Назвати Бейліс напоєм з історичним минулим, на жаль, некоректно. Віку йому ще й півстоліття не нарахувати, проте популярність за цей термін лікер знайшов чималу, він входить до складу популярних коктейлів і вважається одним з класичних. Зробити Бейліс в домашніх умовах нескладно, рецептур існує більш ніж достатньо, ми розглянемо як типові, так і відрізняються «родзинками».
Характеристики лікеру Бейліс
Класичні напої під цією маркою мають міцність 17%. У той же час домашнє приготування лікеру Бейліз позбавлене цього обмеження і, як правило, напій роблять трохи міцніше. Не будучи обмеженими патентами і технологіями, лікер можна готувати на різному алкоголі, настоювати з додаванням м'яти або горіхів.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Тим, хто зібрався готувати Бейліс в домашніх умовах, рецепт на горілці найчастіше здається кращим. Чистота напою дуже важлива, так як горілка невисокої якості залишає неприємний післясмак і сам лікер здається жорстким. Згущене молоко, якщо воно потрібно за рецептом, беремо виключно з маркуванням відповідності ГОСТ, вода для розведення спирту годиться тільки очищена або джерельна.
Класичний рецепт
Простий, але смачний лікер Бейліз зі згущеним молоком в домашніх умовах готують на спирту. Розбавте його до міцності 42-45% і відміряйте рівно 500 мл, дайте відстоятися протягом доби.
Півтори склянки 25-відсоткових вершків охолодіть і енергійно збийте. Всипте до них 3 ложки цукру і 1 г порошкової ванілі, розмішайте кристали до розчинення. Далі в домашній Бейліз порціями вводимо, і відразу перемішуємо міксером, розбавлений спирт і згущене молоко.
Лікер витримайте в холоді не менше пари годин. Збовтайте і подавайте до столу, але врахуйте, що рецепт Бейліса на спирту має на увазі настоювання протягом пари діб.
Альтернативний рецепт, що готується саме на горілці, виглядає так:
- Чотири яєчних жовтки збиваємо з 2 ложками ванільного цукру і банкою карамелізованого згущеного молока за допомогою міксера.
- Додаємо ложку розчинної кави, вливаємо дві склянки 15-відсоткових вершків і знову збиваємо, намагаючись розчинити кавові гранули. Потім додаємо 0,5-літрову пляшку горілки.
- Рецепт Бейліса зі згущеним молоком і кавою розрахований на настоювання протягом 3 діб в прохолодному місці. Кожні 12 годин збовтуйте ємність, перед дегустацією процідіть.
Досить простий і рецепт Бейліса з самогону. Нехай вас не бентежить використовуваний напій, в лікер ми Його використовуємо тільки після подвійного очищення.
Рецепт Бейліса з» Чудо-шоколадом " на самогоні відрізняється присмаком, характерним цього молочного напою:
- Стандартну баночку згущеного молока і склянку води вилийте в глибоку посудину, вручну розмішайте віночком в однорідну масу. Додайте склянку напою "Чудо" з шоколадом.
- У половині склянки окропу розчиніть каву і охолодіть до нормальної температури. Змішайте каву з горілкою та солодкою основою лікеру.
- Це, мабуть, кращий рецепт домашнього Бейліса з «диво-молоком«, напій готовий буквально через добу.
Чудово виходить і лікер Бейліз без яєць в домашніх умовах. Шоколадну стружку, масою 150 грамів, розтопіть і змішайте зі згущеним молоком, окремо збийте 350 мілілітрів охолоджених 30% вершків з пакетиком ваніліну. На 500 мл горілки хорошої якості додайте чверть склянки м'ятного лікеру і 3 ложки цукру, перемішайте і відфільтруйте. У домашніх умовах зробити лікер Бейліз без міксера досить складно, скористайтеся приладом, налаштувавши його на помірні обороти, і збийте всі три рідини в однорідну масу. Охолодіть і відразу подавайте.
Швидкий рецепт
Рецепт швидкого приготування Бейліса в домашніх умовах не містить ні яєць, ні згущеного молока. Не знадобиться і міксер. У літрову скляну пляшку через воронку засипаємо половину склянки цукру з трьома ложками розчинної кави. Далі вливаємо концентроване молоко. Зверніть увагу, в напій Бейліс домашнього приготування потрібна не солодка згущене молоко, а саме концентрат молока, його випускають і продають в жерстяних банках такого ж обсягу. Від пляшки горілки відлийте 70 мл, а залишок відправте до інших інгредієнтів. Збовтайте до розчинення кави і охолодіть. Якщо вам вже доводилося готувати Бейліз в домашніх умовах, рецепт з концентрованим молоком здасться зовсім нескладним.
Трохи корисних відомостей про заміну інгредієнтів. Це дещо змінює смак напою, але дозволяє самому зробити Бейліс або напій дуже на нього схожий з різними відтінками ароматів.
Горілку, а краще коньячний спирт, можна Місяць наполягати на смаженої горіховою крихті, візьміть для цих цілей фундук. А ось мигдаль – не найкращий варіант, присмак, подібний відомому Амаретто, простіше отримати, скориставшись есенцією.
Рецепт Бейліса в домашніх умовах на коньяку нічим не відрізняється від уже наведених. Єдине зауваження: не витрачайтеся на дорогі сорти, годиться напій 3-річної витримки.
Якщо станете готувати густий і солодкий Бейліс в домашніх умовах, рецепт на горілці може здатися недостатньо м'яким. Варіантів небагато, доливайте в готовий напій кип'ячену воду, а краще приготуйте ще одну порцію набагато меншою міцності і змішайте з основною.
Як приготувати лікер Бейліз в домашніх умовах підвищеної міцності? Скористайтеся рецептом на концентрованому молоці, замінивши горілку 55% коньячним спиртом. Добре використовувати цей вид алкоголю і в разі, якщо вирішите надати напою аромат і смак карамелі. Із запропонованих, підійде рецепт на молочному напої "диво", замініть лише шоколадний смак карамельним.
Як пити
Якщо станете пропонувати напій на завершення трапези і в чистому вигляді, наливайте порції в невеликі лікерні чарки. Чоловіки, як правило, вважають за краще додати «вогника» і пити лікер Бейліз, змішавши його з горілкою.
Нескладно приготувати і вершковий смузі. У блендер наріжте м'якоть трьох стиглих бананів, влийте по 50 мл яєчного і кавового лікеру. Додаємо 100 мл вершкового лікеру і чверть склянки холодних жирних вершків. Збивши коктейль на максимальних обертах, наливаємо в келих для мартіні і прикрашаємо шоколадною стружкою.
Щоб правильно зробити каву з лікером Бейліс, в гарячий напій додавайте його на свій розсуд, а для холодного варіанту прийняті такі пропорції: 1 частина Бейліс; 2 частини охолодженого трохи солодкої кави; порція вершкового морозива, рівна за масою іншим інгредієнтам. Всі компоненти змішують міксером, переливають в келих і п'ють через трубочку.
Якщо ви не володієте достатнім досвідом і виготовлення лікеру Бейліз своїми руками – ваш перший експеримент з напоями, віддайте перевагу швидким рецептами. Можливо, вони будуть трохи сильніше відрізнятися від оригінального лікеру, але не варто забувати, що оригінальний склад і технологія тримається в секреті. Рецепт Бейліса дуже складний, і без оригінальних інгредієнтів повторити його навряд чи вдасться. Ваше завдання-приготувати напій легкий і ніжний, адже оцінити його належить друзям і близьким, а не професійним дегустаторам.