Як приготувати вино з родзинок

Всім відомі виноградні вина. Свіжий виноград винних сортів використовується в якості сировини для приготування 85% вин, що надходять у продаж. Крім винних існують ще й столові сорти винограду. Їх відрізняє високий вміст цукру, а також смак, супроводжуваний більш помітним ароматом.

Є ще ціла група кишмишних сортів, що характеризується відсутністю кісточки. Цей виноград сушать. В результатіизюм виходить концентрат, в якому вміст цукру зростає до 45-55 %. Всі ароматичні речовини також залишаються всередині родзинок. Розрізняють родзинки білий, червоний і чорний. Щоб він довше зберігався, його обробляють сірчистим ангідритом (обкурюють димом, отриманим при спалюванні сірки). На заводах по поліпшенню товарних якостей родзинок проводять обробку рослинними оліями, в результаті на шкірці утворюється тонка масляниста плівка. Під нею зберігаються всі природні компоненти і фрагменти культурних винних дріжджів.

З винограду винних сортів вино готують з серпня по жовтень. У домашніх умовах з родзинок можна займатися приготуванням вина протягом усього року.

Класичний рецепт вина із родзинок

Для приготування виноградного вина з родзинок будуть потрібні сам родзинки, цукор і вода. Співвідношення компонентів наступне: на одну вагову частину родзинок потрібно 1,2-1,4 вагових частин цукру, а також додати 6-7 частин води (вважаючи, що 1 л важить 1 кг). З усього різноманіття родзинок бажано вибрати темні сорти, наприклад, Кишмиш Чорний. У ньому вихідна кількість цукру знаходиться на рівні 52-55 %, його відрізняє справжній аромат, властивий натуральному винограду. Бажано використовувати родзинки з невеликим терміном зберігання (Не більше трьох років).

Щоб виноматеріал швидше заграв, потрібна закваска. Для цього родзинки (приблизно жменю) розтирається або перемелюється в м'ясорубці. Пара столових ложок цукру і близько 150 мл теплої води дозволять підготувати основні інгредієнти для закваски.

Її наливають в банку, ставлять в тепле місце. Майже відразу ж з'являться дрібні мушки-дрозофіли, але найголовніше – це почнеться процес бродіння закваски. Дня через три вона буде мати особливий запах. Його не можна не відрізнити від інших. Він характерний для винного бродіння. При необхідності закваску можна іизюм бродит заморозити, щоб використовувати і пізніше. Краще використовувати відразу.

Всі компоненти майбутнього напою повинні бути підготовлені.

  1. У скляну пляшку насипається родзинки. Для прискорення процесу бродіння його можна перемолоти.
  2. Заливається тепла вода (не менше 20 °C). Тепер приготовлено сусло.
  3. Додати закваску.
  4. Встановлюється водяний гідрозатвор.
  5. Ємність переміщується в неосвітлене місце, де протягом трьох-чотирьох тижнів буде бродити виноматеріал. Бажана температура від 20 до 28 °С.
  6. Приблизно раз в три дні можна злегка потрясти ємність. Тоді краще буде робота дріжджів і інтенсивніше відокремиться вуглекислий газ.
    увага! Деякі використовують гумову рукавичку, в якій проколюється один з пальців. Спосіб перевірений багатьма при виробництві самогону, його можна застосувати і для приготування вин.
  7. Після закінчення бродіння (газ перестає виділятися через водяний затвор або рукавичка опадає) потрібно злити готове вино. Його переливають, використовуючи трубочки від медичних крапельниць.
    увага! При переливанні рідини не торкнутися осад.
  8. Воно тепер має дозрівати. Його переливають в дубові бочки або бутлі. Можна розлити по скляних пляшках і закупорити.
    увага! Використовувати пластикові ємності для зберігання вина не рекомендується. Пластик може додати в продукт сторонні запахи, невластиві натуральному продукту.
  9. Процес дозрівання тривалий у прохолодному місці (10-15 °C) молоде домашнє вино дозріває від трьох до шести місяців. Тільки потім його переливають в пляшки, де воно буде зберігатися до моменту його вживання.

Це найпростіший рецепт, але при його використанні в більшості випадків отримують досить пристойнеизюм бродит в банке с перчаткой вино. Воно буде мати аромат і смак, властивий натуральному вину з винних сортів винограду.

Рецепт кріпленого виноградного вина з родзинок

Для приготування в домашніх умовах кріпленого вина можна використовувати як світлий, так і темний родзинки. Точно також готується закваска. До родзинок потрібно буде додати всі ті ж компоненти в зазначених раніше кількостях. Навіть процедури приготування алкоголю збігаються.


Тільки тепер, отримавши молоде вино, до нього слід додати спирт. На кожен літр виноматеріалу потрібно від 150 до 200 мл спирту. Тоді міцність готового продукту складе від 20 до 30°.

Додаючи спирт, домагаються припинення бродіння. Готовий продукт потрібно тільки відстояти, щоб остаточно випав осад. Потім воно переливається в пляшки.

Рецепт вина із родзинок з каркаде

У країнах Азії та Африки росте оригінальний квітка сімейства мальвових Каркаде. Жителі арабських країн ввели його в культуру приготування специфічного чаю. Його відрізняє особливий кислуватий смак, тонкий аромат і насичений малиновий колір. Домашнє виноробство не оминуло увагою каркаде. Його стали використовувати в якості ароматизатора і специфічного барвника. Смак, звичайно, на любителя, але багатьом подобається легка кислинка, створювана цією рослиною.

Для приготування виноградного вина з родзинок з каркаде потрібні самі родзинки, цукор, каркаде та вода. Рецепт такий: на одну вагову частину родзинок потрібно 1,2-1,4 вагових частин цукру, приблизно стакан сушеного каркаде, а також додати 6-7 частин води.

Обов'язково потрібно приготувати закваску. Саме сусло вариться. Виявляється, каркаде може повністю передавати всі свої кращі властивості тільки будучи розчиненим і настояним в окропі. Для родзинокизюмовое вино варіння майбутнього сусла сприяє розриву внутрішніх зв'язків і виділенню цукру в рідину. Його тепер не потрібно перемелювати. Теплова обробка дозволить краще проявити всі властивості родзинок для виноробства. Проварити доведеться хвилин п'ять-сім. Потім сусло остуджують до 20 °С.залишається тільки додати закваску.

Інші процеси точно такі ж, як і при класичному приготуванні алкоголю з родзинок.

Деякі домашні винороби виробляють Періодичне освітлення готового продукту. Вони при бродінні виробляють Регулярний перелив виноматеріалу, використовуючи тонкі трубочки. Осад видаляється, а рідина щоразу зливається в чисту ємність. При такому підході виходить якісне вино з характерним кольором.

Рецепт вина із родзинок з рисом

В якості оригінального допоміжного інгредієнта іноді в домашніх умовах винороби прагнуть додати рис. У цьому продукті містяться полісахариди, які при певних умовах здатні додавати цукор. В результаті тривалого процесу ферментації рису з крохмалю утворюється цукор, який не відразу, а поступово додається в виноматеріал. Процес досить тривалий (близько трьох місяців), але винні дріжджі перетворюють солодкість в алкоголь.

Є любителі саме такого міцного напою. У класичному рецепті замінюють половину цукру такою ж кількістю рису. Всі процедури приготування чудесного алкогольного напою залишаються. При використанні рису процес освітлення вина відбувається краще. Після закінчення бродіння молоде вино вже відразу готове до вживання.

Как сделать закваску для вина. Успешное виноделие. Альфа 1 Як зробити закваску для вина. Успішне виноробство. Альфа 1