ректифікація на коліні

Багато хто думає, що зробити Це 2 аШ 5 ОШ простіше простого.

Але ні, це не так просто, це дуже просто.

Так як отримати спирт-ректифікат в домашніх умовах, так би мовити «на коліні».

Кіт-бурмот якось розглядав проблему виживання в кризових ситуаціях. Але він налягав на ідеологію цієї справи.  А я пропоную розглянути один з практичних аспектів, а конкретно – отримання етилового спирту в домашніх умовах.

Завжди, у важкий час горілка набувала статус валюти, а, як відомо, горілка виходить зі спирту-ректифікату.

Самогон має запах і смак, властивий вихідному сировини. Подвійна перегонка і ретельне очищення не дозволяє повністю видалити супутні запахи і призводить до надмірного зниження кількості готового продукту в розрахунку на одиницю витраченої сировини.

З отриманого спирту можна отримувати настоянки, що застосовуються і в лікувальних цілях.

Саме в силу вищезазначених причин має сенс спорудити ректифікаційну колону, а не дистилятор. До речі, відмінність у цих пристроїв досить невелике, але критично важливе, і ім'я йому &8212; флегма.

Первач: вигадка і сермяжная правда. Насправді пити цю гидоту не варто взагалі . Від слова зовсім. Там збираються всі легкі ефіри і частина важких, що створюють з етанолом азеотроп. Повірте, здоров'я і гарного самопочуття споживання цього продукту вам не додасть. Простий ректифікацією суміш цих сполук не ділиться.


 

Самий «геморой» &8212; виготовлення масообмінних пристроїв-пружинок. Можна звичайно обійтися металевими кухонними мочалками, але якщо ви не хочете періодично розбирати колону з метою заміни масообмінних пристроїв, то краще відразу зробити Шляхово. Проблема в тому, що ці китайські типу нержавіючі штуки, а насправді цілком так собі іржавіють і дають такий чорний осад і забивають колону, що просто жах. Так що ми вирішуємо проблему кардинально: один раз виготовляємо мідну насадку і забуваємо про цю проблему.

1. Отже, беремо мідний дріт перетином 2,5 квадрата, обробляємо його і накручуємо в такі ось спіральки:

Після чого безжально обробляємо на модифіковані кільця Рашига:

Справа це не швидке, так що треба починати саме з цього, а все інше робити в перервах.

2. Виготовляємо теплообмінник типу & 171; холодильник Димрота & 187;.

Для цього беремо мідну трубку, застосовувану в кондиціонуванні перетином 6,35 мм.мені знадобилося близько 5 метрів. Хоча продається ця трубка в бухтах по 15 метрів.

Виготовляємо пристосування для накручування холодильника:

Вставляємо в трубу кінець мідної трубки (довжиною більшою, ніж довжина теплообмінника), і починаємо закручувати. В результаті повинно вийде ось такий девайс:

Торцева гайка холодильника:

Надягається на дві вільних трубки

Беремо шматок труби, бажано мідної або нержавіючої. Мідь для мене краще, тому що ні газової, ні електродугового зварювання я не володію. А ось паяти – цілком так собі можу (як і всі навколо, нічого особливого там немає). Відрізаємо шматок труби, збираємо і паяємо конструкцію:

Холодильник готовий.

3. Буде потрібно деяка фурнітура (дивись фотки), флюс, припій, газовий балончик з пальником, інструменти в асортименті і деяка кількість терпіння.

Опорна частина (тримає насадку)

Холодильник готового продукту типу & 171; труба в трубі & 187;. Внутрішня трубка 6,35, зовнішня & 8212; 12 мм.кінці 12 мм трубки розігріті і завальцьовані.

Врізка кишені під термопару. Я зробив три штуки, щоб стежити за зміною режимів по колоні. Після третьої перегонка потреба в нижніх кишенях відпала.

4.  Зібрав всю конструкцію. Розігрів відведення і розігнув. Злегка переборщив, походу)))

А ось і весь девайс в зборі:

5. Польові випробування. Політ успішний, сумнівів не було в принципі.

Як то так)))



Мета цієї статті не в тому, щоб навчити робити ректифікаційні колони, а просто заронити зерно інтересу в уми людей.

Технологічні хімічні процеси &8212; це просто!


До речі, в нормальних умовах етиловий спирт у відкритій пробірці має 96%. Це так звана точка рівноваги стану. Тобто можна отримати спирт і 100%, але як тільки відкриєш пробірку, то етанол відразу ж почне поглинати вологу з повітря, і процес цей буде йти до тих самих горезвісних 96%.

На фотці 94% &8212; похибка на температуру вимірюваної рідини.

Джерело: https://aftershock.news/?q=node/390697