Портвейн Порто-як і з чого виробляють справжній португальський портвейн

Портвейн Порто (Vinho do Porto) – найвідоміше кріплене вино родом з Португалії. За основу беруть виноград різних сортів, не тільки червоний, але і білий. Такий купаж збагачує смак і аромат напою, робить його неповторним. Саме Порто є справжнім портвейном, всі інші різновиди лише присвоїли його ім'я.

портвейн порто

Поговоримо про особливості виробництва і вживання португальського вина, позначимо його види і смакові особливості. Дізнаємося, чим оригінальний Portwein відрізняється від маси самозванців.

Історія портвейну Порто

Портвейн або Порто з'явився в результаті війни між Францією та Англією. Зіпсовані відносини залишили британців без улюблених вин, і вони були змушені шукати нових постачальників. Комусь прийшла ідея укласти торговий договір з Португалією.

Португальці були раді такому союзу, але якість їх напоїв була недосконалою: вони кислили і могли зіпсуватися за довгу дорогу. Тоді винороби проявили винахідливість і стали розбавляти вино виноградним спиртом. Ідея виявилася геніальною: спиртне не тільки витримало важкий шлях під палючими променями сонця, але і набуло благородний смак, який сподобався британцям. Так з'явилося "вино-порто".

До 1750-х років портвейн виробляли за старою методикою, розбавляючи спиртом готове вино. Лише до початку XVIII століття дистилят стали додавати до сусла, перериваючи бродіння. Це дозволило сформувати багатий і соковитий смак продукту, такий, яким ми його знаємо сьогодні.

Для довідки: Назва «портвейн» перекладається з німецької як вино з Порту. Це другий після Лісабона (за чисельністю населення) португальське місто і морський порт, з якого вже кілька століть експортують відомий напій.

Склад і технологія приготування

португальский портвейн порто

Португальська портвейн Порто виготовляють із сортів винограду, вирощених в долині Дору. Згідно з класичною рецептурою, використовують п'ять різновидів: Тінта бароко, Тінта Роріш, Турига Франка, Турига Насьональ, Тінту Кау.

Технологія виробництва Порто складається з декількох етапів :

  1. Збір і сортування ягід винограду, віджимання соку.
  2. Поміщення сировини в чан для бродіння і ферментація протягом 2-3 діб.
  3. Додавання виноградного спирту міцністю 77% (кріплення).
  4. Переливання сировини в дубові бочки, витримка не менше 3 років.

Пізніше деякі види Порто розливають по пляшках і відправляють у продаж, інші залишають в скляних ємностях для подальшого дозрівання.

Існує кілька класифікацій Порто. За кольором виділяють три види:

  • Білий портвейн Порто Тоні (tawny) ;
  • Рожевий - відносно недавній винахід;
  • Червоний портвейн Порто Рубі (ruby).

Враховуючи особливості технології виготовлення, класифікують два види напою:

  1. Дозрівання в бочках. До цієї групи відносять невінтажні сорти tawny і ruby. Наприклад, портвейн Порто Круз (Porto Cruz), Порто Алегре (Porto Alegre), Порто Агуїла (Aguila Tawny Porto), Порто Баррос (Barros Porto).
  2. Дозрівання в пляшках. Це преміальні сорти портвейну. Коштують вони дорожче бочкових і цінуються вище. У цю категорію входять стилі Порто Лагріма (Lagrima Porto), Лейт Ботлд Вінтадж (Late Bottled Vintage), Рубі Резерв (Ruby Reserve).

Важливо: Портвейн Порто виготовляють не з одного, а з декількох сортів винограду. Завдяки купажу смак і аромат вина виходить надзвичайно яскравим.

Дегустаційні характеристики і міцність напою

португальский портвейн порто вкус

Смакоароматичні властивості залежать від конкретної марки портвейну. Колір Порто може бути золотистим, насичено рубіновим або ніжно-рожевим. В ароматі помітні відтінки фруктів, кориці, інжиру, апельсина, мигдалю і темного шоколаду.


На смак Порто може бути як менш, так і більш солодким, деякі сорти являють собою кріплене сухе вино. У послевкусии простежуються делікатні нотки кислого, але вони слабкі і на дегустаційних якостях не відображаються.

Міцність португальського портвейну залежить від сорту. Діапазон значень - від 17 до 23%. Через високий вміст спирту і вуглеводів калорійність напою становить 163 ккал на 100 мл.для однієї пляшки показник перевищує 1200 ккал, що відповідає 2 прийомам їжі.

Популярні виробники Порто

Виробників портвейну багато. Щоб не розчаруватися в смаку, знайомство з vinho do Porto краще почати з перевірених брендів.

У десятку кращих входять:

  • Croft;
  • C.N. Kopke;
  • Warre’s;
  • Quarles Harris;
  • Casca Wines;
  • Taylor Fladgate;
  • Morgan Brothers;
  • Sogevinus Fine Wines;
  • Martha’s Porto;
  • Quinta do Portal.

Всі ці компанії були засновані більше двохсот років тому, мають давню історію і всесвітнє визнання.

Як відрізнити оригінал від фальсифікату

Портвейном може називатися тільки вино, вироблене в Португалії, в долині річки Дору. Решта напої тільки носять знамените ім'я, проте підробкою є не всі. Якісні вина в стилі Порто випускають компанії США, Японії, Німеччини та інших країн Європи.

Фальсифікатом портвейну більше за інших грішать українські виробники. Щоб відрізнити підробку, рекомендується звернути увагу на наступні ознаки:

  • Наявність акцизної марки-спеціальної наклейки прямокутної форми;
  • Пляшка правильної форми, етикетка якісна, наклеєна рівно по центру, патьоків немає;
  • Аромат приємний, збалансований, без найменшої домішки «хімічного» запаху.
  • На етикетці вказано виробник — Португалія, точну адресу фірми, рік збору врожаю і сорти винограду.

І найголовніша ознака оригінального Порто — на шийці пляшки під термоусадочним ковпачком повинна бути приклеєна гарантійна марка, знак Національного інституту вин Дору і Порту.

Портвейн 777-легенда радянського часу →

Правила вживання і зберігання напою

португальский портвейн порто закуска

Портвейн Порто можна вживати як до, так і після прийому їжі. Білий Тоні цікавіше дегустувати в чистому вигляді, Рубі відмінно поводиться в коктейлях. Напій попередньо охолоджують, Білий до 10-12 °C, Червоний — до 16-18 ° C. подавати можна з кількома кубиками льоду, невеликою кількістю тоніка або часточкою лимона.

Всі портвейни перед дегустацією відстоюють у вертикальному положенні, якщо вино нефільтроване, його переливають в графин. Найбільш повно кріплене вино розкривається при використанні декантера або аератора .

Що стосується закуски, то вибір досить великий. Сухий білий портвейн рекомендується сервірувати такими стравами:

  • Риба;
  • Морепродукти;
  • Суші;
  • Сирна нарізка;
  • Персики;
  • Груша;
  • Жовті сливи;
  • Збиті вершки (у поєднанні з фруктами).

Червоний Порто добре поєднується з більш важкою закускою:

  • М'ясо з соусом барбекю;
  • Сирокопчена ковбаса;
  • Сирна нарізка;
  • Випічка з фруктами;
  • Торти, муси шоколадні;
  • Морозиво ванільне;
  • Трюфель.

Пити портвейн рекомендують з келихів тюльпаноподібної форми на високій ніжці об'ємом 140-200 мл.їх наповнюють на третину. Лікерні чарки і фужери для червоного вина не використовують.

Зберігати кріплене вино можна при кімнатній температурі, але краще тримати пляшку в холодильнику. Небажано ставити ємність під прямі сонячні промені, алкоголь перегріється і втратить смак. Деякі сомельє вважають, що недопите вино не можна зберігати в закупореному вигляді — так воно швидко зіпсується.

Портвейн Порто — унікальний і єдиний у своєму роді напій з Португалії. Спробувавши один раз справжній Vinho do Porto, ви ніколи не сплутаєте його з іншим алкоголем, який претендує на це благородне звання.

Автор: Юрій Добродєєв,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд; як роблять портвейн Порто, склад і технологія приготування

поширені запитання
які найкращі марки портвейну Порто?
Dow’s, Fine Ruby Port;
Graham’s, 10 Year Old Tawny Port;
Valdouro, Tawny Porto;
Messias, Porto White Dry;
Barros, Tawny Porto.
чим відрізняються Порто і портвейн?
Порто-справжнє кріплене вино з Португалії. На оригінальність вказує спеціальна марка на шийці. Портвейном можуть назвати будь-яке вино, виноградне або плодово-ягідне, як хороше, так і дуже сумнівної якості.
чому портвейн такий солодкий, в нього додають цукор?
ні, цукор не додають. Портвейн солодкий за рахунок сорту ягід, вчасно перерваного бродіння і багаторічної витримки в бочках.
чим можна запивати портвейн Порто?
у класичному варіанті португальське вино не прийнято розбавляти або запивати. Якщо Порто здається занадто насиченим або міцним, в нього можна додати мінеральної води без газу або пару кубиків льоду.
як змішати портвейн з колою?
зазвичай обидва напої змішують прямо в келиху, але бармени вважають за краще використовувати шейкер. Процес виглядає ефектніше, але сп'яніння настає швидше.
скільки можна зберігати Порто відкритим?
молоде вино можна зберігати 10 днів, класичні сорти — 3 тижні. Вино класу преміум збереже смак і аромат 3-4 місяці. Взагалі, чим старше портвейн, тим довше він простоїть у відкритому графині без шкоди для якості.
який найсолодший портвейн?
Білий Порто сорту Lagrima.
скільки коштує справжній португальський порт Порто?
напій не можна назвати дорогим. Невінтажні сорти в пляшці 0,75 л коштують приблизно 1050-1250 грн.