Види систем охолодження
Охолоджувачі в сучасних самогонних апаратах можуть бути рідинними або з повітряним охолодженням. Найбільшого поширення набула рідинна система, яку поділяють за способом конденсування парів спирту на аламбік і димрот. Аламбік більш відомий виробникам домашнього самогону. Його принцип заснований на тому, що пари спирту подаються по спіралі в холодильник, де і відбувається їх конденсування.
Широку популярність метод отримав завдяки поширеним у населення охолоджувачів непроточного типу. У більш сучасних дімротов принцип охолодження влаштований назад традиційному. У корпус холодильника надходять пари спирту і осідають на холодному змійовику, в який надходить проточна охолоджуюча рідина. Конденсат спирту стікає зі змійовика на спеціальні прийомні тарілочки, а після по трубочках в підготовлені ємності. Цей принцип також застосовується і в ректифікаційних колонах для отримання якісного самогону.
Системи C повітряним охолодженням зустрічається досить рідко. Пристрої подібного типу виробляються кустарним способом і не отримали широко поширення через громіздкість конструкції. Застосовуються подібні системи, якщо відсутнє централізоване або автономне водопостачання. В основі цього способу лежить охолодження змійовика струменем холодного повітря. Подається повітря для охолодження повинен мати високу швидкість, в іншому випадку конденсування парів спирту буде незначним, і частина їх буде втрачена для виробника безповоротно. Плюсом даного методу охолодження є можливість проводити самогоноваріння в будь-якому зручному місці при наявності електричної мережі або автономних джерел живлення.
Альтернативні методи охолодження
Існує безліч альтернативних методів охолодження пари самогону. Якщо відсутнє автономне водопостачання, в холодильниках закритого типу в схему охолодження може бути включений насос. Даний метод може застосовуватися при відсутності водопроводу або тиску в системі водопостачання. Для втілення в життя цього методу буде потрібно насос, що підводять трубки і ємності для охолоджувача. У цій схемі нагріта в змійовику вода охолоджується в витратних ємностях. Насос служить для здійснення циркуляції рідини між ємностями.
Дана схема дозволяє зробити перегонку самогону при наявності 30-40 л охолоджуючої рідини. Насос для акваріума є ідеальним пристроєм для самогонних апаратів з продуктивністю до 2 л/год. Для апаратів здатних перегнати більшу кількість спиртовмісної рідини будуть потрібні більш серйозні пристрої. Акваріумний насос просто занурюють в бак з охолоджувачем, а на його вихідний патрубок надівається капронова трубка. Придбати такий насос можна в більшості зоомагазинів за доступною ціною.
У наступному альтернативному методі охолодження застосовуються комп'ютерні кулери. Заснований метод на подачі повітря під напором в замкнутій ємності, в якій розміщений відвідний спиртовмісний пар змійовик. В якості ємності може використовуватися пластиковий контейнер відповідного обсягу. При достатній герметизації в даний пристрій може додаватися невелика кількість води, яка випаровуючись, є додатковим охолоджувачем потоку повітря. Для установки з продуктивністю самогону до 2 л/год досить 3-х кулерів на повітряний холодильник. Пристрій добре тим, що дозволяє використовувати апарат без підключення до водопровідної мережі, досить тільки наявності побутового електрики. Недоліком є громіздкість конструкції і наявність перетворювача напруги.
Конденсація парів спирту може бути виготовлена шляхом охолодження котушки низькими температурами. Для цього змійовик виноситься в неопалюване приміщення або на вулицю. Невеликих негативних або близьких до нуля температур достатньо для стійкої роботи системи. Недоліком методу є віддаленість змійовика від перегінного куба, що може створювати надлишковий тиск в системі і можливість роботи тільки в зимовий період. Занадто низькі температури при цьому методі перегонки можуть привести до утворення крижаної пробки в змійовику, і як наслідок, поломки конструкції.
Охолоджувач своїми руками
Зробити своїми руками охолоджувач для самогонного апарату досить просто. Для цього будуть потрібні:
Котушка потребує м'якої (відпаленої) мідної трубки з внутрішнім діаметром від 8 до 15 мм.чим тонші стінки трубки, тим краще буде працювати холодильник. Для отримання змійовика трубку змотують спіраллю, ширина витка не повинна бути більше ємності холодильника. Для отримання спіралі трубку намотують на якусь трубу, добре підходять азбестові з діаметром 100 мм.при згортанні спіралі слід уникнути сплющування трубки, для цього в неї забивається пісок, який потім видувається повітрям.
Після виготовлення змійовика його встановлюють в ємність для охолодження. Для цього в Баку охолоджувача для самогонного апарату потрібно зробити по два отвори внизу ємності і в його верхній частині. Якщо охолоджувач буде використаний в непроточной схемою охолодження, то завдання спрощується в два рази, досить по одному отвору вгорі і внизу ємності. Вони необхідні для монтажу змійовика і штуцерів для води, які після установки надійно закріплюються і герметизуються. Для виготовлення бака холодильника можна використовувати оцинковане або емальоване відро, а також пластикові ємності відповідного обсягу. Даний холодильник може використовуватися в схемах проточного і непроточного охолодження.