Вино з аронії з листям вишні

Чорноплідна горобина, кущі якої вирощуються в декоративних цілях, а плоди використовуються як харчовий продукт і лікарський засіб, в ботаніці має іншу назву — Аронія Мічуріна.
плоди рослини, які для профілактики недуг і боротьби з хворобами вживають в свіжому, замороженому і сушеному вигляді, зберігають свої цілющі властивості і після переробки в джем, варення, желе, сік і вино.

Дозрівання плодів чагарнику припадає на вересень — початок жовтня. Зберігаються плоди черноплодки в прохолодному приміщенні не більше 3 діб, а при температурі, що не перевищує 5 гр., до 2 місяців. Сушка ягід чорноплідної горобини здійснюється при температурі, що не перевищує 60 гр.

Корисні властивості

До складу плодів чорноплідної горобини входять:

  • черноплодная рябинаРізні вітаміни (B, C, E, K);
  • Бор, залізо, мідь, марганець та йод;
  • Цукри, представлені глюкозою, сахарозою та фруктозою;
  • Нікотинова та фолієва кислоти.

Завдяки такому широкому асортименту корисних речовин у складі ягід, чорноплідна горобина має ряд цілющих властивостей:

  • Нормалізує рівень холестерину;
  • Видаляє накопичені в організмі токсини;
  • Сприяє зниженню артеріального тиску;
  • Має сечогінні властивості;
  • Зміцнює серце, нормалізує роботу дихальної та серцево-судинної систем;
  • Застосовується при променевій хворобі і захворюваннях, пов'язаних з функціями щитовидної залози;
  • Дозволяє підвищити згортання крові;
  • Активізує роботу жовчного міхура і печінки;
  • Нормалізує роботу печінки;
  • Має антибактеріальні властивості;
  • Застосовується для лікування атеросклерозу і цукрового діабету.

Перш ніж приступити до виготовлення вина на основі ягід чорноплідної горобини, необхідно буде підготуватися — зробити закваску, які фахівці називають «дикими дріжджами».

Для приготування такої закваски знадобляться 50-100 г ягід немитого винограду або замоченого в теплій воді родзинок. Ягоди треба покласти в баночку, накрити посудину тканиною і поставити в тепле місце, доступне світла. Через 2-4 дні закваска для вина буде готова. Можна обійтися без внесення «диких дріжджів» в матеріал, але тоді процес бродіння може не пройти, ягоди просто покриються цвіллю.

Детальніше про приготування домашнього видно з чорноплідної горобини →

Домашнє сухе вино з ягід чорної аронії

Завдяки такому рецепту, можна на основі чорноплідної горобини зробити сухе вино. Для виготовленнявино из аронии такого алкогольного продукту знадобляться наступні компоненти:

  • Чорна горобина — 1 кг;
  • Цукор — 1,5 кг;
  • Немитий виноград або родзинки — 50 г (для закваски);
  • Вода — 1 л.


Рецепт приготування

  1. Поклавши в емальований або пластмасовий посуд ягоди немиті ягоди чорноплідної горобини, розім'яти їх руками.
  2. Додати в роздавлені ягоди цукор з розрахунку: 100 г цукру, на 1 кг аронії. Внести виготовлену заздалегідь закваску для вина, перемішати утворену масу. Накрити ємність і поставити її в тепле місце, з періодичним перемішуванням ягідної маси — це необхідно, щоб не утворювалася цвіль.
  3. Через тиждень, коли горобина спливе, треба віджати з мезги сік за допомогою рук, преса або шматка тканини. Соковижималку використовувати не рекомендується — пристосування буде швидко забиватися. Сік, який отриманий при віджиманні, профільтрувати через друшляк і перелити в ємність, призначену для бродіння. Посудину закрити кришкою з встановленим гідравлічним затвором і поставити в теплому місці без доступу світла для повноцінного бродіння.
  4. У мезгу, яка залишилася після віджиму соку, засипати цукор і долити теплу (26-28 гр.), але некип'ячену воду, в кількості: 1 кг/1л.масу перемішати, накрити і поставити в приміщення з кімнатною температурою. Через тиждень, ягідну масу треба процідити через друшляк — так буде отримана додаткова порція соку.
  5. Отриманий з мезги сік додається в посудину з рідиною, яка знаходиться на етапі бродіння. Кришка знімається, з рідини знімається піна, що утворилася, доливається порція свіжого соку і гідравлічний затвор встановлюється на своє місце.
  6. Після етапу змішування соків, для протидії утворенню «винного каменю», вино кожні два дні зливається за допомогою трубки, з подальшою установкою гідравлічного затвора на посудину.
  7. Після того як бродіння буде завершено, вино зливається в ємність, призначену для зберігання ібутылка красного вина ставиться для дозрівання, яке повинно протікати не менше трьох місяців. Після закінчення цього терміну, сухе вино з ягід чорноплідної аронії буде готове.

Вино, виготовлене на чорній горобині та Вишневому листі

Такий рецепт, дозволить виготовити міцний алкогольний напій на основі чорноплідної горобини і листі вишні в стислі терміни. Для виготовлення напою швидкого приготування будуть необхідні:

  • Чорноплідна горобина — 2 склянки;
  • Листя вишні — 1 жменя;
  • Вода — 1,5 л;
  • Цукор — 200 г;
  • Лимонна кислота — 0,5 чайної ложки.

Рецепт приготування

  1. Миті ягоди розім'яти, скласти в каструлю, додати листя вишні, залити водою і довівши до слабкого кипіння, варити чверть години.
  2. Зняти з вогню, зцідити рідину в чистий посуд, додати в відвар цукор і лимонну кислоту. Розмішати масу, поставити на слабкий вогонь і варити до розчинення цукру з помішуванням маси (10-15 хв.).
  3. Відвар остудити, змішати з горілкою або очищеним самогоном, перелити в стерильну банку і щільно закрити. Поставити для настоювання в холодне місце на три тижні.

Після того як настоювання закінчиться, міцне вино, виготовлене з чорноплідної горобини і листя вишні готове до вживання.

Вино, приготоване на чорноплідній горобині та яблуках

Рецепт приготування вина на основі аронії Мічуріна і яблуках, досить простий. Для приготуванняброжение вина вина таким способом, знадобляться:

  • Чорноплідна горобина — 5 кг;
  • Яблука — 2 кг;
  • Цукор — 2 кг;
  • Вода — 5 л.

Рецепт приготування

  1. Підготувати закваску для вина.
  2. Вичавити з ягід горобини сік за допомогою рук, преса або шматка тканини, а яблука дрібно порізати, видаляючи серцевину і кісточки фруктів.
  3. Вичавки ягід і шматочки яблук, помістити в бродильну ємність, додати отриманий сік, залити водою з розчиненим в ній 1 кг цукру, внести закваску і розмішати. Посудина, з встановленим гідравлічним затвором (який повинен стояти до моменту зняття рідини з осаду), поставити для бродіння в теплому місці. Утворену масу слід щодня перемішувати.
  4. Через 7 днів, додати 500 г цукру. Продовжити процес щоденного перемішування.
  5. На третьому тижні — через 14 днів, внести залишок цукру (500 г), процес перемішування триває.
  6. На четвертому тижні, 22-28 день з моменту виготовлення, продовжувати перемішування маси.
  7. Після того як закінчиться 4 тижні з початку виготовлення вина на основі чорноплідної горобини і яблук, перемішування ємності припиняється. Вино, поки не закінчиться процес бродіння, має простояти ще близько місяця.
  8. Коли фаза бродіння завершена, рідина знімається з осаду, із застосуванням трубки і розливається в пляшки.

Для того щоб напій дозрів, рідина в пляшках повинна дозрівати три місяці — після такої витримки, вино буде готове.

Наливка на черноплодке

Це рецепт швидкого приготування наливки. Для приготування міцної« черноплодки », будутьликер из аронии необхідні:

  • Чорноплідна горобина — 3 склянки;
  • Вода — 1 л;
  • Горілка (самогон) — 250 мл;
  • Цукор — 100 г;
  • Гвоздика, кориця і лимонна кислота — по 0,5 чайної ложки.

Приготування наливки

  1. Залити горобину водою і нагрів до слабкого кипіння, варити ягоди протягом 30 хвилин.
  2. Залишити рідину на 12 годин для настоювання, після чого відвар злити і профільтрувати
  3. Повторно проварити рідину на повільному вогні 15 хвилин.
  4. Зняти з вогню, додати цукор і спеції, розмішати. Після того як рідина охолола, влити горілку або самогон. Закрити кришкою і дати постояти в холодному місці добу.
  5. Наливку профільтрувати і розлити в ємність для зберігання. Наливка до вживання готова.

Детальніше про приготування наливки з чорноплідної горобини →

Приготовление вина из черноплодной рябины приготування вина з чорноплідної горобини