Вино з чорної смородини – напій з помірним вмістом алкоголю, терпким смаком і тонким ароматом. Після тривалої витримки воно набуває благородний горіховий присмак і насичений рубіновий колір. Часто смородину використовують в комбінації з іншими плодами, вино в цьому випадку виходить менш терпким.
Технологія приготування домашнього напою нескладна, з нею впорається навіть новачок. Ягоди можна брати свіжі, морожені, сушені або використовувати сік, додавати для фортеці горілку. Варіацій багато. Розглянемо найпопулярніші рецепти вина з чорної смородини, вибирайте будь-який і дивуйте близьких.
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Класичний рецепт вина з чорної смородини
- Популярні рецепти вина з чорної смородини
- Простий рецепт з рукавичкою
- Сухе вино на дріжджах
- Кріплене з коньяком
- Із заморожених плодів
- З сушених ягід
- З бананами
- З агрусом і червоною смородиною
- З виноградом
- З чорносмородинового варення
- З вишнею
- З червоною смородиною
- З горілкою та родзинками
- З соку чорної смородини
- Технологічні тонкощі приготування вина з чорної смородини
- Правила зберігання домашнього чорносмородинового вина
- Відео: найпростіший рецепт вина з чорної смородини
Вибір та підготовка інгредієнтів
Вино в домашніх умовах роблять з солодких, повністю дозрілих ягід чорної смородини. У них багато соку і цукрів, які потрібні для бродіння. Кращі сорти: Багіра, відмінниця, Білоруська солодка, Ніна, Зелена Серпанок та інші.
Перед використанням свіжозібрані ягоди потрібно очистити від листя, плодоніжок, гілочок та іншого сміття, викинути зіпсовані і підгнилі плоди. Вони зіпсують якість вина, додадуть йому неприємний присмак. Мити ягоди не потрібно — на шкірці багато «диких» дріжджів, які знадобляться для бродіння.
Воду для черносмородинового вина беруть чисту, відстояну, але не кип'ячену. Допускається використання джерельної або бутильованої, яка продається в супермаркетах. Не можна брати дистильовану: в ній процес бродіння буде протікати мляво.
Домашнє вино з чорної смородини не роблять без цукру, оскільки початкова цукристість ягід невелика, максимум 11%. Підсолоджувач беруть звичайний, білий, з цукрових буряків. У більшості рецептів дотримується класична пропорція-1 частина цукру на 3 частини ягід. Цього достатньо, щоб отримати хороший на напій середньої міцності.
Класичний рецепт вина з чорної смородини
Рецепт домашнього вина з чорної смородини дуже простий, особливо його класичний варіант. У нього входить мінімальна кількість інгредієнтів, а на виході виходить легкий слабоалкогольний продукт, який приємно пити.
чорна смородина | 10 кг |
цукровий пісок | 3 кг |
Вода | 15 л |
Рецепт:
- Розім'яти ягоди качалкою або руками до отримання соку.
- Воду підігріти до температури в 30°з і розчинити в ній 2,5 кг цукру.
- Отриманий сироп додати в роздавлені ягоди і залишити в емальованій каструлі на 4 дні, накривши посуд серветкою.
- На п'яту добу, після поява ознак бродіння – виділення газу, поява піни — сусло зняти з осаду і перелити в бутель зі скла.
- Залишився макуха віджати через марлю, в отриманий сік додати 0,5 кг цукру і влити сироп в бутель, залишивши чверть вільного обсягу під шийкою.
- Поставити гідрозатвор будь-якого типу, відправити ємність в тепле темне приміщення на 40-50 днів.
- Після того як сусло освітлиться і перестане пінитися, а на дні накопичиться осад, вино потрібно процідити. При бажанні додати ще цукру або закріпити спиртом, але не більше 7-8% від обсягу.
- Отриманий виноматеріал знову залити в чисту пляшку, щільно закрити і прибрати в підвал з температурою 13-15 °C на три місяці для доброджування.
- Якщо в процесі відстоювання утворюється осад, вино знову фільтрують і переливають в нову ємність.
- По закінченню трьох місяців напій можна розлити в скляні пляшки і прибрати на зберігання.
Приготоване вино без закріплення спиртом матиме міцність близько 12% і може зберігатися до 3 років.
Популярні рецепти вина з чорної смородини
Зробити вино з чорної смородини можна не тільки за класичним рецептом, але і з різними добавками, які додадуть напою м'якість, відсутній аромат і внесуть нові нотки смаку.
Простий рецепт з рукавичкою
Застосування гумової рукавички в якості гідрозатвори – одна з найбільш популярних технологій приготування вина з чорної смородини.
стиглі ягоди | 3 кг |
цукровий пісок | 1 кг |
очищена вода | 3 л |
Рецепт:
- Очищені, але не миті плоди потовкти в однорідну кашку.
- Нагріти воду до 30°C, розчинити цукор, сироп охолодити до кімнатної температури.
- Ягідне пюре помістити в скляну банку і залити сиропом, заповнивши ємність на ¾ обсягу. На горлечко надіти звичайну медичну рукавичку з проколотим пальцем.
- Поставте ємність у тепле місце при температурі близько 28°C, бродіння триватиме близько тижня.
- Коли Рукавичка втратить обсяг, сусло освітлити і з'явиться осад, напій потрібно двічі профільтрувати і відправити в холодильник або льох.
Вино, приготоване за цим рецептом, відрізняється підвищеною щільністю і в'язкістю. Його можна пити окремо або використовувати в якості компонента різних коктейлів.
Сухе вино на дріжджах
Смачне сухе вино з чорної смородини можна зробити з використанням винних дріжджів. Їх застосування прискорить процес бродіння.
чорна смородина | 6 кг |
цукровий пісок | 3 кг |
Вода | 13,5 л |
винні дріжджі | 30 г |
Рецепт:
- Плоди очистити від сміття, але не мити, розчавити качалкою.
- У пюре додати 3 л води і залишити на годину.
- В цей час підігріти до 30°з чотири літри води, розчинити в ній 1 кг цукру.
- У ягідне пюре додати дріжджі і залити сиропом.
- Ємність накрити серветкою, залишити при температурі 23-25 °C на тиждень.
- Після винний матеріал відфільтрувати і перелити в скляну ємність, куди додати сироп з 3 л води і 1 кг цукру.
- Через 10 днів сусло відфільтрувати, додати останню порцію солодкого сиропу з 3 л води і 1 кг цукру, залишити під гідрозатворів ще на тиждень.
- Чорносмородинове вино процідити і розлити по пляшках, поставити в льох.
Кріплене з коньяком
nbsp;
Любителі міцних алкогольних напоїв роблять вино з чорної смородини з додаванням коньяку.
чорна смородина | 5 кг |
цукровий пісок | 0,5 кг |
Коньяк | 2 л |
М'ята | маленька гілочка |
Рецепт:
- Ягідне пюре викласти в скляну банку, додати цукор і м'яту.
- Суміш залити коньяком, щільно закрити кришкою.
- Наполягати в темному місці протягом місяця.
- Отриманий напій процідити і розфасувати по скляних пляшках.
Вино за цим рецептом виходить кріпленим, нагадує класичну наливку, але не дуже солодку. Міцність напою досягає 30%, тому споживати його потрібно з обережністю.
Із заморожених плодів
Зробити вино із заморожених ягід чорної смородини також просто, як зі свіжих. Тільки перед охолодженням ягоди не потрібно мити, щоб на поверхні залишилися природні дріжджі.
заморожені ягоди | 3 кг |
цукровий пісок | 1 кг |
очищена вода | 3 л |
Ізюм | 200 г |
Рецепт:
- Ягоди помістити в ємність, почекати, поки вони повністю відтануть, після розім'яти в пюре.
- Цукор розчинити у воді і залити ягоди сиропом, додати родзинки. Це потрібно, щоб стимулювати процес бродіння, оскільки природні дріжджі на ягодах після заморозки можуть бути ослаблені.
- Сусло залишити в темному теплому приміщенні на 6 діб, накривши ємність марлею.
- Після появи піни виноматеріал перелити у велику пляшку.
- Приблизно через 4 тижні процес бродіння закінчиться, пропаде каламуть, випаде осад, перестане виділятися вуглекислий газ.
- Напій потрібно зняти з осаду, процідити і розфасувати по пляшках.
З сушених ягід
Дуже популярний рецепт домашнього вина з сушених ягід чорної смородини. Алкоголь виходить сухуватим, терпким, з незвичайним ароматом і смаком.
сушена ягода | 0,8 кг |
цукровий пісок | 1,6 кг |
Вода | 7 л |
Пектин | 1 ч. л. |
лимонна кислота | 1 ч. л. |
винні дріжджі | 30 г |
Рецепт:
- Воду довести до кипіння, додати в неї смородину і цукор, залишити під кришкою на 30 хвилин.
- Після охолодження суміші засипати інші компоненти, крім дріжджів, і залишити на ніч.
- На наступний день дріжджі активувати згідно з інструкцією і внести в сусло. Ємність залишити ще на 3-4 дні під марлею, щодня перемішуючи.
- Потім виноматеріал відфільтрувати, перелити у велику пляшку і прибрати на бродіння.
- Через місяць сусло зняти з осаду, перелити в нову ємність, щільно закупорити і залишити ще на 2 місяці при температурі 13-15 °С.
- Готовий напій, якщо потрібно, ще раз очистити від осаду і розфасувати по дрібній тарі.
Черносмородиновое вино з сушених ягід рекомендується помістити в льох і дати дозріти там близько 6 місяців.
З бананами
Для отримання щільного, солодкого напою з чорної смородини по типу портвейну використовують банани. Вони потрібні для додання щільності і густоти. Роблять вино в скороварці.
чорна смородина | 3 кг |
стиглі банани | 2 кг |
цукровий пісок | 0,5 кг |
очищена вода | 5 л |
винні дріжджі | за інструкцією |
Рецепт:
- Банани очистити, розрізати на гуртки 1 см завтовшки, помістити в каструлю. Додати чорну смородину, влити 3 л попередньо закип'яченої води.
- Закрити кришку і поставити посуд на вогонь. Довести тиск до 0,98 атм, почекати три хвилини і зняти з плити.
- Злити вміст в посуд для бродіння, додати половину цукру, розмішати, долити залишки води.
- Почекати 8-10 годин, влити активовані дріжджі, накрити серветкою і перенести в тепло.
- Заграло сусло помішувати двічі в день протягом трьох діб.
- Потім додати залишки цукру і витримати ємність ще тиждень в теплому приміщенні.
- Після перенести в холодне місце, видаляти каламуть раз на місяць, поки сусло остаточно не освітлити.
Вино можна зберігати в пляшках шість і більше років. Чим витриманіше напій, тим краще смак.
З агрусом і червоною смородиною
Вино з додаванням агрусу і червоної смородини виходить з незвичайним, ягідно-фруктовим смаком.
чорна і червона смородина | по 3 кг кожної |
агрус | 2 кг |
цукровий пісок | 2 кг |
очищена вода | 5 л |
винні дріжджі | 60 г |
Рецепт:
- Ягоди потовкти окремо один від одного, в червону смородину влити воду, щоб пюре досягло консистенції сметани. Додати половину цукру і дріжджі.
- Залиште виноматеріал при температурі 26°C на чотири дні, Щодня помішуючи.
- Віджати ягідні соки, змішати із залишками цукру, прибрати на бродіння в тепло на 45 діб.
- Зняти вміст з осаду, закрити пляшку пробкою з вати і залишити в льох дозрівати протягом 3 місяців. При появі осаду вино проціджувати
- Розфасувати напій і залишити на зберіганні в погребі.
З виноградом
Поєднання смородини з виноградом дає приємний напій, який поєднує традиційні та інноваційні смаки та аромати.
чорна смородина | 10 кг |
Виноград | 10 кг |
цукровий пісок | 2 кг |
Рецепт:
- Чорну смородину розім'яти, перетворивши в пюре, при необхідності додати води, щоб отримати консистенцію сметани.
- Виноград віджати для отримання соку, нагріти ягідну суміш до температури в 30°З, додати цукор.
- З'єднати компоненти в скляній ємності і помістити на 10 діб в тепле темне приміщення.
- Після закінчення бродіння зняти виноматеріал з осаду, розлити по дрібне тарі і відправити в льох.
З чорносмородинового варення
Часто на полицях залишається варення з чорної смородини, яке зацукроване або просто настала пора робити наступну партію. Це привід використовувати продукт для приготування домашнього вина.
чорносмородинове варення | 3 л |
очищена вода | 3 л |
цукровий пісок | 0,2 кг |
Ізюм | 2 ст. л. |
Рецепт:
- Варення розчинити в нагрітій до 50°З воді, додати 100 г цукру.
- Після охолодження до 20-23 °C в суміш всипати родзинки, які стануть джерелом дріжджів.
- Ємність накрити серветкою і залишити в теплі до початку бродіння.
- Через три дні сусло відфільтрувати, перелити в бутель зі скла.
- Бродіння триває приблизно 30 діб, через тиждень після початку в ємність потрібно додати ще 100 г цукру.
- Вийшло вино зняти з осаду, розлити в скляний посуд, міцно закупорити і залишити в погребі на 3 місяці для дозрівання.
Для виготовлення вина не можна брати запліснявіле варення, воно може бути токсичним і викликати отруєння.
З вишнею
Чорна смородина і вишня – найпопулярніше поєднання для домашнього вина. Смак і аромат напою радують душу і тішать рецептори.
чорна смородина | 6 кг |
стигла вишня | 4 кг |
цукровий пісок | 3,5 кг |
очищена вода | 10 л |
Рецепт:
- Смородину і вишню перебрати, але не мити, ретельно розім'яти до отримання соку.
- Додати в масу 1,5 кг цукрового піску, залити водою.
- Обв'язати шийку тканиною і залишити на 3-4 дні. Двічі на добу вміст збовтувати.
- Потім сусло відфільтрувати, Макуха віджати. Для отримання насиченого смаку 25% кісточок потрібно залишити в виноматеріалі.
- Всипати ще 1 кг цукру, перемішати і поставити ємність в тепло.
- Через 5 днів додати залишки цукрового піску, якщо потрібно — злити надлишок рідини. Залишити бродити на 30 діб.
- Вино зняти з осаду і розфасувати по пляшках, зберігати в погребі або холодильнику.
З червоною смородиною
Для отримання смачного, корисного і ароматного напою любителі використовують суміш червоної і чорної смородини. Смак у такого вина виходить менш терпким, сухуватим і трохи кислуватим.
чорна смородина | 5 кг |
червона смородина | 5 кг |
цукор | 4,5 кг |
Вода | 15 л |
Рецепт:
- Ягоди перемолоти на м'ясорубці, залити теплою водою, додати половину цукру, перемішати.
- Накрити ємність серветкою, прибрати на пару днів в тепле місце.
- Заграло сусло процідити, Макуха віджати, перелити все в бутель, всипати залишки цукру.
- Дочекатися, поки вино перебродить, злити з осаду і поставити на дозрівання при температурі 15-18 °з на три місяці.
- Готовий продукт розлити по дрібній тарі.
З горілкою та родзинками
Любителі кріпленого вина можуть приготувати напій з чорної смородини з додаванням горілки і родзинок.
чорна смородина | 3 кг |
очищена вода | 3 л |
цукровий пісок | 1 кг |
Ізюм | жменя |
Рецепт:
- Ягоди розім'яти до стану пюре, додати воду, 1/2 кг цукру, родзинки.
- Залишити ємність під марлею на чотири дні, після чого процідити, всипати ще 0,5 кг цукру.
- Через 30 днів зняти сусло з садка і закріпити горілкою. Алкоголь додають не більше 15% від загального обсягу, інакше вино буде неприємно пити.
З соку чорної смородини
Для виготовлення домашнього алкоголю годиться і сік чорної смородини. Оскільки в ньому немає природних дріжджів, доведеться використовувати родзинки або винні дріжджі.
чорносмородиновий сік | 3 л |
цукровий пісок | 1 кг |
очищена вода | 3 л |
Ізюм | 200 г |
Рецепт:
- Цукор розчинити у воді, з'єднати з соком, додати родзинки.
- Сусло накрити серветкою, залишити в темному теплому приміщенні на 5-6 днів.
- Відцідити і віджати мезгу, перелити виноматеріал в бутель.
- Приблизно через 30 днів процес бродіння закінчиться, осяде каламуть, перестане виділятися вуглекислий газ.
- Зняти вино з осаду, процідити і розфасувати по пляшках, зберігати в погребі.
Технологічні тонкощі приготування вина з чорної смородини
Домашній продукт з чорної смородини буде не тільки смачним і ароматним, але ще і корисним, якщо дотримуватися певних технологічних прийомів:
- В процесі не можна застосовувати ємності з алюмінію, допускається тільки нержавіюча сталь, емальована, керамічна або скло;
- Ягоди повинні бути стиглими, соковитими, але не гнилими;
- У розім'яті плоди або чистий сік обов'язково додають воду. Через підвищену кислотність чистий продукт буде погано бродити.
Правила зберігання домашнього чорносмородинового вина
Готове вино потрібно помістити в скляні пляшки, щільно закупорити і прибрати в приміщення з температурою 13-17 °С.в таких умовах воно буде зберігатися п'ять і більше років, не втрачаючи своїх властивостей. Пляшки потрібно укладати на бік, щоб рідина змочувала пробку, і вона не розсохлася, порушивши герметизацію.
Відкрите вино краще тримати в холодильнику. На нижній полиці воно простоїть до півроку. В умовах кімнати термін зберігання не перевищує 2-3 місяців. Потім алкоголь втратить тонкий аромат і стане кислим.
Вино з чорної смородини-відмінний спосіб отримати заряд оптимізму і просто задоволення від смачного домашнього алкоголю. Його яскрава індивідуальність не залишає байдужим нікого, нагадуючи про смак літа і ранкової свіжості в будь-який час року.
Автор: Дмитро
спеціально для byhaem.in.ua