Вино з ягід барбарису в домашніх умовах

Перша відома згадка про вино з барбарису припадає на епоху шумерів. Там в межиріччі були знайдені судини, в яких після аналізу залишків були виявлені сліди виноробства. Звичайно, виноградні вина домінували. Але також присутність ягід барбарису здивувала дослідників. Вивчаючи таблички з клинописом, їм також вдалося розшифрувати записи, з яких ясно, що барбарис у вині не тільки веселить, він ще й лікує від багатьох хвороб. Там же знайдені і цікаві рецепти для виноробів.

Сама рослина цілюще від кореня до квітів і ягід. Його використовують практично всі. Але слід підійти до питання по черзі.

Рецепт вина з барбарису

Кисла ягода вимагає використання великої кількості цукру. У самому барбарисі вологи недостатньо, без додаткової води не обійтися. Пропорція наступна: на 1 кг підв'ялених ягід необхідно від 1,6барбарис на ветке до 2,1 кг цукру, а також не менше 5 л води. Пропорція приблизна, нею можна дещо варіювати.

Як приготувати вино в домашніх умовах? Потрібно враховувати, що барбарис має досить щільну шкірку. Її потрібно зруйнувати механічним шляхом або тепловою обробкою. Нагріваючи до порівняно невисоких температур, можна домогтися розм'якшення шкірки і її часткового руйнування. Пов'язана волога і складові м'якоті при нагріванні будуть легше передаватися всьому розчину.

Процедури приготування наступні:

  1. Ягоди залити водою в каструлі. Потім нагріти до 60-70 ° С. не кип'ятити! Витримати в такому стані не менше 30 хв.можна процес нагрівання виробляти в паровій бані.
  2. Не зливаючи воду, остудити до температури 20-25 °С.
  3. Перелити вміст каструлі в ємність для бродіння.
  4. Засипати цукор і долити воду. Додати кілька ягід барбарису, можна і родзинок в сусло.
  5. Встановити водяний затвор і перемістити бродильну ємність в затемнене простір, де підтримується температура (18-25 °з).
  6. Періодично необхідно помішувати вміст бродильної ємності, приблизно раз в три дні.
  7. Після закінчення бродіння (місяць-півтора) потрібно перелити готове вино, відфільтрувавши тверді фракції. Вичавку можна використовувати для приготування кріпленого вина.
  8. При необхідності його можна по дсластіть цукром.
  9. Розлити вино в скляну тару і закупорити.

Отримане вино з ягід барбарису цінується любителями. Його часто використовують не тільки в якості алкогольного напою для застілля. Їм лікують багато жіночих хвороб. Воно також допомагає при застуді. Кажуть, що навіть чоловікам періодично корисно приймати обмежені дози цього алкоголю, він сприяє підвищенню тестостерону в крові, а це продовження молодості.

Рецепт кріпленого вина з барбарису

вино с барбарисаКріплені вина з барбарису цінуються жителями з різко-континентальним кліматом, а також з холодною зимою. При настанні холодів вино дозволяє швидко зігрітися. Але прийом повинен бути досить обмеженим, щоденна доза не більше 50-100 мл.кріплене вино можна приготувати з вичавки, отриманої після бродіння. Краще використовувати підв'ялені ягоди.

Спочатку потрібно підготувати закваску.

  1. Для цього в м'ясорубці перемелюють ягоди барбарису змішані з родзинками. Приблизно по 100 г ягід кожного виду.
  2. Їх змішують з цукром (близько 50 г).
  3. Заливають теплою водою (близько 1 л).
  4. Через три дні закваска готова.
  5. В бродильно ємність засипаються барбарис і цукор в пропорції: 1 до 1,3.
  6. Заливається вода в пропорції до барбарису: 1 до 5.
  7. Встановлюється в затемненні. Можна обернути папером (газетою). Головне обмежити надходження сонячного світла, щоб ультрафіолетове опромінення не проходило всередину бродильної ємності.
  8. Обов'язково використовувати водяний затвор – це трубочка, одним кінцем з'єднана з кришкою, а іншим – опущена в воду.
  9. Бродіння відбувається при температурі від 20 до 25-28 °C протягом місяця.
  10. Після закінчення бродіння фільтруються тверді домішки, віджимаються.
  11. Додається спирт (120-150 мл на 1 л вина) або горілка (350-400 мл на 1 л вина).
  12. Готове вино розливається по пляшках.
  13. Зберігати в лежачому положенні.

Кріплені вина можуть зберігати свої властивості десятки, а то й сотні років.

Рецепт настоянки на коренях барбарису

барбарис на водкеВже зазначалося, що з різних частин цієї рослини можна приготувати різні настоянки. Збір виконується в різні періоди року. Такий підхід обумовлений тим, що накопичення поживних речовин відбувається по-різному.


Настоянка з коренів застосовується в лікуванні кишкового тракту, а також для зігріваючих розтирань.

Коріння набирають максимум цінних речовин в проміжок між закінченням зими і переходом до початку весняного сокоруху. Приблизно в середині березня можна виконувати їх заготовку.

  1. Підкопуючи рослина, підрізають коріння з одного боку. Потім присипають прикореневу частину. Барбарис протягом року відновить пошкодження.
  2. Коріння не промиваючи, підсушуються.
  3. Для очищення від забруднень їх обтрушують і протирають.
  4. Потім їх ріжуть на часточки довжиною близько 20-30 мм.
  5. Приблизно 30 г коренів заливається 100 мл спирту.
  6. Настоюють від 20 до 25 днів в затемненому місці.
  7. Зберігати потрібно в прохолодному місці. Деякі зберігають у холодильнику
  8. Лікарі рекомендують приймати по 20-30 крапель перед вживанням їжі.

Рецепт настоянки на нирках і молодих листочках барбарису

  1. Навесні проводиться набряклих бруньок і молодого листя барбарису.
  2. Зібрані нирки і листочки подвяливают.
  3. 15 г листя і бруньок заливаються 100 мл спирту.
  4. Настоюють від 20 до 25 днів в затемненому місці.

Застосовувати за призначенням лікаря.

Рецепт настоянки на корі барбарису

  1. барбарисовая кораЗ молодих гілочок літнього приросту зчищається кора.
  2. Вона підсушується.
  3. 15-20 г деревної кори заливають 100 мл горілки.
  4. Наполягають два-три тижні.

Приймають за призначенням лікаря.

Рецепт настоянки на ягодах барбарису

Настоянка на ягодах барбарису – це ліки, яке продається в аптеці, але його готують і в домашніх умовах. На 30 г ягід використовують 100 мл горілки, які настоюють протягом 21 дня. Потім приймають по чайній ложці перед їжею.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з барбарису →

Рецепт медовухи з барбарисом

Відомо, що в МДУ існує традиція. На Тетянин день, який вважається і днем створення університету ректор напуває студентів медовухою – є таке повір'я, що в цей день студент повинен бути злегка п'яний. До 25 січня готують понад 600 л медовухи. Використовують кілька рецептів. Одним з них є медовуха з барбарисом. Нею пригощають першокурсників.

Для її приготування використовуються: 300 г меду, 30 г барбарису, 2 л води і 30 г закваски на родзинках.

  1. Мед і барбарис розмішують у воді.
  2. Кип'ятять протягом 10-15 хвилин.
  3. Потім видаляють з поверхні піну.
  4. Остуджують до кімнатної температури.
  5. Розмішують закваску.
  6. Попутно додають хміль, корицю і мускатний горіх.
  7. Вибражівают в теплі 5-7 днів.
  8. Фільтрують.
  9. Розливають по пляшках або виливають у Великий чан.

сушеный барбарисПригощає студентів сам Віктор Антонович Садовничий.
[ads-pc-4]

Інгредієнти, що покращують смак вина з барбарису

Будь-яке вино можна покращити, додавши додаткові приправи. Тому приготування барбарисового вина супроводжується і додатковими ароматними і смаковими добавками.

  • Ізюм – підвищує солодкість і надає вину аромати столових сортів винограду.
  • Гілочки меліси і м'яти перцевої використовують при виготовленні кріпленого вина. Воно стає м'якше. М'ятний смак краде гірчинку, яка іноді присутня в напоях з барбарису.
  • Цедра цитрусових фруктів (лимони, мандарини та апельсини) надає напою додатковий аромат. Краде можливі зайві запахи.
  • Гвоздика надає деяку гостроту і покращує післясмак.
  • Материнка формує особливу легкість напою і створює відчуття свіжості.
  • Кориця додає пікантний присмак, змінює післясмак, який залишається ще на тривалий час. Підсилює смак самого вина і добавок до нього.
  • Стевія підвищує солодкість, зберігаючи невелику калорійність продукту. Взагалі стевія залишає специфічне післясмак, але при використанні її в барбарисовому вині, це післясмак зникає. Людина ще деякий час (до 15-20 хвилин) відчуває солодкість від випитого.