З калини вино виходить надзвичайно смачним, ароматним і корисним. У помірних кількостях напій покращує травлення, зміцнює імунітет, заспокоює нерви і підтримує серце. Ягода не втрачає своїх властивостей після переробок і настоювань, чим вигідно відрізняється від інших осінніх плодів. Її можна використовувати замороженої або свіжої, смак напою не зміниться.
Існує чимало рецептів вина з калини. Їх не можна назвати простими, потрібно дотримуватися всіх вимог рецепта. Але якщо не відступати від правил, вийде не тільки смачний, але і корисний алкоголь, що перевершує перевершує більшість аналогів.
- Користь калинового вина
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Рецепти вина з калини
- Простий рецепт (класичний)
- З дріжджами
- Сухе вино з калини
- Десертне Калинове вино
- Рецепт з гребінцями
- Рожеве вино з калини
- З макухи калини
- З медом
- Кріплене (з горілкою)
- Як пити Калинове вино
- Поради щодо приготування та зберігання вина з калини
- Відео огляд: як зробити домашнє вино з калини, простий рецепт
Користь калинового вина
Яскраво-червоні гіркуваті плоди калини цінуються за високий вміст вітамінів і мікроелементів. До їх складу входять аскорбінова кислота, рутин, бета-каротин, токоферол, Вітамін К.Ягоду рекомендують вживати при захворюваннях серця і судин, ЦНС, органів дихання і травлення, ослабленому імунітеті.
У процесі приготування калина передає провину більшу частину корисних речовин, роблячи напій цілющим. У помірних кількостях він має протизапальну, проносну, антибактеріальну дію, знижує рівень холестерину, очищає судини. Недотримання дозувань і зловживання зводить всю користь нанівець.
Повністю відмовитися від калинового вина слід вагітним, людям із захворюваннями нирок, підвищеною кислотністю шлунка, гіпотонією, подагрою, алергією на ягоди.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Ягоди для вина рекомендується збирати після першого заморозку. Трохи підмерзнувши, вони втрачають гіркоту, насичуються цукрами, стають соковитішими. Якщо плоди були зібрані раніше, їх потрібно потримати в морозилці. Перед самим приготуванням розморозити, злегка обполоснути і відібрати хороші.
Не варто брати для вина пошкоджені, гнилі ягоди з цвіллю і чорними крапками в надії, що все перебродить. Кілька зіпсованих плодів здатні зіпсувати всю партію вина. Використовувану посуд слід промити мильно-содовим розчином і обдати окропом або обробити парою, щоб запобігти скисання напою.
Рецепти вина з калини
Рецептів калинового вина існує багато. Розповімо про найнадійніших і популярних, які завжди дають хороший результат.
Простий рецепт (класичний)
Найпростіший і найшвидший рецепт вина з калини для початківців. Вимагає мінімум інгредієнтів і досвіду.
Склад:
- Ягоди калини - 1,5 кг;
- Бутильована вода-0,5 л;
- Цукровий пісок-0,2 кг;
Рецепт:
- Калину висипати в ємність і придушити руками або дерев'яним товкачем.
- Залити теплою водою, додати цукровий пісок, ретельно розмішати.
- Ємність з сумішшю накрити марлею і помістити на місяць в тепле місце.
- Після закінчення бродіння злити вино з осаду і прибрати в темне місце на дозрівання. Через два тижні розлити по пляшках. Якщо напій вийшов прісним, можна додати лимонної кислоти за смаком.
Якщо сусло погано бродить, в ємність можна додати жменю немитого родзинок і прибрати ємність в тепле місце.
З дріжджами
З дріжджами вино з калини готується набагато швидше, але вимагає більше уваги. У процесі приготування можна коригувати міцність і солодкість напою, «підганяючи» під свій смак.
Склад:
- Ягоди калини - 1,5 кг;
- Цукровий пісок - 1,5 кг;
- Винні дріжджі-8 г;
- Лимонна кислота-8 г;
- Вода — 5 л.
Рецепт:
- Залийте ягоди 2 літрами гарячої води (60 °C і почекайте 20 хвилин, після чого подавіть до отримання соку.
- Приготувати цукровий сироп. Закип'ятити 1/2 води, засипати 0,5 кг цукру і потримати 5 хвилин на вогні, постійно помішуючи. Охолоджений сироп вилити в сік.
- Сусло охолодити до 25 °c, після чого додати дріжджі і лимонну кислоту.
- Ємність прибрати в тепло на 3 дні для первинного бродіння.
- Після відокремити рідину від осаду, розбавити водою і закрити ємність гідрозатворів, залишивши на бродіння.
Готове вино злити з осаду, можна додати цукру або лимонної кислоти за смаком. Розфасувати по пляшках і прибрати на зберігання.
Сухе вино з калини
У напою приємний аромат і смак з невеликою кислинкою, невисокий градус. П'ється таке вино легко, не залишаючи терпкості на мові.
Склад:
- Ягоди калини-4 кг;
- Вода - 7 л;
- Цукровий пісок - 2 кг;
- Ізюм-40 г.
Рецепт:
- Підігріти 1 л води, до 40 °C, засипати 200 г цукру, розмішати і дочекатися охолодження рідини.
- Додати родзинки, накрити тару марлею і прибрати на тиждень в приміщення з температурою не більше 15 °C.
- Процідити закваску в окрему ємність, родзинки викинути.
- Калину розім'яти, змішати з закваскою, додати воду і дріжджі.
- Ємність накрити марлею, поставити в тепло на три доби.
- Заграла рідина в новий посуд, відокремивши від макухи, закрити гідрозатворів.
- Через пару тижнів вино буде готове.
Десертне Калинове вино
За цим рецептом можна приготувати домашнє кріплене вино з калини. Воно вийде насичено-червоного кольору, солодке і терпке.
Склад:
- Ягоди калини-3 кг;
- Вода – 1 л;
- Цукровий пісок - 1 кг.
Рецепт:
- Калину скласти в ємність і розім'яти.
- Засипати 0,2 кг цукрового піску, розмішати до повного розчинення кристалів.
- Перемістити тару в тепло на три дні для первинного бродіння.
- Відокремити рідину від макухи, перелив в нову ємність.
- Додати воду і 0,6 кг цукрового піску, встановити гідрозатвор.
- Як тільки припиниться процес бродіння, потрібно засипати залишки цукру.
- Переставити ємність в приміщення з температурою 15-18 °з на два тижні, після чого зняти вино з осаду і перелити в пляшки.
Рецепт з гребінцями
Гребенями називають деревну частину суцвіття, гілочки, на яких тримаються ягоди. Їх можна не викидати, а використовувати разом з плодами. Смак готового вина буде благородним, трохи в'язким, з відтінком деревини.
Склад:
- Ягоди калини - 13 кг;
- Винні дріжджі-30 г;
- Вода-8 л;
- Цукровий пісок - 3 кг.
Рецепт:
- Пересипати грона калини в ємність, придушити разом з гілочками.
- Додати винні дріжджі, цукор, розмішати і залити водою.
- Прибрати в тепло на 4 дні.
- Перелити сусло в інший посуд, закрити гідрозатворів і потримати в теплі ще 10 днів.
- Перебродило вино зняти з осаду і поставити дозрівати. Через 2-3 місяці можна приступати до дегустації.
Рожеве вино з калини
Цей рецепт відрізняється складністю, зате вино виходить воістину царським. Його не соромно поставити на святковий стіл і піднести в подарунок.
Склад:
- Ягоди калини - 1,3 кг;
- Бутильована вода-3 л;
- Цукровий пісок - 1,3 кг;
- Банани - 0,7 кг;
- Ізюм-0,7 кг;
- Винні дріжджі-8 г;
- Лимонка-5 г;
- Винні ферменти-8 г.
Рецепт:
- Закип'ятити воду, залити ягоди і залишити на 20 хв.
- Зцідити рідину через друшляк.
- Калину розім'яти і весь отриманий сік перелити в інший посуд.
- Родзинки подрібнити на м'ясорубці, пересипати в ємність з калиновим соком, додати 1,5 л окропу.
- В окрему каструлю налити 1 л води, висипати весь цукор і поставити на повільний вогонь. Варити цукровий сироп 5 хвилин, постійно помішуючи.
- Охолоджений сироп вилити в сусло.
- Очистіть банани від шкірки, наріжте кружальцями, відваріть у каструлі, розімніть і вилийте в сусло.
- Додати в майбутнє вино інші інгредієнти.
- Поставити ємність в тепло на три дні, щодня збовтуючи вміст.
- Заграла рідина процідити, долити води, поставити гідрозатвор.
- Готове вино злити з осаду і кілька разів профільтрувати через марлю.
З макухи калини
У домашніх умовах часто роблять вино з макухи калини. Продукт залишається після віджиму соку і викидати його шкода. Щоб напій вийшов смачним, вміст ємності під час бродіння перемішують кілька разів на день — Макуха не повинен підсихати. Інакше вино буде кислим, з неприємним запахом.
Склад:
- Ягоди калини-3 кг;
- Бутильована вода - 1 л.
- Цукор – 0,6 кг;
Рецепт:
- Калину перетерти з цукровим піском (0,2 кг), поки він повністю не розчиниться, потім витримати в теплі 3-4 дня.
- Заграла суміш відфільтрувати, Макуха віджати, вийшов сік розбавити водою і підсолодити 0,2 кг цукрового піску. Ємність закрити гідрозатворів.
- Протягом процесу бродіння ще два рази досипати по 0,1 кг цукру — на 5 і 8 день.
- Ємність з вином перемістити в темне місце і тримати там 15 днів, після чого рідину відфільтрувати і розлити по пляшках.
З медом
Вино з калини з медом готували ще в Стародавній Русі, їм пригощали гостей на бенкетах і пили вдома на сімейних обідах.
Склад:
- Ягоди калини-3 кг;
- Бутильована вода - 13 л;
- Цукровий пісок-3 кг;
- Ізюм-0,1 кг;
- Рідкий мед – 0,5 кг.
Рецепт:
- Калину потовкти, додати родзинки і кілограм цукру. Залити водою і розмішати.
- Ємність накрити марлею і витримати 4 дні в кімнатних умовах.
- Відокремити рідину від осаду, який віджати через марлю. Напій перемістити в інший посуд, додати ще 1 кг цукрового піску. Закрити гідрозатворів.
- Цукор, що залишився розділити надвоє і досипати в бутель на 4 і 8 день бродіння рідини.
- Готове вино злити з осаду, додати в нього мед і витримати ще два місяці.
Кріплене (з горілкою)
Любителі домашніх напоїв міцніше можуть додати в вино з калини горілку або спирт. Термін зберігання такого продукту збільшиться, але смак стане грубіше, різкіше.
Склад:
- Ягоди калини - 2 кг;
- Горілка - 2 л;
- Цукровий пісок – 0,2 кг.
Рецепт:
- Калину розім'яти, змішати з цукровим піском, перекласти в банку і додати горілку. Спиртне повинно покрити ягоди на 2 см.
- Ємність закрити і залишити в теплі на два місяці, регулярно струшуючи.
- Вийшло вино процідити через марлю і розлити по пляшках.
Як пити Калинове вино
Перш ніж приступити до дегустації, напій рекомендується охолодити до 10-12 °C. При цьому важливо не перетримати його в холоді, інакше вино стане позбавленим смаку. Якщо напій здався занадто солодким, можна додати мінеральної води або шампанське – це допоможе створити з вина легкий коктейль з оригінальним смаком.
В якості закуски до вина з калини пропонують сир, охолоджені м'ясні нарізки і фруктові десерти з невеликою кислинкою.
Поради щодо приготування та зберігання вина з калини
Працюючи з калиновим вином, варто дотримуватися наступних рекомендацій:
- Користуватися тільки посудом зі скла або кераміки, а помішувати дерев'яною лопаткою. Алюміній і залізо при контакті з калиною окислюються;
- На етапі бродіння напій краще тримати в місці з температурою 20-23 °c, якщо в рецепті не вказано інше.
- Розливаючи готовий продукт по пляшках, наповнювати ємності потрібно під горлечко, щоб не залишалося місце для кисню.
Зберігають вино з калини в темному прохолодному приміщенні в горизонтальному положенні. Ідеальним місцем буде льох. Якщо такого в господарстві немає, пляшки можна тримати в холодильнику. Термін придатності калинового вина при температурі 3-5 °C досягає п'яти років. При температурі 12 ºС — три роки.
Вино з калини можна вважати гідним конкурентом аналогічних, але більш популярних напоїв. Його приємний смак з легкою кислинкою і аромат ягід припадуть до душі кожному, варто тільки наповнити келих і зробити ковток.
Автор: Єлисей
спеціально для byhaem.in.ua