Херес і портвейн-в чому різниця

Портвейн і херес – два різновиди кріпленого вина з вмістом спирту 15-22%. Перше традиційно виробляють в Португалії, використовуючи в основному червоний виноград. Херес виготовляють в Іспанії, в якості сировини беруть тільки білі сорти ягід. Виходить красивий і багатий напій з солодким смаком.

портвейн херес

Інші відмінності між напоями пов'язані з технологією виробництва і сировиною. Поговоримо про них детальніше.

Особливості хересу

Херес (Xérès) — різновид іспанського білого кріпленого вина, виробленого з білих сортів винограду, в основному з Palomino. Інші сорти: Pedro Ximénez і Moscatel. З них роблять однойменні види хересу.

Розрізняють різко сухі, солодкі і напівсолодкі сорти Шеррі. У деяких видах кількість цукру не перевищує 5 грам на 1 літр, в інших міститься 300-400 грам на той же обсяг. Міцність напою коливається від 15 до 22%.

Основні види хересу:

  1. Манзанілла та фіно – найвідоміші. Класичне біле вино мінімальної витримки, стадію кріплення не проходять;
  2. Амонтільядо-кріплений херес, що проходить додаткову стадію оксидації. Відрізняється насиченим бурштиновим кольором і багатим ароматом. Помітний запах сухофруктів, відтінки родзинок і горіхів. Напій солодкий, його підсолоджують;
  3. Олоросо – кріплена різновид з червоно-коричневим кольором. В основному це сухі вина, рідше зустрічаються напівсолодкі;
  4. Паедро Хіменес – Солодкий вид хересу, який виробляють на основі підв'ялених ягід винограду. Аромат багатий, з відтінками чорносливу, інжиру, кави та родзинок;
  5. Пейл Крим – сорт з мінімальною витримкою. Володіє приємним солодкуватим смаком.

Одна з найпомітніших особливостей хересу — в технології витримки (хересування). Напій поміщають в розташовані горизонтально бочки під шар дріжджів — флор. Вони перешкоджають окисленню, допомагають вину придбати незвичайний смак і аромат. Бочки з напоєм розташовують за методом "солера" у вертикальних ярусах — піраміді. Майбутній херес поступово переливається вниз, набуваючи свіжість і сухість.

Цікаво: по-іншому херес називають Шеррі (Sherry) — на англійський манер. Слово походить від назви іспанського міста Херес-де-ла-Фронтера, який знаходиться на півдні країни.

Що таке портвейн

портвейн

Портвейн (Portwein)-кріплене вино, яке виробляють в північно-східних областях Португалії, неподалік від річки Дору. До складу входять кілька десятків сортів винограду, в основному червоного, але деякі види напою роблять з білих ягід: Donzelinho Branco, Malvasia fina, Gouveio і Viosinho.

Виробничий процес португальського портвейну має кілька цікавих особливостей:

  • До сусла додають виноградний спирт, завдяки чому процес бродіння зупиняється (цю процедуру називають "мутування"»;
  • Цукор в напої має виключно природне походження;
  • Портвейн витримують в дубових бочках, що забезпечує не тільки цікавий аромат, але і характерний золотистий Колір.

Портвейни бувають тільки солодкими, за кольором — червоними або білими. Міцність в діапазоні 19-22%.

За методом витримки кріплені вина діляться на дві групи:

  • Невінтажні, які дозрівають у бочках. До них відносяться червоні (Рубі) і деякі види білих (Тоні) сортів. Через пористу структуру деревини портвейн частково стикається з киснем і трохи випаровується, набуваючи в'язкість;
  • Вінтажні, які витримують в скляній тарі без доступу повітря. Такі вина повільніше змінюють колір, стають менш терпкими, набувають благородство.

Цікаво: Слово «портвейн» перекладається як «вино з Порту». Це друге за площею і населенням місто Португалії після столиці Лісабона.

Чим відрізняється херес від портвейну

На перший погляд херес і портвейн схожі, але насправді між ними багато відмінностей. Об'єднаємо їх для наочності в таблицю.

критерій порівняння Херес Портвейн
Країна Іспанія Португалія
сировина білий виноград червоний або білий виноград
міцність 15-22% 19-22%
кріплення кріплять покрите флором вино після року витримки в бочці. Використовують виноградний спирт міцністю 96% на стадії сусла 77% виноградним спиртом через дві доби після початку бродіння. Через кілька місяців вино відправляють на витримку
вміст цукру, г / л 5-400 70-140
солодкість у смаку не завжди завжди

Видно, що херес відрізняється від портвейну за технологією виготовлення і смаком. Портвейн-це завжди солодке і важке вино. В основі хересу лежать тільки білі сорти, він може бути як різко сухим, з солонуватим відтінком, так і дивно солодким, але завжди легким.

Через різницю в смаку Херес рекомендують подавати перед їжею як аперитив. Сухість і легка кислинка будять апетит і готують до прийому їжі. Портвейн прийнято подавати після їжі або між прийомами їжі. Обидва напої можна вживати за одним столом, розмежувавши час дегустації.

Келихи для хересу і портвейну вибирають різні. До Шеррі пропонують тюльпаноподібні або розширені догори фужери на високій ніжці ємністю до 60 мл.до портвейну йдуть кулясті або вузькі тюльпановідние келихи. За обсяги вони більше посуду для хересних вин.

Портвейн і херес довго і добре зберігаються. Можна купити для домашнього бару кілька пляшок кожного напою і вдумливо дегустувати, щоб зрозуміти, який стиль подобається більше.

Автор: Юрій
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: чим відрізняється херес від портвейну і що спільного між напоями