.
- Залиште Все в скляній ємності приблизно на місяць.
- Як тільки з'явиться приємний ароматний запах, то це перша ознака, що настоянка готова.
- Рідина ретельно процідити, додати мед.
- Через два тижні настоянка готова.
Залишиться тільки розлити напій по скляних пляшках, бажано темним, закрити щільно пробками. Зберігати можна в протягом трьох років незалежно від того, який рецепт був використаний.
Детальніше про те, як приготувати настоянку з обліпихи →
Застосування спиртових настоянок з обліпихи
Вживати напій можна за настроєм, а можна використовувати як лікарський засіб. Треба враховувати, що не варто зловживати ним людям з розладами шлунково-кишкового тракту, або при захворюваннях пов'язаних з підшлунковою залозою. У таких випадках для лікування потрібно масло обліпихи.
У всіх інших випадках, якщо необхідно підвищити імунітет, позбутися від зайвого холестерину, зупинити запальні процеси, настойку треба застосовувати вранці вдень і ввечері по десертній ложці. Можна додавати її в чай. Тоді чай буде не просто бадьорить напоєм, але і лікувальним, приємним.