Сухопутник – це нескладне по конструкції пристрій, що є частиною самогонного апарату. При правильній експлуатації пристосування допомагає очистити самогон від неприємних запахів, підвищити його «градус» і в цілому поліпшити якість спирту.
Сухопутник (або прикубник) для очищення спирту може входити в комплект до самогонного апарату. Якщо немає, то можна зробити його самостійно без особливих тимчасових і фінансових витрат.
Призначення сухопутника
Вважається, що подвійної перегонки достатньо, щоб домашній самогон можна було вживати. І для цього зовсім не обов'язково встановлювати в самогонний апарат сухопутник. Але, враховуючи, що пристосування сприяє фільтрації дистиляту, то не варто нехтувати додатковим очищенням спирту.
Основні функції сухопутника в самогонному апараті:
- Відділення сивушних (плохопахнущіх) домішок від спирту;
- Захист від бризок киплячої браги в приймальну ємність;
- Збільшення фортеці самогону.
При використанні прикубника в конструкції відмовлятися від подвійної перегонки самогону не можна.
Сухопутник в самогонному апараті може працювати і як ароматизатор. Якщо покласти в нього цедру лимона, сухофрукти або ароматні трави, то проходить по ньому дистилят вбере приємний запах. На виході вийде напій з унікальними смаковими і ароматичними властивостями.
Детальніше про перегонці браги в самогон з сухопутником →
Основна конструкція та принцип роботи
Пристрій сухопутника просте: герметична камера циліндричної форми з двома закріпленими у верхній частині трубками. Одна з'єднує прикубник з перегінним кубом. Друга веде до проточного холодильника. Діаметр сухопутника більше, ніж діаметр сполучних трубок. По цьому шляху гарячі пари, що виходять з перегінного куба, охолоджуються і конденсуються.
Важкі фракції і домішки залишаються в сухопутнику самогонного апарату. Більш легкий пар спирту просувається в холодильник.
Пристрій самогонного апарату з сухопутником передбачає герметичність з'єднань конструкції.
Чистота очищення спирту від сивушних масел залежить і від температури нагріву браги. Чим менше температура – тим якісніше самогон на виході.
Принцип роботи:
- Брага в перегінному кубі закипає. Спирт та інші продукти бродіння перетворюються в пар.
- Парова суміш проходить по трубці в сухопутник.
- Так як різниця температур в сухопутнику і перегінному кубі мінімальна, то легкокипящие фракції спирту спрямовуються далі по трубці.
- Температура кипіння важких фракцій, таких як сивушні масла, метанол, вище. Тому в прикубнику вони випадають в конденсат.
У сухопутнику за один перегін браги може зібратися до півлітра рідини з різким неприємним запахом. Її потрібно вилити.
Види сухопутників для самогонних апаратів
Сухопутник самогонного апарату може відрізнятися по розташуванню, обсягом і конструкції.
Існує кілька варіантів прикубника:
- Без зливного крана. Це пристрій з нерозбірною конструкцією, що захищає від брызгоуноса і очищає від шкідливих домішок пари спирту. Мінуси: незручно мити, що накопичується конденсат згодом потрапляє в готовий продукт.
- Зі зливним краном. Дозволяє зливати конденсат. Використовувати для ароматизації неможливо.
- Вертикальний сухопутник в самогонному апараті влаштований у вигляді труби, що розташовується безпосередньо над перегінним кубом. Виконує основні функції. Може бути зі зливним краном, без нього, розбірним або цільним.
- Розбірний прикубник підходить для ароматизації спиртового конденсату. Легко промивається. Великий плюс-наявність зливного крана або автоматичної системи зливу осаду.
Чи можна зробити прикубник своїми руками
Дорогі моделі самогонних апаратів вже оснащені сухопутником. Бюджетні моделі-ні. зробити сухопутник можна самостійно за схемою.
Використовувати потрібно тільки харчові матеріали, нейтрально реагують на спиртові розчини.
Матеріали:
- Скляна банка об'ємом 0,5-2 л з металевою кришкою, що загвинчується;
- 1 контргайка;
- 1 силіконовий шланг довжиною 10 м, діаметром 12 мм;
- 2 штуцера з зовнішньою різьбою діаметром 12 мм;
- 1 штуцер з внутрішнім різьбленням діаметром 12 мм;
- Силіконова трубка діаметром 12 мм довжиною 5-10 см;
- Маркер або простий олівець;
- Свердло по дереву 20 розміру або шило;
- 2 гумові прокладки;
- Стрічка ФУМ.
Виготовлення:
- Розмітити на кришці простим олівцем або маркером центри отворів для штуцерів. Робити це необхідно з таким розрахунком, щоб між вхідними отворами була невелика відстань.
- За допомогою свердла зробити отвори.
- Вставити 2 штуцера в отвори, залишивши кінці для шланга з зовнішньої сторони.
- Надіти прокладки на внутрішню сторону штуцерів.
- Один закріпити контргайкою. Другий-штуцером з внутрішнім різьбленням і надіти на нього коротку трубку.
- Горловину банки обмотати стрічкою ФУН в 2-3 шари.
- За допомогою силіконового шланга під'єднати сухопутник до перегінного кубу (отвір з коротким шлангом всередині) і холодильника.
Детальніше про те, як зробити самогонний апарат з сухопутником і барботером своїми руками →
Для більшої герметичності можна додатково проклеїти термоклеем вхідні отвори.
Скляний сухопутник вимагає періодичної заміни. Скло з часом тьмяніє і накопичує неприємні запахи.
Сухопутник в самогонному апараті, потрібний для очищення дистиляту, можна зробити з нержавіючої сталі, приваривши до кришки трубки. Така конструкція буде міцніше, довше прослужить.
Як користуватися в перший раз і далі
Зазвичай перша перегонка браги проводиться без поділу на фракції. Вдруге самогон переганяють за всіма правилами, з дотриманням температурного режиму.
- Перед початком перегонки потрібно ретельно перевірити герметичність апарату і його справність.
- Залити брагу в перегінний куб.З'єднати трубки, що ведуть до сухопутнику і холодильника.
- Включити сильний вогонь, щоб брага швидше закипіла, а потім зменшити нагрів.
- Зібрати «голову» (перші 50 мл вигонки) в окрему тару і утилізувати її. Це відбувається при температурі 65-68°C.
- Утилізувати конденсат з сухопутника.
- Далі процес вигонки проводиться стандартно і не вимагає особливого втручання до тих пір, поки температура в перегінному кубі не досягне 85°C.
- Далі відбирають «хвостову» фракцію.
Розібравшись з принципом роботи, стає ясно, навіщо в самогонному апараті сухопутник – він допомагає очистити переганяється брагу від непотрібних компонентів і запахів. Незважаючи на всі достоїнства, цей пристрій не є обов'язковим в конструкції домашнього апарату і застосовується тільки за бажанням винокура.