добавки в самогон для смаку і запаху

Початківці самогонники часто стикаються з такою немаленькою проблемою, як неприємний запах. Він з'являється в процесі бродіння і подальшого перегону, присутній в готовому продукті.

Для початку треба визначити справжню причину появи «амбре». Зазвичай поганий запах присутній в Самогоні з наступних причин:

  • 00276386Нестояна брага (повинна бути світлою, досить прозорою і міцною)
  • Перегінний куб з нержавіючої сталі (краще мідний)
  • Неправильна перегонка (занадто висока температура кипіння браги, занадто швидке нагрівання)
  • Самогонний апарат погано вимитий (не варто лінуватися — для себе улюблених)
  • Готовий продукт погано очищений (високий вміст сивушних масел і шкідливих домішок)

Але не треба лякатися події і злитися на себе; не треба викидати на смітник перегінний куб і виливати вже вигнаний самогон. У цій статті можна дізнатися, як позбутися від специфічного самогонного запаху і поліпшити смак готового продукту в домашніх умовах.

&#nbsp;

Правильна брага — запорука успіху

Спочатку слід пунктуально дотримуватися технологію бродіння:

  • Необхідна достатня кількість цукру (по кожному рецепту — своє)
  • Повне дозрівання браги (характерна ознака — значне освітлення і приємний запах)
  • Правильний посуд (скляний, емальований або дерев'яний — металевий або алюмінієвий не підходить)

При дотриманні цих нехитрих правил можна отримати цілком якісний продукт для подальшої перегонки.

Мідь або нержавіюча сталь

Наступний етап — вірний вибір матеріалу для самогонного апарату. Нержавіюча сталь — не найкращий варіант, тому що вона абсолютно не вступає у взаємодію з Брагою. А значить, всі шкідливі домішки виявляться в готовому продукті і зіпсують його смак і аромат.

Набагато зручніше в цьому плані такий матеріал як мідь. Вона частково адсорбує, а також перетворює органічні кислоти і сірчисті сполуки в більш «спокійні» речовини. Їх легко видалити з самогону методом очищення в домашніх умовах.

Плюсом є висока теплопровідність міді, що позитивно позначається на нагріванні браги. І можна не боятися, що пригорять нерозчинений крохмаль і дріжджі. Природно смердючого аромату« сивухи » буде менше в рази.

Гарний початок — половина справи

Щоб уникнути появи неприємного запаху на самому початку самогоноваріння, потрібно грунтовно промити всі деталі апарату гарячою водою з содою і ретельно прополоскати, навіть якщо він абсолютно4_Akt_ugolj новий. Перед безпосередньо перегонкою треба старанно перевірити герметичність всіх вузлів, з'єднань, кришок і кріплень. Звичайно ж, не варто забувати про так звані «хвости» і «голови». Тому що саме в них міститься максимально велика кількість шкідливих домішок, сивушних масел і альдегідів. Зовсім позбутися від специфічного самогонного аромату не вдасться, але його присутність зведеться до мінімуму.

Старовинний рецепт говорить : «на відро браги всипати 2 жмені дрібного березового вугілля і жменю солі. гнати самогон як завжди. Смаку і запаху поганого не буде.»

Сучасники стверджують, що рецепт успішно працює і в наші дні, адже склад солі і вугілля за століття не змінився. Якщо ж все таки в готовому самогоні залишився неприємний запах, то цілком можливо його очищення в домашніх умовах.

Рекомендації гуру самогоноваріння

Методів очищення безліч, нижче надані найбільш часто використовувані досвідченими самогонниками.

  1. Вторинна перегонка: розбавити отриманий продукт до міцності 20-30° і вигнати ще раз. Деякі рекомендують додати в розведений напівфабрикат молоко, з розрахунку 1 л на 10 л самогону.
  2. Хімічний метод: 2 г марганцівки розчиняють в 100 мл кип'яченої води і вливають в готовий продукт. Пропорції вказані на 1 л самогону. Після закінчення 10-12 годин суміш зливають з осаду, проціджують через тканину або вату і ще раз переганяють.
  3. Очищення вугіллям: деревне Березове вугілля або аптечний в таблетках стирають якомога дрібніше (в ідеалі — до стану дуже дрібної крихти або порошку). 50 г вугілля на 1 л самогону наполягають 3 дні, дуже часто перемішуючи. Ще добу ємність не чіпають, щоб вугільні пластівці лягли на дно. Фільтрують через щільний бинт або вату.
  4. Коагуляція: влити в самогон свіже молоко, кефір або збиті білки яєць. Дочекатися випадання осаду, акуратно профільтрувати. Перегнати повторно. Розбавити до 40° і додати поламаний на шматочки житній хліб з розрахунку 100 г на 1 л рідини. Дайте постояти 3-5 годин і процідіть. До речі, хліб повинен бути неодмінно свіжоспеченим, тоді самогон отримає тонкий аромат.
  5. 1564_kopiya-dubovaya-schepa-silnyyЗаморожування: метод заснований на примерзання води з домішками сивушних масел до стінок ємності. Залишився чистий алкоголь зливається. І зовсім не обов'язково для цього способу чекати настання водохресних морозів. Цілком достатньо буде наявності звичайної побутової морозилки. Для найкращого результату рекомендують використовувати для заморозки тару об'ємом не більше 1 л.
  6. Дубова тріска: 10 днів наполягати готовий продукт з додаванням дубової стружки (інша назва « дубові чіпси «) — 100 г на 1 л рідини. Після самогон зливають і проціджують. Деревина дуба містить велику кількість таніну, речовини, яка прекрасно пов'язує сивушні масла.

Всі перераховані вище способи очищення самогону досить гарні, щоб на виході отримати «кришталевий» продукт. Існує ще кілька екстравагантних і, на перший погляд, трохи дивних методів: склеювання, очищення глиною або вапном. Але вони не набули широкого поширення з огляду на те, що інгредієнти для них малодоступні або захмарно дороги.

На смак і колір все…

З метою зміни запаху і смаку самогон наполягають на натуральних інгредієнтах.


Переважно для цього вживають:

Детальніше про те, як надати приємний смак самогону →

Щоб отримати настоянку з максимальною корисністю, ароматом і кольором, потрібно знати точну технологію приготування. Сировина подрібнюють і заливають 45-50° самогоном. Посуд щільно закривають і залишають на тиждень, періодично струшуючи. Після проціджують, добавки віджимають і викидають. Закладають нову порцію сировини, згідно з рецептом, і знову залишають на тиждень. Так повторюють не більше 5 разів.

IMG_4080За цей час ефірні масла повністю розчиняються в спирті, алкоголь набуває приємний аромат і красивий колір.

Натуральні інгредієнти сильно змінюють на краще забарвлення і запах готового продукту, але слабо впливають на смак. Для зміни відтінку напою застосовують:

  • Лавровий лист
  • Кориця
  • Шафран
  • Імбир
  • Гвоздика

Ці спеції змушують відчувати під час вживання алкоголю пекучі, гіркуваті і терпкі присмаки. А можна і підсолодити самогон. Тільки не цукром, а цукровим сиропом. Додавання ж меду додасть спиртному пікантно-солодкуваті нотки.

Детальніше про те, які ароматизатори покращують смак самогону →

А може хімія?

Не так давно на ринку самогоноваріння з'явилися готові концентрати, що імітують різні марки алкоголю. Для тих, у кого не вистачає вільного часу, а побалувати себе міцними напоями власного приготування все ж хочеться — непоганий варіант. Та й любителям усіляких експериментів можливо новинка припаде до душі.

У будь - якому випадку, для отримання якісного чистого смачного самогону без сторонніх домішок і запахів, варто неухильно дотримуватися технологію виробництва з самого початку. А з використанням всіх доступних методів очищення і ароматизації готового продукту цілком реально обзавестися персональними ексклюзивними спиртними напоями.

Как исправить вкус самогона, сколько вешать в граммах Як виправити смак самогону, скільки вішати в грамах