М'ятний лікер в домашніх умовах: як зробити лікер з м'яти

М'ятний лікер – особливий напій. М'ята надає неймовірний відтінок запаху, смак, що затьмарює алкоголь, і освіжаючий ментоловий післясмак, що розливається теплом по тілу.

Трав'яний лікер з м'яти так важко знайти в магазинах. Але це і неважливо, адже слабоалкогольний напій можна приготувати своїми руками. Для цього не доведеться витрачатися на дорогі компоненти або елітний алкоголь для основи м'ятного лікеру.

Характеристики лікеру

Лікер з м'яти має смарагдовий, прозорий, білий або блакитний колір в залежності від складу. Відмінна риса напою-охолоджуючий ефект в літню пору і зігріваючий в прохолоду. М'ята за період настоювання передає свої корисні речовини алкоголю. М'ятний лікер відмінний антисептик, зміцнює імунітет, нормалізує холестерин в крові, знімає напругу, позбавляє від печії і безсоння.

Протипоказання до вживання – непереносимість алкоголю або м'яти, вагітність і лактація, захворювання печінки.

М'ятний лікер за вмістом спирту варіюється від 15-18% до 35% і вище.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Основний компонент домашнього м'ятного лікеру-трава м'яти. Використовувати допустимо 2 види – перцеву або садову (Колосисту). Придбати можна свіжу траву на ринку або сушену – в аптеці. Ідеальний варіант-зібрати сировину самостійно. Необхідно враховувати, що стебла рослини дають гіркоту, а тому для лікеру непридатні. Тому м'яту потрібно ретельно перебрати, залишивши листочки і суцвіття. Перед використанням свіжу м'яту потрібно промити і обсушити.

Меліса-не найкраща заміна м'яти. Вона не надає лікеру необхідної свіжості. Якщо є необхідність використовувати «лимонну м'яту», то її доведеться покласти в 2 рази більше, ніж звичайної.

За алкогольну основу не рекомендується брати дорогий алкоголь типу коньяку. М'ята "забиває" і смак, і аромат. Спирт, самогон або горілка – відповідні варіанти.

Що стосується додаткових компонентів – спецій, фруктів – вони повинні бути свіжими і якісними. Вода використовується очищена, джерельна або з пляшок.

Рецепти без перегонки

Різноманітність рецептів м'ятного лікеру в домашніх умовах вражає. Напій готують з цукром або без нього, з добавками або однокомпонентним. Кожен знайде саме той варіант, який припаде до душі.

Базовий

М'ятний лікер в класичному виконанні легкий у приготуванні. Замість цукру допустимо взяти мед.

Сироп з меду і води готується при температурі не більше 40°C до повного розчинення бджолиного продукту.

Склад:

  • 1 л горілки;
  • 200 г меду або 350 г цукру;
  • 250 мл води;
  • 6 гілочок свіжої або 40 г сушеної м'яти.

Алгоритм роботи:

  1. Гілочки м'яти промити, обсушити, обірвати листочки і суцвіття, скласти їх в ємність зі скла.
  2. Влити горілку. Закрити кришкою і настоювати 14 днів в темному місці. Рідина збовтувати через день.
  3. Готовий настій зеленого (коричневого) відтінку профільтрувати. З листя віджати сік.
  4. Приготуйте сироп з цукру та води. Масу закип'ятити, поварити 4 хвилини, прибираючи піну. Зняти з вогню, як тільки піна перестане з'являтися на поверхні. Остудивши.
  5. З'єднати настій і сироп.
  6. Розфасувати м'ятний лікер по пляшечках.
  7. Витримати 25 днів у холодильнику.

Напій виходить міцністю близько 23%. Зберігається до 2-х років в погребі.

З лимоном

М'ята і лимон – ідеальне поєднання. Відмінний освіжаючий коктейль вийде, якщо змішати газовану воду або тонік з лимонно-м'ятним лікером.

Для м'ятного лікеру з лимоном необхідна як цедра, так і м'якоть цитруса. Але класти фрукт цілком не можна. Білу прошарок необхідно видалити.

Склад:

  • 100 г м'яти перцевої;
  • 1 л горілки;
  • 3 лимона;
  • 0,4 кг цукру (можна менше).

Алгоритм роботи:

  1. Лимони добре вимити. Зрізати шматочками цедру. Білу прошарок видалити. М'якоть подрібнити.
  2. Розім'яти листя м'яти руками.
  3. Складіть продукти в банку. Залити алкоголем.
  4. Наполягайте 5 днів у темряві.
  5. Процідити настій, віджати листя і цитрус.
  6. Приєднати цукровий пісок і добре розмішати.
  7. Прибрати на 7 днів для настоювання.
  8. Ще раз пролити через ватний фільтр.
  9. Розфасувати по пляшечках. Для повноти смаку залишити для доведення ще днів на 15 в прохолодному місці.

З прянощами

Цей рецепт лікеру з м'яти в домашніх умовах з пряними нотками в ароматі і смаку і коричневим відтінком по праву можна назвати чоловічим напоєм.


склад:

  • 3 г ягід ялівцю;
  • 0,5 л горілки;
  • 15 г цукру;
  • 1,5 г імбиру меленого;
  • 5 г насіння кропу;
  • 10 г сушеної м'яти перцевої;
  • 1 г кориці в порошку.

Алгоритм роботи:

  1. Всі інгредієнти, включаючи цукровий пісок, помістити в скляну ємність.
  2. Влити алкоголь. Закрити кришку. Змішати, шляхом струшування тари.
  3. Витримати 14 днів у темряві.
  4. Пролити настій крізь марлю, вичавити гущу.
  5. Ще раз профільтрувати настій крізь шар вати.
  6. Розфасувати.

Дегустувати пряний м'ятний лікер можна відразу. Але витримка тільки поліпшить смакові якості напою.

Ратафія

М'ятний лікер в домашніх умовах – Ратафія – старовинний алкогольний напій. Існує безліч його варіацій. Але всіх їх об'єднує одне-в якості алкогольної основи береться чистий спирт (90°), солодкий сироп з цукру додається після приготування настоянки. Міцність і солодкість регулюється по перевагам.

Склад:

  • 1 л спирту;
  • 35 г сухого листя м'яти;
  • 0,2 л води;
  • 0,2 кг цукру.

Алгоритм роботи:

  1. М'яту покласти в скляну ємність, влити спирт.
  2. Закупорювати. Наполягати від 3 до 7 днів.
  3. Профільтруйте майбутній лікер.
  4. У каструлі з'єднати воду і цукор. Закип'ятити сироп, проварити 2 хвилини, знімаючи піну.
  5. Вимкнути нагрів, відразу влити настій тонкою цівкою до сиропу, перемішуючи загальну масу. На цьому етапі потрібно спробувати суміш, щоб оцінити міцність і солодкість напою. При необхідності м'ятний лікер розвести додатковою порцією сиропу.
  6. Лікер перелити в бутель через щільний фільтр.
  7. Прибрати суміш ще на 7 днів в тепле місце.
  8. Пролити через фільтр в чисту ємність.
  9. Залиште настоянку ще на 14 днів у прохолоді та темряві.

Щоб зберегти смарагдовий колір Ратафії, зберігати напій краще в темних скляних ємностях.

Рецепт з перегонкою

Для приготування м'ятного лікеру в домашніх умовах за даним рецептом знадобиться самогонний апарат. Варіант непростий, зате виходить якісний напій з м'яти, що не поступається самбуці і іншим елітним сортам алкоголю.

Склад:

  • 50 г сушеної м'яти;
  • 10 г кмину;
  • 500 мл спирту, 96%;
  • 150 мл води + близько 0,6-0,7 л води (для підготовки до дистиляції) + 0,2 л води (для розведення дистиляту);
  • 150 мл сиропу для 3-го етапу (150 г цукру + 50 г води);

Якщо взяти замість кмину злегка підсушену цедру з 1/4 лайма і стільки ж апельсинової цедри, то вийде більш ніжний смак.

Перший етап. Мацерація:

  1. Змішати в банку м'яту, кмин, 150 мл води і 0,5 л спирту.
  2. Наполягати тиждень.
  3. Потім перелити настій через фільтр, віджавши сировину, в чисту тару.
  4. Відокремити 50 мл рідини для фарбування лікеру на останньому етапі.

Другий етап. Вигонка:

  1. Розбавити отриманий настій чистою водою до обсягу в 1,3–1,5 л.
  2. Влити в апарат і почати перегонку.
  3. Первинний Вигін (20 мл) відібрати і злити.
  4. Після отримання близько 0,6 л вигонки відставити основну ємність.
  5. Підставити під перегін чарку.
  6. «хвіст» допустимо приєднати до основної фракції, якщо в ньому відсутні неприємні запахи.

Третій етап. Розведення та фарбування:

  1. М'ятну горілку (дистилят) розвести 0,2 л води.
  2. Приєднати 150 г прохолодного цукрового сиропу.
  3. Далі можна залишити напій прозорим або додати в нього 50 мл відібраного на першому етапі настою. Тоді лікер вийде смарагдового відтінку.
  4. Перед вживанням м'ятний лікер витримати мінімум тиждень.

Чим довше настоїться готовий лікер на м'яті, тим приємнішим стане його смак.

М'ятний лікер, зроблений в домашніх умовах, п'ють без закуски невеликими ковтками з чарочок об'ємом не більше 50 мл.однак благородний напій смарагдового кольору можна вживати з морозивом, шоколадом, цитрусами. Також лікер на м'яті може стати прекрасною основою для легких коктейлів.

Вишуканий смарагдовий лікер на м'яті з ментоловим післясмаком і освіжаючим ефектом стане козирем столу і головним доказом кулінарних здібностей господарів. Напій непорівнянний з магазинними аналогами ні за смаковими якостями, ні по корисному впливу. Головне, вживати м'ятний лікер в невеликих кількостях.