Розведення самогону водою відбувається з метою зменшення його фортеці. Навряд чи хтось стане пити чистий, нерозведений напій. Але, в яких пропорціях його розбавляти знає не кожен. Для цього можна скористатися спеціальною таблицею Фертмана, в якій показано як слід розводити спиртові напої.
Як видно, головна складність в приготуванні самогону — вірно вибрати пропорції для розведення. Крім застосування таблиці можна скористатися спеціальною формулою:
- Де а — первісна міцність спирту,
- В — бажані обороти,
- З — обсяг наявного самогону,
- D — об'єм води для розведення.
Наведемо приклад. Ми маємо 1 літр 94% спирту. Отже: А буде дорівнювати 94 %, з = 1 літр. А отримати потрібно напій 40%. Обчислюємо згідно з формулою:
(94 / 40) * 1000 — 1000 = 1350 (мл).
Скористатися таблицею, як видно з прикладу, набагато простіше, ніж проводити обчислення.
Необхідність розведення
Часто виходить, що в домашніх умовах ми отримуємо самогон різного рівня фортеці. Відбувається це через велику різноманітність продуктів, на основі яких він готується. Серед найбільш популярних: варення, свіжі ягоди і фрукти, пшениця, кора дуба, чорнослив та інші. Навіть з ідентичних інгредієнтів не завжди вийде напій однакового рівня міцності. Крім цього, ми не завжди зможемо дотримати всі етапи і нюанси його приготування. Таке під силу лише механізованому виробництву.
У процесі приготування спирту можна отримати напій до 96% фортеці. Природно, він не придатний для вживання. Тоді самогон розводять іншою рідиною.
Правила розведення самогону
Окрім обчислення кількості води, якою слід розбавляти самогон, необхідно знати деякі інші правила:
- Найвідоміше ще з уроків хімії правило — не можна лити воду в спирт (в нашому випадку самогон), так як рідина сильно нагрівається, внаслідок чого зміниться не тільки її смак, але і фортеця. Обов'язково лийте тільки самогон в воду.
- Краще використовувати спеціальну джерельну воду або, в крайньому випадку, очищену. Вода з-під крана, як правило, містить багато зайвих домішок, які дадуть каламуть при приготуванні напою. Дистильовану воду також краще не використовувати, оскільки у неї практично повністю відсутній смак. Якщо ж самогон все-таки помутнів, в нього слід покласти вугілля (активоване або кокосовий) і настояти щонайменше тиждень до придбання їм прозорості. Потім слід його процідити через згорнуту в кілька разів марлю або щільну тканину, щоб позбутися від непотрібних домішок.
- Обов'язково перед споживанням повністю готового вже розведеного продукту, слід його відстояти. Оптимальний термін, протягом якого спирт після приготування не можна пити — тиждень. За цей час пройдуть всі хімічні реакції в напої. Але якщо ж у вас немає для цього часу, залиште його відстоятися хоча б на одну ніч або ж добре збовтайте і покладіть в морозильну камеру на пару годин. Детальніше про те, якою водою розбавляти самогон →
- Скористайтеся спиртометром, щоб не помилитися в розрахунках. У більшості випадків продукт прийнято розводити до 40 градусів, оскільки чим вище фортеця спирту, тим більше здатність його вбирати в себе шкідливі речовини.
- Краще використовувати дробовий спосіб перегону при приготуванні спирту. Полягає він в трьохетапному процесі його приготування. На першому етапі відбувається виділення шкідливої для споживання рідини. Становить вона близько 8%. Її потрібно злити. На наступному етапі виділяється етиловий спирт. Третій період є заключним у виробництві, коли відбувається виділення повністю готового самогону.
Такі головні правила, яких слід дотримуватися при приготуванні продукту.
Таблиця розведення самогону для розрахунку пропорції →
обсяг спирту: | літрів | потрібно додати ? літрів води |
відсоток спирту: | % | |
відсоток спирту бажаний: | % | |
Часті помилки при розведенні
Через недотримання основних правил розведення самогону водою можна отримати не той напій, який ви очікували. Розглянемо основні помилки, що здійснюються виробниками:
- Розведення продукту неочищеною водою. Це призводить до появи каламуті в напої. Виправити це можна наведеним вище способом за допомогою вугілля. Деякі наполягають його на березових брусках, після чого у самогону з'являється гарний золотистий Колір.
- Застосування мінералізованої води. Через це на дні посуду з напоєм з'являється осад у вигляді солей. Тому слід використовувати тільки слабо мінералізовану воду.
- Додавання води до спирту. Це призводить до отримання простого напою, що пахне алкоголем, а не є таким. Правильно тільки спирт додавати в воду.
- Додавання занадто багато сторонніх інгредієнтів. Це може перетворити самогон в спиртову настоянку. Відомо, що для пом'якшення смаку напою до нього можна додати цитрусові соки (з апельсина або лимона), мед, цукор, глюкозу. Але у всьому потрібно знати міру.
Таким чином, для отримання якісного самогону, який всім буде приємно споживати, слід дотримуватися вище наведені правила. До того ж не економте на продукті, користуйтеся тільки якісною сировиною для його виробництва. Від цього залежить не тільки його смак, але і якість.