Кривава Мері (Bloody Mary) — один з найвідоміших коктейлів в країнах, де знайомі з барною культурою. Він недорогий, швидко готується і легко п'ється. Колись овочевий лонг на горілці придумали для боротьби з похміллям. Але сьогодні мікс став настільки популярним, що нерідко сам призводить до головного болю з ранку.
Простота приготування і доступність інгредієнтів дозволяють зробити цей легендарний напій в домашніх умовах. Навіть у новачків процес займе не більше 5 хвилин, а при певній вправності можна вкластися в 60 секунд.
- Історичні відомості
- Опис коктейлю
- Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
- Рецепт приготування
- Варіанти класичного рецепту
- Кривава Мері з селерою
- Кривава Діва (безалкогольний)
- Кривава Мері з яйцем
- Правильна подача коктейлю
- Корисне відео про те, як приготувати вдома коктейль Кривава Мері за класичним рецептом
Історичні відомості
Перша згадка про Криваву Мері з'явилася в 1939 році у виданні «New York Herald Tribune». Тоді авторство антипохмільного напою приписав собі комік Джордж Джессел (Ессел). Але в його версії склад коктейлю обмежений двома інгредієнтами: томатним соком і горілкою, що не відповідає сучасному варіанту лонга.
Тому більш правдоподібна здогадка, що рецепт Кривавої Мері розробив міксолог Фернанд Петіо. Саме в його варіанті коктейлю додаються сіль і мелений перець, а також різні соуси для більшої гостроти. Сталося це в 1920 році.
Багато питань викликає не тільки історія створення, а й назва рецепта. Згідно з моторошною легендою, ім'я коктейлю дали в пам'ять про Марію Тюдор I, яка прославилася жорстокою вдачею і отримала прізвисько Bloody Mary. Інші вважають, що лонг названий на ім'я дружини Хемінгуея Мері. Вона відрізнялася скандальною вдачею і піднімала крик щоразу, коли письменник приходив додому п'яним.
Третя, більш романтична версія говорить, що коктейль отримав свою назву на честь піратки Мері Рід. В історії зустрічаються згадки про її неймовірну силу, яка у багато разів перевищувала можливості супротивників у кривавих битвах.
Опис коктейлю
Класичний варіант коктейлю Кривава Мері не обходиться без додавання традиційних для нього соусів – Табаско і Вустер. Саме вони надають смаку особливу пікантність і легку пекучість. А сіль і стебло селери відтіняють гостроту напою, додаючи кислинку.
Крім незвичайного смаку, коктейль можна назвати справжньою вітамінною бомбою. У складі є вітаміни та інші корисні елементи: магній, цинк, залізо, кальцій, селен і калій.
По калорійності Кривава Мері радує — в 100 мл коктейлю міститься всього 60-76 ккал (без урахування прикрас), а приблизна міцність напою становить 11-15%. По-справжньому алкогольним його робить горілка.
Порада: Не поспішайте додавати в коктейль більше алкоголю. Знавці заявляють, що чим менше в Кривавої Мері горілки, тим вона приємніше на смак.
Інгредієнти та пропорції класичного рецепту
Класичний рецепт коктейлю Кривава Мері, до якого звикли в Радянському Союзі і зазвичай готують вдома, більше нагадує двокомпонентний мікс Джеселя з горілки і томатного соку в пропорції 1:2. У барах можна зустріти інше співвідношення інгредієнтів.
Склад алкогольного коктейлю Кривава Мері:
томатний сік | 140 мл |
горілка | 75 мл |
Соус Табаско | 2-3 краплі |
Вустерський Соус | 2-3 краплі |
лимонний фреш | 10 мл |
сіль, перець | щіпка |
Лід | 6-7 кубиків |
селера | 1 гілочка |
У домашніх умовах краще не захоплюватися сіллю, так як вона вже міститься в томатному соку і соусах.
Рецепт приготування
Зробити коктейль Кривава Мері з горілкою в домашніх умовах дуже просто. Для цього потрібно запастися склянкою хайбол і слідувати простим інструкціям.
Приготування:
- Заповніть склянку кубиками льоду.
- Налити в шейкер томатний сік і алкоголь, додати лимонний фреш і соуси, всипати сіль, перець, покласти залишки льоду.
- Перекочуючи шейкер з руки в руку, змішати інгредієнти.
- Налийте коктейль через ситечко в хайбол, прикрасьте селерою.
Можна зробити простіше. Влити рідкі інгредієнти відразу в стакан, додати соуси і спеції, акуратно перемішати. Потім додати лід. Як оформлення допускається використовувати часточку лимона або лайма.
Детальніше про коктейлі з горілкою: нові грані популярного напою →
Варіанти класичного рецепту
Замість традиційної для коктейлю горілки можна використовувати пиво. Такий спосіб називається»червоні очі". Також поширений рецепт з додаванням віскі-коричнева Мері.
Фірмових варіацій розвелося вже так багато, що можна складати окремий альманах. Тому очевидно, що експериментувати з напоєм будинку можна і потрібно.
Кривава Мері з селерою
Даний рецепт вимагає додавання додаткової гілочки селери безпосередньо в коктейль. Таким чином виходить ще більш соковите поєднання.
Склад:
томатний сік | 135 мл |
горілка | 70 мл |
гострий соус | 2-3 краплі |
сіль, чорний перець | 1 г |
лимонний фреш | 10 мл |
селера | 2 гілочки |
Лід | 5-6 кубиків |
Рецепт:
- Пом'яти селеру за допомогою мадлера або толкушки прямо в склянці. Ще краще подрібнити в блендері.
- Налити в склянку томатний сік і горілку.
- Додайте лимонний або лаймовий фреш.
- Налити соуси, додати солі і перцю.
- Розмішати.
Перш ніж використовувати томатний сік, його потрібно потримати при кімнатній температурі, а потім посолити.
Кривава Діва (безалкогольний)
Любителі томатів особливо оцінять такий різновид коктейлю. У ній присутні всі компоненти класичного рецепту крім алкоголю. Щоб зробити лонг більш поживним і соковитим, додають додаткові інгредієнти.
Склад:
томатний сік | 250 мл |
томати | 2 шт. |
цибулина, болгарський перець | Половина однієї голови |
лимонний або лаймовий фреш | 60 мл |
червоний перець, чорний перець | 1 шт. |
сіль | 1 ч. л. |
оливкова олія | 2 ст. л. |
Лимон | 3 дольки |
Рецепт:
- Наріжте помідори та цибулю кільцями
- Болгарський перець залишити цілим і розмістити на грилі разом з іншими овочами. Побризкати зверху маслом.
- Запікати помідори протягом двох хвилин, цибулину і перець – п'ять хвилин.
- Почистити запечені овочі, змішати в блендері з томатним соком.
- Вилийте суміш у склянку, вичавіть лимонний сік.
Прикрасити такий овочевий напій можна великими гранулами солі. Ще один цікавий варіант – розмістити по краю келиха часточки лимона.
Кривава Мері з яйцем
Такий різновид коктейлю з'явилася в українських барах. Це зайвий раз доводить, що бармени досі не перестають експериментувати з рецептом напою.
Склад:
томатний сік | 100 мл |
горілка | 50 мл |
лимонний фреш | 10 мл |
соуси Табаско та Вустер | 2-3 краплі |
яйце | 1 шт. |
сіль, чорний перець | 1 г |
Рецепт:
- Розбити яйце, відокремити жовток, відправити його в хайбол.
- Все неалкогольні компоненти помістити в шейкер і ретельно перемішати.
- Перелити готовий мікс в стакан.
- Додайте охолоджену горілку.
Замість лимонного соку підійде лаймовий фреш.
Правильна подача коктейлю
Відповідно до стандарту, Криваву Мері подають у високій склянці разом з кубиками льоду. Насолоджуватися коктейлем найкраще через соломинку для більш повного розкриття неповторного смаку. Якщо напій використовують як антипохмільний засіб, пити краще залпом невеликими порціями.
В якості закуски і головного прикраси до лонгу подають селеру. Іноді напій прикрашають часточкою лимона або помідором «черрі». Деякі цінителі вважають за краще додавати оливки.
Для відомості: Коктейль відмінно підходить до м'ясних страв, сиру, риби.
Напоєм добре завершити вечірку або подавати його в перервах між іншими алкогольними міксами. Коктейль підбадьорить, прискорить виведення спирту з організму, сповільнить сп'яніння. Якщо пити Криваву Мері з ранку, можна швидко позбутися від похмілля після бурхливої вечірки.
Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua