М'ятний лікер – особливий напій. М'ята надає неймовірний відтінок запаху, смак, що затьмарює алкоголь, і освіжаючий ментоловий післясмак, що розливається теплом по тілу.
Трав'яний лікер з м'яти так важко знайти в магазинах. Але це і неважливо, адже слабоалкогольний напій можна приготувати своїми руками. Для цього не доведеться витрачатися на дорогі компоненти або елітний алкоголь для основи м'ятного лікеру.
Характеристики лікеру
Лікер з м'яти має смарагдовий, прозорий, білий або блакитний колір в залежності від складу. Відмінна риса напою-охолоджуючий ефект в літню пору і зігріваючий в прохолоду. М'ята за період настоювання передає свої корисні речовини алкоголю. М'ятний лікер відмінний антисептик, зміцнює імунітет, нормалізує холестерин в крові, знімає напругу, позбавляє від печії і безсоння.
Протипоказання до вживання – непереносимість алкоголю або м'яти, вагітність і лактація, захворювання печінки.
М'ятний лікер за вмістом спирту варіюється від 15-18% до 35% і вище.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Основний компонент домашнього м'ятного лікеру-трава м'яти. Використовувати допустимо 2 види – перцеву або садову (Колосисту). Придбати можна свіжу траву на ринку або сушену – в аптеці. Ідеальний варіант-зібрати сировину самостійно. Необхідно враховувати, що стебла рослини дають гіркоту, а тому для лікеру непридатні. Тому м'яту потрібно ретельно перебрати, залишивши листочки і суцвіття. Перед використанням свіжу м'яту потрібно промити і обсушити.
Меліса-не найкраща заміна м'яти. Вона не надає лікеру необхідної свіжості. Якщо є необхідність використовувати «лимонну м'яту», то її доведеться покласти в 2 рази більше, ніж звичайної.
За алкогольну основу не рекомендується брати дорогий алкоголь типу коньяку. М'ята "забиває" і смак, і аромат. Спирт, самогон або горілка – відповідні варіанти.
Що стосується додаткових компонентів – спецій, фруктів – вони повинні бути свіжими і якісними. Вода використовується очищена, джерельна або з пляшок.
Рецепти без перегонки
Різноманітність рецептів м'ятного лікеру в домашніх умовах вражає. Напій готують з цукром або без нього, з добавками або однокомпонентним. Кожен знайде саме той варіант, який припаде до душі.
Базовий
М'ятний лікер в класичному виконанні легкий у приготуванні. Замість цукру допустимо взяти мед.
Сироп з меду і води готується при температурі не більше 40°C до повного розчинення бджолиного продукту.
Склад:
- 1 л горілки;
- 200 г меду або 350 г цукру;
- 250 мл води;
- 6 гілочок свіжої або 40 г сушеної м'яти.
Алгоритм роботи:
- Гілочки м'яти промити, обсушити, обірвати листочки і суцвіття, скласти їх в ємність зі скла.
- Влити горілку. Закрити кришкою і настоювати 14 днів в темному місці. Рідина збовтувати через день.
- Готовий настій зеленого (коричневого) відтінку профільтрувати. З листя віджати сік.
- Приготуйте сироп з цукру та води. Масу закип'ятити, поварити 4 хвилини, прибираючи піну. Зняти з вогню, як тільки піна перестане з'являтися на поверхні. Остудивши.
- З'єднати настій і сироп.
- Розфасувати м'ятний лікер по пляшечках.
- Витримати 25 днів у холодильнику.
Напій виходить міцністю близько 23%. Зберігається до 2-х років в погребі.
З лимоном
М'ята і лимон – ідеальне поєднання. Відмінний освіжаючий коктейль вийде, якщо змішати газовану воду або тонік з лимонно-м'ятним лікером.
Для м'ятного лікеру з лимоном необхідна як цедра, так і м'якоть цитруса. Але класти фрукт цілком не можна. Білу прошарок необхідно видалити.
Склад:
- 100 г м'яти перцевої;
- 1 л горілки;
- 3 лимона;
- 0,4 кг цукру (можна менше).
Алгоритм роботи:
- Лимони добре вимити. Зрізати шматочками цедру. Білу прошарок видалити. М'якоть подрібнити.
- Розім'яти листя м'яти руками.
- Складіть продукти в банку. Залити алкоголем.
- Наполягайте 5 днів у темряві.
- Процідити настій, віджати листя і цитрус.
- Приєднати цукровий пісок і добре розмішати.
- Прибрати на 7 днів для настоювання.
- Ще раз пролити через ватний фільтр.
- Розфасувати по пляшечках. Для повноти смаку залишити для доведення ще днів на 15 в прохолодному місці.
З прянощами
Цей рецепт лікеру з м'яти в домашніх умовах з пряними нотками в ароматі і смаку і коричневим відтінком по праву можна назвати чоловічим напоєм.
склад:
- 3 г ягід ялівцю;
- 0,5 л горілки;
- 15 г цукру;
- 1,5 г імбиру меленого;
- 5 г насіння кропу;
- 10 г сушеної м'яти перцевої;
- 1 г кориці в порошку.
Алгоритм роботи:
- Всі інгредієнти, включаючи цукровий пісок, помістити в скляну ємність.
- Влити алкоголь. Закрити кришку. Змішати, шляхом струшування тари.
- Витримати 14 днів у темряві.
- Пролити настій крізь марлю, вичавити гущу.
- Ще раз профільтрувати настій крізь шар вати.
- Розфасувати.
Дегустувати пряний м'ятний лікер можна відразу. Але витримка тільки поліпшить смакові якості напою.
Ратафія
М'ятний лікер в домашніх умовах – Ратафія – старовинний алкогольний напій. Існує безліч його варіацій. Але всіх їх об'єднує одне-в якості алкогольної основи береться чистий спирт (90°), солодкий сироп з цукру додається після приготування настоянки. Міцність і солодкість регулюється по перевагам.
Склад:
- 1 л спирту;
- 35 г сухого листя м'яти;
- 0,2 л води;
- 0,2 кг цукру.
Алгоритм роботи:
- М'яту покласти в скляну ємність, влити спирт.
- Закупорювати. Наполягати від 3 до 7 днів.
- Профільтруйте майбутній лікер.
- У каструлі з'єднати воду і цукор. Закип'ятити сироп, проварити 2 хвилини, знімаючи піну.
- Вимкнути нагрів, відразу влити настій тонкою цівкою до сиропу, перемішуючи загальну масу. На цьому етапі потрібно спробувати суміш, щоб оцінити міцність і солодкість напою. При необхідності м'ятний лікер розвести додатковою порцією сиропу.
- Лікер перелити в бутель через щільний фільтр.
- Прибрати суміш ще на 7 днів в тепле місце.
- Пролити через фільтр в чисту ємність.
- Залиште настоянку ще на 14 днів у прохолоді та темряві.
Щоб зберегти смарагдовий колір Ратафії, зберігати напій краще в темних скляних ємностях.
Рецепт з перегонкою
Для приготування м'ятного лікеру в домашніх умовах за даним рецептом знадобиться самогонний апарат. Варіант непростий, зате виходить якісний напій з м'яти, що не поступається самбуці і іншим елітним сортам алкоголю.
Склад:
- 50 г сушеної м'яти;
- 10 г кмину;
- 500 мл спирту, 96%;
- 150 мл води + близько 0,6-0,7 л води (для підготовки до дистиляції) + 0,2 л води (для розведення дистиляту);
- 150 мл сиропу для 3-го етапу (150 г цукру + 50 г води);
Якщо взяти замість кмину злегка підсушену цедру з 1/4 лайма і стільки ж апельсинової цедри, то вийде більш ніжний смак.
Перший етап. Мацерація:
- Змішати в банку м'яту, кмин, 150 мл води і 0,5 л спирту.
- Наполягати тиждень.
- Потім перелити настій через фільтр, віджавши сировину, в чисту тару.
- Відокремити 50 мл рідини для фарбування лікеру на останньому етапі.
Другий етап. Вигонка:
- Розбавити отриманий настій чистою водою до обсягу в 1,3–1,5 л.
- Влити в апарат і почати перегонку.
- Первинний Вигін (20 мл) відібрати і злити.
- Після отримання близько 0,6 л вигонки відставити основну ємність.
- Підставити під перегін чарку.
- «хвіст» допустимо приєднати до основної фракції, якщо в ньому відсутні неприємні запахи.
Третій етап. Розведення та фарбування:
- М'ятну горілку (дистилят) розвести 0,2 л води.
- Приєднати 150 г прохолодного цукрового сиропу.
- Далі можна залишити напій прозорим або додати в нього 50 мл відібраного на першому етапі настою. Тоді лікер вийде смарагдового відтінку.
- Перед вживанням м'ятний лікер витримати мінімум тиждень.
Чим довше настоїться готовий лікер на м'яті, тим приємнішим стане його смак.
М'ятний лікер, зроблений в домашніх умовах, п'ють без закуски невеликими ковтками з чарочок об'ємом не більше 50 мл.однак благородний напій смарагдового кольору можна вживати з морозивом, шоколадом, цитрусами. Також лікер на м'яті може стати прекрасною основою для легких коктейлів.
Вишуканий смарагдовий лікер на м'яті з ментоловим післясмаком і освіжаючим ефектом стане козирем столу і головним доказом кулінарних здібностей господарів. Напій непорівнянний з магазинними аналогами ні за смаковими якостями, ні по корисному впливу. Головне, вживати м'ятний лікер в невеликих кількостях.