Кривава Мері (Bloody Mary) - всі особливості приготування знаменитого коктейлю, склад і рецепт

Кривава Мері (Bloody Mary) — один з найвідоміших коктейлів в країнах, де знайомі з барною культурою. Він недорогий, швидко готується і легко п'ється. Колись овочевий лонг на горілці придумали для боротьби з похміллям. Але сьогодні мікс став настільки популярним, що нерідко сам призводить до головного болю з ранку.

кровавая мэри

Простота приготування і доступність інгредієнтів дозволяють зробити цей легендарний напій в домашніх умовах. Навіть у новачків процес займе не більше 5 хвилин, а при певній вправності можна вкластися в 60 секунд.

Історичні відомості

Перша згадка про Криваву Мері з'явилася в 1939 році у виданні «New York Herald Tribune». Тоді авторство антипохмільного напою приписав собі комік Джордж Джессел (Ессел). Але в його версії склад коктейлю обмежений двома інгредієнтами: томатним соком і горілкою, що не відповідає сучасному варіанту лонга.

Тому більш правдоподібна здогадка, що рецепт Кривавої Мері розробив міксолог Фернанд Петіо. Саме в його варіанті коктейлю додаються сіль і мелений перець, а також різні соуси для більшої гостроти. Сталося це в 1920 році.

Багато питань викликає не тільки історія створення, а й назва рецепта. Згідно з моторошною легендою, ім'я коктейлю дали в пам'ять про Марію Тюдор I, яка прославилася жорстокою вдачею і отримала прізвисько Bloody Mary. Інші вважають, що лонг названий на ім'я дружини Хемінгуея Мері. Вона відрізнялася скандальною вдачею і піднімала крик щоразу, коли письменник приходив додому п'яним.

Третя, більш романтична версія говорить, що коктейль отримав свою назву на честь піратки Мері Рід. В історії зустрічаються згадки про її неймовірну силу, яка у багато разів перевищувала можливості супротивників у кривавих битвах.

Опис коктейлю

Класичний варіант коктейлю Кривава Мері не обходиться без додавання традиційних для нього соусів – Табаско і Вустер. Саме вони надають смаку особливу пікантність і легку пекучість. А сіль і стебло селери відтіняють гостроту напою, додаючи кислинку.

Крім незвичайного смаку, коктейль можна назвати справжньою вітамінною бомбою. У складі є вітаміни та інші корисні елементи: магній, цинк, залізо, кальцій, селен і калій.

По калорійності Кривава Мері радує — в 100 мл коктейлю міститься всього 60-76 ккал (без урахування прикрас), а приблизна міцність напою становить 11-15%. По-справжньому алкогольним його робить горілка.

Порада: Не поспішайте додавати в коктейль більше алкоголю. Знавці заявляють, що чим менше в Кривавої Мері горілки, тим вона приємніше на смак.

Інгредієнти та пропорції класичного рецепту

Класичний рецепт коктейлю Кривава Мері, до якого звикли в Радянському Союзі і зазвичай готують вдома, більше нагадує двокомпонентний мікс Джеселя з горілки і томатного соку в пропорції 1:2. У барах можна зустріти інше співвідношення інгредієнтів.

Склад алкогольного коктейлю Кривава Мері:

томатний сік 140 мл
горілка 75 мл
Соус Табаско 2-3 краплі
Вустерський Соус 2-3 краплі
лимонний фреш 10 мл
сіль, перець щіпка
Лід 6-7 кубиків
селера 1 гілочка

У домашніх умовах краще не захоплюватися сіллю, так як вона вже міститься в томатному соку і соусах.

Рецепт приготування


Зробити коктейль Кривава Мері з горілкою в домашніх умовах дуже просто. Для цього потрібно запастися склянкою хайбол і слідувати простим інструкціям.

Приготування:

  1. Заповніть склянку кубиками льоду.
  2. Налити в шейкер томатний сік і алкоголь, додати лимонний фреш і соуси, всипати сіль, перець, покласти залишки льоду.
  3. Перекочуючи шейкер з руки в руку, змішати інгредієнти.
  4. Налийте коктейль через ситечко в хайбол, прикрасьте селерою.

Можна зробити простіше. Влити рідкі інгредієнти відразу в стакан, додати соуси і спеції, акуратно перемішати. Потім додати лід. Як оформлення допускається використовувати часточку лимона або лайма.

Детальніше про коктейлі з горілкою: нові грані популярного напою →

Варіанти класичного рецепту

Замість традиційної для коктейлю горілки можна використовувати пиво. Такий спосіб називається»червоні очі". Також поширений рецепт з додаванням віскі-коричнева Мері.

Фірмових варіацій розвелося вже так багато, що можна складати окремий альманах. Тому очевидно, що експериментувати з напоєм будинку можна і потрібно.

Кривава Мері з селерою

Даний рецепт вимагає додавання додаткової гілочки селери безпосередньо в коктейль. Таким чином виходить ще більш соковите поєднання.

Склад:

томатний сік 135 мл
горілка 70 мл
гострий соус 2-3 краплі
сіль, чорний перець 1 г
лимонний фреш 10 мл
селера 2 гілочки
Лід 5-6 кубиків

Рецепт:

  1. Пом'яти селеру за допомогою мадлера або толкушки прямо в склянці. Ще краще подрібнити в блендері.
  2. Налити в склянку томатний сік і горілку.
  3. Додайте лимонний або лаймовий фреш.
  4. Налити соуси, додати солі і перцю.
  5. Розмішати.

Перш ніж використовувати томатний сік, його потрібно потримати при кімнатній температурі, а потім посолити.

Кривава Діва (безалкогольний)

Любителі томатів особливо оцінять такий різновид коктейлю. У ній присутні всі компоненти класичного рецепту крім алкоголю. Щоб зробити лонг більш поживним і соковитим, додають додаткові інгредієнти.

Склад:

томатний сік 250 мл
томати 2 шт.
цибулина, болгарський перець Половина однієї голови
лимонний або лаймовий фреш 60 мл
червоний перець, чорний перець 1 шт.
сіль 1 ч. л.
оливкова олія 2 ст. л.
Лимон 3 дольки

Рецепт:

  1. Наріжте помідори та цибулю кільцями
  2. Болгарський перець залишити цілим і розмістити на грилі разом з іншими овочами. Побризкати зверху маслом.
  3. Запікати помідори протягом двох хвилин, цибулину і перець – п'ять хвилин.
  4. Почистити запечені овочі, змішати в блендері з томатним соком.
  5. Вилийте суміш у склянку, вичавіть лимонний сік.

Прикрасити такий овочевий напій можна великими гранулами солі. Ще один цікавий варіант – розмістити по краю келиха часточки лимона.

Кривава Мері з яйцем

Такий різновид коктейлю з'явилася в українських барах. Це зайвий раз доводить, що бармени досі не перестають експериментувати з рецептом напою.

Склад:

томатний сік 100 мл
горілка 50 мл
лимонний фреш 10 мл
соуси Табаско та Вустер 2-3 краплі
яйце 1 шт.
сіль, чорний перець 1 г

Рецепт:

  1. Розбити яйце, відокремити жовток, відправити його в хайбол.
  2. Все неалкогольні компоненти помістити в шейкер і ретельно перемішати.
  3. Перелити готовий мікс в стакан.
  4. Додайте охолоджену горілку.

Замість лимонного соку підійде лаймовий фреш.

Правильна подача коктейлю

Відповідно до стандарту, Криваву Мері подають у високій склянці разом з кубиками льоду. Насолоджуватися коктейлем найкраще через соломинку для більш повного розкриття неповторного смаку. Якщо напій використовують як антипохмільний засіб, пити краще залпом невеликими порціями.

В якості закуски і головного прикраси до лонгу подають селеру. Іноді напій прикрашають часточкою лимона або помідором «черрі». Деякі цінителі вважають за краще додавати оливки.

Для відомості: Коктейль відмінно підходить до м'ясних страв, сиру, риби.

Напоєм добре завершити вечірку або подавати його в перервах між іншими алкогольними міксами. Коктейль підбадьорить, прискорить виведення спирту з організму, сповільнить сп'яніння. Якщо пити Криваву Мері з ранку, можна швидко позбутися від похмілля після бурхливої вечірки.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео про те, як приготувати вдома коктейль Кривава Мері за класичним рецептом