Сухопутником і барботер в самогонному апараті потрібні для очищення спиртових парів від домішок. Їх також можна використовувати для ароматизації напоїв. Пристрої нескладні, їх можна зробити своїми руками зі скляних банок.
Завдання полягає в тому, щоб направити пар по трубці в ємність, де відбуватиметься часткова конденсація. А потім вивести пар знову в систему.
Що це таке
Сухопутник і барботер в самогонному апараті потрібні для очищення етанолу від тяжелокіпящіх домішок, які ще називають хвостами. Різниця в тому, що в барботер заздалегідь додається рідина, через яку і проходить пар. Такий процес називається барботажем.
Зовні сухопутник і барботер схожі. Це ємності з нержавіючої сталі або скла з двома трубками. За однією в ємність надходить пар, за іншою виходить. Іноді всередині встановлюють сітки, на які можна укладати ароматичні речовини, що дозволяє готувати напої з приємним запахом.
Сухопутник
Сухопутник необхідний, щоб осушувати пар, виводити з нього воду. Таким чином, залишається тільки спирт і найбільш легкі домішки. Сухопутники бувають двох видів:
- Скляні;
- Металеві.
Теплопровідність металу значно вище, ніж скла, він швидше остигає, сповільнюючи дистиляцію. У зв'язку з цим скляну банку застосовувати краще, але вона більш тендітна.
Креслення заводського металевого сухопутника:
Найкраще купувати розбірний сухопутник , оснащений зливним краном. Деякі умільці встановлюють термометр або систему автоматичного зливу, що спрацьовує, коли рівень рідини в банку досягне критичного значення.
Барботер
Барботер по конструкції схожий з сухопутником, але входить трубка у нього довше. Пар з неї потрапляє відразу в рідину. Над рідиною піднімаються сполуки, температура кипіння яких менше 100 ℃. А ті, у яких вона вище, залишаються в ємності. Відсікаються найбільш важкі складові-хвости.
Щоб пар продавлювався через воду інтенсивніше, в трубках можна зробити кілька дрібніших отворів.
Принципова відмінність барботера від сухопутника в тому, що перший ефективніше очищає від важких домішок. Якщо застосовувати в дистиляторі два пристосування одночасно, то краще спочатку встановлювати барботер, а за ним вже сухопутник.
Детальніше про те, чим відрізняються сухопутник і барботер →
Схема складання самогонного апарату з послідовно йдуть барботером і сухопутником:
Плюси і мінуси апарату з сухопутником і барботером
Якщо самогонний апарат не оснащений високою колоною, то в ньому бажано встановити сухопутник або барботер. Ці пристосування підвищують якість перегонки.
Переваги:
- Очищення самогону від важких домішок.
- Економія води при охолодженні дистиляту.
- Можливість ароматизувати напій, закладаючи шкірку лимона, гілочки смородини, вишні, м'яти, часточки яблука.
Недоліки:
- Збільшується час дистиляції.
- Треба стежити, щоб банку не переповнилася, своєчасно її знімати, промивати.
Досвідчені винокури вважають, що одного сухопутника або барботера цілком достатньо. А установка двох або трьох ємностей вже не зможе істотно поліпшити якість перегону.
Огляд моделі Гранд на конусному Баку
У продажу є готові самогонні апарати, оснащені сухопутником і барботером. Наприклад, модель Гранд на 20 л з нержавійки AISI 430.
- Стінки товщиною 1,2 мм, на дно – 2 мм.
- Холодильник зроблений за принципом "змійовик в змійовику". Це забезпечує ефективне охолодження, знижує витрату води. Загальна довжина змійовика 2 м.
- У царгу колони можна встановити насадку Панченкова, поліпшує конденсацію. Але РПН треба купувати окремо.
- Висота апарату в зборі 76 см, Вага 6,5 кг.
- Бак висотою 40, діаметром 26 см.Горловина 11 см в діаметрі. Це цілком стандартні розміри. Такі самогонні апарати випускають багато компаній.
Верхня частина куба зроблена не плоскою, а з невеликим нахилом (усічений конус). Це покращує процес дистиляції на найпершій стадії, коли спиртові пари нагріваються і починають підніматися.
У комплекті йде електронний термометр, шланг, ущільнювач. Для компактності обрана особлива конструкція апарату, в якій змійовик оточує сухопутник. Куб можна підбирати як меншого, так і більшого розміру (10-30 л).
Як зробити сухопутник і барботер своїми руками
Щоб зробити сухопутник і барботер для самогонного апарату своїми руками, знадобляться скляні банки з закручуються металевими кришками. Головне завдання-забезпечення герметичного з'єднання з системою дистиляції.
Найпростіший варіант-зробити отвори в кришці і вставити в них силіконовий шланг . Оптимальний розмір банки 1-2 л.трилітрової ємністю користуватися не зовсім зручно, а півлітрова швидко заповниться.
У більш складній конструкції використовують металопластикову трубку.
Алгоритм збору саморобного сухопутника і барботера для самогонного апарату:
- Підготувати два штуцера з зовнішньою різьбою і гайку для переходу на металопластикову трубу. Дві шайби. Можливо, їх доведеться сточити з одного боку, щоб поміщалися на кришку.
- Просвердлити два отвори в кришці. Свердло треба брати трохи меншого діаметру, ніж шланг. Іноді отвір спочатку просвердлюють тонким свердлом, а після розширюють за допомогою тарілчастого клапана і молотка.
- Ущільнення забезпечують фум-стрічкою або силіконом.
- Зовні під'єднують шланг, а всередину вставляють трубки.
Креслення барботера і сухопутника:
nbsp;
Кришки та інші металеві частини, на жаль, з часом іржавіють, їх доводиться міняти. Саме тому багато хто воліє для простоти використовувати один шланг, стежачи за тим, щоб він не вискочив з отвору.
Отже, сухопутники і барботери необхідні для очищення дистиляту від тяжелокіпящіх сивушних масел і, при бажанні, ароматизації напою. У продажу є апарати з металевими і скляними ємностями. Одного-двох пристосувань досить для високої якості перегону. Але ніхто не забороняє збільшувати їх кількість, вибирати свою послідовність установки, експериментувати і отримувати напій мрії.
Автор: Катерина Листопадова,
спеціально для byhaem.in.ua