шампанське Мондоро (Mondoro) - преміальне ігристе з Італії для гурманів

Шампанське Мондоро (Mondoro) — алкогольний продукт родом з Італії. Це ігристе вино преміум-класу, виготовлене за унікальною технологією з добірного винограду мускатних сортів. Випуск спиртного веде велика Італійська корпорація Gruppo Campari (Группо Кампарі) на заводах, розташованих в П'ємонті.

Шампанское Мондоро

Виробники поставляють на ринок 4 види алкоголю, кожен з яких володіє унікальними і неповторними характеристиками. Завдяки винятковим смако-ароматичним якостям продукція бренду Мондоро завоювала заслужене визнання цінителів ігристого у всьому світі.

Історія шампанського Мондоро та цікаві факти

Ігристе вино Мондоро з'явилося в далекому 1878 р, коли винороб і підприємець Енріко Серафіно відкрив в П'ємонті завод з виробництва алкогольної продукції. Енріко знав про технологію виготовлення класичного шампанського і мріяв створити продукт, максимально схожий на французький.

Винороб приступив до розробки рецептури і в процесі створення поєднав дві методики: по одній з них робили шампанське французи, по другій виробляли тихе вино італійці. В результаті експериментів народився напій з елегантним ніжним смаком, який відразу полюбився жителям країни.

За туринською технологією, що використовувалася в Північній Італії, виноградні плоди залишали для бродіння і відразу після початку цього процесу напівфабрикат розливали в пляшки. Ємності витримували в прохолоді протягом певного періоду, після чого продукт вважався готовим до вживання. Такий метод сприяв мінімізації кількості танінів, що покращувало смакові якості.

Незабаром виробництвом шампанського зайнялося підприємство Martini &#amp; Rossi (Мартіні Е Россі), і алкоголь став відомий далеко за межами Аппеннінського «чобота». Виготовляли напій на заводі в Монтекьяро-Д'асті (Montechiaro-D'asti), комуні п'ємонтської провінції Асті.

Шампанское Мондоро

Технологи компанії вдосконалили методику, почавши проводити процес фільтрації під тиском. В результаті з'явилося шампанське з ідеальним смаком, яке оцінили як досвідчені експерти, так і любителі.

Офіційним виробником Мондоро є компанія Enrico Serafino (Енріко Серафіно), розташована в П'ємонті. З 2003 р бренд Mondoro входить до складу Gruppo Campari (Группо Кампарі), однієї з найбільших італійських корпорацій з виробництва алкогольної продукції.

Назва шампанського Мондоро походить від злиття двох слів — «mondo» («мир») і «oro» («золото»), що в перекладі означає «золото світу».


Завдяки високій якості і відмінним дегустаційним характеристикам шампанське Мондоро не раз завойовувало призові місця на міжнародних конкурсах. У скарбничці вишуканого алкоголю-безліч медалей, а саме:

  • Золотих — 11;
  • Срібних-11;
  • Бронзових-12.

З витонченим напоєм пов'язаний ряд цікавих фактів, які, безсумнівно, зацікавлять всіх шанувальників цього продукту.

  1. Прикрашає пляшки шампанського елегантна етикету з'явилася в 1980-х рр.натхненням для її творця стали куполи Собору Василя Блаженного, і він втілив в дизайні цей величний образ.
  2. Високі оцінки міжнародних експертів прирівняли бренд Мондоро до числа найкращих виробників якісного ігристого.
  3. Технологія пресування виноградних плодів розроблена Енріко Серафіно. Цю методику називають щадить, і завдяки її застосуванню вдається домогтися надзвичайно м'якості, ніжності і неповторності, якими славиться шампанське.
  4. Бренд Мондоро проданий в 2015 р американської корпорації Krause (Краузе), проте група Кампарі продовжує випуск «золотого» шампанського, залишаючись єдиним виробником.

Склад і особливості виробництва

Сировиною для виготовлення шампанського Мондоро служить виноград мускатних сортів, що росте в Венето і П'ємонті. Це плоди:

  • Москато Б'янко;
  • Москато ді Канеллі;
  • Глера.

У процесі створення шампанського до виноградної основі додають спочатку дріжджі, потім цукор. Ці компоненти і є головними складовими напою.

Регіони П'ємонт і Венето славляться сприятливим для культивування винограду кліматом. Вирощувані тут плоди володіють чудовим смаком і ніжним ароматом, з помірним вмістом кислоти. Напої, отримані з такої сировини, славляться відмінними дегустаційними характеристиками.

Для виготовлення італійського шампанського відбирають найкращі ягоди, які пресують із застосуванням щадить технології.

В процесі виробництва використовують метод перерваної ферментації, при якому бродіння зупиняють на перших стадіях. Це унікальна технологія, завдяки якій вдається значно знизити вміст танінів в продукті і тим самим домогтися неповторних смако-ароматичних якостей.

Шампанське Мондоро остаточно дозріває в пляшках. У ємності додають цукор, кількість якого варіюється в залежності від бажаного сорту спиртного. Тару поміщають в прохолоду і залишають мінімум на кілька місяців.

Відповідно до характеристик експерти відносять Мондоро до ігристих вин, вважаючи цей варіант більш правильним. Більшість споживачів де продовжують іменувати напій шампанським.

Різновиди шампанського Мондоро, дегустаційні особливості кожного виду, міцність і калорійність

Дегустаційні характеристики шампанського Мондоро різняться залежно від виду, однак можна виділити загальні риси. Це:

  • Світлий золотистий, солом'яний або злегка рожевий відтінок з яскравими іскристими відблисками;
  • Солодкуватий фруктовий смак з переважанням грушевих, персикових і яблучних тонів;
  • Ніжний, наповнений медовою солодкістю аромат з виразними мускатними нотками, яким вторять легкі відтінки квітучої виноградної лози.

Бренд Mondoro випускає шампанське 4-х видів. Кожен сорт володіє не тільки особливими смако-ароматичними характеристиками, але і унікальними показниками міцності і калорійності.

Мондоро Asti (Асті), 7,5%

Шампанське Asti Mondoro золотисте виготовляють з плодів Москато Б'янко. Для виробництва використовують тільки вирощений в П'ємонті виноград.

Ігристе приваблює делікатною і тонкою солодкістю. У фруктовому смаку гармонійно переплелися грушеві і персикові тони, доповнені нюансами стиглих ананасів. Аромат-фруктово-квітковий, ніжний і легкий.

Енергетична цінність 100 мл спиртного — 78 ккал. У шампанському міститься 9 г вуглеводів.

Мондоро Brut (Брют), 12%

Мондоро Brut

Для виготовлення сухого ігристого використовують ягоди мускатних білих сортів. Плоди збирають тільки на виноградниках П'ємонту. Повна назва продукту-Mondoro Brut Gran Cuvé (Мондоро Брют Гран Кюве).

Детальніше про сухому шампанському брют (Brut) →

Ніжно-солом'яне шампанське має приємну свіжістю, в якій можна чітко відчути фруктову солодкість. Букет складений грушевими і яблучними нюансами, які доповнені насиченими медовими включеннями. Ароматичний супровід-свіже, квітково-Мускатне.

В 100 мл Мондоро Брют — 72 ккал. Вміст вуглеводів - 1,2 г, білків — 0,1 г.

Мондоро Prosecco (Просекко), 11%

Шампанське виробляють з плодів Глера. Урожай збирають на розташованих у Венето виноградниках.

Мондоро Просекко відтінку молодої соломи відрізняється гармонійним і збалансованим смаком. У букеті чітко помітна фруктова основа, що складається з яблучних, цитрусових і грушевих тонів. Ніжний образ доповнений відповідним ароматом, куди також вплітаються легкі квіткові нотки.

Енергетична цінність 100 мл шампанського — 66,8 ккал. У продукті присутні білки (0,1 г) і вуглеводи (1,5 г).

Мондоро Rosé (Розе), 9,5%

Мондоро Rosé (Розе)

Основою для рожевого шампанського Мондоро служать ягоди Глера. Ігристе виділяється ніжним і приємним відтінком, який дуже красиво переливається в келиху.

Розе приваблює вишуканим смаком, в якому домінують відтінки груші і яблука, доповнені манговими нюансами. Букет розкривається тонкою трав'яною свіжістю. В ароматі переважає приємна фруктова солодкість.

Калорійність 100 мл рожевого шампанського — 74,3 ккал. Напій містить 5 г вуглеводів і 0,1 г білків.

Вартість шампанського

Мондоро — шампанське преміум-класу. У продажу найчастіше зустрічаються стандартні пляшки, обсяг яких становить 0,75 л. на прилавках можна знайти міні-тару по 0,375 л або ємності по 1,5 л.

Середня вартість стандартної пляшки Мондоро становить 750-880 грн.і залежить від виду ігристого. Нерідко трапляються акційні пропозиції, і товар можна придбати зі значною знижкою.

Як відрізнити оригінал від фальсифікату

Мондоро-популярне шампанське, і на ринку, на жаль, досить часто з'являються фальсифікати. При здійсненні покупки слід звертати увагу на ряд зовнішніх ознак, характерних для оригінального продукту.

  1. Рівна, гладка, без вад пляшка з вигравіруваними лініями, які від горлечка спускаються по периметру до основи.
  2. Виконана з кори дуба пробка, яка захищена золотистою плівкою.
  3. Акуратні якісні етикетки із зазначенням сорту використаного при виробництві винограду і списку компонентів.
  4. Овальна западина і круглі точки, які легко намацати під етикеткою.
  5. Рельєфне зображення на денці ємності, на якому можна побачити дату розливу.

На кожному екземплярі шампанського виробник вказує обсяг. На пляшках з оригінальним Мондоро цей напис має бути тільки англійською мовою.

Здійснювати покупки слід тільки на спеціалізованих точках або в великих торгових мережах, звертаючи увагу не тільки на зовнішній вигляд ємності і її вмісту, але і на наявність акцизу.

Правила вживання

Шампанське марки Мондоро — класичний аперитив. Напій прийнято подавати в келихах для ігристого, попередньо охолодивши до 6-8°С.Допустимо додавати кубики льоду, в тому числі фруктового або ягідного, а також шматочки полуниці або цитрусових.

Шампанське в мініатюрних ємностях по 0,375 л не прийнято переливати в фужери. Алкоголь п'ють прямо з пляшечки, вставивши в неї соломку.

При виборі гастрономічного супроводу для розкішного шампанського краще віддавати перевагу легким закускам і десертів. Гармонійну пару з Мондоро складуть:

  • Горішки;
  • Ягоди;
  • Фрукти;
  • Білий шоколад;
  • Пудинги;
  • Желе;
  • Морозиво;
  • Повітряний ванільний крем;
  • Фруктові салати.

В якості легкої закуски підійдуть морепродукти. М'ясні нарізки, смажена яловичина або птиця, а також жирна риб — табу. У список "заборон" входять Випічка і темний шоколад.

Шампанське Мартіні Асті, Розе, Брют, Просекко — вчимося подавати і закушувати ігристе вино →

Зберігати шампанське Мондоро слід при температурі максимум 8-10 °С.Термін придатності відкоркованої ємності — не більше тижня.

Відгуки

Італійське Мондоро давно завівало визнання споживачів. Про продукт завжди залишають прихильні відгуки, не втомлюючись захоплюватися його неперевершеним смаком і витонченим ароматом.

Вероніка

Я не великий шанувальник сухого шампанського, однак  мондоро брют підкорило мене з першого ковтка. Приємна фруктова свіжість і ніжний аромат роблять напій дійсно неповторним. Відмінний легкий варіант для аперитиву.

Олександра

В гостях у друзів спробувала шампанське Мондоро розе, залишилася в повному захваті. Вишуканість видно у всьому: смак, аромат, зовнішній вигляд, оформлення пляшки. По-моєму, це відмінний подарунок з будь-якого випадку.

Анатолій

Нещодавно вперше спробував сухе від Мондоро, і можу сказати про це шампанському тільки хороше. М'яке, делікатне, відчувається збалансованість у смаку і ароматі, дуже приємно пити. Рекомендувавши.

Наталія

Пила різні Мондоро, найбільше сподобалося солодке Асті. Часто купую це шампанське до Нового року і завжди залишаюся в захваті. Мене підкорюють легкість, фруктова солодкість і витонченість цього ігристого. Не перестану купувати і всім раджу.

Шампанське, що випускається італійським брендом Мондоро, славиться неповторним смаком і божественним ароматом. Такий алкоголь слід поєднувати з легкими закусками і десертами, які підкреслять його неповторність пляшка ігристого, піднесена з нагоди урочистої дати, стане найкращим подарунком і, безсумнівно, прикрасить будь-яке свято.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд шампанського Mondoro Asti, Як правильно пити ігристе