настоянка з обліпихи

У цій статті мова піде про найбагатшому вітаміном E рослині в Україні — обліписі. Ви знайдете цікаві і перевірені часом рецепти настоянок з цього чагарнику, а також дізнаєтеся, як поліпшити своє здоров'я.

Використання

Настоянки в першу чергу є алкоголем, але користь несуть вони набагато більше при правильному використанні. Їх приймають не як звичайний алкоголь, а, швидше за все, як ліки. Спиртові еліксири п'ють до і після прийому їжі, додають в чай і вживають з ранку. Наші предки були дужеоблепиха винахідливі і спостережливі: вони зрозуміли, що настоянок можна надавати колір, який до душі господареві. Наприклад, щоб отримати фіолетову настойку потрібно кинути в неї насіння. Принцип приготування дуже простий: будь-які рослини, фрукти, ягоди, трави заливають спиртом на пару декад, а потім зливають отриманий продукт, підсолоджують медом і подають до столу. Інгредієнти, які входять до складу настойки виділяють свої масла і розчиняються в спирту, тому вони і мають лікувальні властивості. У готовій до вживання настоянці приблизно 45% алкоголю, смак варіюється в залежності від доданих туди інгредієнтів.

Найцінніше властивість настою — це його можливість боротися з дуже небезпечними захворюваннями: астмою, бронхітом, ГРВІ і навіть з грипом.

Обліпиха дуже багата корисними речовинами і мікроелементами. За допомогою цієї лікарської рослини можна зміцнити свій організм, адже обліпиха містить A, B, C, PP, E, K, залізо і марганець. Настоянки можна робити з будь-якої її частини: з пагонів, ягід, листя, а також з кори. Напій в поєднанні з медом буде не тільки смачним і корисним, але і знизить відсоток виникнення ракових пухлин за рахунок вмісту в обліписі білка бета-каротину. Обліпиху застосовують як додаткове лікування авітамінозу, очних захворювань і при гінекологічних проблемах.

Плоди чагарнику мають всього 3.5% цукру, що благотворно впливає на підшлункову залозу. Зате присутня велика кількість органічних кислот — близько 8%. Застосовують плоди також при анемії.

Як приготувати настоянку з кори обліпихи

Кора цього чагарнику містить серотонін, який нормалізує функціональність нервової системи. Підвищити потенцію також можна за рахунок вживання цієї рослини.

Обліпиху найкраще зрізати навесні, товщина кори повинна бути трохи менше вашого пальця.

Рецепт напою на горілці. Для початку подрібніть обліпихову кору, щоб вийшло приблизно 10 ст. л. потім викладіть її в невелику посудину і залийте 1 л горілки або ж розведенимсок облепихи спиртом. Настоянка повинна стояти в темному місці близько місяця. Рекомендують для запобігання появи раку, для цього необхідно приймати настоянку три рази в день по 20 крапель.

Як зробити настоянку з листя обліпихи

Листя цієї лікарської рослини добре допомагають при гіпертонії, артриті, ішемічній хворобі серця, ангіні, цукровому діабеті 2 типу і при багатьох інших захворюваннях. За рахунок вживання листя ви можете збагатити свій організм таніном, вітаміном з і каротином. Застосування настоянок з листя обліпихи не мають протипоказань, якщо слідувати дозуванні.

Наливку на горілці можна робити як з сухих, так і з свіжозібраних листя. Обліпихові листя необхідно залити горілкою у відношенні 1 до 10. Потім поставте пляшку в темне місце настоюватися 15 днів. Не забудьте час від часу бовтати настоянку, щоб листя не відстоювалися. Вживати потрібно по 1 ст.л. перед їжею три рази в день.

Ще один рецепт приготування настою з листя. Візьміть трохи листя і залийте 1 л коньяку. Настоюватися листя з коньяком повинні пару тижнів. Після цього смак покращиться з медом, для цього його треба додати всього півсклянки.

Варіанти приготування настоянки з ягід обліпихи

Насамперед потрібно відзначити те, що ягоди цієї лікарської рослини не можна ні в якому виглядіоблепиховая водка приймати людям, у яких є такі захворювання:

  • Гострі хвороби печінки;
  • Панкреатит;
  • Хвороби жовчного міхура;
  • Гепатит;
  • Сечокам'яна хвороба;
  • При частій діареї;
  • Холецистит;
  • Виразка шлунка.

Існує безліч способів приготувати екстракт на обліпихових ягодах. Нижче описані найкращі рецепти.

Рецепт напою з самогону. Візьміть 1 кг ягід, обполосніть і просушіть їх. Потім пересипте в ємність і покладіть 300 гр. цукри. Також цукор можна замінити медом. Залишивши ємність в світлому місці, не забувайте іноді її струшувати. Коли з'явиться сік, необхідно налити 1 л самогону і дати настоятися орієнтовно 60 днів. Після закінчення часу можна зцідити за допомогою марлі верхній шар настоянки.

Наступний рецепт з медом і використанням самогону. Переберіть ягоди і покладіть їх в бутель. На 250 гр. ягід необхідно додати 600 мл води і 800 мл самогону. Поставте бутель в темне місце приблизно на три тижні. Після закінчення терміну пропустіть напій через сито. Відлийте приблизно 150 гр. наливки і додайте туди 90 гр. меду, трохи підігрійте і гарненько змішайте. Отримане перелийте назад в бутель і знову процідіть. Тепер можете пригощатися смачним і оздоровчим напоєм з медом!

Детальніше про те, як зробити самогон на обліписі →

Ось ще один рецепт, але з коньяком. Промийте і відсортуйте плоди обліпихи. Покладіть в банку 100 гр. ягід і залийте 800 мл коньяку. Приберіть банку в темне місце настоюватися приблизно 7 днів.

рюмка с облепиховой настойкойЩе один простий рецепт наливки. Змішайте 0.5 кг ягід з медом 100 гр. Потім перемішайте і налийте півлітра горілки. Залиште настоюватися в темряві, наприклад, в шафі близько двох тижнів.

Детальніше про те, як приготувати наливку з обліпихи →

Пропонуємо вам спробувати новий рецепт настоянки. 400 гр. плодів переберіть і потовчіть поки не виділиться сік. Додайте 200 гр. лимонної цедри. Все перемішайте і налийте 1.5 л розведеного спирту або горілки. Пляшку з напоєм приберіть в темне місце на два тижні. Після цього покладіть в настоянку 5 гр. кмину і 10 гр. насіння кропу. Через 7 днів екстракт буде готовий.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з обліпихи на горілці →

Кожен напій можна підсолодити медом. Експериментуйте, додавайте спеції і, може, ви знайдете ідеальний варіант приготування настоянки.

Настойка из облепихи рецепт(Tincture of sea buckthorn) настоянка з обліпихи рецепт(Tincture of sea buckthorn)