Чорноплідна горобина, кущі якої вирощуються в декоративних цілях, а плоди використовуються як харчовий продукт і лікарський засіб, в ботаніці має іншу назву — Аронія Мічуріна.
плоди рослини, які для профілактики недуг і боротьби з хворобами вживають в свіжому, замороженому і сушеному вигляді, зберігають свої цілющі властивості і після переробки в джем, варення, желе, сік і вино.
Дозрівання плодів чагарнику припадає на вересень — початок жовтня. Зберігаються плоди черноплодки в прохолодному приміщенні не більше 3 діб, а при температурі, що не перевищує 5 гр., до 2 місяців. Сушка ягід чорноплідної горобини здійснюється при температурі, що не перевищує 60 гр.
Корисні властивості
До складу плодів чорноплідної горобини входять:
- Різні вітаміни (B, C, E, K);
- Бор, залізо, мідь, марганець та йод;
- Цукри, представлені глюкозою, сахарозою та фруктозою;
- Нікотинова та фолієва кислоти.
Завдяки такому широкому асортименту корисних речовин у складі ягід, чорноплідна горобина має ряд цілющих властивостей:
- Нормалізує рівень холестерину;
- Видаляє накопичені в організмі токсини;
- Сприяє зниженню артеріального тиску;
- Має сечогінні властивості;
- Зміцнює серце, нормалізує роботу дихальної та серцево-судинної систем;
- Застосовується при променевій хворобі і захворюваннях, пов'язаних з функціями щитовидної залози;
- Дозволяє підвищити згортання крові;
- Активізує роботу жовчного міхура і печінки;
- Нормалізує роботу печінки;
- Має антибактеріальні властивості;
- Застосовується для лікування атеросклерозу і цукрового діабету.
Перш ніж приступити до виготовлення вина на основі ягід чорноплідної горобини, необхідно буде підготуватися — зробити закваску, які фахівці називають «дикими дріжджами».
Для приготування такої закваски знадобляться 50-100 г ягід немитого винограду або замоченого в теплій воді родзинок. Ягоди треба покласти в баночку, накрити посудину тканиною і поставити в тепле місце, доступне світла. Через 2-4 дні закваска для вина буде готова. Можна обійтися без внесення «диких дріжджів» в матеріал, але тоді процес бродіння може не пройти, ягоди просто покриються цвіллю.
Детальніше про приготування домашнього видно з чорноплідної горобини →
Домашнє сухе вино з ягід чорної аронії
Завдяки такому рецепту, можна на основі чорноплідної горобини зробити сухе вино. Для виготовлення такого алкогольного продукту знадобляться наступні компоненти:
- Чорна горобина — 1 кг;
- Цукор — 1,5 кг;
- Немитий виноград або родзинки — 50 г (для закваски);
- Вода — 1 л.
Рецепт приготування
- Поклавши в емальований або пластмасовий посуд ягоди немиті ягоди чорноплідної горобини, розім'яти їх руками.
- Додати в роздавлені ягоди цукор з розрахунку: 100 г цукру, на 1 кг аронії. Внести виготовлену заздалегідь закваску для вина, перемішати утворену масу. Накрити ємність і поставити її в тепле місце, з періодичним перемішуванням ягідної маси — це необхідно, щоб не утворювалася цвіль.
- Через тиждень, коли горобина спливе, треба віджати з мезги сік за допомогою рук, преса або шматка тканини. Соковижималку використовувати не рекомендується — пристосування буде швидко забиватися. Сік, який отриманий при віджиманні, профільтрувати через друшляк і перелити в ємність, призначену для бродіння. Посудину закрити кришкою з встановленим гідравлічним затвором і поставити в теплому місці без доступу світла для повноцінного бродіння.
- У мезгу, яка залишилася після віджиму соку, засипати цукор і долити теплу (26-28 гр.), але некип'ячену воду, в кількості: 1 кг/1л.масу перемішати, накрити і поставити в приміщення з кімнатною температурою. Через тиждень, ягідну масу треба процідити через друшляк — так буде отримана додаткова порція соку.
- Отриманий з мезги сік додається в посудину з рідиною, яка знаходиться на етапі бродіння. Кришка знімається, з рідини знімається піна, що утворилася, доливається порція свіжого соку і гідравлічний затвор встановлюється на своє місце.
- Після етапу змішування соків, для протидії утворенню «винного каменю», вино кожні два дні зливається за допомогою трубки, з подальшою установкою гідравлічного затвора на посудину.
- Після того як бродіння буде завершено, вино зливається в ємність, призначену для зберігання і ставиться для дозрівання, яке повинно протікати не менше трьох місяців. Після закінчення цього терміну, сухе вино з ягід чорноплідної аронії буде готове.
Вино, виготовлене на чорній горобині та Вишневому листі
Такий рецепт, дозволить виготовити міцний алкогольний напій на основі чорноплідної горобини і листі вишні в стислі терміни. Для виготовлення напою швидкого приготування будуть необхідні:
- Чорноплідна горобина — 2 склянки;
- Листя вишні — 1 жменя;
- Вода — 1,5 л;
- Цукор — 200 г;
- Лимонна кислота — 0,5 чайної ложки.
Рецепт приготування
- Миті ягоди розім'яти, скласти в каструлю, додати листя вишні, залити водою і довівши до слабкого кипіння, варити чверть години.
- Зняти з вогню, зцідити рідину в чистий посуд, додати в відвар цукор і лимонну кислоту. Розмішати масу, поставити на слабкий вогонь і варити до розчинення цукру з помішуванням маси (10-15 хв.).
- Відвар остудити, змішати з горілкою або очищеним самогоном, перелити в стерильну банку і щільно закрити. Поставити для настоювання в холодне місце на три тижні.
Після того як настоювання закінчиться, міцне вино, виготовлене з чорноплідної горобини і листя вишні готове до вживання.
Вино, приготоване на чорноплідній горобині та яблуках
Рецепт приготування вина на основі аронії Мічуріна і яблуках, досить простий. Для приготування вина таким способом, знадобляться:
- Чорноплідна горобина — 5 кг;
- Яблука — 2 кг;
- Цукор — 2 кг;
- Вода — 5 л.
Рецепт приготування
- Підготувати закваску для вина.
- Вичавити з ягід горобини сік за допомогою рук, преса або шматка тканини, а яблука дрібно порізати, видаляючи серцевину і кісточки фруктів.
- Вичавки ягід і шматочки яблук, помістити в бродильну ємність, додати отриманий сік, залити водою з розчиненим в ній 1 кг цукру, внести закваску і розмішати. Посудина, з встановленим гідравлічним затвором (який повинен стояти до моменту зняття рідини з осаду), поставити для бродіння в теплому місці. Утворену масу слід щодня перемішувати.
- Через 7 днів, додати 500 г цукру. Продовжити процес щоденного перемішування.
- На третьому тижні — через 14 днів, внести залишок цукру (500 г), процес перемішування триває.
- На четвертому тижні, 22-28 день з моменту виготовлення, продовжувати перемішування маси.
- Після того як закінчиться 4 тижні з початку виготовлення вина на основі чорноплідної горобини і яблук, перемішування ємності припиняється. Вино, поки не закінчиться процес бродіння, має простояти ще близько місяця.
- Коли фаза бродіння завершена, рідина знімається з осаду, із застосуванням трубки і розливається в пляшки.
Для того щоб напій дозрів, рідина в пляшках повинна дозрівати три місяці — після такої витримки, вино буде готове.
Наливка на черноплодке
Це рецепт швидкого приготування наливки. Для приготування міцної« черноплодки », будуть необхідні:
- Чорноплідна горобина — 3 склянки;
- Вода — 1 л;
- Горілка (самогон) — 250 мл;
- Цукор — 100 г;
- Гвоздика, кориця і лимонна кислота — по 0,5 чайної ложки.
Приготування наливки
- Залити горобину водою і нагрів до слабкого кипіння, варити ягоди протягом 30 хвилин.
- Залишити рідину на 12 годин для настоювання, після чого відвар злити і профільтрувати
- Повторно проварити рідину на повільному вогні 15 хвилин.
- Зняти з вогню, додати цукор і спеції, розмішати. Після того як рідина охолола, влити горілку або самогон. Закрити кришкою і дати постояти в холодному місці добу.
- Наливку профільтрувати і розлити в ємність для зберігання. Наливка до вживання готова.
Детальніше про приготування наливки з чорноплідної горобини →