домашнє вино з чорної смородини - 15 найкращих рецептів приготування

Вино з чорної смородини – напій з помірним вмістом алкоголю, терпким смаком і тонким ароматом. Після тривалої витримки воно набуває благородний горіховий присмак і насичений рубіновий колір. Часто смородину використовують в комбінації з іншими плодами, вино в цьому випадку виходить менш терпким.

вино из черной смородины

Технологія приготування домашнього напою нескладна, з нею впорається навіть новачок. Ягоди можна брати свіжі, морожені, сушені або використовувати сік, додавати для фортеці горілку. Варіацій багато. Розглянемо найпопулярніші рецепти вина з чорної смородини, вибирайте будь-який і дивуйте близьких.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Вино в домашніх умовах роблять з солодких, повністю дозрілих ягід чорної смородини. У них багато соку і цукрів, які потрібні для бродіння. Кращі сорти: Багіра, відмінниця, Білоруська солодка, Ніна, Зелена Серпанок та інші.

Перед використанням свіжозібрані ягоди потрібно очистити від листя, плодоніжок, гілочок та іншого сміття, викинути зіпсовані і підгнилі плоди. Вони зіпсують якість вина, додадуть йому неприємний присмак. Мити ягоди не потрібно — на шкірці багато «диких» дріжджів, які знадобляться для бродіння.

Воду для черносмородинового вина беруть чисту, відстояну, але не кип'ячену. Допускається використання джерельної або бутильованої, яка продається в супермаркетах. Не можна брати дистильовану: в ній процес бродіння буде протікати мляво.

Домашнє вино з чорної смородини не роблять без цукру, оскільки початкова цукристість ягід невелика, максимум 11%. Підсолоджувач беруть звичайний, білий, з цукрових буряків. У більшості рецептів дотримується класична пропорція-1 частина цукру на 3 частини ягід. Цього достатньо, щоб отримати хороший на напій середньої міцності.

Класичний рецепт вина з чорної смородини

Рецепт домашнього вина з чорної смородини дуже простий, особливо його класичний варіант. У нього входить мінімальна кількість інгредієнтів, а на виході виходить легкий слабоалкогольний продукт, який приємно пити.

чорна смородина 10 кг
цукровий пісок 3 кг
Вода 15 л


Рецепт:

  1. Розім'яти ягоди качалкою або руками до отримання соку.
  2. Воду підігріти до температури в 30°з і розчинити в ній 2,5 кг цукру.
  3. Отриманий сироп додати в роздавлені ягоди і залишити в емальованій каструлі на 4 дні, накривши посуд серветкою.
  4. На п'яту добу, після поява ознак бродіння – виділення газу, поява піни — сусло зняти з осаду і перелити в бутель зі скла.
  5. Залишився макуха віджати через марлю, в отриманий сік додати 0,5 кг цукру і влити сироп в бутель, залишивши чверть вільного обсягу під шийкою.
  6. Поставити гідрозатвор будь-якого типу, відправити ємність в тепле темне приміщення на 40-50 днів.
  7. Після того як сусло освітлиться і перестане пінитися, а на дні накопичиться осад, вино потрібно процідити. При бажанні додати ще цукру або закріпити спиртом, але не більше 7-8% від обсягу.
  8. Отриманий виноматеріал знову залити в чисту пляшку, щільно закрити і прибрати в підвал з температурою 13-15 °C на три місяці для доброджування.
  9. Якщо в процесі відстоювання утворюється осад, вино знову фільтрують і переливають в нову ємність.
  10. По закінченню трьох місяців напій можна розлити в скляні пляшки і прибрати на зберігання.

Приготоване вино без закріплення спиртом матиме міцність близько 12% і може зберігатися до 3 років.

Популярні рецепти вина з чорної смородини

Зробити вино з чорної смородини можна не тільки за класичним рецептом, але і з різними добавками, які додадуть напою м'якість, відсутній аромат і внесуть нові нотки смаку.

Простий рецепт з рукавичкою


Застосування гумової рукавички в якості гідрозатвори – одна з найбільш популярних технологій приготування вина з чорної смородини.

стиглі ягоди 3 кг
цукровий пісок 1 кг
очищена вода 3 л

Рецепт:

  1. Очищені, але не миті плоди потовкти в однорідну кашку.
  2. Нагріти воду до 30°C, розчинити цукор, сироп охолодити до кімнатної температури.
  3. Ягідне пюре помістити в скляну банку і залити сиропом, заповнивши ємність на ¾ обсягу. На горлечко надіти звичайну медичну рукавичку з проколотим пальцем.
  4. Поставте ємність у тепле місце при температурі близько 28°C, бродіння триватиме близько тижня.
  5. Коли Рукавичка втратить обсяг, сусло освітлити і з'явиться осад, напій потрібно двічі профільтрувати і відправити в холодильник або льох.

Вино, приготоване за цим рецептом, відрізняється підвищеною щільністю і в'язкістю. Його можна пити окремо або використовувати в якості компонента різних коктейлів.

Сухе вино на дріжджах

Смачне сухе вино з чорної смородини можна зробити з використанням винних дріжджів. Їх застосування прискорить процес бродіння.

чорна смородина 6 кг
цукровий пісок 3 кг
Вода 13,5 л
винні дріжджі 30 г

Рецепт:

  1. Плоди очистити від сміття, але не мити, розчавити качалкою.
  2. У пюре додати 3 л води і залишити на годину.
  3. В цей час підігріти до 30°з чотири літри води, розчинити в ній 1 кг цукру.
  4. У ягідне пюре додати дріжджі і залити сиропом.
  5. Ємність накрити серветкою, залишити при температурі 23-25 °C на тиждень.
  6. Після винний матеріал відфільтрувати і перелити в скляну ємність, куди додати сироп з 3 л води і 1 кг цукру.
  7. Через 10 днів сусло відфільтрувати, додати останню порцію солодкого сиропу з 3 л води і 1 кг цукру, залишити під гідрозатворів ще на тиждень.
  8. Чорносмородинове вино процідити і розлити по пляшках, поставити в льох.

Кріплене з коньяком

&#nbsp;

Любителі міцних алкогольних напоїв роблять вино з чорної смородини з додаванням коньяку.

чорна смородина 5 кг
цукровий пісок 0,5 кг
Коньяк 2 л
М'ята маленька гілочка

Рецепт:

  1. Ягідне пюре викласти в скляну банку, додати цукор і м'яту.
  2. Суміш залити коньяком, щільно закрити кришкою.
  3. Наполягати в темному місці протягом місяця.
  4. Отриманий напій процідити і розфасувати по скляних пляшках.

Вино за цим рецептом виходить кріпленим, нагадує класичну наливку, але не дуже солодку. Міцність напою досягає 30%, тому споживати його потрібно з обережністю.

Із заморожених плодів

Зробити вино із заморожених ягід чорної смородини також просто, як зі свіжих. Тільки перед охолодженням ягоди не потрібно мити, щоб на поверхні залишилися природні дріжджі.

заморожені ягоди 3 кг
цукровий пісок 1 кг
очищена вода 3 л
Ізюм 200 г

Рецепт:

  1. Ягоди помістити в ємність, почекати, поки вони повністю відтануть, після розім'яти в пюре.
  2. Цукор розчинити у воді і залити ягоди сиропом, додати родзинки. Це потрібно, щоб стимулювати процес бродіння, оскільки природні дріжджі на ягодах після заморозки можуть бути ослаблені.
  3. Сусло залишити в темному теплому приміщенні на 6 діб, накривши ємність марлею.
  4. Після появи піни виноматеріал перелити у велику пляшку.
  5. Приблизно через 4 тижні процес бродіння закінчиться, пропаде каламуть, випаде осад, перестане виділятися вуглекислий газ.
  6. Напій потрібно зняти з осаду, процідити і розфасувати по пляшках.

З сушених ягід

Дуже популярний рецепт домашнього вина з сушених ягід чорної смородини. Алкоголь виходить сухуватим, терпким, з незвичайним ароматом і смаком.

сушена ягода 0,8 кг
цукровий пісок 1,6 кг
Вода 7 л
Пектин 1 ч. л.
лимонна кислота 1 ч. л.
винні дріжджі 30 г

Рецепт:

  1. Воду довести до кипіння, додати в неї смородину і цукор, залишити під кришкою на 30 хвилин.
  2. Після охолодження суміші засипати інші компоненти, крім дріжджів, і залишити на ніч.
  3. На наступний день дріжджі активувати згідно з інструкцією і внести в сусло. Ємність залишити ще на 3-4 дні під марлею, щодня перемішуючи.
  4. Потім виноматеріал відфільтрувати, перелити у велику пляшку і прибрати на бродіння.
  5. Через місяць сусло зняти з осаду, перелити в нову ємність, щільно закупорити і залишити ще на 2 місяці при температурі 13-15 °С.
  6. Готовий напій, якщо потрібно, ще раз очистити від осаду і розфасувати по дрібній тарі.

Черносмородиновое вино з сушених ягід рекомендується помістити в льох і дати дозріти там близько 6 місяців.

З бананами

Для отримання щільного, солодкого напою з чорної смородини по типу портвейну використовують банани. Вони потрібні для додання щільності і густоти. Роблять вино в скороварці.

чорна смородина 3 кг
стиглі банани 2 кг
цукровий пісок 0,5 кг
очищена вода 5 л
винні дріжджі за інструкцією

Рецепт:

  1. Банани очистити, розрізати на гуртки 1 см завтовшки, помістити в каструлю. Додати чорну смородину, влити 3 л попередньо закип'яченої води.
  2. Закрити кришку і поставити посуд на вогонь. Довести тиск до 0,98 атм, почекати три хвилини і зняти з плити.
  3. Злити вміст в посуд для бродіння, додати половину цукру, розмішати, долити залишки води.
  4. Почекати 8-10 годин, влити активовані дріжджі, накрити серветкою і перенести в тепло.
  5. Заграло сусло помішувати двічі в день протягом трьох діб.
  6. Потім додати залишки цукру і витримати ємність ще тиждень в теплому приміщенні.
  7. Після перенести в холодне місце, видаляти каламуть раз на місяць, поки сусло остаточно не освітлити.

Вино можна зберігати в пляшках шість і більше років. Чим витриманіше напій, тим краще смак.

З агрусом і червоною смородиною

Вино з додаванням агрусу і червоної смородини виходить з незвичайним, ягідно-фруктовим смаком.

чорна і червона смородина по 3 кг кожної
агрус 2 кг
цукровий пісок 2 кг
очищена вода 5 л
винні дріжджі 60 г

Рецепт:

  1. Ягоди потовкти окремо один від одного, в червону смородину влити воду, щоб пюре досягло консистенції сметани. Додати половину цукру і дріжджі.
  2. Залиште виноматеріал при температурі 26°C на чотири дні, Щодня помішуючи.
  3. Віджати ягідні соки, змішати із залишками цукру, прибрати на бродіння в тепло на 45 діб.
  4. Зняти вміст з осаду, закрити пляшку пробкою з вати і залишити в льох дозрівати протягом 3 місяців. При появі осаду вино проціджувати
  5. Розфасувати напій і залишити на зберіганні в погребі.

З виноградом

Поєднання смородини з виноградом дає приємний напій, який поєднує традиційні та інноваційні смаки та аромати.

чорна смородина 10 кг
Виноград 10 кг
цукровий пісок 2 кг

Рецепт:

  1. Чорну смородину розім'яти, перетворивши в пюре, при необхідності додати води, щоб отримати консистенцію сметани.
  2. Виноград віджати для отримання соку, нагріти ягідну суміш до температури в 30°З, додати цукор.
  3. З'єднати компоненти в скляній ємності і помістити на 10 діб в тепле темне приміщення.
  4. Після закінчення бродіння зняти виноматеріал з осаду, розлити по дрібне тарі і відправити в льох.

З чорносмородинового варення

Часто на полицях залишається варення з чорної смородини, яке зацукроване або просто настала пора робити наступну партію. Це привід використовувати продукт для приготування домашнього вина.

чорносмородинове варення 3 л
очищена вода 3 л
цукровий пісок 0,2 кг
Ізюм 2 ст. л.

Рецепт:

  1. Варення розчинити в нагрітій до 50°З воді, додати 100 г цукру.
  2. Після охолодження до 20-23 °C в суміш всипати родзинки, які стануть джерелом дріжджів.
  3. Ємність накрити серветкою і залишити в теплі до початку бродіння.
  4. Через три дні сусло відфільтрувати, перелити в бутель зі скла.
  5. Бродіння триває приблизно 30 діб, через тиждень після початку в ємність потрібно додати ще 100 г цукру.
  6. Вийшло вино зняти з осаду, розлити в скляний посуд, міцно закупорити і залишити в погребі на 3 місяці для дозрівання.

Для виготовлення вина не можна брати запліснявіле варення, воно може бути токсичним і викликати отруєння.

З вишнею

Чорна смородина і вишня – найпопулярніше поєднання для домашнього вина. Смак і аромат напою радують душу і тішать рецептори.

чорна смородина 6 кг
стигла вишня 4 кг
цукровий пісок 3,5 кг
очищена вода 10 л

Рецепт:

  1. Смородину і вишню перебрати, але не мити, ретельно розім'яти до отримання соку.
  2. Додати в масу 1,5 кг цукрового піску, залити водою.
  3. Обв'язати шийку тканиною і залишити на 3-4 дні. Двічі на добу вміст збовтувати.
  4. Потім сусло відфільтрувати, Макуха віджати. Для отримання насиченого смаку 25% кісточок потрібно залишити в виноматеріалі.
  5. Всипати ще 1 кг цукру, перемішати і поставити ємність в тепло.
  6. Через 5 днів додати залишки цукрового піску, якщо потрібно — злити надлишок рідини. Залишити бродити на 30 діб.
  7. Вино зняти з осаду і розфасувати по пляшках, зберігати в погребі або холодильнику.

З червоною смородиною

Для отримання смачного, корисного і ароматного напою любителі використовують суміш червоної і чорної смородини. Смак у такого вина виходить менш терпким, сухуватим і трохи кислуватим.

чорна смородина 5 кг
червона смородина 5 кг
цукор 4,5 кг
Вода 15 л

Рецепт:

  1. Ягоди перемолоти на м'ясорубці, залити теплою водою, додати половину цукру, перемішати.
  2. Накрити ємність серветкою, прибрати на пару днів в тепле місце.
  3. Заграло сусло процідити, Макуха віджати, перелити все в бутель, всипати залишки цукру.
  4. Дочекатися, поки вино перебродить, злити з осаду і поставити на дозрівання при температурі 15-18 °з на три місяці.
  5. Готовий продукт розлити по дрібній тарі.

З горілкою та родзинками

Любителі кріпленого вина можуть приготувати напій з чорної смородини з додаванням горілки і родзинок.

чорна смородина 3 кг
очищена вода 3 л
цукровий пісок 1 кг
Ізюм жменя

Рецепт:

  1. Ягоди розім'яти до стану пюре, додати воду, 1/2 кг цукру, родзинки.
  2. Залишити ємність під марлею на чотири дні, після чого процідити, всипати ще 0,5 кг цукру.
  3. Через 30 днів зняти сусло з садка і закріпити горілкою. Алкоголь додають не більше 15% від загального обсягу, інакше вино буде неприємно пити.

З соку чорної смородини

Для виготовлення домашнього алкоголю годиться і сік чорної смородини. Оскільки в ньому немає природних дріжджів, доведеться використовувати родзинки або винні дріжджі.

чорносмородиновий сік 3 л
цукровий пісок 1 кг
очищена вода 3 л
Ізюм 200 г

Рецепт:

  1. Цукор розчинити у воді, з'єднати з соком, додати родзинки.
  2. Сусло накрити серветкою, залишити в темному теплому приміщенні на 5-6 днів.
  3. Відцідити і віджати мезгу, перелити виноматеріал в бутель.
  4. Приблизно через 30 днів процес бродіння закінчиться, осяде каламуть, перестане виділятися вуглекислий газ.
  5. Зняти вино з осаду, процідити і розфасувати по пляшках, зберігати в погребі.

Технологічні тонкощі приготування вина з чорної смородини

Домашній продукт з чорної смородини буде не тільки смачним і ароматним, але ще і корисним, якщо дотримуватися певних технологічних прийомів:

  • В процесі не можна застосовувати ємності з алюмінію, допускається тільки нержавіюча сталь, емальована, керамічна або скло;
  • Ягоди повинні бути стиглими, соковитими, але не гнилими;
  • У розім'яті плоди або чистий сік обов'язково додають воду. Через підвищену кислотність чистий продукт буде погано бродити.

Правила зберігання домашнього чорносмородинового вина

Готове вино потрібно помістити в скляні пляшки, щільно закупорити і прибрати в приміщення з температурою 13-17 °С.в таких умовах воно буде зберігатися п'ять і більше років, не втрачаючи своїх властивостей. Пляшки потрібно укладати на бік, щоб рідина змочувала пробку, і вона не розсохлася, порушивши герметизацію.

Відкрите вино краще тримати в холодильнику. На нижній полиці воно простоїть до півроку. В умовах кімнати термін зберігання не перевищує 2-3 місяців. Потім алкоголь втратить тонкий аромат і стане кислим.

Вино з чорної смородини-відмінний спосіб отримати заряд оптимізму і просто задоволення від смачного домашнього алкоголю. Його яскрава індивідуальність не залишає байдужим нікого, нагадуючи про смак літа і ранкової свіжості в будь-який час року.

Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua

Відео: найпростіший рецепт вина з чорної смородини