Просекко (Prosecco) — шампанське родом з Італії. Це сухе ігристе, для виготовлення якого використовують добірний виноград кращих сортів. Випускають спиртне на північному сході країни. Італійська назва продукту-Prosecco, також зустрічається варіант Proseco.
Виробники пропонують кілька різновидів алкоголю, що відрізняються різним вмістом цукру і вуглекислого газу. Спиртне володіє унікальними дегустаційними якостями, завдяки яким його оцінили знавці ігристого в усьому світі. Сьогодні алкогольна промисловість Італії забезпечує світовий ринок різними марками шампанського, і кожен з представлених напоїв — зі своєю «родзинкою».
- Історична довідка
- Склад і особливості виробництва
- Дегустаційні особливості, міцність і калорійність напою
- Відмінності від шампанського
- Різновиди Просекко
- Правила вживання
- Популярні марки Просекко
- Bacio Della Luna (Бачо Делла Луна), 11%
- Casa Coste Piane Valdobbiane (Casa Coste Piane Valdobbiane), 11%
- Nino Franco (Ніно Франко), 11,5%
- Villa Sandi (Вілла Санді), 11,5%
- Contarini (Контаріні), 11,5%
- Valdo Origine (Вальдо Оріджіне), 11,5%
- Ruggeri Giallo D'oror (Руджері Джалло Д'оро), 11%
- Відео огляд: як вибрати шампанське Просекко, що означають написи на етикетці
Історична довідка
Далеким предком Просекко вважається вино Ріболла, вироблене в Італії з кінця XVI столітті. Згадки про напій виявлені в історичних хроніках того періоду. Алкоголь, що володів чудовим смаком і ароматом, користувався величезною популярністю. Особливо славилося спиртне з Трієста, і виробники, бажаючи виділити продукт, вирішили дати йому нову назву.
Шампанське стали називати на честь невеликого містечка Просекко, розташованого в північно-східній частині Італії.
Алкоголь, який виготовляли в Трієсті, відрізнявся солодкістю. Технологію виробництва вдосконалили тільки в 1960-х рр., і на ринку з'явилося вино Prosecco із середнім і низьким вмістом цукру.
В даний час на світовий ринок надходить 150 млн.примірників Просекко в рік.
Склад і особливості виробництва
Основа для виготовлення ігристого вина виду Prosecco — виноградні плоди Глера, що володіють високою кислотністю. Також в числі компонентів можуть бути присутніми ягоди сортів Бьянкетті, Перера, Вердізо.
У складі італійського шампанського входять 3 компоненти:
- Ягоди;
- Цукор;
- Дріжджі.
Просекко виготовляють за технологією Шарма. Для виробництва спиртного використовують найякісніші плоди, які піддають процесу подвійної ферментації.
Шарма — метод, який використовується багатьма світовими виробниками ігристого. Спосіб також називають Шарма-Мартінотті, по імені його розробників, Федеріко Мартінотті і Ежена Шарма.
Етапи процесу виробництва шампанського:
- Відповідні для приготування сусла плоди ретельно відбирають, потім пресують, відокремлюючи сік від шкірки.
- Отриману основу залишають для бродіння на 2-2,5 тижні.
- Видаливши осад, напівфабрикат поміщають в сталеві резервуари і, приєднавши дріжджі і цукор, залишають майбутнє шампанське на кілька тижнів для додаткової ферментації.
- Італійські технологи витримують шампанське на дріжджах при температурі 18-25°c близько місяця, вважаючи такий період цілком достатнім. Однак багато виробників продовжують стадію вторинного бродіння, завдяки чому вдається домогтися більш яскравих смако-ароматичних якостей.
- Після завершення ферментації продукт фільтрують і розливають по пляшках і настоюють на 1 міс.
З 2020 р лінійка Просекко поповнилася рожевим шампанським, в складі продукту — темний виноград. Для виготовлення такого спиртного використовують плоди Піно Нуар, вміст яких становить близько 15%.
Prosecco — вино, яке виробляють тільки в італійських регіонах Фріуллі-Венеція-Джулія і Венето. Виноградники розташовані в провінціях: Падуя, Тревізо, Трієст, Венеція, Горіція, Віченца, Удіне, Порденоне.
Дегустаційні особливості, міцність і калорійність напою
Просекко — напій світлого жовтого, з перловими переливами, відтінку. Перламутрові відблиски особливо помітні в келиху, зачаровуючи вишуканою грою колірних нюансів. Залежно від типу шампанське може набувати рожевого відтінку.
Смакова композиція складена фруктовими нотами. Домінуючу роль відіграють цитрусові і виноградні тони, на другому плані — грушеві, яблучні, абрикосові, персикові і мигдальні нюанси.
Ароматичний букет — витончений, освіжаючий, підкорює яскравістю стиглих фруктів.
Енергетична цінність 100 мл Просекко — 75-80 ккал. Показник варіюється в цих межах в залежності від виду шампанського.
Міцність спиртного — 11-12%.
Відмінності від шампанського
Просекко — знаменитий алкоголь, який за кількістю продажів перевершив класичне шампанське. Незважаючи на очевидну схожість цих двох напоїв, кожен має унікальні відмінні риси.
Параметр | Просекко | шампанське |
сировина | Глера, іноді з додаванням плодів інших сортів | Піно Меньє, Піно Нуар і Шардоне |
метод виробництва | Шарма | Шампенуаз |
період бродіння | близько 3 тижнів | мінімум 12 тижнів |
вміст вуглекислого газу | варіюється в залежності від виду, знаходиться на середньому рівні | висока, завдяки чому бульбашки більш інтенсивні і «довгограючі» |
смакові показники | Легкий, ніжний і солодкий фруктовий букет з додатковими вершковими і горіховими нюансами | складна композиція на фруктовій основі з переважанням цитрусових, доповнена сирними і мигдальними відтінками |
Шампанським Просекко називають тільки в Україні. За міжнародними стандартами напій відносять до ігристих вин, і це визначення застосовують в більшості країн.
На пляшках шампанського з Італії Просекко, а точніше, на пробках, присутнє маркування DOC або DOCG. Це позначення гарантованого виробником оригінальної якості. Такий знак наносять на всю італійську алкогольну продукцію.
Різновиди Просекко
Шампанське Просекко за наявністю вуглекислого газу ділять на 3 види.
- Сильногазоване . Тиск в пляшках ігристого становить 3 атм. і більше. Екземпляри цього виду по-італійськи називають " spumante»("спуманте").
- Слабогазоване . Показник тиску не перевищує 3 атм. Таке спиртне називають " frizzante»("фріззанте").
- Тихий . Тиск у пляшках відсутній, і Просекко не має характерних для шампанського бульбашок. Це вино називають "tranquillo» («транкуїлло»), що буквально означає "Спокійний". Також використовується визначення calmo»("кальмо"). Екземпляри випускають досить рідко, і вони призначені тільки для внутрішнього ринку.
Просекко зі слабким ступенем газоутворення в Італії часто називають «Джентіле» («gentile»). Значення слова - » м'який«,» делікатний«,»приємний". Це визначення яскраво відображає характер слабогазованого спиртного-тонкий, легкий і ніжний.
За ступенем вмісту цукру Просекко ділять на:
- Dry (драй), з кількістю речовини від 17 до 32 г/л;
- Extra dry (екстра драй), рівень солодощі якого становить 12-17 г / л;
- Brut( брют), що містить в 1 л 6-12 г цукру;
- Extra brut( Екстра брют), показник солодкого речовини в якому в межах 3-6 г / л;
- Brut cuvé (брют кюве), з повною відсутністю цукру.
Правила вживання
Просекко подають у фужерах для шампанського, подовжених, злегка звужуються у верхній частині. Келихи такого типу називають «флейтами», в них бульбашки і аромат зберігаються на тривалий час. П'ють ігристе охолодженим до температури 7-8°С.
Просекко не відноситься до витриманого шампанського. Для дегустації підходить саме молоде спиртне, так як смаковий і ароматичний букети з часом втрачають насиченість.
В якості гастрономічного супроводу до шампанського ідеально підійдуть:
- Нежирне м'ясо;
- Морепродукти;
- Риба;
- Легкі закуски;
- Сирна нарізка;
- Десерти;
- Фрукти;
- Ягоди.
Чудовим дуетом для Просекко стануть страви італійської кухні. Лідери в цьому списку-різотто і тірамісу.
Вино вживають в чистому вигляді перед обідом. Алкоголь також включають до складу коктейлів, нерідко замінюючи їм входить до складу шампанське.
Найпопулярніший мікс з Просекко в Італії — Spritz (Спрітц). Це традиційний Венеціанський аперитив, до складу якого, крім ігристого, входять содова і біттер.
Популярні марки Просекко
Вибрати шампанське Просекко допоможе складений нами рейтинг, до якого увійшли найвідоміші і продаються марки італійського ігристого.
Bacio Della Luna (Бачо Делла Луна), 11%
Шампанське категорії екстра драй впізнається по заворожливому жовтуватому кольору з зеленими переливами. Назва напою перекладається як»поцілунок Місяця".
Гастрономічна композиція Просекко цієї марки складена свіжими яблучними і грушевими нотками, які доповнені апельсиновими нюансами. Напій залишає тривалий післясмак з ледь відчутною кислинкою. В ароматичному букеті помітні фруктові і трав'яні відтінки.
Casa Coste Piane Valdobbiane (Casa Coste Piane Valdobbiane), 11%
Шампанське виготовляють на невеликому виноробному підприємстві, що належить Лорісу Фолладоре.
Спиртне відтінку соломи володіє фруктовою свіжістю, що переходить в тонке мінеральне післясмак. У багатому ароматі поєднуються мотиви апельсинів, квітів і меду.
Nino Franco (Ніно Франко), 11,5%
Випускається брендом сухе Просекко — високоякісне ігристе вино. На пляшках красуються етикетки з написом Superior (»Вищий"), що демонструє еталонність напою.
Смаковий букет ніжно-солом'яного шампанського підкорює солодкуватою свіжістю фруктів. Основа композиції-соковиті ноти стиглої груші, доповнені включенням вершків і мигдалю. Ароматичний супровід-яскраве, медово-яблучне.
Villa Sandi (Вілла Санді), 11,5%
Витончений брют виробляє компанія Giancarlo Moretti Polegato (Джанкарло Моретті Полегато). Головний офіс підприємства знаходиться в Венето, на середньовічній віллі Санді, що дала назву шампанському.
Сухе Просекко відтінку світлої соломи має приємний яблучним смаком. Букет гармонійно доповнений свіжими рослинними і легкими пікантними нотками. Завершує картину ненав'язливий плодово-квітковий запах.
Сухе шампанське брют (Brut) — найблагородніший напій у світі →
Contarini (Контаріні), 11,5%
Вино Просекко Контаріні — брют, вироблений виключно з ягід Глера. Урожай збирають тільки на території Венето.
Світле з золотистими відблисками шампанське виділяється солодкуватим квітково-фруктовим смаком, доповненим тонами меду і свіжої випічки. Яскрава композиція гармонує з відповідним ароматом, в якому переважають цитрусові мотиви.
Valdo Origine (Вальдо Оріджіне), 11,5%
Шампанське марки Valdo відноситься до категорії брют. Якість спиртного підтверджено маркуванням Superior.
Гастрономічна композиція Просекко живого сонячного відтінку складена яскравими фруктовими нотками. Букет, розкриваючись, залишає тривалий післясмак. Ароматичний супровід-легке, витончене, квітково-фруктове, з медовими включеннями.
Ruggeri Giallo D'oror (Руджері Джалло Д'оро), 11%
Шампанське Ruggeri — продукт виробництва однойменної сімейної компанії. Для виготовлення використовують виноград одного врожаю, і алкоголь відноситься до категорії міллезімного.
Просекко виділяється благородним золотим відтінком. Алкоголь володіє гармонійною свіжістю, в основі якої — фруктові мотиви. Тривалий післясмак наповнений легкими квітковими і деревними тонами. Композиція підкреслена відповідним ароматом.
Шампанське Просекко-вчимося подавати і закушувати ігристе вино →
Просекко — італійське шампанське з тонким смаком і чудовим ароматом. Продукція різних марок, представлена на ринку, відрізняється унікальними характеристиками. Вживають напій в чистому вигляді або в складі коктейлів. Легке шампанське підійде для будь-якого випадку, а в поєднанні з правильною закускою розкриє все багатство смакоароматичного букета.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua