Лихни — це червоне напівсолодке вино з Абхазії. Воно давно стало візитною карткою кавказьких виноробів і улюбленим напоєм еліти. На батьківщині вино вважають жіночим. Є легенда, що рецепт створив винний князь Микола Батович Ачба на честь дружини. Вона була унікальною жінкою і вино вийшло їй до пари — ніжне, солодке, але з яскравим і незалежним характером.
Роблять вино Лихни з місцевого винограду Ізабелла. Це єдиний сорт, який зміг прижитися в теплому і вологому кліматі Абхазії. В нагороду за витривалість земля подарувала йому яскравий смак і аромат, які перейшли в вино.
- Історія бренду
- Склад і особливості виробництва
- Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
- Різновиди
- Вино ігристе Лихни біле напівсолодке, 13,5%
- Вино ігристе Лихни рожеве напівсолодке, 12.5%
- Вино ігристе Лихни біле Брют, 12%
- Вартість
- Як відрізнити оригінал від фальсифікату
- Правила вживання
- Відео огляд: як перевірити вино Лихни на якість
Історія бренду
Назвою Лихни зобов'язане невеликому селу, яке в 1808-1864 роках було резиденцією правителів і столицею князівства абхазького. За легендою князь ачба надумав виготовити в подарунок для своєї дружини напій - " п'янкий, червоний як рубін і ароматний, немов мед». Йому це вдалося.
Офіційна історія Лихни починається в 1952 році на Сухумському заводі вин і коньяків. Там була розлита перша промислова партія вина. Багатий аромат і насичений смак забезпечили продукту швидку славу, а незабаром на нього звернув увагу генеральний секретар СРСР Леонід Брежнєв. В результаті Лихни стали вважати вином еліти.
Нині заводом володіє компанія «Вина і води Абхазії». Цікаво, що на чолі підприємства стоїть Микола Володимирович Ачба — онук князя абхазького. Він модернізував цехи, оснастив європейським обладнанням і розширив лінійку продуктів, що випускаються до 11 сортів вин.
У компанії є власні виноградники і штат селекціонерів. Вони невпинно працюють над поліпшенням старих сортів винограду і виведенням нових. ТОВ "Вина і води Абхазії" - підприємство повного циклу. Це один із секретів смаку і якості вина Лихни.
Склад і особливості виробництва
Саме сорту винограду Ізабелла Лихни зобов'язана своїм багатогранним ягідним смаком. Це не класичний європейський сорт, А ендемік Кавказького регіону, отриманий в процесі схрещування місцевих видів лози.
Склад Лихни не змінювався багато десятиліть. У нього входять:
- Виноградний сік;
- Природний цукор;
- Натуральний спирт.
Лихни відноситься до групи напівсолодких вин природного бродіння. Містить приблизно 5% цукру. Щоб отримати такі значення, ягоди збирають при досягненні цукристості в 17% або вище.
Первинне бродіння йде в теплі, при температурі 28-32 °C. Потім бродіння примусово переривають (при досягненні потрібної фортеці), сусло проціджують і швидко охолоджують. Перепад температур забезпечує напою неповторний ягідний букет в ароматі. Вино витримують в дубових бочках, що надає букету землисті і Деревні Ноти.
Отримання солодкого смаку досягається за рахунок початкової цукристості сировини і зупинки бродіння в момент початку розпаду цукрів. У цьому Лихни схоже на інше знамените грузинське вино — Кіндзмараулі .
Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
Лихни складно порівнювати з напоями Нового і Старого Світу. Вина Кавказу взагалі утворюють свою смакову групу. Хтось вважає їх низькосортними, хтось оригінальними, але байдужих не залишається.
Виноград Ізабелла наділяє червоне напівсолодке вино особливими характеристиками:
- Колір . Яскравий, чистий, стиглого гранатового зерна або однойменного мінералу. Варіюється відтінками від світлого до темного. На світлі прозорий, грає відблисками і переливами;
- Аромат . Складно з чимось переплутати. Букет відкривається яскравою, ніжною суницею, слідом йде терпкий шипшина, Дика вишня і малиновий лист. Цікаво, що самих ягід в складі немає, але їх нотки в ароматі виражені досить чітко;
- Смак . Винний критик Дмитро Федоров відзначав, його затурканість цукрами, нотки землистості і «мокрої вовни» характерні для винограду Ізабелли. У той же час вино виходить дуже м'яке, бархатисте за рахунок зниженої фортеці. У ньому немає шаруватого тонового різноманіття, властивого винам Європи. Зате повнота і яскравість смаку легко дадуть їм фору.
Фортеця Лихни — 17%, калорійність 90 ккал на 100 г.
Вино приголомшливо легко п'ється на відміну від іншого алкоголю з подібною фортецею. Від нього неможливо сильно сп'яніти. Лихни ніколи не викликає похмілля або головного болю, це напій для душевного застілля.
Різновиди
Крім традиційного червоного напівсолодкого у Лихни є ще кілька видів вина. Вони менш відомі і зазвичай викликають фурор, з'явившись на святковому столі.
Вино ігристе Лихни біле напівсолодке, 13,5%
Виготовлено за методом шарму або «резервації» у великих скляних пляшках. До складу входять лози сортів Шардоне і Уні Блан. Колір золотистий, злегка медовий. Аромат складний, свіжий, фруктовий. Смак в міру кислуватий з нотами персика і яблука і ягідним підсумком. Газованість Середня.
В якості винного супроводу до Лихни біле напівсолодке підійдуть: полуниця, молочний шоколад, будь-які не нудотні десерти.
Вино ігристе Лихни рожеве напівсолодке, 12.5%
У складі три сорти винограду — Каберне Совіньон, Шардоне, Уні Блан. Колір приємний, ніжно-рожевий, чистий. Аромат свіжий, елегантний, багаторівневий. У ньому змішані рожеві пелюстки. Червоні фрукти, ваніль і свіжий чайний лист. Газація помірна. Смак збалансований з нотами персика і квітів шипшини.
Гастропари — м'ясні делікатеси, екзотичні фрукти, десерти.
Вино ігристе Лихни біле Брют, 12%
А ось цей зразок вже ближче за органолептичними характеристиками до європейських ігристим винам. Терпкість і сухість забезпечують лози Шардоне і Уні Блан в складі. Колір яскравий, солом'яно-жовтий, щільний. Смак гладкий, чистий квітково-фруктовий з трав'яним просіданням. Післясмак сухе. Аромат свіжий, делікатний.
Подавати ігристе вино біле Брют Лихни сервірують до птиці, морепродуктів, солодких пряних салатів, фруктів.
Детальніше про шампанські вина Лихни →
Вартість
Червоне напівсолодке Лихни — цілком доступний варіант вина. Його ціна варіюється від 170 до 300 грн за пляшку 0,75 л в залежності від виду.
Як відрізнити оригінал від фальсифікату
Популярність і популярність марки призвели до того, що абхазьке вино Лихни часто підробляють. Але є кілька ознак, за якими легко відрізнити фальсифікат від оригіналу:
- У марки тільки один офіційний виробник: ТОВ «Вина і води Абхазії». Інше найменування або навіть зміна однієї літери-і ніхто не гарантує якість і безпеку продукту;
- Акуратність наклейки етикетки і її якість. Оригінальна етикетка щільна, шорстка на дотик;
- На шийці оригіналу завжди прописаний термін придатності. Підроблене вино Лихни маркують на етикетці;
- Пробка. Справжнє вино має на ній логотип виробника у вигляді Рогу, виноградного листа і ягід з написом «Вина і води Абхазії».
Правила вживання
Перед подачею Лихни охолоджують до 16-18 °C. така температура оптимальна для того, щоб аромат і смак напою повністю розкрилися.
Червоне напівсолодке Лихни прийнято пити з класичних прозорих пузатих келихів об'ємом 150-200 мл, наповнюючи ємність на 1/3. Самі абхази на урочистостях і великих сімейних застіллях п'ють Лихни з рогу — це неодмінна традиція. А ще кавказці не подають вино в пляшках. Напій переливають в глиняні глечики або графини.
Для закуски до напівсолодкого Лихни підійдуть гострі, пікантні сири, горіхи, м'ясні страви, дичину, горіхи, гриби, будь-які продукти на грилі, кисло-солодкі десерти. І звичайно, традиційні абхазькі страви-хачапурі, фаршировані баклажани з горіхом, лобіо, курка на рожні.
Лихни є в кожному продуктовому магазині. Але за відгуками краще те, яке довелося пити на території самої Абхазії. Може це гірське повітря і море творять чудеса зі смаковими рецепторами, а може душевний прийом і гостинність кавказького народу - хто знає? Але одне можна сказати точно-незважаючи на «фуки» європейських сомельє, вино Лихни точно варто спробувати.
Автор: Єлисей
спеціально для byhaem.in.ua