Організація зберігання вина

Зберігати вино в домашніх умовах можна і не знаючи, як робити це правильно, але тоді смакові якості напою можуть постраждати. Замість витриманого, прекрасного напою зі складним букетом можна дістати з холодильника кислятину, яку не можна буде пити потроху, для задоволення.

Саме тому перш, ніж купувати пляшку вина, краще подумати про те, як вона повинна зберігатися.

Як і де зберігати вино в домашніх умовах

вино в соломеДля того, щоб зберігання вина не завдало йому шкоди, потрібно дотримуватися кількох простих правил:

  • Температура повинна бути постійною. Перепади змушують пробку псуватися, в напій потрапляє повітря.
  • Температура повинна бути оптимальною. Занадто висока температура провокує швидке старіння, яке вбиває всю тонкість смаку. Занадто низька - занадто сильно уповільнює старіння, від чого напій поступово втрачає смак. Оптимальною для зберігання вважається температура в 10-12 градусів.
  • Вологість повинна бути не надто низькою. Правильно буде підтримувати в приміщенні вологість в 60-80%. При такому рівні пробка не розсихається і рідина всередині не контактує з киснем.
  • У приміщенні повинно бути темно. Пляшки не можна піддавати впливу прямих сонячних променів або світла люмінесцентних ламп - це провокує швидке старіння. Ідеальним рішенням буде повна темрява. При цьому біле від світла псується швидше, ніж червоне.
  • Пляшки повинні зберігатися в спокої. Струси, коливання, вібрація негативно впливають на якість, прискорюючи старіння. Тому, де б в домашніх умовах не зберігалися пляшки, їх спокій не повинно порушуватися.
  • Пляшки повинні бути в горизонтальному положенні. У покладеній на бік пляшці рідина змочує пробку зсередини, що оберігає її від висихання.
  • Поруч з пляшками не повинно бути нічого пахучого. Вино легко вбирає запахи, тому знаходження поруч з будь сильно пахне річчю: з худобою, з машиною, з духами може зробити напій непридатним для вживання.

Кращими місцями для того, щоб зберегти вино в ідеальному стані є:

  • Погріб. Обладнати його можна тільки в приватному будинку або на дачі, але цей варіант є оптимальним для зберігання великої кількості пляшок. Облаштувати його слід з використанням натуральних матеріалів, і краще постійно відстежувати температуру і вологість.
  • винные полкиШафа-термостат. У термостаті для напою створені найкращі умови, підтримується постійна температура, регулюється вологість. Від власника потрібно тільки рідкісна перевірка справності шафи.
  • Стійки для пляшок. При використанні стійок відстежувати температуру і вологість доведеться вручну, проте великий плюс в тому, що їх можна зробити прикрасою інтер'єру. Стійка, підвішена на стіну або міні-бар, в ній прихований, можуть органічно вписатися в задум дизайнера.


Також можна зберігати напій в дубовій бочці, але цей спосіб підійде тільки для тих, хто у великих обсягах виготовляє молоде вино в домашніх умовах. Крім того, бочці потрібно місце, а якщо їх більше однієї - багато місця. Стежити за температурою доведеться так само строго, як і при зберіганні в пляшках.

Важливо! Зберігати закрите вино, неважливо, сухе або солодке, в холодильнику не можна. Вібрація, постійно відкривається дверцята, включається світло, холод - все це не піде провину на користь, неважливо, сухе це вино, напівсухе, червоне або біле.

Ще вино може зберігатися в тетрапаку, але, як правило, це вказує на його невисоку якість і на те, що особливих зусиль до збереження його смаку докладати не варто.

Як і скільки зберігати відкрите вино

Простір від поверхні рідини до шийки у відкритій пляшці миттєво наповнюється киснем, який провокує швидкий процес окислення. Після декількох днів такий напій вже неможливо пити, тому зберігати його потрібно правильно і тільки певний проміжок часу.

закупоривание винаСкільки зберігаються різні сорти:

  1. Ігристі - не більше доби. Якщо нещільно закрити - не більше 4 годин.
  2. Білий і рожевий - 1-3 дні. Найсвіжіші з ароматів починають випаровуватися відразу ж.
  3. Червоний - 1-5 днів. Деякі, наприклад, сіра або Каберне тільки покращують смак після пари днів у відкритому стані.
  4. Міцний і солодкий десерт - тиждень.

Також, щоб вино зберігалося, сухе або солодке, краще дотримуватися простих правил:

  1. Відкрите вино потрібно щільно закривати пробкою.
  2. Відкрите вино потрібно зберігати в холодильнику, навіть якщо до цього воно зберігалося в бочці - це сповільнить процес окислення.

Звичайно, зберігання вина в холодильнику не дозволить йому залишитися якісним довго, незалежно від того, сухе воно чи солодке. Для того, щоб дозволити йому зберігатися довше, існує кілька хитрих способів, які можна застосувати:

  1. Вакуум. За допомогою спеціального насоса з пляшки можна відкачати повітря.
  2. Азот. За допомогою спеціального пристосування в неї можна додати азоту, який сповільнить окислення.
  3. Переливання. Напій можна перелити в пляшку поменше, щоб в ній не було повітря.

Жодна з хитрощів не дозволить зберігати напій вічно, але може продовжити термін його придатності на 2-3 дні.

Не дивлячись на те, що для виготовлення червоного і білого вина використовуються різні сорти винограду, зберігатися вони повинні при однаковій температурі і вологості, в погребі, на стійці або в бочці. Єдина відмінність - біле менше залишається придатним до вживання після відкриття пляшки.


вино из бочки різниці в тому, сухе або солодке так само немає.

Терміни зберігання різних вин

Не всі вина можуть довго зберегти смак і якість. Тільки найдорожчі сорти підлягають зберіганню протягом ста або п'ятдесяти років.

  1. Білі вина зберігаються перед вживанням 2-3 роки. Тільки Шардоне має витримуватися протягом 20 років.
  2. Червоні зберігаються від 2 до 10 років, однак окремі сорти - Бордо, Бургунді - можуть витримуватися протягом 50 або навіть 100 років.

Неважливо, сухе вино чи солодке - термін його придатності залежить від того, червоне воно чи біле.

Вино от а до я: 1. Как хранить вино, как открыть вино, как дегустировать вино Вино від А до я: 1. Як зберігати вино, як відкрити вино, як дегустувати вино