банановий лікер: як зробити в домашніх умовах

Легкий і ніжний напій з тропічних плодів – рідкісний виняток для саморобних настоянок. При виборі якісних продуктів і дотриманні простих умов підготовки, банановий лікер в домашніх умовах виходить настільки ніжним і ароматним, що рука не піднімається включати його до складу коктейлів.

Втім, про них ми теж поговоримо. Про рецепти напоїв зі смаком бананів, технологіях і хитрощах їх приготування і, зрозуміло, про вживання домашніх лікерів наша стаття.Банановый ликер

Характеристики домашнього бананового лікеру

Напій, настояний в домашніх умовах на м'якоті бананів, відносять до легких десертних лікерів. Відповідно, міцність його рідко досягає навіть типових значень для такого алкоголю, найбільш часто готуються лікери з вмістом спирту не вище 18%.

Ми навмисно не враховуємо напої на основі есенцій. Вони найчастіше містять хімічні ароматизатори, а на смак надмірно міцні. Такі лікери дешевше придбати, ніж витрачати час на приготування.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Складності на цьому етапі практично виключені. Сорт бананів, як правило, абсолютно некритичний, важливіше, щоб вони були помірно стиглими. Визначають такі плоди по яскравому кольору шкірки, з мінімальною кількістю чорних цяточок. М'якоть повинна бути світлою і теж не мати темних плям.

Для інших типових складових критерії такі:

  • Цукор-білий, рафінований;
  • Алкоголь - без присмаків і запахів;
  • Вода-виключно чиста.

Вибір спецій та інших плодів, якщо такі входять до складу, описується окремо.

Рецепти бананового лікеру

Немає необхідності клопотати, розбавляючи спирт до прийнятних значень, використовувати спиртомір і турбуватися про точність пропорцій. Вибираємо недорогу, але якісну горілку і практично всі складнощі на цьому закінчуються.

На горілці

Щоб приготувати банановий лікер в домашніх умовах на горілці, вам знадобиться:

  • Стандартна баночка ГОСТовской згущеного молока;
  • 3 великих банана;
  • Пара свіжих яєць;
  • 300 мл горілки;
  • Молоко 3% – 150 мл.

Як готуємо:

  1. М'якоть бананів нарізаємо скибочками в чашу міксера. Розбивши шкаралупу, поділяємо яйця і білки відправляємо до бананів.
  2. В молоко додаємо згущене молоко і енергійно збиваємо міксером, поки в солодкій масі не зникнуть всі частинки м'якоті.
  3. Горілка повинна по температурі відповідати іншим продуктам. Підливайте її невеликими порціями, перемішуючи лікер міксером на найменшій швидкості.
  4. Напій витримують не довше години в холоді, потім збовтують і проціджують простим марлевим фільтром.

Зверніть увагу, лікер порівняно міцний. Не зберігайте його довго, а перед подачею збовтуйте.

На спирту

Трохи складніше зробити банановий лікер в домашніх умовах, використовуючи в якості алкоголю спирт. Якщо зумієте його розбавити до "горілчаної міцності", скористайтеся першим рецептом або приготуйте лікер таким чином:

  1. Склянкою спирту заливаємо шматочки м'якоті, взятої з одного великого банана. Рівно 8 діб, щодня збовтуючи, витримайте настоянку в холоді і темряві. Цілком підійдуть умови домашнього холодильника.
  2. З 300 г цукру і неповної склянки води зваріть сироп. За закипання маси додайте в нього надрізаний стручок ванілі і паличку кориці. Витримайте на малому вогні ще пару хвилин і охолодіть.
  3. Змішайте сироп з настоянкою і ще місяць витримайте в колишніх умовах. Лікер обов'язково відфільтруйте і знизьте міцність, додавши за смаком чисту воду.

На самогоні

Напій з насиченим смаком і ароматом готується на чистому домашньому алкоголі. Якщо у вас знайдеться цукровий або винний самогон подвійної перегонки, готуйте лікер на ньому за наступним рецептом:

  1. П'ять очищених бананів розминаємо товкачем в пюре, вливаємо до нього літр самогону і на місяць відправляємо в комору. Температуру при цьому бажано витримати в межах 15 °C.
  2. Сироп варимо, довівши до закипання 1,5 склянки чистої води і всипавши в неї рівно 300 г цукру. Витримайте масу ще 3 хвилини на малому нагріванні, охолодіть і процідіть. Змішайте відфільтровану настоянку з сиропом і подавайте, розбавивши водою до 18% міцності.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на бананах →

Рецепти з добавками

Один з подібних рецептів ми вже представили, кажучи про те, як приготувати напій на спирту. Ще один варіант лікеру, додатково ароматизований лимоном, також наполягають на міцному алкоголі.

Банановий лікер з лимоном

Вам знадобиться:

  • 4 стиглих добірних банана;
  • Великий лимон;
  • 750 мл харчового спирту;
  • Літр чистої води і кілограм цукру для сиропу.


як готуємо:

  1. Яркоокрашенную цедру зчистите з лимона, вичавіть сік з м'якоті. Очищені банани наріжте подрібніше, додайте 2 ложки цукру, сік і цедру.
  2. У ємність влийте спирт, закупорте і 2 тижні наполягайте без доступу світла. Щодня збовтуйте бутель.
  3. З цукру, що залишився на літрі води зваріть простий сироп. Досить дати розчинитися без залишку кристалів і прогрівати масу ще до п'яти хвилин.
  4. Остудіть сироп і процідіть, через окремий фільтр пропустіть і спиртову настоянку. Обидві маси змішайте і дайте ще добу постояти в холоді. Потім процідіть повторно більш тонким фільтром, розлийте в невеликі пляшки.

Банановий лікер з полуницею

Прекрасна половина ваших гостей неодмінно оцінить рецепт бананового лікеру з полуницею, хоча і чоловіки не проти покуштувати такого напою.


Щоб приготувати лікер з бананів і полуниці в домашніх умовах, дрібно нарізавши 400 г солодкої ягоди, додайте до неї таку ж кількість м'якоті бананів. Влийте в банку 2 склянки горілки, на 10 діб залиште настоюватися. Алкогольну основу дбайливо злийте, а до фруктів висипте 200 г цукру, перемішайте і дочекайтеся розчинення кристаликів. До сиропу додайте склянку чистої води, перемішайте і злийте з осаду, фрукти додатково відіжміть. Змішавши всі отримані рідини, витримайте лікер ще тиждень перед подачею.

Банановий лікер з ваніллю

Ще один спосіб приготування домашнього лікеру на бананах з ванільним смаком. Він хороший, якщо в запасі немає місяця на довгий настоювання, на відміну від уже наведеного рецепта на спирту.

З чого готуємо:

  • 300 г бурякового цукру;
  • Склянка води;
  • Пара великих бананів;
  • Ложечка натурального ванільного екстракту;
  • 750 мл горілки.

Як готуємо:

  1. Приготувавши пюре з м'якоті бананів, залийте його горілкою і тиждень витримайте в теплі кухні, щільно закупоривши тару.
  2. Сироп варимо із зазначеної кількості води і цукру, по охолодженню відціджуємо і відміряє рівно 250 мл.
  3. Бананову настоянку відфільтруйте, м'якоть відіжміть, зібравши в полотняний мішечок. З'єднайте алкоголь з сиропом, влийте екстракт і ще до 2 діб витримайте, на цей раз при зниженій температурі.

Як пити банановий лікер

Найчастіше такі напої подають чистими, до десертів, але якщо побажаєте різноманітності, ось пара нескладних коктейлів.

Склад легкого напою:

  • 20 мілілітрів лікеру та білого рому;
  • Сік, апельсиновий-чверть склянки;
  • 50 мл білого мартіні.

Алкогольні компоненти повинні бути кімнатної температури, а сік охолодженим. Змішайте ром з мартіні і лікером, можна обійтися навіть без шейкера. Влийте коктейль в келих з великим кубиком льоду, зверху додайте сік і прикрасьте часточкою або кружком апельсина.

Для складання коктейлів підходить рецепт бананового лікеру в домашніх умовах, за яким готують напій середньої міцності, від 25 до 32%. У ньому не повинно бути яєць, вершків та інших молочних продуктів.

Якщо банановому смаку необов'язково домінувати, з'єднайте по 30 мл кокосового, динного і апельсинового лікерів. Підлити до них таку ж кількість бананового лікеру і стакан ананасового соку. Суміш напоїв кімнатної температури розлийте в келихи з великою кількістю крупного льоду. Прикрасьте коктейль скибочками будь-яких тропічних плодів.