Пиво лагер-гід по найпопулярнішому сорту пива в світі

Пиво Лагер (від нім. Lagerbier) - загальна назва великої групи різних сортів пива, для виготовлення яких застосовуються дріжджі низового бродіння Saccharomyces pastorianus. Таке напій дозріває при низьких температурах мінімум три тижні.

пиво лагер

Лагери здобули популярність і широке поширення порівняно недавно – в XIX столітті. Зараз їх частка від усього виробленого пива в світі становить 80%.

Історія пива лагер

Батьківщиною сучасного пива називають Німеччину. Спочатку напій бродив довільним чином під впливом бактерій. У теплі дріжджі піднімалися до поверхні, утворюючи щільну пінну шапку. Зараз такий різновид називають»дріжджі верхового бродіння". А все пиво, яке варили в Середні століття, сьогодні виділяють в окрему групу — Ель.

Виникнення технології низового бродіння пов'язують з мюнхенськими ченцями, які в XVI столітті почали витримувати пиво в прохолодних приміщеннях монастирів або у високогірних сховищах. У XIX столітті німецькі пивовари для зберігання лагера в літні місяці викопували льохи і заповнювали їх льодом.

Після винаходу льодогенераторів в кінці XIX століття виробники змогли зберігати пиво на власних пивоварнях і реалізувати його далеко за межами виробництва. З цього часу в історії пивоваріння відбувся переворот, і лагер за короткий час обігнав традиційний Ель за популярністю і масштабами виробництва.

Особливості виготовлення

Основні етапи виготовлення пива лагер:

  1. У зварене охолоджене сусло додають дріжджі і поміщають рідину в бак. Основне бродіння триває 10-14 днів при температурі від 5 до 10 °С.після чого напій щільно закривають для карбонізації.
  2. Доброджування і дозрівання пінного відбувається при температурі від 0 до 5 °з і триває від 3-х тижнів до півроку. Готовий продукт зазвичай фільтрують, пастеризують і розливають у бочки або пляшки.

Ч їм довше триває етап дозрівання, тим смачніше і більш насичений виходить пиво. 

Відмінність лагера від інших різновидів пива

Крім лагера, існує ще три різновиди пива за способом зброджування:

  • Ель (Ale) - сорт верхового бродіння. Витримується при температурі від 15 до 24°С. має щільну каламутну консистенцію і гіркуватий фруктовий смак;
  • Ламбік (Lambic) - сорт спонтанного бродіння. Дозріває без додавання дріжджів в бочках для витримки вин. Відрізняється сильною карбонізацією і кислуватим терпким смаком;
  • AltBier (Altbier, старе пиво ) — різновид комбінованого бродіння. Вариться з використанням особливих гібридних дріжджів. Зазвичай має міцний фруктовий смак.


Завдяки використанню дріжджів низового бродіння і тривалого дозрівання в холодному середовищі, лагери відрізняються від інших сортів пива прозорою структурою, більш легким і свіжим смаком. Тривалий термін зберігання без втрати смакових якостей дозволяє транспортувати напій на великі відстані.

Класифікація лагера

Існує помилкова думка, що лагер – виключно світле пиво. Насправді його колір може бути будь-яким: від дуже світлого до практично чорного.

Пиво лагер класифікується за кількома основними сортами.

Світлий лагер (Light lager)

Класичний лагер з м'яким солодкуватим смаком, помітними хмільними нотками, але без явної гіркоти. У 1895 році його придумав і зварив німецький пивовар Габріель Зедльмай.

Різновиди:

  • Мюнхенський світлий лагер (Münchner Helles). Прозоре пиво солом'яного відтінку. Освіжаюче, помірно-солодке з солодовим смаком і легкою хмільною гіркуватістю. Фортеця - від 4,7 до 5,4%;
  • Американський лагер (American Lager). Виробляється в трьох варіантах: легкий, стандартний, преміум. Крім солоду, має в складі до 40% кукурудзи або рису. Відрізняється низькою щільністю і калорійністю. Смак свіжий, сухий, з легкою солодкістю. Максимальна фортеця у лагера Преміум-6%;
  • Дортмундер Експорт (Dortmunder Export). Вариться з більш високою початковою щільністю сусла, завдяки чому володіє яскравим солодовим смаком і вираженою хмелевою гіркотою. Колір золотистий. Фортеця - від 5 до 6%.

Темний лагер (Dark Lager)

Відрізняється від світлого лагера великим вмістом спирту, карамельним смаком і яскравим ароматом смаженого солоду.

Різновиди:

  • Мюнхенський темний лагер. Пиво з насиченим смаком смаженого солоду. У благородному хмільному букеті помітні шоколадно-горіхові і карамельні тони. Колір темно-бурштиновий, іноді з червоними відтінками. Фортеця-близько 5%;
  • Чеський темний лагер. Пиво гранатового відтінку з карамельним смаком і хмільною гіркуватістю. Аромат підсмаженого солоду доповнюють шоколадні і лакричні нотки. Фортеця-близько 5%;
  • Темний Американський лагер. Бурштинове пиво з рубіновими відблисками. Відрізняється свіжим солодкуватим смаком і солодово-карамельним ароматом. Піна кремова, нестійка. Фортеця - від 4 до 6%.

Яке буває темне пиво-сорти і види, особливості смаку →

Чорне пиво (Schwarzbier)

Шварцбір – це різновид темного Мюнхенського лагера (Munich Dunkel). Знамените чорне пиво має більш сухий смак з вираженим відтінком сильно обсмаженого ячмінного солоду. У тонкому хмільному букеті чути тони гіркого шоколаду.

Структура прозора, колір майже чорний з рубіновими відблисками. Фортеця-близько 5%.

Європейський Бурштиновий лагер

Європейським бурштиновим лагером називають австрійські та німецькі сорти. Характерною особливістю вважається червонуватий відтінок напою.

Різновиди:

  • Віденський лагер (Wiener). Пиво з багатим збалансованим солодовим смаком. Відрізняється мідним відтінком і жовтою стійкою піною. Середня фортеця-5%;
  • Березневе пиво (Marzen). Німецький преміум лагер з чистим смаком, солодової солодкістю, помірною гіркотою і сухим завершенням. Середня фортеця-6%.

Березневе пиво варять в Німеччині і в Австрії навесні (до 23 квітня) спеціально для знаменитого фестивалю Октоберфест.

Пільзнер (Pilsner)

Пільзнер по праву вважається одним з кращих Лагерів. Це прозоре, золотисте і сильно освіжаюче пиво з м'яким смаком. У німецьких і чеських сортів пільзнера сильніше відчувається гіркота хмелю. Голландські та бельгійські різновиди відрізняються злегка солодкуватим присмаком.

Обов'язковою умовою для виготовлення справжнього чеського пива преміум лагер є використання наступних інгредієнтів:

  • Світлий солод;
  • М'яка вода;
  • Жатецький хміль (Saaz).

Американські пивовари також називають деякі сорти свого пива Pilsner. Однак слід розуміти, що склад і смак американських версій значно відрізняється від класичного пільзнера.

Бок (Bock)

Пиво з підвищеним вмістом алкоголю: від 6 до 17%. На етикетці виробники часто зображують козла (від нім. Bock —»козел").

Насправді назва пива походить від назви міста Ейнбек, яке жителі Мюнхена вимовляли як «Ейн бок».

Різновиди:

  • Світлий бік (Maibock/Helles Bock). Мюнхенський міцний лагер. Відрізняється від традиційного Münchner Helles більш світлим відтінком і підвищеним вмістом хмелю. Смак сухий, гіркуватий, з пряно-перцевими нотками. Фортеця від 6,3-8,1%;
  • Традиційний бік (Traditional). Солодкуватий, з вираженим відтінком підсмаженого солоду і карамелі. Аромат без помітного хмелю. Карбонізація помірна. Колір мідно-коричневий. Фортеця - від 6 до 8%;
  • Допельбок (Doppelbock, «подвійний козел»). Дуже насичений, з солодовим профілем і яскравою алкогольної складової. Багатий хлібний аромат з шоколадними або фруктовими відтінками. Колір варіюється від темно-золотистого до карамельного. Фортеця - від 7 до 12%;
  • Айсбок (Eisbock). Традиційне пиво, яке виробляється шляхом часткової заморозки Doppelbock і видалення льоду. Має інтенсивний аромат з фруктовими тонами. Хміль не помітний. Смак солодкуватий, збалансований, з нотками смаженого солоду. Нестійка піна кремового кольору. Фортеця - від 8,6 до 14,3%.

Льодове пиво (Ice Beer)

Американський аналог німецького Eisbock. Стандартна технологія виготовлення льодового пива передбачає сильне охолодження готового напою до кристалізації води і подальше видалення льоду. Таким способом концентрація алкоголю в напої збільшується, а смак стає помітно м'якше.

На відміну від німецького, Американське крижане пиво виготовляється з легких Лагерів, тому його спиртуозність не перевищує 6%.

Копчене пиво (Rauchbier)

Раухбір виробляється на південному сході Німеччини за найдавнішою технологією. Смак копченого пива залежить від різновиду дерева, на якому смажать солод. Наприклад, вільха надає пиву аромат копченої риби, клен-відтінок копченої ковбаси. Класична технологія передбачає використання букових полін. Вміст спирту - від 5 до 6,5%.

Правила вживання

Будь-який лагер слід пити не поспішаючи, смакуючи кожен ковток. Щоб отримати найбільше задоволення від дегустації, пиво лагер потрібно охолодити перед вживанням:

  • Пільзнер і світлі сорти максимально розкриваються при температурі 5-9 ° з;
  • Для темних різновидів і березневого пива оптимальна температура - 10-12 ° С.

Досвідчені дегустатори радять охолоджувати не тільки сам напій, але і келих.

Закуску так само слід підбирати в залежності від виду лагера:

  • Темні сорти відмінно поєднуються з м'ясними стравами, наприклад, з жирними свинячими або баранячими реберцями;
  • Світлі лагери прекрасно доповнюють морепродукти, страви з птиці або білої морської риби, сири;
  • До бурштинового лагеру зазвичай подають смажені ковбаски і форель.

В даний час пиво лагер представлено на ринку дуже широким асортиментом напоїв з різними смаковими характеристиками і особливостями. Любителі пива без праці можуть підібрати собі відповідний лагер відповідно до особистих переваг. Найголовніше — знати міру.

Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд пива Лагер: різновиди, смаки, сорти, кращий лагер