Рецепт домашнього вина з черемхи

Черемхове вино просто в приготуванні, його зможе зробити навіть початківець винороб. В результаті виходить ароматний терпкий напій рубінового кольору.

Рецепт вина

Для приготування вина з черемхи в домашніх умовах знадобляться наступні інгредієнти:

  • черемухаЧеремха чиста ? 5 кг;
  • 5 л води;
  • 1,5 кг цукру;
  • Жменя родзинок чорного.

Перше, що варто зробити ? це перебрати ягоди черемхи. Для приготування вина потрібні стиглі плоди (але не переспілі). Вони не повинні бути занадто м'якими. З черемхи треба видалити плодоніжки, листочки і гілочки, відкинути зіпсовані і переспілі плоди. Злегка просушити паперовими рушниками (мити не треба, так як на поверхні ягід є деяка кількість природних дріжджів ? без них вино не вийде).

Далі ягоди потрібно пересипати в таз і розім'яти їх. Зручніше буде переминати черемху дерев'яною Ступкою, а потім руками (надівши гумові рукавички). Важливо: всі ягідки до однієї повинні бути розім'яті.

Домашнє вино їх черемхи готується на основі цукрового сиропу. Для того, щоб його приготувати треба у велику емальовану каструлю засипати цукор і влити туди всю воду. Добре розмішати, щоб весь цукор розчинився і не пригорів. Прокип'ятити протягом декількох хвилин, постійно знімаючи утворюється пінку. Зняти вийшла рідина з вогню і залишити остуджувати (до 25°).

Скляну тару для майбутнього напою промити гарячою водою (якщо є можливість, то можна простерилізувати над парою). Бутель повинен бути великим, бажано від 10 літрів.

Сусло зручніше заготовлювати в каструлі або бідоні, а потім вже саме вино витримувати в скляній пляшці. Сиропом залити ягоди, і додати промиті родзинки. Накрити трьома шарами марлі каструлю, фіксую марлю по краях гумкою. Поставити каструлю в темне і тепле місце. Там вона повинна стояти три доби і більше при необхідності. Важливо: кожен день вміст каструлі необхідновино из красной черемухи розмішувати. Це потрібно для того, щоб в суслі не утворилася непотрібна нам кислота.

Сусло буде готове, коли воно почне бродити. Бродіння можна визначити за такими ознаками: на поверхні рідини з'явилася піна, вміст пузириться, присутній вловимий запах бражки, майбутнє вино шипить і вирує.

Якщо ви виявили, що заготівля вина заграла, то її необхідно відправляти в переробку. Для цього треба акуратно процідити рідину через марлю, складену в кілька шарів. З ?густого? вмісту також через марлю віджати всю рідину.

Вилити вийшло вино в приготовлену тару. На шийку бутля необхідно встановити звичайний гідрозатвор, який можна зробити самостійно. Для цього треба на горлечко надіти гумову рукавичку. Мізинець у рукавички обрізати наполовину. Взяти трубочку (можна від крапельниці) і ізоляційною стрічкою або скотчем примотати її на місце мізинця. Інший кінець трубочки потрібно прикріпити на банку з водою. Для цього в кришці банки треба зробити дірочку і туди просунути трубочку. Банку наповнити водою на?. Гідрозатвор дозволить газам, що утворюються, виходити з напою.

Коли гідрозатвор встановлений, пляшку з вином треба поставити в тепле місце (17-24°), без попадання прямих сонячних променів.

Через 3-6 тижнів сусло має посвітліти. З трубочки перестануть виходити бульбашки газів, і на дні тари з'явиться осад. Це означає, що вино готове до подальшої обробки. Його треба акуратно перелити в іншу ємність (велику пляшку). Під час переливання важливо не розбурхати осад. Переливати рідину зручно за допомогою трубочки, наполовину опущеної в бутель з вином.

Заключний етап

Тепер настає найважливіший момент? проба. Якщо напій вам здається недостатньо солодким, то в ньогокрасное вино можна додати цукор. Він вже ніяк не вплине на фортецю ? тільки на смак. Для цього треба відлити 0,5 ? 1 літр вина. Додати в нього цукор і гарненько розмішати. Влити в загальну масу. Так можна додавати цукор скільки завгодно на свій розсуд.

Готове черемхове вино треба прибрати холодне місце (7-11°). Там воно повинно залишитися недоторканим на термін від 2 місяців до півроку. Чим довше напій з черемхи буде витримуватися, тим смачніше він буде в подальшому.

Коли напій дозріє, його необхідно розлити по маленьких пляшках і добре закупорити. Поставити в льох або холодильник. Зберігається вино в таких умовах від 1 року.

В результаті виходить напій приємного солодкуватого смаку з яскраво вираженим ароматом черемхи.

Для тих, хто любить вино більш терпке, рекомендується в початковій стадії до Червоної ягоді додавати листя черемхи. На 5 кг плодів додають близько 300 г листя.