Яєчний лікер з'явився абсолютно випадково. У часи, коли голландці колонізували Бразилію, індіанці, що населяють територію країни, пригощали солдатів незвичайним напоєм. Густий, солодкий і ароматний алкоголь вони робили на основі бренді і авокадо.
Голландці оцінили напій і запозичили рецепт. Але в Європі авокадо не росло, знайти його було важко. Довелося шукати варіанти заміни цього продукту. Методом проб вдалося знайти замінник рослинного емульгатора-ним виявився жовток яйця.
Яєчний лікер «Адвокат» не має нічого спільного з юриспруденцією. Назву він отримав від бразильських індіанців, які» авокадо «називали»авогато". Це понівечене слово перекладається з нідерландської як адвокат.
Характеристики лікеру
Оригінальний яєчний лікер має настільки густу консистенцію, що його не п'ють, а їдять ложечкою. Домашній яєчний лікер схожий на алкогольний гоголь-моголь. В його основу входить бренді (коньяк), іноді горілка (розведений спирт), яйця (найчастіше тільки жовтки) і сироп з цукру.
Яєчний лікер має жовтий відтінок і своєрідний яєчний смак.
«Адвокат» та інші різновиди напою вважаються відмінним засобом для поповнення організму кислотами Омега-3 і Омега-6. Напій сприяє зняттю нервової напруги, має омолоджуючий ефект, сприяє налагодженню метаболізму.
Обмежити вживання яєчного лікеру необхідно при ожирінні. Повна відмова від напою потрібно при вагітності і лактації, непереносимості алкоголю або інших компонентів лікеру.
Зазвичай максимальне значення міцності яєчного лікеру не перевищує 20% спирту.
Вибір та підготовка інгредієнтів
Якісний алкоголь – основа смачного напою. Тому яєчний лікер краще виготовляти на коньяку або ірландському віскі середньої цінової категорії. Як альтернативу допустимо використовувати виноградний спирт.
Існують рецепти і на горілці, і на звичайному спирту, який розбавляється до 40%. Варто відзначити, що алкоголь незадовільної якості зробить лікер «Адвокат», приготований в домашніх умовах, непридатним до вживання.
Згущене молоко необхідно вибирати від перевіреного виробника. Продукт повинен бути не дуже густим і свіжим. Це стосується і звичайного молока, яке нерідко входить до складу лікеру.
Яйця також повинні бути максимально свіжими, краще використовувати домашні. Важливо правильно відокремити жовток і білок. Якщо білок потрапить в напій, то може згорнутися, утворивши грудочки.
Рецепти
Технологія приготування яєчного лікеру в домашніх умовах в цілому не відрізняється складністю. Однак є рецепти, що вимагають тривалої витримки напою або варіння деяких компонентів.
Класичний
Це традиційний рецепт яєчного лікеру під назвою «Адвокат». В середньому приготування за рахунок настоювання і дозрівання напою займає півтора тижні.
Склад:
- 120 г вершків жирністю 10-15%;
- 250 мл коньяку (бренді);
- 10 жовтків;
- 1 банка згущеного молока;
- 1 пачка ваніліну.
Технологія:
- Розділити білки і жовтки. Відправити жовтки в глибоку ємність.
- Туди ж приєднати згущене молоко і ванілін. Ретельно змішати за допомогою ручного віночка компоненти. Маса виходить дуже густий.
- Приєднати алкоголь і вершки. Змішати до однорідності.
- Налийте майбутній лікер у пляшку. Поставити в темне і прохолодне місце на 4 дні.
- Потім профільтрувати крізь марлю. Розфасувати по ємностей і дати напою дозріти протягом тижня в прохолоді.
- Зберігати готовий лікер не довше півроку в холодильнику .
Лікер «Адвокат» в домашніх умовах за цим рецептом виходить дуже густим.
Зі згущеним молоком
Ця інтерпретація яєчного лікеру готується на основі спирту. Його якість не повинно викликати сумнівів.
Склад:
- 150 мл спирту;
- 250 г цукрової пудри;
- 2 банки згущеного молока;
- 8 жовтків;
- Половина пакета ваніліну.
Технологія:
- Жовтки з'єднати з пудрою, згущеним молоком і ваніліном. Добре розтерти масу.
- Влити спирт і перемішати. Консистенція буде густою.
- Майбутній лікер налити в скляну пляшку і прибрати на 14 днів в прохолодне місце.
- Готовий напій перелити крізь марлю в ємності і зберігати в холодильнику не більше півроку.
З молоком
За цим рецептом лікер «Адвокат» в домашніх умовах виходить рідким, як і личить напою.
У процесі приготування продукти піддаються термічній обробці, тому варіація яєчного лікеру підійде тим, хто боїться сальмонельозу .
Склад:
- 0,5 л бренді (коньяку);
- 240 г цукру;
- 0,4 л молока;
- 8 жовтків.
Технологія:
- Закип'ятити молоко. Залишити остигати.
- Спорудити водяну баню: наповнити каструльку водою і поставити на малий нагрів. Зверху поставити іншу металеву ємність так, щоб вода не торкалася її дна. У верхню миску скласти жовтки і цукор. Віночком збивати продукти до отримання майже кремової консистенції. Маса не повинна сильно нагріватися, щоб не згорнулися жовтки.
- У солодкий яєчний соус (саме такої консистенції потрібно домогтися) налити молоко, масу постійно перемішувати.
- Прибрати ємність з плити. Остудити рідину до 30°C.
- Приєднати алкоголь, розмішати.
- Лікер перелити в пляшки, закрити, дати настоятися 4 дні в темряві і прохолоді.
З кавою
Яєчний крем-лікер своїми руками з кавою готовий до вживання всього за 12 годин. Зберігати його можна не довше 3 місяців в холодильнику.
Склад:
- 0,5 л молока;
- 5 жовтків;
- 12 г кави розчинної;
- Ванілін;
- 0,2 кг цукру;
- 0,5 л горілки.
Технологія:
- Закип'ятити молоко. Приєднати до нього розчинну каву. Охолодити. Пінку видалити.
- Розтерти цукор, ванілін і жовтки.
- Залити суміш алкоголем. Перемішати, щоб цукор розчинився.
- До яєчної маси приєднати молочно-кавову рідину. Змішавши.
- Поставте в холодильник на 12 годин.
- Потім пролити крізь марлю.
- Лікер готовий до вживання.
Перед подачею ємність з лікером необхідно струсити. Особливо якщо напій встиг розшаруватися.
"Ко-ко" з ромом
Лікер «Адвокат» в домашніх умовах можна приготувати і з ромом. Цей різновид напою не вимагає дозрівання – до дегустації можна приступати відразу.
Склад:
- 7 жовтків;
- 1 л рому;
- 1 л теплого молока;
- 15 г цукру ванільного;
- 0,4 кг цукру.
Технологія:
- Збити жовтки, цукор і ванілін.
- Не припиняючи збивання, ввести ром і молоко.
- Рідина перелити в пляшку, щільно закрити.
- Зберігати в холодильнику.
Як пити
Гурманам напевно припаде до смаку незвично густий і солодкий яєчний лікер. Його подають як аперитив або дижестив, обов'язково в охолодженому вигляді. Але не всі погодяться їсти, а не пити лікер. Тому "Адвокат" і його алкогольні побратими часто використовують для приготування коктейлів або додають в здобу.
Найелементарніший спосіб розвести яєчний лікер до рідкого стану – змішати його зі Спрайтом з розрахунку 3 частини газованого напою до 1 частини лікеру. Коктейль подається з льодом.
Домашні рецепти лікеру «Адвокат» прості і доступні кожному. Яєчний напій підходить і для урочистих випадків, і для посиденьок в компанії друзів або родичів.