Шампанське будинок Періньон (Dom Perignon) — знамените ігристе, вироблене в провінції Шампань, Франція. Це алкоголь преміум-класу, який виготовляють із сировини найвищої якості за класичною технологією шампенуаз. Випуском продукту займається велика винна компанія Моеt amp; Chandon (моет е Шандон).
Назва шампанського асоціюється з розкішшю, витонченістю і вишуканістю. Цей образ відповідає дійсності: елегантний дизайн, чудовий смак і благородний аромат зробили напій одним з найбільш цінованих і впізнаваних у світі. Алкоголь з майже віковою історією і винятковими характеристиками заслуговує на особливу увагу. Далі докладно розповімо про походження, виробництві, різновидах, а також розкриємо секрети правильної подачі і вживання розкішного ігристого.
- Історія бренду
- Склад і особливості виробництва
- Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
- Різновиди
- Luminous (Люміноз)
- Vintage (Вінтаж)
- Rose Vintage (Троянд Вінтаж)
- P1( P1)
- Р2 (П2)
- Р3 (П3)
- Вартість
- Як відрізнити оригінал від фальсифікату
- Правила вживання
- Відео огляд шампанського будинок Періньон, чому всі говорять про це шампанському
Історія бренду
Історія шампанського будинок Періньйон почалася в минулому столітті, проте з нею пов'язані події, що відбувалися в далекому минулому.
У середині XVII століття в одному з абатств французької Шампані, що належали членам Ордена Св. Бенедикта, проживав чернець на ім'я П'єр Періньйон. Він захоплювався виноробством і завідував винними погребами в обителі. П'єр винайшов нову технологію, яка дозволяла поліпшити якість виготовляється ченцями вина. Також йому приписують авторство в створенні першої методики шампанізації.
Шампанське отримало назву на честь знаменитого бенедиктинця-винороба, хоча твердження, що чернець є першим виробником ігристого — всього лише легенда, не підкріплена історичними фактами.
Перший екземпляр шампанського будинок Періньйон з'явився в 1936 р при виробництві цього продукту використовували виноград, зібраний в 1921 р Творцем алкоголю став Лоренс Венн, англієць за походженням, який в той час працював в компанії Моеt amp; Chandon. У Лоренса виникла ідея запропонувати вищим верствам суспільства по-справжньому витончений і елітний напій, гідний займаного ними становища, і винахідник домігся бажаного.
Правильний варіант назви ігристого — будинок (а не Дон) Періньон. Слово "Дім «-скорочення від» Dominus«, що по-латині означає»Пан". Саме так в Середні століття звучало ввічливе звернення до священнослужителів.
Новинка була прийнята аристократією прихильно, і незабаром почалося виробництво шампанського, що володів чудовими смаком і ароматом. Спочатку виробляли тільки біле ігристе, рожеве з'явилося пізніше, в кінці 1940-х рр.
Зараз компанія Моеt amp; Chandon є офіційним власником марки легендарного будинок Періньон і єдиним офіційним виробником цього шампанського.
Будинок Періньйон — частий гість світських урочистостях і заходах, що проводяться представниками аристократії і монаршими особами. Це шампанське подавали на весіллі принца Чарльза та принцеси Діани.
Склад і особливості виробництва
До складу класичного французького ігристого входить 3 компоненти: виноградний сік, закваска і цукор. Для виготовлення шампанського будинок Періньон використовують плоди сортів Шардоне і Піно Нуар. Ягоди збирають на угіддях, що належать двом відомим будинкам: Моеt amp; Chandon (моет е Шандон) і Lanson (Лансон). Для виробництва відбирають виключно плоди найурожайніших років.
Будинок Періньйон виготовляють за технологією шампенуаз, розробленої і вдосконаленої в XIX столітті. Процес ділиться на кілька стадій.
- З урожаю одного року відбирають найякісніші плоди.
- Готують сусло, вичавлюючи сік з ягід.
- До отриманої основи приєднують закваску і залишають для бродіння при температурі 16°C на 10 діб.
- Відфільтровану суміш поміщають в дубові бочки для настоювання.
- По закінчення необхідного терміну проводять ассамбляж і розливають напівфабрикат по пляшках, додаючи ще трохи закваски.
- Шампанське настоюють протягом як мінімум року, після чого проводять ремюаж і дегоржаж.
- Видаливши накопичилися в пляшці дріжджі, ємності знову закупорюють і залишають ще на деякий час.
- Маркують готовий продукт.
Дегустаційні особливості, калорійність і міцність напою
Шампанське марки Dom Perignon володіє відмінними дегустаційними характеристиками, добре знайомими цінителям престижних ігристих. Показники можуть злегка змінюватися в залежності від виду напою, проте можна виділити загальні риси:
- Золотистий, світлий і іскристий, відтінок, який також може бути ніжно-рожевим або червонуватим;
- М'який приємний смак з легкими цитрусовими нотами;
- Тривалий післясмак, наповнений фруктовою солодкістю та свіжістю;
- Витончений аромат з грушевими і абрикосовими тонами, доповненими ніжними квітковими включеннями.
Енергетична цінність 100 мл шампанського — 88 ккал. У спиртному міститься 5 г вуглеводів і 0,2 г білків. Міцність алкогольного напою-12,5%.
Різновиди
Бренд будинок Періньон пропонує кілька колекцій шампанського. Продукти відрізняються не тільки унікальними характеристиками, але і терміном витримки. У лінійці зустрічаються 25-і 30-річні екземпляри.
Luminous (Люміноз)
У лінійку білого шампанського Luminous входять напої зі зниженим вмістом цукру, що дозрівають протягом 1 року. Ця колекція сухого з яскравим багатим смаком приваблює свіжістю, легкістю і вишуканістю.
Для спиртного характерний золотистий відтінок, що переливається красивими відблисками. Розкішний букет, розкриваючись, переходить в довгий цитрусове післясмак. Образ доповнений ненав'язливим фруктовим ароматом, в якому переплелися нотки квітів і фруктів.
Один з популярних екземплярів колекції — Luminous 2008. Легка фруктова солодкість цього шампанського доповнена кремовими і трохи пікантними нюансами. Аромат складений яблучними і мандариновими нотами, яким вторять квіткові включення.
Vintage (Вінтаж)
Vintage — найпопулярніша серія шампанського будинок Періньйон. Це класичне сухе, що стало візитною карткою бренду. Термін витримки спиртного-1 рік.
Знаменитий брют славиться ніжною вершково-цитрусової солодкістю з легкими мигдальними відтінками. Аромат запам'ятовується складним поєднанням фруктових, лакричних і солом'яних тонів.
Перший екземпляр сухого шампанського з колекції Вінтаж виготовлений з винограду, зібраного в 1921 р Це спиртне досі можна знайти в колекціях справжніх цінителів.
Варто відзначити популярний брют будинок Періньон — вінтажне шампанське 2010 року. Алкоголь володіє насиченим смаком, збагаченим пряними нотками. Ароматичний супровід-квітково-цитрусове, з жасминовими, цитрусовими і екзотичним фруктовими тонами.
Rose Vintage (Троянд Вінтаж)
Колекція Rose Vintage - це рожеве сухе шампанське. Спиртне відрізняється приємним відтінком з красивим блиском. Брют дуже ефектно виглядає в келиху, переливаючись іскристими відблисками, які підкреслюють його рожеву ніжність. Алкоголь дозріває протягом 12-ти місяців.
У лінійці безліч екземплярів, кожен з яких по-своєму привабливий. Виділимо шампанське Rose Vintage2006, рожевий відтінок якого збагачений золотисто-мідними гранями. Смаковий букет напою-яскравий, багатогранний, квітково-фруктовий. Образ доповнений неповторним ароматом, який складений абрикосовими і пряними відтінками, доповненими нотками какао і легким запахом диму.
P1 (P1)
Витримане шампанське від будинок Періньйон, дозріває 7-8 років.
Відрізняється солодкістю, яка гармонійно поєднується з легкою кислинкою. Головні ноти смакового букета-абрикосові, з легкими нюансами свіжої випічки. Аромат-ніжний, фруктовий.
Р2 (П2)
Шампанське, вік якого становить мінімум 12 років.
Будинок Періньйон цього виду приваблює цікавим смаком, в якому змішалися хлібні і лакричні тони. Після розкриття в букеті відчувається кислинка, легка і приємна. Картину доповнює абрикосово-грушевий аромат.
Р3 (П3)
Вінтажне шампанське з найбільш тривалим періодом «дорослішання». Вік цього алкоголю - від 20-ти до 30-ти років.
Самий «старий» будинок Періньон виділяється насиченим смаком, складеними фруктовими відтінками. Букет доповнений легкої димчастістю, що надає образу елегантність і розкіш. Це поєднання, що розкривається тривалим післясмаком, підкреслено відповідним солодкуватим ароматом.
Вартість
Будинок Періньйон — престижне шампанське, вартість продукту досить висока.
Найнижча ціна — у напоїв з колекції Люміноз. Вона починається в середньому від 8-9 тис.грн за пляшку 0,75 л. продукти з інших серій значно дорожче. Вартість французького ігристого може доходити до 300 тис.грн., а ексклюзивні екземпляри продають за кілька тисяч доларів.
Як відрізнити оригінал від фальсифікату
Преміальний дорогий алкоголь нерідко підробляють і реалізують фальсифікати за нижчою ціною. Щоб уникнути ризику придбання таких екземплярів, слід звертати увагу на ознаки, властиві тільки оригінальному Періньон:
- Ідеально гладка, без вад, і рівна, без швів, пляшка;
- Виконана з кори дуба пробка;
- Етикетка, оформлена у вигляді лицарського щита, акуратна і якісна;
- Наявність інформації про час збору врожаю, сорт використаних плодів і дату випуску;
- Обсяг — 0,75 або 1,5 л.інші варіанти — 3 або 6 л — можливі тільки для ексклюзивного шампанського, яке не може коштувати дешево.
Пляшки ігристого з колекції Люміноз прикрашають написи, які світяться в темряві.
Правила вживання
Будинок Періньйон — класичне шампанське, вишукане і благородне, до дегустації якого слід підходити з особливою увагою і дотриманням всіх правил.
Подають Dom Perignon в призначених для шампанського фужерах з тонкого скла, попередньо охолодивши до температури 4-6 °С.зазвичай напій пропонують в якості дижестива. Його можна пити, нічим не закушуючи. Але якщо такий спосіб вам не підходить, до шампанського можна подати:
- Морепродукти;
- Чорна ікра;
- Легкі салати;
- Сирна нарізка;
- Фрукти.
Включати вишукане спиртне до складу міксів не рекомендується. У поєднанні з іншими напоями смако-ароматичні якості ігристого втрачаються.
Будинок Періньйон — розкішне і благородне шампанське з чудовими дегустаційними якостями, по праву вважається одним з кращих. Кожен вид ігристого має свої особливості, що додають штрихи до вишуканого образу. Правильно організована дегустація дозволить напою розкритися в повній мірі, заграв яскравими фарбами Dom Perignon стане справжньою окрасою будь-якого торжества.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua