яєчний лікер: рецепт Адвоката в домашніх умовах

Яєчний лікер з'явився абсолютно випадково. У часи, коли голландці колонізували Бразилію, індіанці, що населяють територію країни, пригощали солдатів незвичайним напоєм. Густий, солодкий і ароматний алкоголь вони робили на основі бренді і авокадо.

Голландці оцінили напій і запозичили рецепт. Але в Європі авокадо не росло, знайти його було важко. Довелося шукати варіанти заміни цього продукту. Методом проб вдалося знайти замінник рослинного емульгатора-ним виявився жовток яйця.

Яєчний лікер «Адвокат» не має нічого спільного з юриспруденцією. Назву він отримав від бразильських індіанців, які» авокадо «називали»авогато". Це понівечене слово перекладається з нідерландської як адвокат.

Характеристики лікеру

Оригінальний яєчний лікер має настільки густу консистенцію, що його не п'ють, а їдять ложечкою. Домашній яєчний лікер схожий на алкогольний гоголь-моголь. В його основу входить бренді (коньяк), іноді горілка (розведений спирт), яйця (найчастіше тільки жовтки) і сироп з цукру.

Яєчний лікер має жовтий відтінок і своєрідний яєчний смак.

«Адвокат» та інші різновиди напою вважаються відмінним засобом для поповнення організму кислотами Омега-3 і Омега-6. Напій сприяє зняттю нервової напруги, має омолоджуючий ефект, сприяє налагодженню метаболізму.

Обмежити вживання яєчного лікеру необхідно при ожирінні. Повна відмова від напою потрібно при вагітності і лактації, непереносимості алкоголю або інших компонентів лікеру.

Зазвичай максимальне значення міцності яєчного лікеру не перевищує 20% спирту.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Якісний алкоголь – основа смачного напою. Тому яєчний лікер краще виготовляти на коньяку або ірландському віскі середньої цінової категорії. Як альтернативу допустимо використовувати виноградний спирт.

Існують рецепти і на горілці, і на звичайному спирту, який розбавляється до 40%. Варто відзначити, що алкоголь незадовільної якості зробить лікер «Адвокат», приготований в домашніх умовах, непридатним до вживання.

Згущене молоко необхідно вибирати від перевіреного виробника. Продукт повинен бути не дуже густим і свіжим. Це стосується і звичайного молока, яке нерідко входить до складу лікеру.

Яйця також повинні бути максимально свіжими, краще використовувати домашні. Важливо правильно відокремити жовток і білок. Якщо білок потрапить в напій, то може згорнутися, утворивши грудочки.

Рецепти

Технологія приготування яєчного лікеру в домашніх умовах в цілому не відрізняється складністю. Однак є рецепти, що вимагають тривалої витримки напою або варіння деяких компонентів.

Класичний

Це традиційний рецепт яєчного лікеру під назвою «Адвокат». В середньому приготування за рахунок настоювання і дозрівання напою займає півтора тижні.

Склад:

  • 120 г вершків жирністю 10-15%;
  • 250 мл коньяку (бренді);
  • 10 жовтків;
  • 1 банка згущеного молока;
  • 1 пачка ваніліну.

Технологія:

  1. Розділити білки і жовтки. Відправити жовтки в глибоку ємність.
  2. Туди ж приєднати згущене молоко і ванілін. Ретельно змішати за допомогою ручного віночка компоненти. Маса виходить дуже густий.
  3. Приєднати алкоголь і вершки. Змішати до однорідності.
  4. Налийте майбутній лікер у пляшку. Поставити в темне і прохолодне місце на 4 дні.
  5. Потім профільтрувати крізь марлю. Розфасувати по ємностей і дати напою дозріти протягом тижня в прохолоді.
  6. Зберігати готовий лікер не довше півроку в холодильнику .

Лікер «Адвокат» в домашніх умовах за цим рецептом виходить дуже густим.

Зі згущеним молоком

Ця інтерпретація яєчного лікеру готується на основі спирту. Його якість не повинно викликати сумнівів.

Склад:

  • 150 мл спирту;
  • 250 г цукрової пудри;
  • 2 банки згущеного молока;
  • 8 жовтків;
  • Половина пакета ваніліну.

Технологія:

  1. Жовтки з'єднати з пудрою, згущеним молоком і ваніліном. Добре розтерти масу.
  2. Влити спирт і перемішати. Консистенція буде густою.
  3. Майбутній лікер налити в скляну пляшку і прибрати на 14 днів в прохолодне місце.
  4. Готовий напій перелити крізь марлю в ємності і зберігати в холодильнику не більше півроку.

З молоком

За цим рецептом лікер «Адвокат» в домашніх умовах виходить рідким, як і личить напою.

У процесі приготування продукти піддаються термічній обробці, тому варіація яєчного лікеру підійде тим, хто боїться сальмонельозу .

Склад:

  • 0,5 л бренді (коньяку);
  • 240 г цукру;
  • 0,4 л молока;
  • 8 жовтків.

Технологія:

  1. Закип'ятити молоко. Залишити остигати.
  2. Спорудити водяну баню: наповнити каструльку водою і поставити на малий нагрів. Зверху поставити іншу металеву ємність так, щоб вода не торкалася її дна. У верхню миску скласти жовтки і цукор. Віночком збивати продукти до отримання майже кремової консистенції. Маса не повинна сильно нагріватися, щоб не згорнулися жовтки.
  3. У солодкий яєчний соус (саме такої консистенції потрібно домогтися) налити молоко, масу постійно перемішувати.
  4. Прибрати ємність з плити. Остудити рідину до 30°C.
  5. Приєднати алкоголь, розмішати.
  6. Лікер перелити в пляшки, закрити, дати настоятися 4 дні в темряві і прохолоді.

З кавою

Яєчний крем-лікер своїми руками з кавою готовий до вживання всього за 12 годин. Зберігати його можна не довше 3 місяців в холодильнику.

Склад:

  • 0,5 л молока;
  • 5 жовтків;
  • 12 г кави розчинної;
  • Ванілін;
  • 0,2 кг цукру;
  • 0,5 л горілки.

Технологія:

  1. Закип'ятити молоко. Приєднати до нього розчинну каву. Охолодити. Пінку видалити.
  2. Розтерти цукор, ванілін і жовтки.
  3. Залити суміш алкоголем. Перемішати, щоб цукор розчинився.
  4. До яєчної маси приєднати молочно-кавову рідину. Змішавши.
  5. Поставте в холодильник на 12 годин.
  6. Потім пролити крізь марлю.
  7. Лікер готовий до вживання.

Перед подачею ємність з лікером необхідно струсити. Особливо якщо напій встиг розшаруватися.

"Ко-ко" з ромом

Лікер «Адвокат» в домашніх умовах можна приготувати і з ромом. Цей різновид напою не вимагає дозрівання – до дегустації можна приступати відразу.

Склад:

  • 7 жовтків;
  • 1 л рому;
  • 1 л теплого молока;
  • 15 г цукру ванільного;
  • 0,4 кг цукру.

Технологія:

  1. Збити жовтки, цукор і ванілін.
  2. Не припиняючи збивання, ввести ром і молоко.
  3. Рідина перелити в пляшку, щільно закрити.
  4. Зберігати в холодильнику.

Як пити

Гурманам напевно припаде до смаку незвично густий і солодкий яєчний лікер. Його подають як аперитив або дижестив, обов'язково в охолодженому вигляді. Але не всі погодяться їсти, а не пити лікер. Тому "Адвокат" і його алкогольні побратими часто використовують для приготування коктейлів або додають в здобу.

Найелементарніший спосіб розвести яєчний лікер до рідкого стану – змішати його зі Спрайтом з розрахунку 3 частини газованого напою до 1 частини лікеру. Коктейль подається з льодом.

Домашні рецепти лікеру «Адвокат» прості і доступні кожному. Яєчний напій підходить і для урочистих випадків, і для посиденьок в компанії друзів або родичів.